אבחון קשב וריכוז ילדים – הורים, חשוב שתקראו

מחבר/ת:הנהלת מרכז רימון
התמחות: טיפול בהפרעת קשב וריכוז ADHD

לפני שאתם מתחילים אבחון קשב וריכוז, בכדי לבנות תוכנית טיפול מתאימה לילדים או מתבגרים עם ADHD, אתם חייבים לקרוא את זה.
רבים מאיתנו נתקלים בקשיים של ילדים בבית ובבית הספר. לרוב המורים, הורים ואנשי חינוך אחרים, יקשרו קשיים אלה להפרעת קשב וריכוז. זו באמת אחת האבחנות הנפוצות בגילאי הילדות וההתבגרות והמוכרות יותר. עם זאת, חשוב לשים לב ולהיות עירניים משום שישנן מגוון בעיות אחרות שעלולות להגיע “בתחפושת” ולגרום לתסמינים דומים לאלו של ADHD, למרות שמדובר בבעיה אחרת לחלוטין. אחת הדוגמאות הבולאות והנפוצות ביותר היא דכאון בילדים ומתבגרים.

אבחון קשב וריכוז במבוגרים או ילדים, אינו מדע מדוייק. אין כיום בדיקה רפואית דרך אחרת שיכולה לבדוק בצורה ברורה הפרעת קשב.
עם זאת ישנם כלים אבחוניים שונים שנותנים תמונה די תקפה, כגון: מבחן מוקסו, אבחון נוירולוגי, אבחון פסיכודידקטי, אבחון פסיכאטרי.
ישנה חשיבות גדולה שאיש מקצוע בעל ניסיון והכשרה באבחון ADHD הוא זה שיבדוק את ילדכם ושהאבחנה תינתן לאחר בדיקה מעמיקה, גם מכיוןן שדרך הטיפול תקבע על פי בדיקות אלו וגם מכיוון שישנם בעיות רבות אחרות שאבחון לא נכון שלהן, עלול להביא לטיפול לא נכון ואף להרעה במצב.

מבחן קשב וריכוז

אנשי מקצוע כמו פסיכאטרים לילדים ונוער או נוירולוגים לילדים המוסמכים לאבחן קשב וריכוז אצל ילדים, לא תמיד יודעים לקבוע בצורה חד משמעית האם האבחנה מדויקת. ישנם מצבים בהם יעזרו בבדיקות ומבחנים נוספים בכדי לאשש או להפריך את אבחנתם. בין המבחנים שעוזרים לאנשי המקצוע לבדוק את אבחנתם נמצאים ומובילים בתחום: מבחן המוקסו ואבחון פסיכודידקטי.

מוקסו

אבחון מוקס – מוקסו הוא מבחן ממוחשב הבודק למעה מגוון משתנים חשובים שעשויים להעיד על קיומה של הפרעת קשב וריכוז. המשתנים המרכזיים הם 4: קשב, אימפולסיביות, זמן תגובה והיפראקטיביות. משתנים אלו נבדקים באמצעות מבחן ממוחשב, בו נבדקים כל המשתנים הללו בהתאם לתגובת הנבדק לגירויים שונים הנובעים מהמחשב. המבחן בודק את התפקוד הקשבי גם במשימות רוטיניות מתמשכות וגם תוך כדי הפעלת הסחות דעת ויזואליות (ראיה) או אודיוטוריות (צליל).
הממצאים הנאספים מושווים למאגר נתונים סטטיסטי רחב מאד, על מנת לבדוק את הסטייה מהנורמה.
על פי שיקול דעתו של הבוחן, יתכן שהנבדק יבצע שוב את אבחון המוקסו, הפעם תחת השפעת ריטלין, על מנת לבדוק את השיפור בתפקוד.

אבחון פסיכודידקטי / פסיכוחינוכי

אבחון פסיכודידקטי, נועד על מנת לאתר קשיים לימודיים ספיציפיים או כוללים וכן לאתר מקורות רגשיים אחרים שעשויים להשפיע על התפקוד הלימודי, על מנת לעשות אבחנה מבדלת (לאשש אבחנה אחת ולהפריך אבחנה אחרת) בין קשיים לימודיים אורגניים כמו הפרעת קשב ולקויות למידהה לבין הקשיים הרגשיים.
למידע נוסף אודות ההבדלים בין אבחון פסיכודידקטי ואבחונים נוספים, קראו את המאמר המלא.?

אבחון קשב וריכוז ילדים - הורים חשוב מאד שתקראו. מומחי מרכז רימון מסבירים
אבחון קשב וריכוז ילדים – הורים חשוב מאד שתקראו. מומחי מרכז רימון מסבירים

אבחון קשב וריכוז ילדים – חשוב לדעת!

ADHD מה זה בעצם?
הפרעת קשב וריכוז למעשה יכולה להופיע באחת משלוש צורות אופייניות:
הפרעה של חוסר ריכוז וקשב
הפרעה של היפר-אקטיביות (פעלתנות יתר)
הפרעה של חוסר ריכוז וקשב משולבת עם היפר-אקטיביות
הסוג השלישי, כאמור, הפרעה משולבת של קשב ריכוז והיפראקטיביות, הינו הנפוץ ביותר.
הפרעת קשב וריכוז נפוצה וכמעט כל אחד מאיתנו מכיר ילד הסובל ממנה.
ידוע כי 4-12% מן הילדים סובלים מסוג מסויים של הפרעת קשב וריכוז. כשחושבים על כך, המשמעות היא שבממוצע, בכיתה של 40 תלמידים, כ-4 תלמידים יסבלו מהפרעת קשב וריכוז (עם או בלי היפר-אקטיביות). כעת, לאחר שהבנו מה שכיחותה של התופעה, נרצה להבין כיצד היא נראית. כשלב ראשון שיאפשר לנו לעשות את ההבחנה בין הפרעת קשב וריכוז ובין דיכאון אצל הילד.

מהם המאפיינים מרכזיים של הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים?

היפר-אקטיביות-

פעלתנות יתר שמתבטאת בתזזיתיות מתמדת. קושי לשבת בשקט, חוסר מנוחה. ילדים אלו מתקשים מאוד לשבת ברוגע, בפרט בסביבה שהינה רגועה. פעמים רבות נראה אותם זזים, ומתפתלים בכסא בחוסר סבלנות.

התנהגות פזיזה ואימפולסיבית-

למעשה אימפולסיביות. כך למשל נטייה לפעול עם מעט ואף ללא מחשבה קודמת על השלכות הפעולה; קושי בהמתנה לתורם (לדבר, לשחק) ונטייה להפר חוקים חברתיים; נטייה להתפרץ לדברי אחרים תוך כדי דיבור יתר.

קשיים בקשב-

קשיים אלו מתבטאים במגוון דרכים. למשל, נטייה להיות מוסחים בקלות, גם מגירויים בסביבה אליהם אנשים אחרים לא שמים לב כלל; בנוסף, נטייה לאיבוד ריכוז בקלות ולאחר זמן קצר,- דוגמה לכך היא יכולת לעבוד ללא שגיאות לזמן מוגבל שלאחריו העבודה מתאפיינית בפזיזות, אי ירידה לפרטים ושגיאות; מעבר מתמיד בין מטלות עם קושי להתמקד בביצוע מטלה אחת. אם אתם הורים לילד כזה, אתם ודאי אתם מכירים את הנטייה הזו גם במעבר מתמיד בין משחקים. למשל, קשיים בארגון וסדר; כמו כן, קושי במילוי אחר הוראות והקשבה לאורך זמן.
מובן, שריבוי התסמינים הללו לא פעם מוביל לירידה בתפקוד הלימודי ולירידה בהישגים .

על דיכאון ואבחון קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים

דיכאון היא אחת הבעיות הרגשיות הקשות ולא לחינם מכונה “הסרטן של הנפש” . דיכאון היא בעיה נפוצה מאד, בין 5-25 אחוזים מקרב האוכלוסיה הכללית יסבלו מדכאון לאורך חייהם. אחת הסיבות המרכזיות שנושא זה חייב להיות בתודעתם של הורים לילד עם הפרעת קשב וריכוז היא, שהטיפול התרופתי בהפרעת קשב וריכוז עלול להחמיר או להביא לפריצת דיכאון בקרב ילדים.
אז איך נדע מתי מדובר בהפרעת קשב ומתי מדובר בדיכאון? כיצד מאבחנים דיכאון? וגם, מה ניתן לעשות כדי להמנע מהתפתחות דיכאון אצל ילדים?
טיפול בריטלין, קונצרטה ודומיו, הוא טיפול שיכול להיות יעיל מאד לטיפול בהפרעת קשב וריכוז אך מסוכן מאד לילדים שנמצאים בקבוצת סיכון לפיתוח דיכאון.
חשוב להבין שדרכי הטיפול והסיוע לילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז שונות מאוד מדרכי הסיוע והטיפול בילד הסובל מדיכאון. הענקת טיפול המתאים להפרעת קשב וריכוז לילד הסובל מדיכאון ב”תחפושת”, מסור ואינטנסיבי ככל שיהיה, סביר להניח שלא יוביל להקלה הרצוייה ואף לעיתים יוביל להתדרדרות במצב. מכך מובן כי על מנת להעניק את הסיוע המתאים ביותר לילד, חשוב מאוד לזהות מה עובר עליו, ולאבחן- האם מדובר בהפרעת קשב וריכוז או האם מדובר בדיכאון.
על מנת לעזור לכם ההורים להבחין בין המצבים ולהבין את ילדיכם, במאמר זה ננסה לעשות סדר- מה מאפיין כל אחד מן המצבים, למה מומלץ לשים לב, אילו סימנים מדאיגים, וכמובן – מה ניתן לעשות כדי לעזור לילד.

מאפיינים של דיכאון בקרב ילדים ומתבגרים

אך, שימו לב! כעת הזמן לציין שרבים מהמאפיינים שתיארנו, מופיעים גם בקרב ילדים ומתבגרים הסובלים מדיכאון. כלומר- הם עלולים להצביע על קושי אחר לחלוטין ממנו סובל הילד. ועל כך אנו אומרים חשוֹב בטרם תטפל!
כעת ננסה להבין איך נראה דיכאון ומהם מאפייניו:

דיכאון אצל ילדים ומתבגרים

דיכאון אצל ילדים ומתבגרים נראה אחרת ואינו דומה לדיכאון בקרב מבוגרים, התמונה הקלינית מטעה מאד ומכיוון שאינה דומה להתנהגות הנצפית בקרב מבוגרים עלולה לגרום לבלבול וטעות באבחון.
אצל מבוגרים, דיכאון מתבטא בירידה במצב הרוח, אובדן הנאה ועניין בפעילויות שונות, תחושות חוסר תקווה, אשמה וירידה באנרגיה. בניגוד למבוגרים, אצל ילדים ומתבגרים דיכאון יכול להתבטא גם באופנים שונים.
ישנם ילדים ומתבגרים אשר יפגינו אף הם אובדן הנאה, הערכה עצמית נמוכה, נסיגה חברתית ותחושות חוסר תקווה ואשמה, עם זאת, פעמים רבות דיכאון אצל ילדים ומתבגרים יכול להופיע ב”תחפושת” ולהדמות מאוד להפרעת קשב וריכוז עם היפר-אקטיביות.

תסמינים אופייניים של דיכאון אצל ילדים ומתבגרים הם:

תחושות כעס ומרדנות (נטייה למצבי רוח נרגנים)- יכולתם של ילדים להבחין בין רגשותיהם הינה מוגבלת מזו של מבוגרים. פעמים רבות ילדים עצובים מתבלבלים בין כעס לעצב ומבטאים את העצב באמצעות כעס. אצל מתבגרים ישנו סיכון מוגבר לפספס את הדיכאון, שכן הורים רבים נוטים לייחס את תגובות המרד, העויינות והכעס לגיל ההתבגרות ולא לקושי רגשי הנובע מתחושות דיכאוניות.

  • הפרעות בשינה- עודף או מחסור בשינה.
  • קושי בריכוז- אשר עלול להוביל לירידה בתפקוד הלימודי ובהישגים הלימודיים.
  • עצבנות ואי שקט או לחלופין האטה משמעותית בדיבור ובתנועות גוף.
  • תלונות גופניות על כאבים ומחושים- יכולתם של ילדים לתאר במילים את קשייהם ואת תחושותיהם שונה משל מבוגרים. יכולת זו מתפתחת עם הזמן ולכן, ילדים צעירים אשר נוטים לדיכאון פעמים רבות מתלוננים על כאבים פיזיים שונים בגוף, שלהם אין ממצאים רפואיים.
  • שינויים בתיאבון- עודף או העדר תיאבון.
  • חוסר יכולת להנות ואובדן הנאה בפעילויות שבעבר היו מהנות.
  • הערכה עצמית נמוכה.
  • נסיגה חברתית.
  • תחושות חוסר תקווה או אשמה.
  • מחשבות על מוות או מחשבות אובדניות.
  • הזיות שמיעתיות- ילדים הסובלים מדיכאון לעיתים מדווחים על כך ששומעים קולות המדברים אליהם בחוסר הערכה, בזילזול ואף השפלה.
  • שימוש בחומרים ממכרים כגון סמים ואלכוהול- בעיקר בקרב מתבגרים.
  • הפרעות התנהגות– בעיקר בקרב מתבגרים.

עוד על דיכאון בקרב ילדים ומתבגרים ואבחון קשב וריכוז

שכיחות מקרי הדיכאון בקרב ילדים היא כ-2%, כשלרב ילדים סובלים יותר מדיכאון לעומת ילדות.
עם זאת, בגיל ההתבגרות שכיחות מקרי הדיכאון היא כ-5% כשלרב מתבגרות סובלות יותר מן ההפרעה לעומת מתבגרים.

כפי שתיארנו עד כה, במקרים רבים קשה לאבחן דיכאון אצל ילדים ומתבגרים. בנוסף, ידוע כי ילדים רבים סובלים מכפילות של ההפרעות (אשר נקראת קומורבידיות בשפה המקצועית), ובה מופיע דיכאון לצד הפרעת קשב וריכוז.
במקרים כאלה ישנה חשיבות רבה לזיהוי הקושי המרכזי אצל הילד, על מנת להתאים את הטיפול המתאים ביותר.

משום שדיכאון והפרעת קשב וריכוז הינן שתי תופעות שונות, אשר נזקקות לאופן טיפול שונה, חשוב לערוך אבחנה מבדלת בינהם- מתי הילד סובל מדיכאון ומתי מהפרעת קשב וריכוז. לשם כך, יש לשים לב לסימנים שתוארו ולהעזר בחוות דעת של איש מקצוע.

אלו סימנים שצריכים לעורר דאגה אצלכם ההורים

אילו תסמינים הדומים להפרעת קשב מעלים חשד לדיכאון
כשהילד מפגין במקביל מספר תסמינים מאלו שתוארו מעלה, ובמשך פרק זמן ממושך של מספר חודשים.

כאשר ילד שלא סבל בגיל צעיר יותר מהפרעת קשב וריכוז מציג תסמינים של הפרעת קשב וריכוז שאינם חולפים לאורך מספר חודשים, ואף מובילים לירידה בתפקוד לימודי.
כשהילד מתלונן על כאבים גופניים כגון: כאבי בטן, כאבי ראש והרטבה, ובדיקות רפואיות לא מעלות ממצאים.

כאשר ניכר אי שקט, רגזנות, חוסר שיתוף פעולה, והתנגדות באינטראקציות עם המשפחה ועם דמויות סמכות נוספות (למשל מורה).

כיצד הורה יכול לעזור לילד שלו במידה והוא חושד כי הוא סובל מדיכאון

כהורים, במידה וזיהינו כי הילד שלנו סובל ממצוקה רגשית, ואנו חושדים שמדובר בדיכאון, נשאל את עצמנו “מה אוכל לעשות כדי לעזור לילד שלי, כשאני רואה שהוא במצוקה??”.

ראשית, מומלץ לפנות להתייעצות עם איש מקצוע על מנת לערוך הערכה מקצועית אשר תוכל לקבוע האם מדובר בדיכאון או בקשיים אחרים. בין אם המצב חמור ובין אם לאו, איש מקצוע המומחה בתחום יוכל להמליץ על הפתרון המתאים והיעיל לבעיה.

כמו כן, פניה לאיש מקצוע מאפשרת הן להורה והן לילד או המתבגר גורם חיצוני נוסף המספק תמיכה ועזרה. בנוסף ישנם שאלונים מקצועיים ברשת שיכולים לעזור באבחון דיכאון, חשוב לפנות לאתרים מקצועיים בתחום.

כיצד הורים יכולים לסייע לילדיהם שסובלים מדיכאון

מחקרים אודות מניעת דיכאון ופיתוח חוסן נפשי מצאו מספר גורמים היכולים לסייע במניעת התפתחות דיכאון וחיזוק הערך העצמי.

בנוסף, כהורים, ישנן מספר דרכים בהן נוכל להקל על ילדנו:
חשוב מאד, לא להתעלם, להיות קשובים לתסמינים ועירניים ל”שפת הגוף” של הילד. זיהוי המצב הוא השלב הראשון והמשמעותי בדרך לשינוי.

הענקת תמיכה ואוזן קשבת באופן יציב ועקבי, גם במידה והילד או המתבגר דוחים אותה, מנסים להרחיק את מגיש העזרה וכו’.

גיוס תמיכה מגורם קרוב ומוערך על ידי הילד- מורה מחנך, מורה מקצועי, יועצת בית ספר, מדריך בתנועת נוער, מדריך בחוג.

התאמת ציפיות לגיל הילד והפחתת לחץ וביקורת כלפי הילד.
הפחתת תחושות אשמה על ידי עזרה בפירוש מחדש של סיטואציות שחווה הילד (חברתיות ומשפחתיות). נמצא שילדים שנוטים להאשים את עצמם במצבים שמבחינה אובייקטיבית אין להם אחריות כלפיהם, מועדים לפיתוח דיכאון. עזרה לילד לזהות מצבים אלה וחשיבה מחודשת וגמישה יותר על הסיטואציה יכולה להפחית מהנטיה ללקיחת אשמה.

הקניית אסטרטגיות של פתרון בעיות והמנעות מסגנון התמודדות פאסיבי עם קשיים. ישנן דרכים רבות דרכן ניתן ללמד ילד לפתור את בעיותיו. הצעד הראשון הוא כבר בגילאים מאד צעירים, על ההורים להיות מוכנים לשאת את התסכול של ילדם כאשר אינם מצליחים או מקבלים דבר מה שהם רוצים. בשלב השני נפנה את השאלה לילד: “נכון רצית ללכת לחבר אבל הוא לא יכול היום, מה אתה מציע שנעשה? איך אפשר להתמודד עם זה?” דרך זו עוזרת לילד לקחת אחריות (בניגוד לאשמה) ומפתחת את היכולת לחשיבה גמישה ומסתגלת וכן את היכולת לפתור בעיות. היכולת לחשוב בצורה יצירתית ולפתור בעיות מגבירה את תחושת המסוגלות ומשפרת את הערך העצמי.
חיזוק תפיסת העצמי של הילד על ידי עידוד, תמיכה, הכרה ביכולותיו והעצמת כשרונותיו.

אבחון הפרעת קשב וריכוז ילדים במרכז רימון

כמו שמאמר זה מדגיש, הפרעת קשב היא בעיה מורכבת לאבחון ולטיפול. חשוב שאבחון הפרעת קשב ADHD יעשה על ידי אנשי מקצוע מומחים, בעלי הכשרה אקדמית מוכרת, ניסיון והתמחות רלוונטים והמלצות.
אנחנו במרכז רימון שמנו לעצמינו למטרה, לעזור לכם למצוא את אנשי המקצוע והפסיכולוגים המתאימים ביותר והמקצועיים ביותר. חשוב לנו שתקבלו שירות איכותי ולכן אנו עובדים רק עם מומחים שנבדקו ועברו תהליך מיון קפדני.
צרו איתנו קשר עכשיו להתיעצות עם מומחה.

עוד מאמרים בנושא

מהו קשב? מה משפיע על היכולת שלנו לשמור על תשומת לב לאורך זמן? אילו סוגי קשב קיימים וכיצד בעיה בקשב משפיע על הפרעה נוירולוגית כמו הפרעת קשב וריכוז?
מהו קשב? מה משפיע על היכולת שלנו לשמור על תשומת לב לאורך זמן? אילו סוגי קשב קיימים וכיצד בעיה בקשב משפיע על הפרעה נוירולוגית כמו...
ADHD מהם התסמינים השונים? אילו סוגים שונים של הפרעת ADHD קיימים? מהם הגורמים להפרעת קשב וריכוז וכיצד מאבחנים ומטפלים בה, בקרב ילדים ובקרב מבוגרים.
ADHD מהם התסמינים השונים? אילו סוגים שונים של הפרעת ADHD קיימים? מהם הגורמים להפרעת קשב וריכוז וכיצד מאבחנים ומטפלים בה, בקרב ילדים ובקרב מבוגרים. ADHD...
מה זה אימפולסיביות? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית להפרעת קשב? איך עוזרים לילדים ומבוגרים אימפולסיביים? אסתר גולדנברג פסיכולוגית קלינית בכירה, מחברת הספר ADHD להבין ולהיות מובן, מסבירה
מה זה אימפולסיביות?מה זה אימפולסיביות? מה הקשר בין אימפולסיביות והפרעת קשב וריכוז וכיצד האימפולסיביות שהיא חלק מ ADHD עלולה להשפיע על המצב החברתי ולעורר בעיות...
אימפולסיביות - מה הפירוש? האם זו בעיה? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית לבעיות אחרות? האם ואיך ניתן לטפל בזה? ומהם דרכי הטיפול המומלצות? מומחי מרכז רימון עונים.
מה הפירוש של המילה אימפולסיביות? האם זו בעיה? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית לבעיות אחרות? האם ואיך ניתן לטפל בזה? ומהם דרכי הטיפול המומלצות?...
מהי למעשה הפרעת קשב וריכוז? מה זה ADHD ואיך מטפלים בו בצורה נכונה? במאמר אסביר מהי הפרעת קשב וריכוז, מהם המאפיינים הבולטים שלה (היפראקטיביות, קשיי...
מה זה ADHD? כל מה שחשוב לדעת על הפרעת קשב וריכוז -כולל המלצה על ספרה של אסתר גולדברג ADHD להבין ולהיות מובן
אז ADHD מה זה בעצם? לכאורה הכל כבר נאמר ונכתב לגבי מה זה ADHD (הפרעת קשב וריכוז), אך עדיין מדובר בהפרעה מורכבת שאינה מובנת במלואה,...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת