הפרעות אכילה – מדריך מקיף

מחבר/ת:אלעד דהן
התמחות: טיפול בהפרעות אכילה

הפרעות אכילה – מה במאמר?

  • סקירה כללית של הפרעות אכילה ושיעורי שכיחות באוכלוסייה
    סוגי הפרעות אכילה (אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה, הפרעת אכילה זלילה ועוד) וקריטריונים לאבחון
  • גורמי סיכון להתפתחות הפרעת אכילה (גנטיקה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, תרבות וכו’)
  • הצגה קלינית ותסמינים
  • סיבוכים רפואיים הקשורים להפרעות אלה
  • השפעה פסיכולוגית ורגשית
  • אפשרויות טיפול (פסיכותרפיה, תרופות, טיפול תזונתי וכו’)
  • החשיבות של התערבות מוקדמת ומניעה
  • השפעת גורמים תרבותיים וחברתיים על התפתחות ותחזוקה של הפרעות אכילה
  • מחקר עדכני וכיוונים עתידיים בתחום הטיפול וההבנה של התחום

למאמר באנגלית – A comprehensive guide to eating disorders – לחצו כאן >

מבוא – מהן הפרעות אכילה?

הפרעות אכילה הן מצב בריאותי – נפשי חמור שעלול לפגוע באנשים וילדים בכל הגילאים, ללא הבדל מין או רקע אישי. הפרעות אכילה קשורות בדפוסי אכילה שאינם רגילים ובעיסוק אינטנסיבי בנושאים כגון אוכל, משקל ומבנה הגוף. במאמר זה נסקור את הידע המרכזי בנוגע להפרעות אכילה, כולל סוגים, גורמים, התסמינים ואפשרויות הטיפול השונות.

סקירה כללית של הפרעות אכילה ושיעורי שכיחותן באוכלוסייה

הפרעות אכילה הן למעשה מגוון הפרעות הכוללות בדרך כלל הרגלי אכילה חריגים ועיסוק נרחב ואינטנסיבי בנושאים כגון אוכל, משקל ומבנה גוף. הסוגים הנפוצים ביותר של הפרעות אכילה הם אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעת אכילה בולמוסית = התקף אכילה. על פי האגודה להפרעות אכילה בארה”ב, הפרעות אכילה פוגעות בכ 30 מיליון אנשים בארצות הברית לבדה, ושכיחותן של הפרעות אלו נמצאת במגמת עלייה מתמדת.

סוגים וקריטריונים לאבחון – הפרעת אכילה

אנורקסיה נרבוזה – מאופיינת בירידה קיצונית במשקל, פחד מעלייה במשקל ודימוי גוף מעוות. 

בולימיה נרבוזה – מאופיינת באכילה מופרזת ואחריה התנהגויות “מפצות” כגון טיהור או ניקיון גופני, שימוש בחומרים משלשלים, הקאות, צום או פעילות גופנית מוגזמת. 

הפרעת בולמוסי אכילה – מאופיינת באפיזודות חוזרות ונשנות של בולמוסי אכילה ללא התנהגויות “מפצות” כגון נטילת משלשלים או הקאות וכולי. 

בכדי לאבחן הפרעות אכילה, המטופל צריך לענות על קריטריונים ברורים המפורטים ב-Diagn and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), מדריך האבחנות של הפרעות בבריאות הנפש.

גורמי סיכון להתפתחות הפרעת אכילה

הפרעות אכילה הן הפרעות מורכבות, הנגרמות משילוב של גורמים גנטיים, ביולוגיים, פסיכולוגיים ותרבותיים. אנשים עם היסטוריה משפחתית של הפרעות אכילה עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אלה. בנוסף, גם אנשים בעלי רקע והיסטוריה של הפרעות נפשיות ורגשיות כגון דיכאון, חרדות ועוד. גורמים תרבותיים כמו השפעה חברתית או מסרים חברתיים שמועברים בדרכים שונות לציבור, כמו למשל אידאליזיציה וחיזוק אידאל הרזון הקיצוני. מסרים אלו עוברים דרך פרסומות, צילומי דוגמנות וטלויזיה בהן הגיבורות בדרכ’ יהיו דוגמניות ושחקניות רזות באופן קיצוני ולא בריא. גם גורמים אלו יכולים לתרום להתפתחות הפרעות אכילה. 

תסמינים

הסימפטומים של הפרעות אכילה תלויים בסוג ההפרעה וחומרת המצב. תסמינים נפוצים של אנורקסיה נרבוזה כוללים ירידה קיצונית במשקל, דימוי גוף מעוות, פחד מעלייה במשקל ואובססיה לאוכל ולמשקל הגוף. תסמינים של בולימיה נרבוזה כוללים אכילה מוגזמת, המלווה בטיהור הגוף על ידי שימוש במשלשלים או הקאות, צום או פעילות גופנית מוגזמת, לצד רגשות אשמה ובושה. תסמינים של הפרעת אכילה בולמוסית כוללים אפיזודות חוזרות של בולמוסי אכילה ללא ההתנהגויות המפצות, בדרכ’ לצד רגשות אשמה ובושה.

סיבוכים רפואיים הקשורים להפרעות אכילה

להפרעות אכילה עלולים להיות סיבוכים נפשיים ורפואיים חמורים, הכוללים הגעה למצב של תת תזונה, חוסר איזון באלקטרוליטים (מלחים (=מינרלים) המצויים בגוף ומסייעים לתפקודו התקין), אוסטאופורוזיס (התפרקות רקמת העצם), בעיות לב ואפילו לגרום למוות. מטופלות הסובלות מאנורקסיה נרבוזה עלולים לחוות גם אמנוריאה (הפסקת הווסת), בעוד שמטופלים שסובלים מבולמיה נרבוזה עלולים לסבול מעששת ובעיות שיניים אחרות עקב ההקאות המאפיינות הפרעה זו.

השפעות פסיכולוגיות ורגשיות

הפרעות אכילה משפיעות לא רק על בריאותו הפיזית של האדם, אלא גם על רווחתו הנפשית והרגשית. מטופלים עם הפרעות אכילה עלולים לסבול גם מהערכה עצמית נמוכה, חרדות, דיכאון ובידוד חברתי. מטופלים עם הפרעות אכילה עלולים להתקשות ביצרה ושמירה על מערכות יחסים בריאות.

אפשרויות טיפול

הפרעות אכילה הן מצבים שניתן לטפל בהם. הטיפול בהפרעות אכילה כולל בדרך כלל, שילוב של פסיכותרפיה (טיפול פסיכותרפי / טיפול רגשי), טיפול תרופתי וטיפול תזונתי. פסיכותרפיה יכולה לעזור לסובלים מהפרעות אכילה, להבין ולשנות את המחשבות וההתנהגויות הלא מסתגלות שלהם, לפתח דפוסי התמודדות חדשים, להבין את הטראומות שבעקבותן התפרצה הפרעת האכילה ולסייע בעיבוד הטראומה, בעוד שטיפול תרופתי יכול לעזור להקל על סימפטומים אחרים אופיינים כגון חרדה ודיכאון. טיפול תזונתי יכול לעזור לאנשים עם הפרעות אכילה ללמוד איך לאכול בצורה בריאה ומאוזנת ולפתח הרגלי אכילה בריאים יותר.

המדריך המלא להפרעות אכילה
המדריך המלא להפרעות אכילה – מומחי מרכז רימון מסבירים

טיפול רפואי

התערבות רפואית היא מרכיב חיוני בטיפול בהפרעות אכילה. מטופלים עם הפרעות אכילה לרוב סובלים מסיבוכים בריאותיים הדורשים טיפול רפואי. לדוגמה, אנורקסיה נרבוזה יכולה להוביל למצב של תת תזונה, חוסר איזון אלקטרוליטים ובעיות לב. בולימיה נרבוזה עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול ולבעיות שיניים. טיפול רפואי יכול לסייע בניהול סיבוכים בריאותיים אלו ובמניעת נזק גופני נוסף.

התערבות פסיכולוגית 

טיפול פסיכולוגי חיוני גם כן לטיפול בהפרעות אכילה. לאנשים רבים עם הפרעות אכילה ישנן בנוסף גם בעיות פסיכולוגיות נוספות כמו חרדה, דיכאון או טראומה. טיפולים כגון טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) או טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) יכולים לעזור ללמוד מיומנויות התמודדות מסתגלות ולטפל בגורמים הראשוניים, שתרמו להתפתחות הפרעת האכילה. טיפול משפחתי יעיל גם כן לטיפול במתבגרים וצעירים הסובלים מהפרעות אכילה, שכן הוא מערב את המשפחה בתהליך הטיפול ויכול לשפר את התקשורת והיחסים במשפחה, שלעיתים עלולים להוות גורם המחמיר את הבעיה.

טיפול תזונתי

התערבות תזונתית היא המרכיב החיוני השלישי בטיפול בהפרעות אכילה. דיאטנים קלינים מוסמכים, יכולים לעבוד עם מטופלים עם הפרעות אכילה, על מנת לסייע בפיתוח תוכנית תזונתית אינדבדואלית (אישית) מאוזנת, העונה על הצרכים התזונתיים של המטופל/ת ועשויה לעזור להם להגיע למשקל בריא. חינוך תזונתי ותכנון תזונתי, יכולים גם לעזור למטופלים לפתח יחסים בריאים יותר עם אוכל ולהפחית חרדות הקשורות לנושא.

לסיכום, טיפול בהפרעות אכילה מצריך גישה מערכתית מקיפה הכוללת התערבויות רפואיות, פסיכולוגיות ותזונתיות. 

אם אתם מכירים מישהו שמתמודד עם הפרעת אכילה, חשוב שתעזרו לו לפנות לעזרה מקצועית, לפני שיהיה מאוחר מדי.
טיפול ותמיכה מתאימים לאנשים הסובלים מהפרעת אכילה יכולים לסייע מאד בהחלמה ובחזרה לשגרה ואורח חיים בריא ומספק. 

עוד חשוב לזכור כי להתערבות מוקדמת ישנו יתרון משמעותי והיא יכולה להשפיע מאד על ההחלמה. 

התערבות מוקדמת ומניעה

כאשר מדובר בהפרעות אכילה, ישנה חשיבות מכרעת לאבחון והתערבות מוקדמת, ככל האפשר, על מנת שאנשי המקצוע יוכלו להציע דרכי טיפול, שיוכלו לסייע במניעת סיבוכים והפחתת הסיכונים. התערבות מוקדמת חשובה מאד, גם מאחר וככל שהטיפול ניתן בשלב  מוקדם יותר, כך הסיכוי להחלמה והבראה משתפר. 

כפי שצויין קודם לכן, לגורמים תרבותיים וחברתיים ישנה השפעה גדולה על התפתחות ושימור הפרעות אכילה. גורמים אלו כגון, אידיאליזציה של מודל רזון קיצוני ולחץ חברתי – תרבותי בנושא משקל הגוף, עלולים לפגוע בטיפול בהפרעות אכילה ולעכב את ההחלמה ואת המוטיבציה לשינוי של המטופל/ת. בטיפול ומניעה של הפרעות אכילה, חשוב מאד להכיר ולטפל גם בגורמים אלו.  

מחקר עדכני וכיוונים עתידיים בתחום הטיפול וההבנה של התחום

המחקר בתחום הפרעות האכילה נמשך וממצאים חדשים מתגלים כל הזמן. המחקר הנוכחי מתמקד בהבנה מעמיקה יותר של הסיבות להפרעות אכילה, בפיתוח אפשרויות טיפול יעילות יותר ובחיפוש הדרכים למניעת התפתחות הפרעות אלו, מלכתחילה. 

לסיכום

הפרעות אכילה הן מצב בריאותי – נפשי חמור שעלול לפגוע באנשים וילדים בכל הגילאים, ללא תלות במין וברקע האישי והמשפחתי. הפרעות אכילה קשורות בדפוסי אכילה מופרעים ועיסוק רב באוכל, משקל ומבנה הגוף. ישנם סוגים שונים של הפרעות אכילה, וחשוב להבין את הגורמים, התסמינים ואפשרויות הטיפול במצבים אלו. עם התערבות מוקדמת וטיפול מתאים, אנשים עם הפרעות אכילה יכולים להחלים ולהמשיך לחיות חיים בריאים ומספקים.

מזהים את הסימנים אצל אדם קרוב? מעוניינים להתייעץ עם איש מקצוע מומחה בהפרעות אכילה?
התקשרו אלינו עכשיו – ההתיעצות עם מומחה ללא התחיבות

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

תוכן עיניניים:גורמים לבולמיהקריטריונים לאבחון וכלי הערכה לבולימיהסיבוכים רפואיים ומחלות נלוות אפשרויות טיפול : טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי ועודגורמים חברתיים ותרבותיים בטיפול בבולימיהמחקר עדכני וכיוונים עתידיים...
אנורקסיה נרבוזה היא מצב בריאותי נפשי חמור המשפיע על אנשים רבים, במיוחד נשים צעירות. זוהי סוג של הפרעת אכילה שבה, אדם מודאג מאוד לגבי משקלו...
הפרעת אכילה - טיפול במרכז רימון
כאשר מדברים על הפרעות אכילה למעשה מדברים על מגוון רחב של בעיות הקשורות באכילה ובתזונה. שלושת ההפרעות הנפוצות והמוכרות הן אכילה כפייתית, בולימיה ואנורקסיה. הפרעות...
מרכז רימון מומחים בטיפול בהפרעות אכילה
מהן הפרעות אכילה? הפרעות אכילה הן קבוצה של מחלות נפשיות ופיזיות ממשיות. כלומר, מדובר בהפרעה רגשית או נפשית שיש לה השפעה ברורה גם על הבריאות...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת