אימפולסיביות – מה הפירוש? איך עוזרים לאנשים וילדים אימפולסיביים?

מחבר/ת:הנהלת מרכז רימון
התמחות: טיפול בהפרעת קשב וריכוז ADHD

מה הפירוש של המילה אימפולסיביות? האם זו בעיה? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית לבעיות אחרות? האם ואיך ניתן לטפל בזה? ומהם דרכי הטיפול המומלצות? מומחי מרכז רימון עונים.

אימפולסיביות מה פירוש המילה?

אימפולסיביות היא הנטייה לפעול מבלי להפעיל מחשבה ושיקול דעת לפני הפעולה, דוגמא להתנהגויות אימפולסיביות הן, כאשר אתה אומר משהו שאתה מתחרט עליו רגע אחרי, קונה משהו שלא תכננת בהחלטה של רגע או רץ מעבר לכביש מבלי להסתכל לצדדים.

במידה מסוימת, התנהגות מסוג זה שכיחה, במיוחד אצל ילדים או בני נוער, ואינה בהכרח סימן לבעיות מיוחדות בהכרח. ילדים נוטים להתנהגות אימפולסיבית יותר מאשר מבוגרים, מכיוון שהמח שלהם לא סיים את התפתחותו והם לא הגיעו לבשלות רגשית שתאפשר להם לווסת את התנהגותם ולפעול בצורה שקולה.
עם זאת, לעיתים התנהגות אימפולסיבית, עשויה להעיד על בעיה אחרת.

אימפולסיביות - מה הפירוש? האם זו בעיה? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית לבעיות אחרות? האם ואיך ניתן לטפל בזה? ומהם דרכי הטיפול המומלצות? מומחי מרכז רימון עונים.
אימפולסיביות – מה הפירוש? האם זו בעיה? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית לבעיות אחרות? האם ואיך ניתן לטפל בזה? ומהם דרכי הטיפול המומלצות? מומחי מרכז רימון עונים.
Photo by Tania Mousinho on Unsplash

אנשים אימפולסיבים – כאשר אימפולסיביות מגיעה רחוק מדי

זו התנהגות די טבעית, להגיד משהו מבלי לחשוב ואחכ’ להתחרט עליו או לקנות מדי פעם משהו שלא תכננת בספונטניות.
עם זאת, ישנם אנשים שנוטים להיות אימפולסיבים לעיתים קרובות יותר, לפעמים כמה פעמים ביום. במצבים כאלו, התנהגות אימפולסיבית עלולה להוביל לצרות ולחרטה

ההתנהגויות הבאות הן סימנים לכך שאנשים אימפולסיבים, אינם רק אימפולסיביים, אלא מדובר במצב שמצריך טיפול והתייחסות:

התנהגות אגרסיבית, תוקפנית ואלימה
אי שקט פסיכומוטורי, כלומר חוסר שקט מחשבתי או התנהגותי. לדוגמא: קושי לשבת בשקט במקום אחד
התנהגות שמפריעה לאחרים
אנשים שמוסחים בקלות

מצבים הקשורים לאימפולסיביות

התנהגות אימפולסיבית יכולה להיות סימן למספר בעיות אחרות. חלק מהבעיות הנפוצות ביותר הן:

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) ואימפולסיביות

דוגמאות להתנהגות אימפולסיבית, הנובעת מהפרעת קשב וריכוז, כוללות בדרך כלל הפרעה לאנשים אחרים בזמן שהם מדברים, מענה מהיר לשאלות, מבלי לחשוב על התשובה או מבלי לשמוע את השאלה עד סופה, קושי לחכות בתור ולהמתין בסבלנות, נטייה לתגובות בעלות עוצמה גבוה, בין אם בדיבור בקול גבוה או נטיה לתגובות התנהגותיות אימפולסיביות, במהלך שיחה או משחק.

הפרעה דו קוטבית מניה דיפרסיה

הפרעה פסיכאטרית זו משפיעה על מצב הרוח, על רמת האנרגיה ועל המסוגלות והיכולת לבצע פעילויות יומיומיות. אימפולסיביות במצבים אלו יכולה להופיע בהתנהגויות כגון הרגלי בילוי קיצוניים (יציאה לבילויים אורכים מבלי לישון, יציאה למספר מסיבות בערב אחד, שימוש בסמים, תנועתיות יתר, טון דיבור גבוה, צעקני ולעיתים אף תוקפני, קושי להשאר במקום אחד, התנהגויות מיניות מסוכנות כגון מין לא מובחן, מבלי אמצעי הגנה, עם מספר רב של פרטנרים או פרטנריות בזמן קצר ועוד.

הפרעות אישיות אנטי סוציאלית (אנטי חברתיות)

אנשים עם הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, מקדישים תשומת לב מועטה, אם בכלל, להשלכות של מעשיהם באופן כללי ועל אנשים אחרים בפרט. הם נוטים להתייחס לאנשים בצורה עויינת או באופן בעל אינטרס ברור שאמור לשרת את צרכיהם. התנהגות אימפולסיבית הקשורה לאנשים עם הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, יכולה לכלול שימוש בסמים או התנהגויות מזיקות אחרות, קושי ביחסים בינאישיים, התנהגות לא צפויה, אלימה מילולית או פיזית כלפי אנשים, חיות או חפצים.

הפרעות שליטה בדחפים

הפרעות אלו שכיחות פחות, לעומת הבעיות שתוארו לעיל. אנשים בעלי בעיית שליטה בדחפים, עלולים להתנהגו בצורה שפוגעת באחרים, בצורה שאינה מקובלת מבחינה חברתית או בניגוד לחוק. הפרעות שליטה בדחף מגוונות וכוללות מספר אבחנות כגון:

הפרעת התפרצות לסירוגין (Intermittent explosive disorder)

הפרעת התפרצות לסירוגין כוללת מקרים חוזרים של התפרצויות כעס או התנהגות אימפולסיבית ואגרסיבית, בצורה שאינה תואמת את הטריגר שעורר את ההתנהגות האימפולסיבית.
התגובה בהפרעת התפרצות לסירוגין, נוטה להיות תוקפנית, לא מתוכננת וחסרת פרופורציה. עם זאת ההתפרצות מאופיינת במשך קצר ונמשכת לרוב עד 30 דקות.

טריכוטילומניה

טריכוטילומניה, המכונה גם “הפרעת תלישת שיער”, הינה הפרעה המאופיינת בצורך עז, כמעט בלתי ניתן להתנגדות, לתלישת שיער מהראש, הפנים או הגוף.

קלֶפּטוֹמַנִיָה, גניבה אובססיבית

זוהי הפרעת שליטה בדחפים המאופיינת בדחף עז לגנוב המלווה בחושת הקלה לאחר ביצוע מעשה הגנבה, גם אם אינך יכול לשמור את החפץ הגנוב. הסיפוק נגרם מעצם ביצוע מעשה הגניבה.

פירומניה, אובססיה לאש

זוהי הפרעת שליטה בדחפים המאופיינת בדחף להצית או לשרוף ולהצית שריפה באופן אכפייתי. פירומניה היא הפרעה נדירה יחסית המופיעה בשיכחו של כ 3% מהאוכלוסיה הכללית.

התמכרות להימורים

כולנו מהמרים מדי פעם, בין אם בהתערבות קטנה במשרד, מילוי טופס לוטו או משחק קלפים אחת לחודש. אנשים הסובלים מהתמכרות להימורים, עלולים להמשיך להמר, גם אם יפסידו סכומים גבוהים מאד ובאופן שישפיע ויפגע בתקודם בעבודה, במערכויחסים, בזוגיות או בכל תחום חיים אחר.

טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגיה באימפולסיביות

אימפולסיביות מתארת למעשה מצב או התנהגות. הטיפול באימפולסיביות יהיה תלוי בגורם לבעיה. גישה טיפולית רלוונטית שיכולהה להתאים למרבית הבעיות שגורמות להתנהגות אימפולסיבית, היא ניתוח התנהגות יישומי ABA. בטיפול זה אתה לומד לנהל או לטפל בבעיה ובמצבים שמעוררים אותה בצורה יעילה יותר.

גישה טיפולית רלוונטית אחרת יכולה להיות טיפול EMDR. בטיפול EMDR, המטרה היא למצוא את הטראומה (או טראומות) שעוררו את הצורך בדפוס של התנהגות אימפולסיבית ולטפל ישירות בה (ובהמשך בדפוסים שהתפתחו בעקבותיה) באמצעות פסיכותרפיית עיבוד מחדש המבוססת על תנועות עיניים (אי אמ די אר).

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הוא גם כן טיפול רלוונטי מאד שיכול לסייע במרבית מהסיבות להתנהגות אימפולסיבית. טיפול CBT מבוסס על הנחה כי מחשבות והתנהגויות לא יעילות, הם הגורם לבעיה הרגשית ורכישת מיומנויות לשינוי התנהגויות ומחשבות אלו, יפתור את הבעיה הרגשית. טיפול CBT הוא טיפול מבוסס ראיות, כלומר נתמך במחקרים ועדויות מהטיפול עצמוו, המכווינות את המשך הטיפול ובחירת הכלים הטיפוליים.

טיפול פסיכולוגי / טיפול רגשי בגישה דינמית – הכוונה בביטוי זה היא לטיפול הקלאסי המוכר מספרים, סרטים וסדרות שונות, המציגות לרוב את הטיפול הקלאסי, הטיפול הדינמי. טיפול דינמי, המכונה לעיתים טיפול פסיכודינמי או טיפול באוריינטציה פסיכואנליטית הוא טיפול המבוסס (בגדול מאד), על ההבנה כי תכנים לא מודעים יוצרים קונפליקטים תוך נפשיים, האבים לידי ביטוי בסימפטום.

בנוסף, הרופא שלך עשוי להמליץ על טיפול תרופתי. תרופות נוגדות חרדה ודיכאון כמו תרופות ממשפחת “מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין” (SSRI), יכולות לסייע בטיפול בהפרעות שליטה בדחפים. טיפול תרופתי אינו תחליף לטיפול פסיכולוגי. הטיפול המומלץ הוא לרוב טיפול תרופתי המשלב טיפול פסיכולוגי (EMDR, טיפול CBT, ABA, טיפול פסיכודינמי)

אם ההתנהגות האימפולסיבית היא חלק מהסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז (ADHD), יתאימו יותר תרופות ייעודיות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז, שסביר שישפיעו גם על האימפולסיביות. תרופות אלה כוללות תרופות ממשפחת האמפטמינים (אטנט) ודסטרומפטמינים (אדרל) או מתילפנידאט (קונצרטה, ריטלין). לפעמים, תרופות נונסטימולטניות כמו קלונידין וגואנפצין יכולות לעזור גם בטיפול בהפרעות שליטה בדחפים.

איך תוכל לעזור לעצמך להתמודד עם אימפולסיבית?

אחד הדברים שתוכל לעשות בעצמך כדי להתמודד טוב יותר עם התנהגות האימפולסיבית שלך היא הכנה. הכנה למצבים שאתה יודע שעשויים לעורר אימפולסיביות. לדוגמה, אתה יכול לקחת איתך מחברת או לשרבט על דף, על מנת להסיח את דעתך או לפתח הרגל בו אתה כותב מה שאתה רוצה להגיד, לפני שאתה אומר אותו. הרעיון בהצעות אלו הוא לעזור לך להשהות את התגובה שלך, לפני שאתה פועל בצורה אימפולסיבית, כך שיש לך הזדמנות לחשוב לפני המעשה, האם מה שאתה עומד לעשות הוא רעיון טוב ומה יכולות להיות התוצאות של כך.

טיפול באימפולסיביות במרכז רימון

כפי שתיארנו במאמר זה, התנהגות אימפולסיבית יכולה לנבוע ממספר מגוון של סיבות. על מנת לטפל בצורה יעילה ונכונה בבעיות אימפולסיביות, יש לערוך הערכה לפני טיול בצורה מקצועית.
כאשר אתם מחפשים טיפול באימפולסיביות, חשוב שתקפידו על פניה לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש, בעל תואר במקצוע טיפולי, בעל ניסיון והמלצות.
אנו במרכז רימון, מתחייבים לעזור לכם לאתר את הפסיכותרפיסט או הפסיכולוג המתאימים ביותר עבורכם. עובדים עם מטפלים ופסיכולוגים שעברו תהליך מיון קפדני, אשר מצאנו שהם עומדים בקריטריונים המקצועיים המחמירים שלנו.

צריכים עזרה באיתור מטפל מתאים?
התקשרו אלינו עכשיו, נשמח לעזור.
התקשרו עכשיו להתייעצות ללא התחייבות:

המומחים של רימון ב

הדרכת הורים
טיפול פסיכולוגי אונליין, נס ציונה
עברית, אנגלית

עוד מאמרים בנושא

אבחון קשב וריכוז ילדים - הורים חשוב מאד שתקראו. מומחי מרכז רימון מסבירים
לפני שאתם מתחילים אבחון קשב וריכוז, בכדי לבנות תוכנית טיפול מתאימה לילדים או מתבגרים עם ADHD, אתם חייבים לקרוא את זה. רבים מאיתנו נתקלים בקשיים...
מהו קשב? מה משפיע על היכולת שלנו לשמור על תשומת לב לאורך זמן? אילו סוגי קשב קיימים וכיצד בעיה בקשב משפיע על הפרעה נוירולוגית כמו הפרעת קשב וריכוז?
מהו קשב? מה משפיע על היכולת שלנו לשמור על תשומת לב לאורך זמן? אילו סוגי קשב קיימים וכיצד בעיה בקשב משפיע על הפרעה נוירולוגית כמו...
ADHD מהם התסמינים השונים? אילו סוגים שונים של הפרעת ADHD קיימים? מהם הגורמים להפרעת קשב וריכוז וכיצד מאבחנים ומטפלים בה, בקרב ילדים ובקרב מבוגרים.
ADHD מהם התסמינים השונים? אילו סוגים שונים של הפרעת ADHD קיימים? מהם הגורמים להפרעת קשב וריכוז וכיצד מאבחנים ומטפלים בה, בקרב ילדים ובקרב מבוגרים. ADHD...
מה זה אימפולסיביות? האם יש קשר בין התנהגות אימפולסיבית להפרעת קשב? איך עוזרים לילדים ומבוגרים אימפולסיביים? אסתר גולדנברג פסיכולוגית קלינית בכירה, מחברת הספר ADHD להבין ולהיות מובן, מסבירה
מה זה אימפולסיביות?מה זה אימפולסיביות? מה הקשר בין אימפולסיביות והפרעת קשב וריכוז וכיצד האימפולסיביות שהיא חלק מ ADHD עלולה להשפיע על המצב החברתי ולעורר בעיות...
מהי למעשה הפרעת קשב וריכוז? מה זה ADHD ואיך מטפלים בו בצורה נכונה? במאמר אסביר מהי הפרעת קשב וריכוז, מהם המאפיינים הבולטים שלה (היפראקטיביות, קשיי...
מה זה ADHD? כל מה שחשוב לדעת על הפרעת קשב וריכוז -כולל המלצה על ספרה של אסתר גולדברג ADHD להבין ולהיות מובן
אז ADHD מה זה בעצם? לכאורה הכל כבר נאמר ונכתב לגבי מה זה ADHD (הפרעת קשב וריכוז), אך עדיין מדובר בהפרעה מורכבת שאינה מובנת במלואה,...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת