מריבות בין אחים הן עניין שבשגרה ויותר מזה הן חלק חשוב מהחיים, מההסתגלות לחיים ומההתפתחות האישית, הרגשית והחברתית של ילדיך. הדבר החשוב ביותר במריבות בין אחים הוא לעצור לפני שמישהו יפגע מהמריבה.
כמה סיבות מרכזיות למריבות בין אחים וכללי עשה ואל תעשה
שעמום
שעמום הוא אחת הסיבות המרכזיות למריבות בין אחים. כאשר ילדים נמצאים ביחד ואין להם עיסוק (משותף או נפרד), הם בהחלט יחפשו קרבה אחד של השני ותגובות אחד מהשני, סוג אינטראקציה כזו יכול בקלות להגיע לריב.
אל תעשה – אל תתעלם ואחר כך תעניש אותם על התנהגותם.
עשה – עזור לילדיך להיות עסוקים בדברים שמעניינים אותם, עזור להם לחשוב על כמה אלטרנטיבות לזמנים של שעמום. אפשר וכדאי לחשוב על פעילויות כיפיות, לבד או עם מישהו אחר. יכול בהחלט לעזור גם ליזום פעילויות שירחיקו אותם אחד מהשני, אך לא בצורה מאולצת מדי. כדאיי להכין רשימה מסודרת וציוד מתאים לפעילויות שנבחרו מראש, אולי אפילו סל פעילות לכל אחד בנפרד עם דברים שהוא בחר ואוהב, בסל תהיה רשימה של פעילויות מגוונות וגם חומרים או אביזרים שונים לכל פעילות.
תשומת לב הורית
כאשר ילדך מרגיש לבד, לא אהוב, חסר תשומת לב, הוא יכול בעזרת ריב לקבל די בקלות תשומת לב ממך או מאחיו.
אל תעשה – אל תספק לו תשומת לב שלילית למשל בענישה או הרחקה לפסק זמן או “במשחק בשופט”. אל תמהר לפתור את הריב, גם ובעיקר אם לא היית בבית ולא ראית את הריב והסיבות לריב. ניסיון לקבל ממך תשומת לב יכול להיות גם כשאתה רחוק דרך הטלפון.
עשה – השתדל להמנע מעונשים, זו דרך פחות יעילה לחינוך. במקום זאת, נסה לחפש הזדמנויות לבלות עם ילדיך, יחד ובנפרד, פעילויות כיפיות ומהנות. השתדל לחזק כל אינטראקציה חיובית ותקשורת חיובית בין האחים. ופתרון מיידי יותר במידה ואינך בבית – בקש מהם להתרחק ולמצוא פתרון לריב או לפחות פתרון זמני והצע שתדברו על כך בהרחבה בהמשך תחזור.
כעס / חוסר צדק
ילדים כועסים ופגועים כאשר הם מרגישים שמתייחסים אליהם בצורה לא הוגנת או שמתייחסים אליהם בצורה שיפוטית.
אל תעשה – אל תנסה להיות השופט ולמצוא מי הצודק ומי הקורבן או איך צריך להתנהג או לפתור על פי ראות עינייך והבנתך את המצב. אל תקח את המשחק שעליו רבו. אל תעניש את הילדים בלי קשר למה שקרה או למצב.
עשה – השתדל לתת לכל אחד מהילדים את היחס שמתאים ובעיקר הכר ברגשות ובנקודת המבט של כל אחד מהילדים. עזור להם לבטא את מה שהם מרגישים. עזור להם להגיע לפתרון ששניהם יסכימו עליו. עזור להם למצוא וליישם את הפתרונות שלהם לבדם, עדיף ללא עזרה. למד אותם טכניקות של פתרון בעיות (קרא בהמשך על פתרון בעיות).
למד אותם טכניקות לניהול כעסים והרגעה עצמית, אחרי שהריב נרגע וכולם רגועים יותר.
צבירת כעסים
סוג זה של ריבים מתרחש כאשר ריבים קודמים נפתרו בצורה לא יעילה ועזרה לא מוצלחת מההורים, למשל כאשר הורה מתערב ומנסה לפתור את הריב בין הילדים בצורה לא קשובה או מעניש אותם, אחד הילדים עלול לשמור טינה וכעס כלפי הילד השני או ההורה.
נצברת מרירות, כעס וכאב, שעלולים להתבטא בצורת נקמה נסתרת, ניסיונות להתסיס ולהכעיס את האח השני בצורה שקטה ונסתרת.
סוג זה של ריב הוא נדיר יחסית. אם להורה רצון אמיתי לעזור לילדיו לפתור את הבעיות בינהם בצורה יעילה.
ילד שמרגיש פגוע ומופלה עלול לפתח רגשות כעס עמוקים ואף שנאה כלפי אחיו אם הוא ירגיש מופלה לרעה באופן עקבי.
אל תעשה – אל תשתמש בעונשים קבוצתיים, אל תקח מהם צעצועים או משחקים או זכויות שיש להם, המנע מהשוואות או הדבקת תוויות ואל תנסה להיות שופט בלי לשמוע את כל הסיפור ואת הצדדים של כולם.
עשה – תן לכל אחד מהאחים תשומת לב מלאה, התייחס באהבה ואכפתיות אל שניהם ואל הריב שלהם. הכר וקבל את הרגשות של שניהם כמו גם את נקודת המבט של כל אחד מהם, גם אם אתה לא מסכים איתם. תן לכל אחד מהם תשומת לב אישית וזמן איכות ביחד איתך.
תנקוט בגישה מכבדת ושיטה של פתרון בעיות, סביר שהם ילמדו ויפנימו את הגישה שלך וינסו אותה גם כאשר אינך בסביבה.
חשוב לזכור שלא כל ילד צריך לקבל את אותו הדבר, תן לכל ילד את מה שהוא צריך. זה נותן תחושת בטחון גדולה לדעת שתקבל מה שאה צריך כאשר אתה צריך.
ריבים בין אחים הם הזדמנות נהדרת ללמד אותם מיומנויות של פתרון בעיות וכישורים חברתיים. השתמש במריבות אלה למטרה הזו.
טיפים נוספים בנושא מריבות בין אחים
מריבות בין אחים – מתי לעצור?
לרוב כדאי להתחיל מתפיסת מרחק מהריב, זה עשוי לתת להם אפשרות לפתור את הבעיה לבדם.
התערבות מוקדמת מדי עלולה להוות חיזוק עבור הילדים להתנהגות זו ולעודד מריבות. הסיבה לכך היא שילדים זקוקים לתשומת לב ואם הם יבינו כי דרך מריבות הם זוכים לתשומת לב, זה עלול לעודד חזרה על התנהגות זו.
עם זאת, חשוב גם לדעת מתי להתערב – כאשר אי הבנה הופכת למריבה המערבת מגע פיזי, קללות, כינויים מעליבים, זה הזמן להתערב. חשוב להתערב לפני שמישהו נפגע.
צעדים בהפרדה בין אחים בעת מריבה
עצור את הריב לפני שימישהו מתחיל לבכות. לפעמים זה עשוי להצריך הפרדה פיזית בין האחים או לשלוח אותם לפניות נפרדות הרחק אחד מהשני.
השאר רגוע – זה עשוי להשמע בלתי אפשרי אבל זה מאד חשוב מאחר וחשוב שתשמור את האנרגיה לחזק אותם כאשר הם מתנהגים בצורה שאתה רוצה לעודד.
אמור להם שתדברו על כך מאוחר יותר – בלהט הריב ילדים מאד מתקשים לקלוט מה שאתה רוצה לומר. עדיף לתת להם להרגע ורק בהמשך לדבר איתם על הריב או על דרכים לפתרון. עם ילדים גדולים זה יכול לחכות אפילו ליום למחרת.
אם הריב מתרחש באוטו בעת נהיגה – עצור את האוטו. התערבות בריב או הסתובבות אליהם בניסיון לפתור את המריבה עלולה לסכן את כולכם.
טיפים בניהול ריבים בין אחים
התייחס לכל הילדים בצורה הוגנת ושווה. זכור שטיפול הוגן אינו בהכרח אותו הטיפול לכולם, התייחסות לילד בן שנתיים אינה דומה להתייחסות לילד בן 6.
הימנעו מהשוואה שלילית. הימנעו ממשפטים כמו “היית צריך לדעת כי אתה גדול יותר” זה מוסיף כעס וטינה בין האחים.
נסה להבין את הסיבה לריב – ככל שתהיה ערני יותר למשחק ביניהם כך יהיה לך קל יותר להבין על מה הם רבים וכך יהיה לך קל יותר לפתור את הריב אם יש צורך בהתערבות.
השתמש בכללי המשפחה בכדי להסביר בצורה ברורה מה ההתנהגות המצופה מהם ומה ההשלכות להתנהגות שלהם.
היה מוכן עם תוכנית – יתכן שכדאי שהתוכנית תכלול עזרה במריבות קטנות ותיווך בניסיון לעזור להם לפתור את הקונפליקט לבדם והתערבות משמעותית יותר כאשר הריב כולל אלימות פיזית או פגיעה אחד בשני.
עזור להם לפתור את הבעיות בינהם – צעדים בפתרון בעיות
מה שתעשה אחרי הריב יעזור להם לפתור את הבעיה שנוצרה עכשיו וגם תלמד אותם אסטרטגיות טובות יותר לפתור קונפליקטים עתידיים.
הסבר להם מה אתה הולך לעשות, למשל “החלטתי שאף אחד לא יוכל לשחק במחשב עד שלא תפתרו את הריב בינכם”.
עזור להם להסביר מה הם חושבים על הבעיה שבגללה רבו. הסבר להם כי שני אנשים יכולים לא להסכים ביניהם למרות ששניהם צודקים.
עזור לכל אחד מהילדים לומר מה היה רוצה שיקרה, איך היה רוצה שהריב ייפתר. עזור להם דרך שאלות לחשוב על הדברים בצורה רחבה יותר, למשל – האם אתה חושב שזה הוגן שתהיה על המחשב כל היום?
עשו סיעור מוחות ביחד – עודד אותם להציע רעיונות לפתרון, אל תפסלו רעיונות, העלו כל רעיון אפשרי או לא אפשרי לפתרון בלי לשפוט את הרעיונות בשלב זה.
בשלב הבא דרגו את הרעיונות – שאלו אותם אילו פתרונות הם חושבים שיעבדו ובחרו את הרעיון עם הכי הרבה יתרונות לכולם.
אם הם לא מצאו פתרון – הצע להם להתחיל מהתחלה להציע רעיונות ולבחון אותם.
תן להם ליישם את הפתרון ולבדוק האם הצליחו לפתור את הבעיה.
נהל את הרגשות שלך
מריבות בין אחים יכולים לעורר רגשות מורכבים שלנו כהורים. לא מומלץ להתערב בריב דווקא בשלב זה, כדאי להיות ערניים לרגשות שהתעוררו בנו ולבדוק האם הם אכן רלוונטיים לריב הנוכחי בין הילדים. לפעמים צריך רק כמה שניות בכדי להירגע ולבחון את התגובה המתאימה. ספור עד 10 לפני שאתה מגיב, במקרה הצורך התרחק רגע מהסיטואציה לפני שתתערב.
מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית?
אם הילדים מאד אלימים או מתנהגים בצורה נבזית ומרושעת אחד כלפי השני במהלך ריב או בכלל.
אם נראה שאחד הילדים מרגיש פחד או מסתובב עם תחושת נחיתות או בזהירות בביתו, זה עלול להיות סימן שכדאי לערב עזרה חיצונית.
לפעמים ישנן בעיות שמחמירות מריבות בין אחים, למשל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, יכולים להתנהג בצורה אימפולסיבית יותר ולהגיע במהירות רבה יותר למריבה עם אחיהם. במצבים כאלה או כאשר המריבות חוזרות ולא נראה שישנו פתרון קרב או הקלה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע מומחה.
במרכז רימון מטפלים מומחים ומנוסים במגוון סוגי טיפול ובעיות, מטפלים מומחים בטיפול רגשי בילדים, מומחים בהדרכת הורים, מומחים בטיפול בהפרעת קשב וריכוז ועוד.
פנו אלינו עכשיו להתייעצות ללא התחיבות.