הקשר בין שינוי ובין התמודדות עם לחץ ומשבר
כולם חווים לחץ בחיי היומיום. רמה מסוימת של לחץ היא חיובית ורצויה, שכן היא יכולה לשפר את תיפקודנו ולדרבן לעשיה וליצירתיות.
לחץ פסיכולוגי נוצר כאשר מתרחש שינוי בחיי אדם, שינו שעליו להסתגל אליו, בין אם המצב החדש הוא חיובי או שלילי, רצוי או לא. עם זאת, כאשר הלחץ המופעל על האדם הוא גדול או מתמשך משך זמן ארוך, עלולה להיווצר מצוקה גופנית או נפשית, אשר עלולה להוביל למשבר הפוגע ברווחה הפסיכולוגית ואף בתפקוד.
ישנן דרכים שונות ומגוונות לקיים התמודדות עם לחץ ומשבר, חלקן מצריכות פניה לטיפול פסיכולוגי וחלקן יכולות להיות מיושמות ללא עזרה של איש מקצוע או פסיכולוג מוסמך, או איש מקצוע אחר.
בין טכניקות אלה ניתן למנות מספר דרכים מרכזיות להתמודדות יעילה עם לחץ: הרפיות, שימוש בדימיון מודרך, מיינדפולנס, אירגון זמן נכון, יעילות בביצוע משימות ועוד.
מתי לפנות לטיפול פסיכולוגי?
אם את/ה מרגיש/ה שהלחץ “מכריע”, שמידת הלחץ בה את/ה שרוי/ה פוגע בריכוז, אם את/ה מרגיש/ה עצבני/ת יותר מהרגיל. אם מורגשת פגיעה גופנית כגון חולשה, סחרחורות, כאבי ראש חוזרים ללא סיבה רפואית, כאבי בטן, אולקוס, כאבי גב או צוואר ועוד. סיבה נוספת לפניה לטיפול פסיכולוגי היא כאשר הלחץ אינו מורגש על ידי האדם עצמו אך הוא מקבל פידבק חוזר מהסביבה ומהאנשים הקרובים כי הא מתנהג אחרת, כי הוא נראה לחוץ או עצבני מהרגיל.
ומה בנוגע לילדים?
טיפול רגשי בילדים מומלץ כאשר מידת הלחץ המתעוררת פוגעת באחד מתחומי התפקוד כגון, קשרים חברתיים, מישור רגשי- מורגשת עצבנות או חוסר סבלנות, רגישות ונטייה לבכי, במישור הקוגנטיבי- ירידה בריכוז ובטווח הקשב, ללא סיבה אורגנית או סיבה אחרת, המשפיע על התפקוד בלימודים בבי”ס או לאחר ביה”ס ועוד.