דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת

מחבר/ת:בחיק האם - מרכז טיפול ותמיכה רגשית ליולדת לתינוק ולמשפחה
התמחות: הריון ולידה

דכאון אחרי לידה – במאמר זה נסביר מהו דכאון אחרי לידה ומהם הסימנים הבולטים של דכאון לאחר לידה וכיצד ניתן לזהות, מהי השכיחות של דיכאון בקרב נשים לאחר לידה ומה הגורמים וכמובן נסביר מהן דרכי האבחון והטיפול בדכאון אחרי לידה ומהן ההשלכות ועל הטיפול בדיכאון לאחר לידה במרכז רימון.

דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת

“בעצב תלדי בנים”

“הרבה ארבה עצבונך והרנך, ובעצב תלדי בנים” (בראשית ג,16):

• כשכל יום נראה אותו הדבר ואין לך כח לקום בבוקר – זה סימן שאת בדיכאון.
• כשהמחשבה החיובית היחידה שעוברת לך בראש זה שיבוא יום שבו את תמותי – זה סימן שאת בדיכאון.
• כשאת גומרת חבילות שלמות של טישו כי הדמעות לא מפסיקות לרדת מעצמן – זה סימן שאת בדיכאון.
• כשאין לך תיאבון וזה ממש לא בגלל שהחלטת לעשות דיאטה – זה סימן שאת בדיכאון.
• כשהחלום היחיד שאת מצליחה לחלום בלילה זה “לגמור את הסיוט” הזה והוא בכלל קורה כשאת עירה ולא נרדמת אפילו שאת ממש עייפה – זה סימן שאת בדיכאון.

אם כל אלו ואחרים מתרחשים אחרי לידה אז את “בדיכאון אחרי לידה”.

מה זה דכאון אחרי לידה וכיצד מטפלים בו?

דיכאון לאחר לידה היא הפרעה נפשית קשה, אשר משפיעה על המחשבות, הרגשות, ההתנהגות והבריאות הגופנית של נשים וגברים לאחר לידה.
בכתבי העולם הישן תיאר “היפוקרטס” (רופא יווני, נחשב אבי הרפואה המערבית) את אי השקט והבכי של נשים בזמן ההנקה כתסמונת בשם “קדחת החלב. (milk fiver)” בתקופה העתיקה עדיין לא נחקר מצבה הנפשי של האם בתקופה שלאחר הלידה, ולא נתנו עליה את הדעת או חשבו שזהו מצב שיש לספק לו טיפול. היום, אחרי שהתקופה הזאת נחקרה אנחנו יכולים להכיר את הסימנים להופעתה, לאתר אותם מייד עם הופעתם ולטפל בהם בשלבים הראשונים לפני שהסימפטומים יתגברו ויגרמו לכאב רב ליולדת, לתינוק ולמשפחתה.

דיכאון אחרי לידה - מה הסימנים? איך מאבחנים ומהו הטיפול המתאים? מומחי מרכז רימון מסבירים - בטיפול בדיכאון אחרי לידה בפריסה ארצית
דיכאון אחרי לידה – מה הסימנים? איך מאבחנים ומהו הטיפול המתאים? מומחי מרכז רימון מסבירים – בטיפול בדיכאון אחרי לידה בפריסה ארצית

מה הקשר בין דיכאון אחרי לידה לבייבי בלוז?

ה”בייבי בלוז” (Baby blues, maternity blues), קשור על פי רוב לשינויים הורמונאליים, אשר מתרחשים אצל היולדת ולשינוי בהרגליים ובסטאטוס המוכר והבטוח שהיה לאישה קודם ללידה. בנוסף, העייפות והחולשה של הגוף לאחר אירוע מורכב, שעבר בזמן הלידה, מוסיפים לחולשה הרגשית של היולדת.
נהוג לזהות את העצבות ואת חוסר השקט ככאלו שמתחילים ביום הרביעי ללידה. על פי סטטיסטיקות ממחקרים שונים, הסימפטומים אמורים להיחלש כבר ביום העשירי ולחלוף מעצמם, ללא התערבות מקצועית. (ישנן נשים אשר מדברות על דכדוך, חרדה ו/או חוסר שקט, ימים לפני הלידה ועדיין נהוג לייחס אותם ל”בייבי בלוז” המתואר כאן).
למרות שהתופעה אמורה לעבור מאליה, ללא טיפול פסיכולוגי או רפואי, חשוב שהאישה תיעזר בסביבה המשפחתית ובקהילה, כדי לזרז את תהליכי ההסתגלות והריפוי.

במידה והתסמינים שתוארו קודם לא עברו, חשוב לבדוק האם האישה לוקה בדכאון אחרי לידה או בשם המקצועי: הפרעה דיכאונית של לאחר לידה, (PPD , Pospartum depression) ממנה סובלות כ 20% מהנשים שחוו בייבי בלוז – Baby blues, maternity blues.
בייבי בלוז עלול להפוך לדכאון לאחר לידה כאשר הוא נמשך מעל שבועיים ברצף ופוגע בתפקוד של היולדת. במצבים אלו מומלץ לפנות בהקדם לטיפול מקצועי בדיכאון אחרי לידה.

מה הקשר בין דכאון אחרי לידה לבייבי בלוז? – חלק ראשון

ה”בייבי בלוז” (Baby blues, maternity blues), קשור על פי רוב לשינויים הורמונאליים, אשר מתרחשים אצל היולדת ולשינוי בהרגליים ובסטאטוס המוכר והבטוח שהיה לאישה קודם ללידה. בנוסף, העייפות והחולשה של הגוף לאחר אירוע מורכב, שעבר בזמן הלידה, מוסיפים לחולשה הרגשית של היולדת. סימפטומים אלו נוטים לעבור מעצמם תוך כ 10 ימים. במידה ואינם חולפים מעצמם, מומלץ להתייעץ בהקדם עם איש מקצוע מומחה בדיכאון אחרי לידה ובטיפול בו.

מהו הבייבי בלוז ומה ההבדל בינו לבין דיכאון אחרי לידה – חלק 2

בסרטון ענת דניאלי תדבר על הבייביבלוז, מתי הוא מתחיל בדרכ’ ומתי צפוי להסתיים. מהם הסימנים לבייבי בלוז ולמה זה קורה. וכמובן תדבר על מצבים שאינם מוגדרים כבייבי בלוז ומצריכים טיפול מקצועי, כמו דכאון אחרי לידה.

מהם הסימנים לדיכאון לאחר לידה?

אחד הסימנים השכיחים הן תחושות עצובות או ריקנות שלא נעלמות לאורך זמן והן משבשות את התפקוד בחיי היום יום.
אמהות שחוות דיכאון אחרי לידה מדווחות על תחושות של חוסר חיבור לתינוק שלהן. כאילו הן לא ילדו אותו לא מזמן. הן מפחדות להגיד שהן לא אוהבות את התינוק שלהן אפילו שאחרים מאמינים ומצפין שכך ירגישו באופן טבעי אחרי הלידה.

ספר האבחון האמריקאי ה DSM ציין סימנים מזהים אשר מדווחים על ידי נשים אשר מתארות “דיכאון לאחר לידה”:
עצבות
התקפי בכי תכופים
הפרעות שינה
אובדן תיאבון
התקפי חרדה
אובדן אנרגיה וריכוז
ירידה בחשק
אנהדוניה (חוסר יכולת לחוות הנאה)
פגיעה בדימוי ובהערכה העצמית
מחשבות טורדניות ו/או אובססיביות
קושי ביצירת קשר עם התינוק

התופעות הללו עלולות להימשך גם שנים רבות לאחר הלידה, ללא טיפול מתאי ולכן
כל אישה אשר מרגישה שהיא סובלת מהופעות שהוצגו לעיל’ יכולה לאבחן את עצמה לבד, להעריך את חומרת הסימפטומים ולפנות לבקש עזרה מקצועית אשר מותאמת אליה. במרכז לבריאות הנפש באדינבורו, פיתחו שאלון אשר נקרא בקצרה שאלון “אדינבורו” Edinburg Postnatal Depression או EPDS אשר באמצעות 10 שאלות תוכלי להעריך האם את נמצאת בדיכאון או האם התופעות שאת חשה עדיין שייכות לאבחנה אחרת. אם הציון שקיבלת על השאלון הוא מעל 8 נקודות, מומלץ לך לפנות לקבל ייעוץ מקצועי ולחשוב על קבלת טיפול וסיוע רגשי. אם קיימות מחשבות על פגיעה עצמית או על פגיעה בתינוק אל תהססי ותפני לקבלת סיוע.

קישור לדיכאון אחרי לידה שאלון

סימנים לדיכאון אחרי לידה – חלק 1 / ענת דניאלי – בחיק האם – מרכז לטיפול ותמיכה ביולדת, בתינוק ובמשפחה

מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

    שכיחות של דכאון לאחר לידה בקרב אמהות?

    בשיגרה, לפני התפרצות הקורונה כל אישה תשיעית בסיכון לחוות “דיכאון לאחר לידה”.
    לאחר התפרצות הקורונה עלתה ההסתברות לדיכאון לאחר לידה בצורה משמעותית.

    גורמים לדיכאון אחרי לידה

    חוקרים משערים שמדובר בשינויים קיצוניים בהפרשה של “הורמונים נשיים” (אסטרוגן ו פרוגסטרון) אל הגוף תוך שינוי מיידי מהרמות שהיו בו במהלך ההריון ולאחר הלידה.
    בדומה לשינויים הורמונליים לפני מחזור האישה, אך כרוך בתנודות קיצוניות הרבה יותר ברמות ההורמונים.

    שינויים הורמונלים

    רמות הורמוני בלוטת התריס לעיתים יורדים אף הם לאחר הלידה. רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס עלולות לגרום לתסמינים של דיכאון.
    מחסור קיצוני בשעות שינה.

    גורמים קוגנטיבים

    סיבות דינאמיות אשר קשורות לתפיסות שגויות של אמהות בנוגע לתפקידם כאמהות: “אמהות אמורות להתאהב בתינוקות שלהן ממבט ראשון”, “אמהות יודעות לטפל בתינוק שלהן מרגע הלידה כי זה תפקיד שהן נולדו אליו וזה מועבר להן בגנים”, “נשים לא מתעייפות לטפל בתינוקות שלהן אף פעם. הטיפול בתינוק/ת רק ממלא אותן כל פעם מחדש”.
    ספקות של אמהות לגבי היכולת שלהם להיות אמא טובה דייה:
    ציפייה של יולדות מעצמם להיות “מושלמת” ולתפקד במאה אחוז בכל תחומי החיים, תחושה של יולדות שכל מה שהן עושות אף פעם לא יהיה מספיק ונכון לתינוק שלה ולסביבה שלו.

    תחושת אובדן של מי שהאם הייתה לפני הולדת התינוק וקבלת התפקיד החדש שלה כאם: “איבדתי את החיים שלי”, “אני אף פעם לא אחזור לעבוד, להנות מהחיים, לקיים יחסים עם אחרים ועם בן הזוג כמו לפני התינוק”, “נגמרו לי החיים”.

    מודלים הוריים

    יחסים מורכבים של היולדת עצמה עם האמא שלה שמשתחזרים לאחר הלידה: סבתא שהייתה בעצמה בדיכאון לאחר לידה למשל, שהתקשתה לטפל ביולדת כשהייתה קטנה, יולדת שחוותה מודלים לא פשוטים של הורות לא מיטיבה ומשחזרת דפוסים לא אדפטיביים מההורים שלה.
    יחסים קונפליקטואליים סביב הרצף בין תלות-עצמאות: יולדת שהיתה תלויה באופן מוחלט באמא שלה שנדרשת לתפקד לאחר הלידה כבוגרת אחראית לתינוק שלה. ועוד…

    גורמים אובייקטיבים

    בנוסף לכל אלו שתוארו לעיל’, המעבר להורות, חוסר השינה, היעדר מידע מספיק בנוגע לטיפול בילד, קושי בהבנת המסרים המועברים מהתינוק לאם ובכי מתמשך של התינוק, יכולים לעודד הופעת דיכאון ולעיתים להביא להחמרה במצב.
    יולדת ללא תמיכה משפחתית עלולה לחוות תחושה קשה של בדידות וקושי רב להתמודד עם הטיפול בתינוק בשונה מיולדות אחרות אשר נתמכות על ידי אחרים.

    דיכאון אחרי לידה - מה הסימנים? איך מאבחנים ומהו הטיפול המתאים? מומחי מרכז רימון ובחיק האם מסבירים - בטיפול בדיכאון אחרי לידה בפריסה ארצית
    דיכאון אחרי לידה – מה הסימנים? איך מאבחנים ומהו הטיפול המתאים? מומחי מרכז רימון ובחיק האם מסבירים – בטיפול בדיכאון אחרי לידה בפריסה ארצית

    טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי וליווי צמוד של האם היולדת, הכרחי מאוד בשלבים אלו. טיפול בדיכאון אחרי לידה יכול לסייע מאוד בחזרה לתפקוד ולמנוע התדרדרות נוספת במצב הנפשי.

    מצבים שאינם דכאון לאחר לידה

    חשוב לציין עוד כי ישנם מצבים בהם מופיעים סימפטומים דומים של דיכאון וחרדות עוד בזמן ההריון או חרדות לאחר הלידה והם אינם בהכרח תוצאה של דיכאון לאחר לידה.
    על מצבים אלה תוכלו לקרוא במאמר אחר שמדבר על חרדה במהלך ההריון או לאחר הלידה, זהו מצב שונה בעל השלכות וסימנים מעט שונים המצריכים התייחסות שונה.

    האם יש נשים שיש להן סיכוי יותר גבוה מאחרות ללקות ב”דיכאון לאחר לידה”?

    מחקרים מראים שיש גורמים שמאיצים את התפתחות הפרעת ה”דיכאון לאחר לידה” אצל נשים:
    דיכאון במהלך ההריון
    נשים אשר סבלו טרם ההריון מהפרעה דו קוטבית או שיש הסטוריה משפחתית של מחלת דיכאון בעיקר במעגלים הראשונים של הקרבה ליולדת.
    קשיים בהריון או לידות מוקדמות.
    קשיים בכניסה להריון ו/או טיפולי פוריות טרם הכניסה להריון
    קשיים ביחסים הזוגיים או במצב הסוציו-אקונומי.
    לידת תינוק עם צרכים מיוחדים.
    היסטוריה של שימוש באלכוהול ו/או סמים.

    השלכות אפשריות

    מחקרים אחרונים מצביעים על ההשלכות של דכאון אחרי לידה, גם לאחר שטופל, אפילו עשר שנים לאחר הלידה.
    תסמיני הדכאון אחרי לידה, זהים ברובם לתסמיני דיכאון אחרים המוכרים מהספרות הרפואית. בשונה מהפרעות דיכאון אחרות, בדיכאון אחרי לידה, לנשים ישנה ירידה משמעותית בהפרשתם של הורמוני מין כאסטרוגן ופרוגסטרון ועליה ברמת הפרולקטין והקורטיזול בדם, לכן, טיפול תרופתי תרופתי אנטי דכאוני יוכל בהחלט לשפר ולעזור ליולדת אשר חווה את הסימפטומים שתוארו.
    דיכאון לא מטופל עלול להשפיע על הקשר הראשוני שנוצר בין האם לתינוק, על הקשר של האם עם ההורה השני ובמקרים חריגים עלול להיות בעל השלכות על בריאותה הנפשית והפיזית של היולדת ושל התינוק.

    טיפול בדיכאון אחרי לידה

    טיפול פסיכותרפיטי (טיפול רגשי) אשר מאתר ומאבחן ביחד עם המטופל/ת את הסיבות אשר הביאו להתפרצות הדיכאון לאחר הלידה ועבודה על שינוי דרכי החשיבה ו/או ההתייחסות לאותם גורמים. מציאת אסטרטגיות לשינוי שיעזרו
    לחשוב, להרגיש ולפעול בצורה שונה ממה שקורה במהלך הפנייה לטיפול.
    טיפולי פסיכודינאמי (טיפול פסיכולוגי קלאסי)
    טיפול cbt
    טיפול קבוצתי – קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
    טיפול emdr – שיטת טיפול אינטגרטיבית אשר עובדת באמצעות גירוי בילטרלי (דו צידי) של אונות המח.
    טיפול דיאדי הורה – ילד או טיפול טריאדי שני הורים – ילד אשר עובד על היחסים ועל מה שגרם להם להשתבש.
    טיפול פסיכיאטרי באמצעות תרופות נוגדות דיכאון אשר יכולות לסייע בהקלה על תסמיני הדיכאון
    במקרים קיצוניים טיפול בנזעי חשמל

    תוכלי לקרוא בהרחבה על כל אחד מהטיפולים במאמר ספציפי אשר מדבר על דרכים לטיפול בדיכאון אחרי לידה וחשוב שתקראי אותו כדי שתוכלי למקד את ההתערבות שמתאימה לך לצרכים שלך ולאפשרויות שיש לך לקבל טיפול.

    דכאון אחרי לידה – אבחון וטיפול במרכז רימון

    דכאון אחרי לידה ומצבים רגשיים אחרים במהלך ההריון או לאחר הלידה, הינם מצבים רגישים ומורכבים הדורשים התייחסות מקצועית, מאיש מקצוע מומחה ומנוסה.
    המצב בארץ הוא כזה שלא מאפשר לאדם המבקש טיפול מקצועי לדעת בוודאות כי פנה לאיש מקצוע מומחה, בעל הכשרה ורישיון לעסוק בטיפול ממוסד אקמי מוכר.
    בגלל מצב זה, אנו במרכז רימון, לקחנו על עצמנו את האתגר של בחינת, מיון וסיווג אנשי המקצוע עימם אנו עובדים.
    בפניה למרכז רימון, אתם יכולים להיות בטוחים כי תגיעו לאנשי מקצוע מומחים, בעלי הכשרה מוכרת ורצינית, בעלי וותק וניסיון בתחומם.
    במידה ואת או קרובייך מזהים את הסימפטומים המפורטים או חלקם, פני עכשיו להתייעצות עם איש מקצוע.

    השתמשו במנוע החיפוש החכם שלנו לחיפוש מטפלים ופסיכולוגים מומלצים בטיפול בדכאון אחרי לידה.

    מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
    השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

      מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

      איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
      ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
      דיכאון אחרי לידה גברים
      דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
      דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
      דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
      דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
      השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
      התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
      התקפי חרדה בהריון / פאניקה
      חרדות אחרי לידה
      חרדות בהריון – אבחון וטיפול
      חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
      טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
      טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
      טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
      לידה שקטה
      לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
      למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
      מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
      פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
      קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
      הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
      דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה

      המומחים של רימון ב

      טיפול וליווי משפחות לפני ולאחר לידה

      עוד מאמרים בנושא

      דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה - מפת דרכים לזיהוי ואבחון עצמי דיכאון אחרי לידה
      סימנים לדיכאון אחרי לידה נשים וגברים הסובלים מדיכאון אחרי לידה, לעיתים קרובות מגלים תסמינים של דיכאון אחרי לידה, אך אינם מאובחנים ואינם מקבלים טיפול מתאים....
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה "PPD ארוך טווח"
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה “כל הזמן אמרתי: הילד יגדל וזה יעבור לי, אבל זה לא עובר”…  “חיכיתי מלא זמן...
      ההכנה נפשית ללידה - הכנה רגשית וקוגניטיבית של אמהות ואבות לפני לידה או לידה ראשונה
      הכנה נפשית ללידה הכנה רגשית / נפשית ללידה או להריון ראשון.אם יש לכם שני קווים חדשים על המקלון שבודק הריון, אז מגיע לכם “מזל טוב”....
      דיכאון לפני לידה - תסמינים, סיכונים, טיפול - מאת מומחיות בחיק האם
      בסרטים ההוליוודיים יצירי התרבות המערבית, לא תראו נשים בדיכאון לפני לידה. סרטים אלה מלאים בתמונות של נשים ורודות לחיים, קורנות מאושר, שמלטפות באהבה את הבטן...
      מסתבר שתינוקות מרגישים הרבה יותר ממה שדמיינו. מהן השפעות דיכאון אחרי לידה על התינוק - מומחיות בחיק האם מסבירות את ההשפעות הרגשיות וההתפתחותיות
      השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק – במשך שנים אנשים חשבו שתינוקות לא ממש מרגישים או קולטים מה קורה סביבם. “הם עדיין קטנים, מה הם...
      טיפול בדיכאון אחרי לידה אצל גברים - בחיק האם
      למרות שבשנים האחרונות המודעות בדבר “דיכאון אחרי לידה” עלתה, עדיין אנחנו עדים לדה-לגיטימציה חברתית, כלפי גברים להיות במגע עם הרגשות שלהם ולבטא תחושות קשות ביחס...

      צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

        כניסה למערכת