סימנים לדיכאון אחרי לידה
נשים וגברים הסובלים מדיכאון אחרי לידה, לעיתים קרובות מגלים תסמינים של דיכאון אחרי לידה, אך אינם מאובחנים ואינם מקבלים טיפול מתאים. למה זה בעצם קורה?
כל ילד קטן לומד כבר בשנות הגן, איך מזהים את בוא הסתיו. למדנו שחצבים, נחליאלים ושינויים במזג האוויר מעידים על כך, שבקרוב יגיע חורף ויירד גשם. לימדו אותנו גם בגן, להיערך לקראת ימים גשומים: לנעול מגפיים, להוריד את התנורים מהמחסן ולחדש מטריות. אף אחד לא נבהל כבר מהחורף הגדול כי למדנו שלאחריו, בא האביב ומזג האוויר הופך חמים יותר.
הבעיה עם משפחות לאחר לידה היא, שאף אחד לא לימד אותם מה הם הסימנים לדיכאון אחרי לידה. אף אחד לא הסביר להם ממש מה לעשות כשעצובים, איך מתמודדים עם רגשות אשמה ומה לעזאזל קורה להם כשהם לא מתאהבים בילד כפי שכולם אמרו להם שיקרה (אלו הם תסמינים נפוצים של דיכאון לאחר לידה). אף אחד גם לא הסביר שאחרי העצב הגדול יכול להיות תקופה “חמימה יותר” אם הם ילמדו לחיות נכון עם השינויים.
מפת דרכים לזיהוי דיכאון אחרי לידה תסמינים
הכנו עבורכן “מפת דרכים”, אשר יכולה לעזור לכן להבין קצת מה קורה בגוף ובנשמה בימים החשובים של לאחר לידה. “המפה” הזאת הינה תוצר של מחקרים והבנה ארוכת שנים שנעשתה על פי דיווחים של נשים וגברים לאחר לידה, שהעזו לספר תוך כדי וגם אחרי, מה הם מרגישים. כולנו תקווה, שמפה זו תעזור לכם או לקרובים שלכם, לזהות בזמן אם ישנם תסמינים / סימנים מדאיגים שעלולים להעיד על דיכאון אחרי לידה ולפנות לקבלת טיפול.
המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לשני המינים במידה זהה.
שלב א’ – יצאנו לדרך
מזל טוב. ילדתם תינוק. יצאתם מחדר הלידה או שסיימתם את הלידה הביתית ועכשיו אתם נרגעים קצת מהמאמץ הגדול שחוויתם. ייקחו לכם כמה ימים להרגיע את האדרנלין שזורם בגוף ולנוח מההתרגשות של הימים האחרונים. סביר להניח שבזמן הקרוב תרגישו “נפילת מתח”, עייפות מרובה וחששות רבים לקראת השינוי בסטטוס החדש שלכם. מעט עצבנות, חרדה או דמעות שיורדות מעצמן הם סימנים כל כך נפוצים בשלב הזה, שהם נחשבים לגמרי נורמליים והם אמורים להיחלש בהדרגה ולהיפסק מעצמם, לא יותר משבועיים לאחר הלידה. קוראים לסימפטומים האלו גם בשם: ה”בייבי בלוז” והם נובעים מהשינויים ההורמונליים והכימיים הפתאומיים המתרחשים בגופה של האישה.
שלב ב’ – התחלנו את המסע – 2 עד 8 שבועות לאחר הלידה
לאט לאט אתם מתחילים להתרגל למצב החדש. הגוף אמור להתאזן מבחינה הורמונלית ו”לקלוט” שהתינוק נמצא עכשיו מחוץ לרחם ולא בפנים. אתם אמורים גם להתחיל להבין שהמשפחה התרחבה וללמוד את הצרכים של התינוק שלכם: איך עובדת ההנקה או ההאכלה בתמ”ל, איך עושים את הפעולות הבסיסיות של טיפול בתינוק לצד דאגה לעצמכם. במידה ולא ישנתם מספיק זמן בשבועיים האחרונים הגוף מתחיל “לזעוק” תשישות קיצונית וזה הזמן להיעזר באחרים ולהשלים שעות שינה.
עייפות, עצבנות או תיאבון ירוד הם נורמליים בשלב זה. לא קל להתנהל איתם, אבל התסמינים האלו לא אמורים למנוע מכם לנהל חיים נורמליים.
שלב ג’ – הסתגלות
אתם כבר חודשיים אחרי הלידה. בשביל אחרים זה מעט מאוד זמן ובשבילכם זה נראה כמו יובל. חלק מההורים יגידו שזה מרגיש “כאילו התינוק נמצא אתם כבר מלא מלא זמן ולא יאומן, שעברו רק 8 שבועות”.
זה נכון.
בתקופת הזמן הזאת התינוק שלכם עלה כבר במשקל ואתם אמורים להסתגל אחד לשני. זה תהליך ארוך של ניסוי וטעייה ומצריך הרבה מאד סבלנות לעצמכם ולתינוק. ככל שהתינוק שלכם מווסת יותר, יופיעו הרגלי אכילה ושינה מסודרים ויקלו על שיגרת הטיפול בו. במקרה של תינוקות לא מווסתים, תהליך הלמידה שלכם את התינוק עלול להיות ארוך יותר ופחות מתגמל ודורש לעתים התערבות של איש מקצוע.
שלב ד’ – הכרה במצב
טיפול בתינוק חדש, זאת אחת המשימות המורכבות שעומדות לפני הורים חדשים. לרוב זה מצליח ולפעמים ישנם קשיים שמורכב יותר להתמודד איתם לבד ואז צריך לפנות לקבלת עזרה כדי לשוב ולהתמודד איתם בכוחות עצמכם.
שאלה – אבל מה קורה אם כל מה שפירטנו פה לא קורה?
תשובה – יתכן שאתם סובלים מדיכאון לאחר לידה.
אז מה עושים?
ישנם שאלונים לאבחון עצמי של דיכאון אחרי לידה, שנועדו לעזור לכם לבחון את התחושות שאתם מרגישים, שכדאי שתיחשפו אליהם והם יעזרו לכם לתת אבחנה מתאימה למה שאתם מרגישים. קראו במאמרים קודמים על שאלון לדיווח עצמי EPDS או שאלון אנדיבורו.
סימנים / תסמינים דיכאון אחרי לידה, שדווחו על ידי אנשים אחרים ונמצאו נפוצים במצב שלכם:
- אובדן עניין בתינוק
- תחושות של חוסר תקווה
- בכי כאילו ללא סיבה
- תחושה של חוסר יכולת להתמודד
- חוסר מסוגלות להנות מדברים שגרמו לך הנאה בעבר
- אובדן זיכרון או חוסר יכולת להתרכז
- חרדה מוגזמת לגבי התינוק
- עייפות קיצונית
- כאבים לא מוסברים בגוף
- הרגשה כללית לא טובה
- אובדן תיאבון
- חרדה לגבי עצמי או תפקוד עם התינוק
- ראיה פאסימית של החיים
אם עניתם בצורה חיובית על חלק נכבד מהשאלות או יש לכם מחשבות על פגיעה בעצמכם נראה שאתם זקוקה לקבל עזרה
שלב ה’ – פניה לקבלת עזרה
אם אתם חושבים שיש לכם “דיכאון לאחר לידה”, אל תשארו עם זה לבד.
זה לא אומר שאתם הורים רעים, אנשים לא טובים או שאתם לא מסוגלים להתמודד עם המצב. דיכאון לאחר לידה הוא מצב המעיד ונוצר כתוצאה מיציאה מאיזון וחשוב יותר לזכור – זהו מצב שניתן לטפל בו.
בבחיק האם” – מרכז לסיוע ותמיכה רגשית לאם, לתינוק ולמשפחה בשיתוף עם “מרכז רימון” – מרכז מומחים, ישנם מטפלים שהתמקצעו בתחום “לאחר הלידה”, למדו את כל התסמינים ואת שיטות הטיפול הקיימות כיום, והם מיומנים כדי לסייע לכם לחזור לתפקוד ביחד עם התינוק בצורה הכי מהירה ואפקטיבית שאפשר.
למרכזים שלנו ניסיון וידע רב במצבים קשים ומורכבים וחוויות רבות של הצלחה של מטופלים ומטופלות רבים שפנו אלינו וקיבלו טיפול מקצועי.
חושבת שאת סובלת מדיכאון מאוחר אחרי לידה?
התקשרי אלינו להתייעץ עם מומחה
נוכל לעזור לך להבין כיצד להתמודד עם זה
כל מה שאתם צריכים לעשות זה למלא את הפרטים שלכם כאן, ונציג שלנו יצור איתכם קשר.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
שלב ו’ – התאמת הטיפול
בשלב זה מטפל של “בחיק האם” בשיתוף עם “מרכז רימון” ישאל אתכם את כל השאלות הנכונות ויעזור לכם להתאים לעצמכם את שיטת הטיפול המתאימה לכם. סוגי טיפול נפוצים ויעילים במצבים וקשיים רגשיים לאחר לידה:
- טיפול דיאדי / טריאדי הורה-ילד
- טיפול פסיכותרפויטי לעצמך
- טיפול משפחתי
- ייעוץ והדרכת הורים
- טיפול משולב תרופתי / פסיכותרפויטי (טיפול רגשי)
מטפלים של “בחיק האם” בשיתוף עם “מרכז רימון” מחזיקים בידע בנוגע לרשימת המענים הקיימים בתחום הטיפול לאחר לידה ובשירותים הקיימים בקהילות שונות בארץ. אתם מוזמנים לפנות אלינו מכל אזור גאוגרפי בארץ ואנו נדאג לעזור לכם למצוא מטפל מיומן, מקצועי וקרוב שיוכל לעזור לכם לטפל בעצמכם ובמשפחתכם.
שלב ז’ – טיפול וחזרה לאיזון מחדש
אם הגעתם לשלב זה, זהו סימן טוב “שלקחתם את עתידכם ועתיד ילדכם ביידים” ובקרוב תתחילו להרגיש לאט לאט, טוב יותר ובהדרגה תחזרו לאיזון נפשי.
אנחנו כאן
תמיד בכל שלב בחיים עבורכם ועבור התינוק שלכם ועבור משפחתכם, כדי לעזור לכם ללמוד מחדש את המצב ולסייע וללוות אתכם במידה ותזדקקו לעזרה מקצועית.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
דיכאון אחרי לידה גברים
דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
התקפי חרדה בהריון / פאניקה
חרדות אחרי לידה
חרדות בהריון – אבחון וטיפול
חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
לידה שקטה
לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה