פיטורין הם אירוע שמשפיע על אספקטים רבים בחייו של העובד – כלכליים, חברתיים ורגשיים. הסיבות לפיטורים יכולות להיות תפקוד לקוי של העובד, סכסוכים עם הבוס, קיצוצים, ועוד, ובמקרים מסוימים פיטורים מהווים פגיעה בזכויות העובד. מהן ההשלכות הפסיכולוגיות של פיטורים – על כך בשורות הבאות.
הערכה עצמית בעקבות פיטורים
ללא קשר לסיבת הפיטורים, אקט הפיטורים משפיע קשות על הערכתו העצמית של המפוטר, שכן המסר העיקרי המועבר הוא “אתה לא מספיק טוב”, שהרי, אם היית מספיק טוב, לא היו מפטרים אותך. גם כאשר הקשיים הפיננסיים בחברה הם תוצאה של ניהול כושל, של מיתון, או של שינויים כלכליים גלובליים שהופכים את המפעל לפחות רווחי, ומחייבים קיצוצים או אף העברת המפעל לאאוטסורסינג, הערכתו העצמית של המפוטר מתערערת.
הגדרה עצמית בעקבות פיטורים
כשמדברים על זכויות עובדים ותיקים בחברות גדולות, פיטורים מערערים את הזהות העצמית שגובשה במהלך שנים רבות, שכן הגדרתו העצמית של אדם קשורה קשר עמוק עם מקום עבודתו. מקום העבודה , התפקיד, מיקומו בסולם המשרות בחברה, החברים מהעבודה איתם הוא מתרועע גם בשעות הפנאי – כל אלו מתערערים, משתנים, נעלמים, או מוטלים בספק, במקרה של פיטורים. כאשר מדובר באדם צעיר, הפגיעה קלה, וההתאוששות יכולה להיות מהירה וספונטנית, ברם, כאשר מדובר באדם מבוגר, הפגיעה קשה יותר, וזמן ההתאוששות ארוך יותר.
רווחה בעקבות פיטורים
אחת הפגיעות הקשות יותר שפיטורים מביאים עימם, הוא מעבר למצב תפקוד הישרדותי, בו כל המערכות פועלות במצב של כוננות וערנות כאילו האדם נמצא בסכנת חיים. מצב תפקודי זה מביא עימו מתח, חרדה ולחץ פיקטיביים, אשר מפריעים לתפקוד יומיומי נינוח. חיים במצב הישרדות לא מאפשרים לאדם רווחה נפשית, ואף מקשים על ביסוס חשיבה רציונאלית, ובכך מפחיתים את הסיכויים להשתקם במהירות. בנוסף, הרווחה הכלכלית נפגעת בצורה ישירה מהליך הפיטורים, והדאגה שמא לא ימצא עבודה אחרת, רק מגבירה את הלחץ.
ייאוש, תסכול, דיכאון
חווית הפיטורים מעוררת רגשות קשים, אשר אם לא מטפלים בהם כראוי, עלולים להוביל לדיכאון. עובד שמשקיע את מיטב כוחו וכישוריו בחברה, ומקבל הודעת פיטורים, חש שכל מאמציו היו לחינם, ושאין הערכה למסירותו ותרומתו לארגון במהלך השנים. תחושות אלו מייצרות תסכול רב, אשר הופך לייאוש, והדרך משם לדיכאון קצרה ביותר.
טיפול תומך לאדם במשבר לאחר פיטורים
כל אדם חווה דברים בדרכו הייחודית,ולכן יהיו כאלו שיתאוששו במהירות מפיטורין, בעוד שאחרים יכולים למצוא עצמם שוקעים לאט לאט לתהומות, שקשה לצאת מהם לבד. לכן, מפוטר שחש כי הליך הפיטורים מערער את נפשו, ומשפיע באופן שלילי מתגבר והולך על חייו, צרייך לפנות לקבל טיפול תומך, שיעזור לו לעבור בשלום את התקופה הקשה, ולהשתקם. אם אדם קרוב אליכם מתמודד עם חוויית פיטורים, היו שם בשבילו, דובבו אותו, הקשיבו לתחושותיו, ואפשרו לו לבטא את רגשותיו. אוזן קשבת ותמיכה אוהדת הם לפעמים כל מה שיקירכם יזדקק לו. למרות זאת, אם אתם רואים כי אדם אינו מצליח להתאושש מהשפעת הפיטורים, הפנו אותו לקבלת תמיכה וייעוץ פסיכולוגי מקצועי.