אלימות בבית ספר ובריונות אצל ילדים : איך הורים יכולים לזהות ולסייע?

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: הורים

בריונות בקרב ילדים, ממה היא נובעת והאם יש מה לעשות? מסתבר שכן. הנה כמה כלים יעילים עבורכם

מה היא בריונות של ילדים?

בריונות היא התנהגות אלימה הכוללת הפגנת כוח והשגת מטרות על ידי שימוש בבין השאר באלימות מילולית כמו איומים מילוליים או איומים פיזיים. מדובר בהטרדה קבועה ואגרסיבית החוזרת על עצמה במטרה לפגוע.

בין אם הילד שלכם בוחר בהתנהגות אלימה ומטריד ילדים אחרים ובין אם הוא הקורבן שסובל מההתנהגות הבריונית חשוב שכהורים תדעו לזהות ותטפלו בהתאם בכל התנהגות אלימה בין אם מדובר באלימות בבית הספר או בכל מקום אחר.

איך מזהים ילד שסובל מבריונות של ילדים ומאלימות?

במידה והילד שלכם משנה את התנהגותו באופן חריג ופתאומי- מתחיל להסתגר בתוך עצמו, נמנע ממפגשים חברתיים וישנה ירידה בלימודים, יתכן שזה סימן שהוא סובל מאלימות שמופעלת כלפיו. חשוב שתשימו לב אם יש עליו סימנים של אלימות פיזית, אם נעלמים לו חפצים יקרים ואף כסף ואם הוא מפסיק להתרועע עם חברים. כמו כן חשוב מאוד לשים לב למצבי רוח קיצוניים שאינם נחשבים “רגילים” בגיל ההתבגרות או קורים יותר מהרגיל – עצבות, חרדות, דאגנות, מחשבות טורדניות, כעס וכל מצב רוח או הרגשה שהוא מבטא ואין לה בהכרח סיבה מציאותית שאתם ערים אליה. למשל – אם הוא עצוב כי החברה שלו עזבה אותו או כי נכשל במקצוע חשוב – זו תגובה תואמת למצב ולמציאות אך אם אתם עדים להתקפי בכי או זעם ללא הסבר הגיוני וברור, זוהי נורה אדומה. בהמשך נפרט כיצד להגיב ולנהוג במצבים אלה של אלימות נוער או בריונות אצל ילדים.


האם על ההורים להתערב במצבים של בריונות אצל ילדים?

הרבה פעמים הורים לא רוצים להתערב מכיוון שהם חושבים שהילד יכול להסתדר לבד. גם ילדים לא ממהרים לשתף בכדי לא להתפס על ידי חבריהם ואפילו מוריהם והוריהם, מסכנים וחלשים או מלשנים.
חשוב מאוד לבדוק את המצב לעומק, לפעמים הוא חמור יותר ממה שנראה להורים ולכן דורש טיפול מיידי.

חשוב שתגרמו לילד להרגיש נוח ותעזרו לו להבין שאתם שם בשבילו ומקשיבים לו. חשוב שתבהירו לו שזו אינה מלשנות ותלמדו אותו כיצד לזהות אלימות. חוב שידע לזהות אלימות בבית ספר או בכלל והתנהגות בריונית של ילדים אחרים, גם אם ההתנהגות האלימה אינה גלויה וברורה או מתפרשת מיידית כהתנהגות אלימה (כמו למשל כאשר מדובר באלימות מילולית או איומים) .
חשוב שידע להקשיב להרגשה שלו – אם הוא מרגיש לא נח ובחוסר שקט, כנראה מופעלת עליו אלימות.

חשוב שידע ויהיה לו יותר מברור שלספר למבוגר זה לא מעשה של פחדנות אלא מעשה נועז של התמודדות.

הערה בקשר למושג “מלשנות”
ילדים ובני נוער רבים תופסים את המושג כבעייתי ואינם רוצים להתפס כמלשנים. אחת הדרכים לעזור לילדים להתמודד עם זה היא בהגדרת המושג “מלשנות” מחדש – לספר למבוגר, מורה או הורה על ילד שמציק לך זו לא מלשנות, זו הגנה עצמית.

חשוב לדעת שבריונות של ילדים או בני נוער, עשויה להתחיל מדברים קטנים, זו מעין בדיקה של הביריון, התוקפן, את הקורבן. פעמים רבות זו תהיה התנהגות אלימה, סמויה יחסית, שיהיה קשה לשים לב אליה ולהבין מיידית כי מדובר בהתנהגות אלימה וביריונית.

התוקפן לא יודע בדרך כלל מול מי הוא עומד ואינו מעוניין לקחת סיכון מיותר ולכן יבדוק כיצד הקורבן שלו יגיב ועד כמה יפגין עוצמה וחוזקה מולו. לרוב הוא יפעיל התנהגויות שיגרמו לקורבן שלו להרגיש מבודד, שיגרמו לו להמנע מלשתף ולספר. כאשר הבריון מבין שהוא לא מצליח לשמור על הקורבן מבודד הוא מאבד מהכוח שלו. וילד שחווה אלימות נתפס לא מבודד כאשר הוא משתף אחרים בהתנהגות האלימה שחווה ואינו נשאר לבד.


איך תטפלו באלימות בבית הספר או בבריונות אצל ילדים? – התמקדות בהורים

למרות שהילד הוא זה שחווה את האלימות גם ההורים צריכים לקחת חלק פעיל על מנת לפתור את העניין.

חשוב שתדעו שגם אם הילד לא משתף אתכם

זוהי תגובה טבעית ומובנת של הילד שלכם – בריונות היא אלימות לכל דבר ועניין ולבריונות יכולות להיות צורות התבטאות קשות מאד הכוללת התעללות רגשית ונפשית והשפעה נפשית על הילד. ילד שחווה בריונות יכול לפחד לספר ולשתף כי איימו עליו שלא יספר או להתבייש מאד במה שחווה ובחוסר האונים שהרגיש, כך שאפשר להבין גם ילדים שלא משתפים.

היו ערניים

היו ערניים לזהות אם הילד חווה אלימות או מצוקה מכל סוג שהוא. השלב הבא הוא ניסיון רגיש לדבר עם הילד , לעיתים זה ייקח זמן ויצריך סבלנות עד שיסכים לשתף. העבירו את המסר שאתם רואים אותו וחוששים שהוא במצוקה ונמצאים כאן לעזור בכל עת שיצטרך. הזכירו לו שאתם פה בשבילו ולא תעשו דבר שיפגע בו.

היו קשובים

הקשיבו לפחדיו ומחשבותיו. הוא מכיר את המצב החברתי ומאזני הכוחות בין הילדים – יתכן שהוא יודע יותר טוב מכם על מה הוא מדבר. היו קשובים, אל תעשו דבר נגד רצונו, אלא אם מדובר בסכנה מיידית לו או לאחרים.

היו שם בשבילו

עזרו לילדכם להבין כי הוא לא לבד. בריונים יכולים לגרום לילד הנפגע להרגיש כי הוא לבד לגמרי בסיטואציה, עזרו לו להבין שזה לא נכון, לשמר על קשר פתוח וכנה עם חברים ובני משפחה תומכים – שידע תמיד שאינו לבד – זה מחזק מאד.

שמרו על קשר ותקשורת

שמרו על קשר עם בית הספר (במקרה שמדובר באלימות בבית הספר או אלימות שקשורה לבית הספר, למשל ילד מבית הספר שמפעיל אלימות מילולית או פיזית כלפי ילדכם) ועם כל גורם רלוונטי אחר. חשוב שהם ידעו ושאתם כהורים תהיו מעודכנים ומעורבים בכל פעולה שבית הספר ינקוט.
והכי חשוב שתעבירו את המסר שכל סוג של אלימות אינה מקובלת ושהילד ממש לא חייב לסבול ממנה.

ביריונות ואלימות המופעלת בין ילדים היא מצב מורכב שמצריך התייחסות רחבה ומקצועית.
אל תשארו לבד – פנו לאיש מקצוע מומחה בהדרכת הורים להתיעצות ולקבלת עזרה והכוונה מקצועית.

עדיף תמיד לפנות להתייעצות ולגלות שאתם פועלים נכון מאשר לעשות ניסיונות או התערבויות שגויות ולהביא להחמרה של המצב.

המומחים של רימון ב

הדרכת הורים
טיפול פסיכולוגי אונליין, נס ציונה
עברית, אנגלית

עוד מאמרים בנושא

האם הורים צריכים להתערב בלימודים ובשיעורי הבית?צפו בראיון של אלעד דהן, עו”ס קליני, פסיכותרפיסט ומנהל מרכז רימון עם פאולה וליאון רוזנברג בתוכנית “בוקר בריא” במאקו...
מריבות בין אחים הן עניין שבשגרה ויותר מזה הן חלק חשוב מהחיים, מההסתגלות לחיים ומההתפתחות האישית, הרגשית והחברתית של ילדיך. הדבר החשוב ביותר במריבות בין...
מה קורה לנו בתקופת החגים כמשפחה? למה תקופה שכזו שאמורה להיות טובה נעימה ומלוכדת הופכת הרבה פעמים לתקופה קשה באופן כזה שממלא את הקליניקות של...
במאמר הקודם דיברנו על גבולות, החשיבות של גבולות והקשיים שלנו ההורים בהצבת גבולות. במאמר הזה נציג כמה 7 כללים להצבת גבול בצורה נכונה ויעילה שתעזור...
הורות היא תפקיד קשה- על זה כבר נכתב רבות.הקושי בהורות הוא מורכב מאד ונוגע לנושאים ותחומים שונים.אחד הקשיים נוצר עם הצורך של הורים להגן על...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת