דיכאון מוגדר כהפרעה במצב הרוח. חלק מהאנשים הסובלים מדיכאון מתארים תחושות של עצב, אובדן, ריקנות, הערכה עצמית נמוכה, ייאוש או כעס המפריעים להם בפעילויות היומיות. אנשים שונים חווים דיכאון בצורה שונה וישנם סוגים של דיכאון הנבדלים בין השאר גם בעוצמת הסימפטומים והפגיעה התפקודית, החל בדיכאון קל, דרך דיכאון בינוני ודיכאון קשה, הנקרא גם דיכאון מז’ורי. לאבחון וטיפול מוקדם בדכאון ישנה חשיבות רבה, לאור הפגיעה הישירה בתפקוד היומיומי.
שכיחות של דיכאון
דיכאון נחשב להפרעה הנפשית השכיחה ביותר בעולם המערבי כיום. סקר בריאות שנערך בישראל בשנת 2005 מצא כי כ 8.5% מהאוכלוסייה הבוגרת מעל גיל 21 דיווחו כי סבלו מסימפטומים של דיכאון במהלך חייהם (דיכאון קל, בינוני או קשה). ישנם מחקרים שמצביעים על שיעורים גבוהים בהרבה ונעים בין 15% ל 20%.
אוכלוסיות בסיכון להתפתחות דיכאון
למרות שדיכאון זו הפרעה נפוצה הפוגעת במגוון רחב של אוכלוסיות ובכל גיל, ישנן אוכלוסיות בסיכון, להן סיכון גבוה לחלות בדיכאון כמו נשים לאחר לידה, אנשים לאחר התקף לב או אירוע בריאותי שפגע בתפקוד שלהם, אנשים שנמצאים בתקופת אבל וכן אנשים שסובלים ממחלות כרוניות.
אז מה זה דיכאון קליני (נקרא גם דיכאון מג’ורי) ומה ההבדל בין דיכאון קליני לדיכאון קל?
דיכאון קליני הוא מושג רפואי, מקצועי, הבא להבדיל בין השימוש היומיומי במונח דיכאון, בו אנשים משתמשים לעיתים לתאר מצב רוח עצוב או ירוד לבין דיכאון שהוא בעיה או הפרעה רפואית שמצריכה טיפול. כאשר אומרים דיכאון קליני, למעשה מתכוונים לדיכאון שאובחן קלינית על ידי איש מקצוע. בנוסף, דיכאון קליני הנקרא גם דיכאון מג’ורי, מתאר דיכאון כמחלה או הפרעה, הפוגעת בצורה חריפה בתפקוד והסיכוי שיחלוף ללא טיפול מתאים נמוך משמעותית, לעומת דיכאון קל שעשוי לחלוף לעיתים, גם ללא טיפול.
הבדל נוסף בין דיכאון קל לדיכאון קליני הוא בכמות ועוצמת הסימפטומים מהם סובל האדם. נהוג לאבחן בדיכאון קל, מי שעוצמת הסימפטומים שלו נמוכה יחסית או שהוא מדווח על כמה סימפטומים האופייניים לדיכאון קליני, אך פחות מהסימפטומים הנדרשים לאבחון על פי הנחיות האבחון של ספר האבחון הפסיכיאטרי האמריקאי ה DSM.
טיפול בדיכאון וטיפול בדיכאון קליני בפרט
טיפול בדיכאון קליני יכלול בדרך כלל שילוב של עזרה עצמית, טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. הטיפול המומלץ עבור כל אחד, תלוי בסוג הדיכאון ובחומרת המצב.
טיפול בדיכאון קל
לאנשים המתמודדים עם דיכאון קל מומלץ בדרך כלל לנקוט בצעדים הבאים:
לחכות ולראות – לעיתים כאשר האבחנה היא של דיכאון קל, יש מקום להמתין מספר ימים עד שבועות ולראות אם המצב משתפר מעצמו. במקרה כזה יש לקבוע פגישות מעקב עם איש מקצוע על מנת לעקוב ולנטר את מצב רוחו של המטופל ואת התקדמותו.
פעילות גופנית – מחקרים מוכיחים, שפעילות גופנית יעילה בסיוע במצבים של דיכאון קל, בעיקר פעילות קבוצתית.
עזרה עצמית – במקרים רבים זה עשוי להיות יעיל ולעזור, להציף את הקשיים ולשתף אנשים אחרים ברגשות, במחשבות ובתחושות שמופיעות בעקבות הדיכאון, בין אם זהו חבר או בן משפחה, מטפל או קבוצות לעזרה עצמית להתמודדות עם דיכאון. קיימים גם ספרים לעזרה עצמית ואפליקציות שונות שיכולות לסייע בטיפול בדיכאון קל.
טיפול בדיכאון קל עד מתון
אם מדובר בדיכאון קל ללא שיפור לאורך כמה שבועות או בדיכאון בינוני, כדאי לפנות לטיפול רגשי. ניתן להתייעץ עם רופא המשפחה או לפנות בעצמכם למטפל מקצועי, לקבלת טיפול מתאים. קיימים סוגים שונים של טיפולים כאלה עליהם יפורט בהמשך.
טיפול בדיכאון מתון עד דיכאון חמור (דיכאון קליני)
כאשר מדובר בדיכאון עמוק, המכונה דיכאון קליני או דכאון מג’ורי, בדרך כלל מומלצים הטיפולים הבאים:
תרופות נגד דיכאון המטפלות בסימפטומים השונים. קיימים סוגים רבים של נוגדי דיכאון, כולם מצריכים מרשם רופא.
טיפול משולב של תרופות נוגדות דיכאון וטיפול בעזרת שיחה, מראה בדרך כלל תוצאות טובות יותר מאשר אחד מהטיפולים בלבד.
צוותים לבריאות הנפש – הפניה לטיפול כזה מערבת צוות שלם המורכב מפסיכולוגים, פסיכיאטרים, מרפאים בעיסוק ואחיות, המספקים טיפול מקיף ואינטנסיבי יותר.
סוגי טיפול בדיכאון
טיפול בדיכאון יכול להעשות במגוון שיטות, באמצעות שיחה או תרופות, טיפול מכוון וממוקד או טיפול ממושך יותר. נפרט כאן את סוגי הטיפול המרכזיים היעילים לטיפול בדיכאון.
טיפול בדיכאון בעזרת שיחה
טיפול קוגנטיבי-התנהגותי CBT – מכוון לעזור למטופל להבין את המחשבות ודפוסי ההתנהגות שלו וכיצד אלו משפיעים עליו ותורמים להתפתחות והשתמרות הדיכאון. במהלך טיפול CBT, המטפל והמטופל מזהים אירועים משפיעים מהעבר, אך מתמקדים בעיקר בשינוי קוגנטיבי והתנהגותי בהווה, במטרה להשפיע על המצב הרגשי. טיפול CBT לדיכאון מלמד כיצד להתגבר על מחמשבות שליליות והוכח כיעיל בטיפול בדיכאון כמו גם בבעיות רבות אחרות. טיפול CBT בדרך כלל נמשך פחות זמן לעומת טיפול פסיכולוגי קלסי, מכיוון שהוא ממוקד והמטפל נוקט בעמדה פעילה ומכוונת. לעיתים הפסיכולוג המטפל, ימליץ על שילוב של סוגי טיפול נוספים כמו טיפול קבוצתי למשל.
טיפול פסיכולוגי (CBT) אונליין – טיפול CBT דרך המחשב ולא אחד על אחד עם מטפל בקליניקה. מדובר בדרך כלל בשיחות שבועיות עם מטפל מוסמך בשיחת וידאו.
טיפול פסיכודינמי (טיפול פסיכולוגי קלסי) – בסוג טיפול זה, המטרה היא, לחשוף בעזרת שיחה את המשמעויות או הדפוסים לא מודעים שלמעשה משמרים את הבעיה הקיימת.
ייעוץ פסיכולוגי – הכוונה כאן היא לטיפול פסיכולוגי אך פחות אינטנסיבי. במהלך ייעוץ פסיכולוגי, המטפל והמטופל מתמקדים בניתוח המצב והבעיות ואיתור דרכים חדשות להתמודד עימן. המטפל יספק תמיכה ויציע פתרונות ודרכי התמודדות מגוונים. ייעוץ כזה מיועד לאנשים בריאים בדרך כלל הזקוקים לעזרה במשבר נוכחי ממוקד.
פסיכותרפיה בין אישית IPT – טיפול בין-אישי המתמקד במערכות יחסים עם אנשים אחרים ובבעיות הקיימות בהן, כמו בעיות בתקשורת או התמודדות עם שכול. ישנן עדויות מחקריות כי טיפול זה יעיל באותה מידה כמו תרופות נגד דיכאון וטיפול CBT.
תרופות נגד דיכאון
עבור מרבית האנשים הסובלים מדיכאון מתון עד עמוק טיפול תרופתי עשוי להביא להבדל משמעותי במצב.
קיימים סוגים שונים של תרופות ולא כל האנשים מגיבים אליהן באותה הצורה ולעיתים ישנו צורך בניסיונות של סוגים ומינונים שונים של טיפול תרופתי בדיכאון, עד מציאת הטיפול המתאים ביותר. מרבית התרופות מכוונות לטפל באותם הסימפטומים, אך תופעות הלוואי של כל אחת מהן מגוונות אצל אנשים שונים. במידה והטיפול התרופתי יעיל, יש צורך להמשיך בו, בדרך כלל, 4-6 חודשים לאחר ההקלה במצב. אם מדובר בפרקים של דיכאון חוזר ייתכן ויהיה צורך בטיפול תרופתי שימשך לאורך כמה שנים. תרופות נגד דיכאון אינן ממכרות, אך תיתכן החמרה במצב במקרה של הפסקה פתאומית.
קיימים סוגי טיפול נוספים בדיכאון עבור מקרים בהם הטיפול הסטנדרטי לא עוזר או שהאדם מעוניין בסוגי טיפול אלטרנטיביים. דוגמאות לטיפולים כאלה הם גירויים חשמליים במוח, טיפול בליתיום, מיינדפולנס, טיפולים טבעיים ועוד.
טיפול בדיכאון במרכז רימון
כמו שבטח כבר הבנתם דיכאון זו מחלה מורכבת שעלולה להביא אף למוות (אובדנות) ואין לזלזל בה ובטיפול בה. לאבחון ולטיפול מוקדם בדיכאון ישנה חשיבות מכרעת, אך על מנת לקבל אבחון מקצועי, חשוב מאד לפנות לאיש מקצוע מיומן ומנוסה בעל הכשרה מתאימה וידע מקיף בתחום.
במרכז רימון אנו עובדים עם מטפלים מומחים שקיבלו מאיתנו את תו האיכות של מרכז רימון, המעיד על מומחיותם. בנוסף, פיתחנו עבורכם כלי לחיפוש ואיתור המטפל המתאים ביותר עבורכם, מנוע החיפוש החכם שלנו למטפלים ופסיכולוגים מומלצים, בעזרתו תוכלו למצוא את המטפל המתאים ביותר עבורכם, באזור שמתאים לכם.