הפרעות אכילה – גורמי סיכון והשלכות בריאותיות

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: טיפול בהפרעות אכילה

כאשר מדברים על הפרעות אכילה למעשה מדברים על מגוון רחב של בעיות הקשורות באכילה ובתזונה.
שלושת ההפרעות הנפוצות והמוכרות הן אכילה כפייתית, בולימיה ואנורקסיה.
הפרעות אכילה הן אחת מההפרעות הפסיכאטריות היחידות שיכולות לגרום למוות באופן ישיר כתוצאה מהמחלה עצמה.
הפרעות אכילה עלולות להביא לפגיעה חמורה ביותר ואף מסוכנת במערכות שונות בגוף ובתפקודן.
הבנה של ההשלכות הרפואיות של הפרעות אכילה ושל גורמי הסיכון עשויים לתרום לזיהוי ואבחון מוקדמים ובכך אולי אף להציל חיים.

מהם גורמי הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה?

הגורמים השונים להפרעות אכילה, עשויים להשפיע בצורה שונה על כל אדם, כך ששני אנשים הסובלים מאותה הפרעה יהיו בעלי חוויות והשקפות שונות ויציגו סימפטומים שונים. למרות זאת חוקרים מצאו קווי דמיון נרחבים בנוגע לגורמי הסיכון להתפתחות הפרעת אכילה.
גורמי הסיכון כוללים טווח רחב של בעיות ביולוגיות, פסיכולוגיות ותרבותיות.
כמובן שאין די בגורם אחד ואף בכמה גורמים בכדי לנבא התפתחות של הפרעת אכילה.

גורמים ביולוגיים להתפתחות הפרעות אכילה

קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל מהפרעת אכילה. קרוב משפחה הסובל ממחלה נפשית. היסטוריה של דיאטות חוזרות ונשנות. נסיון לשמור על מאזן קלורי שלילי לאורך זמן.

גורמים פסיכולוגיים להתפתחות הפרעות אכילה

פרפקציוניזם – ציפייה לשלמות עצמית והצבת יעדים אישיים שאינם מציאותיים. דימוי גוף שלילי – תפיסה שלילית וחוסר שביעות רצון ממראה הגוף. זוהי תופעה נרחבת מאוד כיום, אך הסובלים מהפרעת אכילה מדווחים על תסכול רב בנוגע לדימוי הגוף, בעיקר בהשוואה לאידיאל היופי בעולם המערבי. חרדה – מחקרים מראים שרבים מהסובלים מהפרעות אכילה הראו סימנים רבים לחרדה מסוגים שונים (חרדה כללית, חרדה חברתית ו-OCD) טרם ההתפרצות של הפרעת האכילה.


גורמים חברתיים להתפתחות הפרעות אכילה

הסטיגמה שאדם רזה הוא טוב יותר ואפלייה על רקע משקל. המסר שאדם רזה הוא מוצלח יותר נמצא בכל מקום. חוקרים הראו שהחשיפה אליו מגבירה מאוד דימוי גוף שלילי, שעלול להוביל להתפתחות של הפרעות אכילה. בריונות והתגרות באדם עקב משקלו עלולים להוות גורם להתפתחות של הפרעת אכילה.
אידיאל היופי בעולם המערבי מכתיב מראה גוף רזה כמטרה לשאוף אליה, מה שעלול להגביר את הסיכון להפרעת אכילה כתוצאה מדיאטות חוזרות והגבלות חמורות במזון.
מיעוט קשרים חברתיים, ריחוק ובדידותהם חלק מהסממנים הבולטים באנורקסיה. רבים מהסובלים מהפרעת אכילה דיווחו על מיעוט חברים ופעילויות חברתית, מה שמוביל, לעיתים קרובות, למחסור בתמיכה חברתית.

ההשלכות הרפואיות של הפרעות אכילה

הפרעות אכילה הן מצב חמור ולעיתים אף מסכן חיים, ואינן חולפות מעצמן. הן יכולות להשפיע על כל איבר ומערכת בגוף וככל שאדם יקדים לפנות לעזרה מקצועית, כך יגדל הסיכוי להחלמה פיזית ונפשית.
ישנן השלכות רבות ומגוון של הפרעות אכילה על גוף האדם, אך כמה, הן הנפוצות והמרכזיות:
תזונה לא מאוזנת באופן כללי עלולה לגרום לעור יבש, נשירת שיער, אנמיה, היחלשות של מערכת החיסון, עייפות ועוד.
צריכה מועטה מדי של קלוריות גורמת למחסור במקור אנרגיה לגוף, שבתגובה מפרק את הרקמות החיוניות לשימוש כ”דלק” (מקור אנרגיה), הראשונים להיפגע הם לרוב השרירים.
ישנה ירידה בדופק ובלחץ הדם מכיוון שללב אין מספיק אנרגיה וכך עלול לעלות הסיכון ללקות באירוע לב.
המוח צורך כחמישית מהאנרגיה בגוף, ומחסור עלול לגרום לקשיים בריכוז וסחרחורות. בגילאים צעירים, כאשר מדובר בילדים ובני נוער אשר אצלם מערכת העצבים ובה גם המח, לא סיימה את התפתחותה, עלולה להיווצר פגיעה חמורה ובלתי הפיכה כתוצאה ממחסור חמור באנרגיה חיונית.
הקאות חוזרות ושימוש בחומרים משלשלים עלולים לגרום למחסור חמור בגוף של חומרים כימיים שונים החיוניים לתפקוד, כגון מלחים ואלקטרוליטים.
בנוסף, כתוצאה מהקאות לאורך תקופת זמן עלולים להפגע הוושט והשיניים.
כתוצאה מהפרעות אכילה עלולות להיווצר פגיעות שונות במערכת העיכול ובמיוחד בקיבה, העלולות לגרום לכאבי בטן, בחילות, תנודות בריכוז הסוכר בדם, חסימות מעיים, זיהומים ועוד.
מערכת העצבים בגוף זקוקה למלחים ולאקטרוליטים שונים לתפקוד, ומוגנת בעזרת שומנים. מחסור במרכיבים הללו עלול להוביל להתכווצויות שרירים ותחושות נימול בגפיים.
ההורמונים בגוף מורכבים משומנים ומכולסטרול, ומחסור בהם עלול להוביל לירידה בהורמוני המין המשפיעים על סדירות המחזור החודשי בנשים ועל צפיפות העצם.
במקרים קיצוניים הפרעות אכילה עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך ואף למוות, אך חשוב לדעת כי ניתן למנוע את כל אלה על ידי בקשת עזרה ופנייה לטיפול מתאים בהקדם.

מהם הסימנים לזיהוי ואבחון הפרעות אכילה?

עיסוק אינטנסיבי בנושאים הקשורים לאוכל, ספורט ודיאטות
עיסוק רב ומוגזם במראה החיצוני ובפגמים במראה החיצוני
תחושות אשם וכעס עצמי
התרחקות מחברים ובני משפחה
המנעות וויתור על ארוחות במהלך היום או המנעות מארוחות משותפות עם אנשים
אלו הם חלק מהסימנים שעלולים להעיד על קיום הפרעת אכילה.
זיהיתם חלק מהסימנים אצל אדם יקר לכם,
אל תשארו לבד,
פנו אלינו להתייעצות עם מומחה בטיפול בהפרעות אכילה.

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

מה זה אכילה רגשית ואיך מתמודדים עם אכילה רגשית - הכל במאמר
SEO DESCRIPTION: Write an SEO-optimized meta description. Keep it short and create curiosity. Make sure it's no longer than 160 characters. main keyword: אכילה רגשית מה זה
המדריך המלא להפרעות אכילה
הפרעות אכילה – מה במאמר? סקירה כללית של הפרעות אכילה ושיעורי שכיחות באוכלוסייהסוגי הפרעות אכילה (אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה, הפרעת אכילה זלילה ועוד) וקריטריונים לאבחון...
תוכן עיניניים:גורמים לבולמיהקריטריונים לאבחון וכלי הערכה לבולימיהסיבוכים רפואיים ומחלות נלוות אפשרויות טיפול : טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי ועודגורמים חברתיים ותרבותיים בטיפול בבולימיהמחקר עדכני וכיוונים עתידיים...
אנורקסיה נרבוזה היא מצב בריאותי נפשי חמור המשפיע על אנשים רבים, במיוחד נשים צעירות. זוהי סוג של הפרעת אכילה שבה, אדם מודאג מאוד לגבי משקלו...
מרכז רימון מומחים בטיפול בהפרעות אכילה
מהן הפרעות אכילה? הפרעות אכילה הן קבוצה של מחלות נפשיות ופיזיות ממשיות. כלומר, מדובר בהפרעה רגשית או נפשית שיש לה השפעה ברורה גם על הבריאות...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת