איך משפרים דימוי עצמי / ערך עצמי

מחבר/ת:הנהלת מרכז רימון
התמחות: מילון מונחים פסיכולוגי

דימוי עצמי

דימוי עצמי בריא חשוב מאד לבריאות הנפשית שלך, דימוי עצמי נמוך יכול גם להשפיע על המוטיבציה שלך לעשות דברים, להיות פעיל ולהצליח. דימוי עצמי חשוב גם לתחושת הרווחה הנפשית הכללית ועל איכות החיים בכלל.
דימוי עצמי גבוה מדי או נמוך מדי, עלול להיות בעייתי ולהשפיע על חייך. אם תבין מהי רמת הדימוי העצמי שלך, תוכל לעזור לעצמך למצוא את האיזון שנכון עבורך.

מהו דימוי עצמי?

בפסיכולוגיה המונח דימוי עצמי משמש כדי לתאר תחושה סובייקטיבית (אישית) כוללת של שווי האדם או הערך העצמי שלו. במילים אחרות, דימוי עצמי, עשוי להיות מוגדר על פי כמה אתה מעריך ואוהב את עצמך. ההערך העצמי של מוגדר על ידי גורמים רבים:

  • בטחון עצמי
  • תחושת בטחון
  • זהות
  • תחושת שייכות
  • תחושת מסוגלות

מונחים אחרים, בהם משתמשים לתאר דימוי עצמי המתאר דימוי עצמי נמוך הם ערך עצמי נמוך, ובטחון עצמי נמוך.
דימוי עצמי משתנה לאורך השנים, בגילאים צעירים ובקרב ילדים, הדימוי העצמי והערך העצמי נוטים להיות נמוכים ובגיל ההתבגרות כמו גם בבגרות נוטים לעלות ולהשתפר. בסופו של דבר הדימוי העצמי מגיעה לרמה יציבה ומתמשכת לאורך זמן. דימוי עצמי יציב הופך להיות יציב כמו תכונות אישיות אחרות לאורך הזמן.

מדוע הדימוי העצמי שלך כל כך חשוב?

הדימוי העצמי והערך העצמי משפיעים על תהליך קבלת ההחלטות שלך, על מערכות היחסים שלך, על הבריאות והחוסן הנפשי שלך ועל תחושת הרווחה הכללית שלך. דימוי עצמי משפיע גם על המוטיבציה, מאחר ואנשים עם השקפה בריאה וחיובית על עצמם, מבינים את הפוטנציאל הגלום בהם, את הכוחות שלהם, כמו גם את המגבלות שלהם וזה מאפשר להם להרגיש בעלי מוטיבציה ורצון לקחת על עצמם אתגרים אישיים.

דימוי עצמי נמוך

אנשים עם דימוי עצמי נמוך:

נוטים שלא להכיר בכישוריהם ובחוזקות שלהם ולהתייחס אליהם בזלזול או להקטין אותם באוזני אחרים. הסיבה לכך טמונה בעובדה שאנשים עם דימוי עצמי נמוך, נוטים להרגיש פחות בטוחים ביכולותיהם ועלולים לפקפק בתהליך קבלת ההחלטות שלהם ולהתקשות בקבלת החלטות.\אנשים עם בטחון עצמי נמוך חווים רמות נמוכות של בטחון ולעיתים קרובות מרגישים לא אהובים ולא ראויים לאהבה ולהערכה.

מתקשים לשמר קשרים ומערכות יחסים בריאות עם אחרים לאורך זמן, מכיוון שאין להם קשר בריא עם עצמם ולכן עלולות לצוץ בעיות במערכות היחסים שישפיעו על היכולת שלהם לבטא את עצמם ולתקשר את צורכיהם ואת הגבולות שלהם בתוך מערכת היחסים.

יש להם ציפיות לא מותאמות ליכולותיהם מעצמם.

מתקשים להבין את הצרכים שלהם, עצמם ומתקשים לבטא אותם.

אנשים עם דימוי עצמי נמוך עשויים להרגיש חוסר מוטיבציה לנסות דברים חדשים מכיוון שהם לא בטוחים ולא מאמינים ביכולתם להשיג את המטרות שהציבו לעצמם.

ערך עצמי גבוה מדי

אנשים עם ערך עצמי גבוה מדי, עלולים להעריך יתר על המידה את כישוריהם ויכולתם ועלולים להרגיש ראויים להצלחה, גם אם אין ביכולתם לעמוד באתגר שעומד מולם במציאות.
אנשים עם ערך עצמי גבוה מדי, עלולים גם להתקל בבעיות במערכות יחסים ובקשרים בינאישיים, מכיוון שלא יהיו מוכנים לקבל ביקורת ולקחת אחריות על התנהגותם ומעשיהם, מכיוון שהם בטוחים שהם מושלמים והתנהגותם ראויה.

ערך עצמי ודימוי עצמי – רקע תיאורטי

חוקרים ואנשי מקצוע רבים כתבו חקרו וכתבו את הסיבות להתפתחות הערך העצמי והדימוי העצמי. פסיכולוגים ואנשי מקצוע מבינים כי דימוי עצמי והערכה עצמית הם חלק מהצרכים הבסיסיים של אדם ואחד המניעים להתנהגות אנושית.

מאסלו (חוקר בתחום התפתחות האדם ופסיכולוגיה, ניסח את פירמידת הצרכים של מאסלו), הציע כי אנשים זקוקים להערכה מצד אנשים ולכבוד עצמי פנימי כדי לבנות ערך עצמי ודימוי עצמי בריא. חשוב ששני צרכים אלו ימולאו על מנת שאדם יוכל להתפתח ולממש את עצמו.

מסוגלות עצמית

מסוגלות עצמית זהו מונח שונה מדימוי עצמי וערך עצמי. מסוגלות עצמית מבטא את המידה בה אתה מאמין שתוכל לעמוד במשימות עתידיות, המידה בה אתה מעריך את ביצועייך ואת יכולותייך.

גורמים שמשפיעים על דימוי עצמי וערך עצמי

גורמים רבים משפיעים על הדימוי העצמי ועל הערך העצמי של אדם.
הדימוי העצמי מושפע מ:

  • גיל
  • נכויות ומחלות ברקע האישי
  • גנטיקה – גורמים גנטים שונים שמשפיעים על עיצוב אישיותו של האדם, יכולים לשחק תפקיד בהתפתחות הדימוי העצמי והערך העצמי.
  • יכולות פיזיות
  • מעמד סוציו אקונומי
  • דפוסי מחשבה
  • בנוסף, הוכח שגם אפליה וגזענות, מהווים בסיס לדימוי עצמי נמוך וערך עצמי נמוך.
  • חוויות החיים והניסיון האישי הם הגורמים המשפיעים ביותר על הדימוי העצמי – החוויות האישות שאנו צוברים לאורך חיינו, מהוות בסיס חשוב לדימוי העצמי וההערכה העצמית הכוללת. לדוגמא, אדם שיקבל באופן עקבי ביקורות שליליות והערכות שליליות להישגיו, ממשפחה וחברים, צפוי לפתח ערך עצמי נמוך ודימוי עצמי נמוך.

אדם שמצליח לפתח התיחסות חיובית לעצמו ללא תנאי, צפוי להיות בעל הערכה עצמית בריאה (קארל רוג’רס).

איך מאבחנים דימוי עצמי נמוך

ישנן כמה דרכים פשוטות לאבחן דימוי עצמי בריא או ערך עצמי נמוך.

כנראה שיש לך דימוי עצמי גבוה אם:

  • אתה לא מתעכב על חוויות שליליות מהעבר.
  • אתה מאמין שאתה שווה לכולם, לא טוב יותר ולא רע יותר.
  • יודע לזהות ולהביע את הצרכים שלך.
  • מרגיש בטוח בסביבתך ובקרבת חברים ומשפחה.
  • יש לך השקפה חיובית על החיים.
  • אתה יודע להגיד לא, כאשר אתה לא רוצה משהו.
  • רואה את נקודות החוזק שלך ואת נקודות החולשה שלך ומקבל אותן.

הערכה עצמית בריאה יכולה לעזור להניע אותך להגיע ליעדים שלך, להשיג את המטרות שלך, מכיוון שאתה מסוגל לנווט בחיים, בידיעה שאתה מסוגל להשיג את מה שאתה מתכוון להשיג. בנוסף, יש לך דימוי עצמי בריא, אם אתה מסוגל להציב גבולות מתאימים במערכות יחסים ולשמור על קשר בריא עם עצמך ועם אחרים.

איך דימוי עצמי נמוך וערך עצמי נמוך באים לידי ביטוי בחיי היומיום?

דימוי עצמי נמוך / ערך עצמי נמוך יכולים להתבטא בכמה דרכים.

כנראה שיש לך דימוי עצמי נמוך אם:

  • אתה מאמין שאחרים טובים ממך.
  • אתה מתקשה להביע את הצרכים שלך.
  • אתה מתמקד בחולשות שלך
  • אתה מרגיש פחד, ספק עצמי ודאגות לעיתים קרובות.
  • יש לך השקפה שלילית על החיים וחווית חוסר שליטה על חייך.
  • יש לך פחד עז מפני כשלון.
  • אתה מתקשה לקבל פידבק חיובי מאנשים אחרים.
  • אתה מתקשה להציב גבולות ולהגיד “לא”.
  • אתה שם את הצרכים של אחרים לפני הצרכים שלך.
  • אתה מרגיש חסר בטחון עצמי.

ערך עצמי נמוך / דימוי עצמי נמוך, עלולים להוביל לבעיות רגשיות אחרות כמו חרדות, דיכאון ועוד. אם יש לך ערך עצמי נמוך, כנראה שגם תתקשה לממש את המטרות שלך ולשמור על מערכות יחסיםבריאות. דימוי עצמי נמוך יכול להשפיע באופן משמעותי ביותר על איכות חייך ואף להגדיל את הסיכון להתפתחות מחשבות אובדניות.

דימוי עצמי / ערך עצמי מוגזם – האם יש דבר כזה?

ערך עצמי מוגזם לעיתים מוגדר כנרקיסיזם או פגיעה נרקסיסטית. אך למעשה ישנה אבחנה בין מונחים אלו. אנשים עם תכונות נרקסיסטיות, עשויים להראות בעלי דימוי עצמי מופרז, אך בפועל הערך העצמי שלהם לעיתים גבוה ולעיתים נמוך ובעיקר לא יציב ומשתנה כל הזמן בהתאם למצב הנתון.


אנשים עם דימוי עצמי מופרז:

  • עסוקים כל השמן בלהיות מושלמים.
  • עשויים תמיד להאמין שהם צודקים.
  • עשויים להאמין שאינם יכולים להיכשל.
  • עשויים להיות מיומנים או טובים יותר מאחרים.
  • עשויים לחשוב ולבטא רעיונות גרנדיוזיים, מוגזמים.
  • עלולים להעריך יתר על המידה את כישוריהם ויכולותיהם.
  • ערך עצמי / דימוי עצמי מופרז עלולים לגרום לקשיים במערכות יחסים, קשיים במצבים חברתיים וקושי בקבלת ביקורת.

איך אפשר לשפר או לטפל בדימוי עצמי נמוך וערך עצמי נמוך?

ישנם כמה צעדים שתוכל לנקוט בכדי לטפל בבעית הערך העצמי שלך. להלן כמה דברים שתוכל לעשות כדי לשפר את הדימוי העצמי:

היה מודע למחשבות השליליות שלך לגבי עצמך ולגבי העולם. למד לזהות את המחשבות המעוותות המשפיעות על הערך העצמי שלך.

אתגר דפוסי חשיבה שליליים – כאשר אתה מוצא את עצמך עוסק במחשבות שליליות, נסה לאתגר מחשבות אלה אל מול המציאות או אל מול מחשבות חיוביות יותר או רציונליות (הגיוניות יותר). למשל אם עוברת לך מחשבה “אני בטוח לא אצליח” – בדוק האם מחשבה זו מבוססת על מציאות, האם היא גורמת לך להרגיש טוב או גורמת לך לרצות להמנע ונסה לשנות את המחשבה לכזו יותר הגיונית, לדוגמא, “אני חושש להכשל, אבל אני לא יודע אם אני יכול או לא ולכן כדאי לנסות”.

השתמש בדיבור עצמי חיובי –  תרגל וחזור ותרגל אמירות חיוביות שלך כלפי עצמך וכלפי היכולות שלך.

תרגל חמלה עצמית או סלח לעצמך חשוב לתרגל לסלוח לעצמך על טעויות עבר ולהתקדם מהעבר על ידי קבלה שלמה של עצמך על כל החלקים השונים שיש בך ובאישיותך.

ערך עצמי נמוך ודימוי עצמי נמוך עשויים להיות גם תוצאה של בעיה רגשית אחרת, למשל חרדה או דיכאון ועוד.

במידה ואתה מרגיש שהדימוי העצמי שלך נמוך ואתה מרגיש כי זה פוגע באיכות חייך ולא מצאת דרכים יעילות מספיק שעוזרות לך, שקול להתייעץ עם מומחה בטיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי, על מנת לשמוע מה האפשרויות הטיפוליות במצבים אלו.

טיפולים פסיכולוגים יעילים לטיפול בבעיות של דימוי עצמי נמוך או בטיפול בבעיות רגשיות שמתלוות לערך עצמי נמוך הם:

מילה לסיום:

למרות שחלק מהגורמים לערך עצמי נמוך הם גורמים שלא ניתנים לשינוי, כמו סיבות גנטיות או חוויות אישיות וטראומות בגילאי הילדות, ישנם צעדים שתוכל לנקוט כדי להרגיש בטוח יותר בעצמך ומוערך יותר.
זכור שאף אחד לא ראוי מאדם אחר או שווה יותר מאדם אחר ובטח לא ממך. אם תזכור את זה זה עשוי לעזור לך לשמור על תחושת דימוי עצמי / ערך עצמי בריאה.

מעוניין להתייעץ עם מומחה? צור איתנו קשר עכשיו

המומחים של רימון ב

פסיכותרפיה
ירושלים, מבשרת ציון
עברית

עוד מאמרים בנושא

מצאו את דרככם להתמודדות עם לחץ נפשי / סטרס - המדריך המלא
הקרב השקט: מהו לחץ נפשי ומה השלכותיו האויב הבלתי נראה: לחץ נפשי – סטרס החיים הם רכבת הרים, מלאים בעליות ומורדות. אבל מה קורה כשהנסיעה...
איך הרגשות שלנו משפיעים עלינו ועל האינטראקציה שלנו עם אנשים אחרים ועם הסביבה? כיצד ניתן לשהפיע על רגש ולווסת אותו בצורה בריאה ועוד. מאמר מאת יעל חפץ ואלעד דהן / מרכז רימון - טיפול רגשי לילדים ומבוגרים בפריסה ארצית
איך הרגשות שלנו משפיעים עלינו ועל האינטראקציה שלנו עם אנשים אחרים ועם הסביבה? מה הקשר בין מחשבות וקשרים חברתיים ועוד. מאמר מאת:אלעד דהן – m.s.w...
רגשות - למה יש לנו רגשות? האם הם משרתים אותנו איכשהו?כיצד רגשות חיוביים ורגשות שליליים משפיעים עלינו ועל האינטראקציה שלנו עם הסביבה? מאמר מאת יעל חפץ ואלעד דהן / מרכז רימון - טיפול רגשי / פסיכולוגי / טיפול CBT בפריסה ארצית
יעל חפץ, מחברת הספר “הרגשות של איילת”רגשות – למה יש לנו רגשות? האם הם משרתים אותנו איכשהו? כיצד רגשות חיוביים ורגשות שליליים משפיעים עלינו ועל...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת