התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער – 6 סיבות מרכזיות

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: כעס זעם - שליטה בכעסים

התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער

התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער ורגעי השתוללות הם דבר שכיח ביותר ורוב הילדים חווים אותם. לפעמים זו הדרך שלהם להביע תסכול או כעס, למשל כאשר מבקשים מהם לעשות משהו שהם לא רוצים. אולם כאשר ההתנהגות הזו חוזרת על עצמה או שהילד לא מצליח לשלוט בכעסים שלו, חלק ניכר מהזמן, יכול להיות שמדובר במצב שדורש התייחסות אחרת.

התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער - מה הסיבות המרכזיות להתפרצויות זעם ילדים ונוער וכיצד אתם ההורים יכולים לעזור לילדכם/ילדתכם
התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער – מה הסיבות המרכזיות להתפרצויות זעם ילדים ונוער וכיצד אתם ההורים יכולים לעזור לילדכם/ילדתכם

כיצד ניתן לדעת האם התפרצויות הזעם וההשתוללות של ילדינו היא מעבר להתנהגות הנורמלית? מה מביא אותם למצב הזה? ומה אפשר לעשות על מנת לעזור להם להשיג שליטה בכעס?

סימנים לכך שקיימת בעיית שליטה בכעסים אצל ילדים

קיימים כמה סימנים המעידים שהתפרצויות הזעם הן מעבר למצב הנורמלי

  • אם התקפי הזעם וההשתוללות נמשכים מעבר לגיל המצופה, כלומר אחרי גיל 7 או 8.
  • אם ההתנהגות הזו מסכנת את הילד או ילדים אחרים מסביב.
  • כאשר התקפי הזעם גורמים לבעיות בבית הספר ותלונות מצד המורים.
  • כאשר ההתנהגות הזו פוגעת ביכולת של הילד להסתדר עם חבריו או מרחיקה אותו מפעילויות חברתיות.
  • אם ההשתוללות וההתנגדות להורים מפריעה לחיי המשפחה והבית.
  • כאשר הילד או הנער מרגיש שהוא לא מסוגל לשלוט בכעסים שלו והוא מתוסכל מכך.

להבין מניין מגיעות התפרצויות זעם אצל ילדים

בעיות שליטה בכעסים אצל ילדים הן בדרך כלל סימן למצוקה והצעד הראשון בדרך לפתרון הוא להבין מה גורם להתנהגות הזו.

יכולות להיות סיבות שונות להתפרצויות זעם אצל ילדים

1. הפרעות קשב וריכוז

ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז ובמיוחד עם התנהגות איפולסיבית והיפראקטיביות מתקשים יותר מילדים אחרים, לשלוט בהתנהגות שלהם. קשה להם מאוד לבצע הוראות והם נוטים לקפוץ בין פעילות אחת לאחרת, מה שמוביל לויכוחים, השתוללות ומאבקי כח.

2. חרדות אצל ילדים

ילדים הנראים לנו כועסים ומרדנים הרבה פעמים למעשה מתמודדים עם חרדה לא מאובחנת. חוסר היכולת להתמודד עם לחצים או פחדים שונים גורמת למצוקה שיכולה להתבטא בהתפרצויות כעס וזעם.

3. הזנחה או טראומה

ילדים רבים שמשתוללים בבית הספר ומתנהגים בצורה אלימה ומאיימת עושים זאת מכיוון שהם אינם מרגישים בטוחים בבית או בסביבה המשפחתית.

4. קשיים לימודיים

כאשר ההתפרצויות מופיעות בדרך כלל בבית הספר או בזמן הכנת שיעורי בית, יתכן שהסיבה לכך היא הפרעות למידה שטרם אובחנו. כאשר הילד מתקשה בנושא מסוים הוא ינסה ליצור הסחות דעת או יהיה מתוסכל וישתולל במקום לבקש עזרה.

5. בעיות בויסות חושי ובעיבוד מידע חושי

ישנם ילדים המתקשים לעבד את המידע החושי מהסביבה. כאשר הילד רגיש מאוד לגירויים כמו אור, רעש או בגד מגרד למשל אלה גורמים לו לחוסר נוחות, חרדה או הסחות דעת. רגישות יתר כזו יכולה לגרום להתפרצויות הנראות לנו כאילו הגיעו משום מקום, ללא סיבה נראית לעין.

6. אוטיזם והפרעות תקשורת

ילדים על הרצף האוטיסטי זקוקים, הרבה פעמים, לשגרה קבועה וכל שינוי קטן מהמוכר להם, עלול לגרום להשתוללות ולהתפרצויות זעם. כאשר לילד ישנה גם רגישות יתר לגירויים, ההתפרצויות הללו עלולות להמשך עד שהילד יהיה מותש. ילדים על הרצף האוטיסטי בדרך כלל יתקשו לבקש את מה שהם זקוקים לו ולא יצליחו להביע את מה שהם מרגישים במילים ולכן התפרצויות כעס אצלם, אופייניות יותר.

כיצד ניתן לעזור לילד הסובל מקושי בשליטה בכעסים?

טיפול בהתפרצויות זעם אצל ילדים

טיפול יעיל לשליטה בכעסים אצל ילדים, תלוי מאד בסיבה להתפרצויות ולכן ביצוע הערכה מעמיקה על ידי איש מקצוע מומחה, היא קריטית וחשובה מאד.

טיפול בהתפרצויות זעם אצל ילדים ונוער – תרופות

כאשר מדובר בהתפרצויות זעם אצל ילדים ונוער שהסיבה להן היא חרדה או הפרעת קשב וריכוז, טיפול תרופתי יכול להיות חלק מתוכנית הטיפול. כלומר, טיפול תרופתי עשוי להיות חלק מהפתרון. אמנם, טיפול תרופתי לא בהכרח יעזור לשנות התנהגות מרדנית ואגרסיבית אך הוא כן יכול להפחית את ההשפעות של בעיות כמו הפרעות קשב או חרדה הגורמות להתנהגות הזו ובנוסף לטיפול זה מומלץ יהיה לשלב טיפול בילד יחד עם הדרכת הורים.

טיפול רגשי בהתפרצויות זעם אצל ילדים ונוער

טיפול רגשי לילדים בשילוב הדרכת הורים, בהם הילד וההורים עובדים יחד בניסיון לפתור את הבעיות הללו הוא בדרך כלל הפתרון המתאים ביותר להתפרצויות זעם אצל ילדים ונוער.
תגובת ההורים או המורים להתפרצויות הזעם יכולה להשפיע מאוד על הסבירות שהן יחזרו. טיפול יעיל יערב את ההורים בתהליך ויבנה תכנית מפורטת להתמודדות שתכלול עידוד וחיזוק של התנהגות רצויה ובמקביל יש לתכנן את התוצאות והתגובות של ההורים להתנהגות הלא רצויה ולהקפיד להגיב אליה באופן עקבי ובאותו האופן. בדרך כלל ההתנהגות תשתפר כאשר התגובות מההורים יהיו רגועות והילד ידע לצפות אותן.

טיפים להורים כיצד להתמודד עם התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער

ישנם כמה צעדים בסיסיים שאתם ההורים יכולים לבצע על מנת לעזור לילד להתגבר על הבעיה
אל תוותרו- אל תכנעו לדחף לתת לילד את רצונו מיד כדי למנוע את ההשתוללות, דבר כזה רק ילמד אותו שההתנהגות הזו עובדת ויעילה עבורו בכדי להשיג את מבוקשו.

הישארו רגועים ועקביים

אתם בעמדה טובה יותר ללמד ולחנך כאשר אתם רגועים ושולטים ברגשותיכם. תגובות כעוסות מצידכם יכולות רק להגביר את התנגדותו של הילד. כאשר אתם נשארים רגועים אתם למעשה מדגימים לילדכם את ההתנהגות שאתם מצפים לראות אצלו.

מה הסיבות המרכזיות להתפרצויות זעם ילדים ונוער וכיצד אתם ההורים יכולים לעזור לילדכם/ילדתכם

התעלמו מהתנהגות שלילית וחזקו התנהגות חיובית

גם תגובה שלילית היא מתן יחס, נסו להמנע מכך ובמקום זאת ציינו לחיוב ובצורה ספציפית כל התנהגות חיובית שאתם רוצים לחזק. הגדירו לעצמכם התנהגויות חיוביות שאתם רוצים לחזק. מומלץ לבחור התנהגויות שיהיו התנהגות מתחרה להתנהגות האלימה (למשל אם הילד נוטה לצרוח כשלא מקבל את מבוקשו, כדאי יהיה להגדיר התנהגות כמו התאפקות או המתנה בסבלנות). חפשו הזדמנויות לחזק התנהגות זו בצורה ברורה וישירה. תגובה עקבית- הילד צריך לדעת מה יהיו ההשלכות להתנהגות שלו, לחיוב ולשלילה. עליכם להראות לו שאתם מקפידים להגיב באותה הצורה כאשר הוא חוזר על אותה התנהגות והתפרצוות הזעם חוזרות.

חכו בסבלנות עד שהשתוללות תסתיים על מנת לשוחח

אתם לא רוצים לנסות לדבר עם הילד בהגיון כאשר הוא משתולל, במצב כזה הוא לא פנוי להקשיב. אתם רוצים לעודד אותו לדבר בצורה נינוחה כאשר הוא רגוע וגם אתם.

כלים שעוזרים להרגע

בנו עם הילד ביחד ערכת כלים להרגעה עצמית. למשל התמקדות בנשימה איטית ורגועה בדרך כלל יעילה מאוד מכיוון שהיא זמינה תמיד ובכל מקום. קיימות טכניקות נוספות שהילד יכול ללמוד להשתמש בהן בעצמו על מנת להרגע. חישבו יחד איתו על דברים שיכולים לעזור. מומלץ להציע דרכים שאתם מכירים ואפילו משתמשים בעצמכם כאשר מתוחים או כועסים כמו נשימות, לספור עד 10, הסחת הדעת, יציאה לסיבוב להרגע, שתיית מים, הקשבה למוסיקה ועוד.

לסיכום

התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער הן תופעות די נפוצות. להתפרצויות כעס יכולות להיות מגוון סיבות. על מנת לטפל בצורה יעילה בקושי, מומלץ לאבחן בצורה מקצועית את הסיבות לבעיה. ישנם דרכים שבהם אתם ההורים יכולים לעזור, אך אם הן לא עזרו, פנו לאיש מקצוע וחשוב שהוא יהיה איש מקצוע מומחה בטיפול רגשי בילדים.

טיפול בהתפרצויות זעם אצל ילדם ונוער במרכז רימון

תרצו שנעזור לכם למצוא פסיכולוג מומלץ לטיפול בבעיות התפרצויות הזעם של ילדכם/ילדתכם?
פנו אלינו עכשיו ונשמח לעזור לכם ללא כל התחייבות למצוא פסיכולוג ילדים או פסיכולוגית ילדים שיוכלו לעזור לכם וחשוב יותר – לילדכם להתמודד עם התקפי הכעס, ללא כל התחיבות.
פנו אלינו עכשיו – בשביל זה אנחנו כאן – מרכז רימון – מתאימים לך מטפלים מומלצים.

FAQ’s שאלות נפוצות על התפרצויות כעס אצל ילדים ומתבגרים

ש 1: מדוע לילדים ומתבגרים יש התפרצויות זעם?

ת 1: התפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים יכולות להתרחש בגלל סיבות שונות ומגוונות. זה יכול להיות תוצאה של תסכול, תחושת מוצפת, קושי להביע רגשות, או אפילו כתגובה לגורמי לחץ חיצוניים. בנוסף, שינויים הורמונליים במהלך גיל ההתבגרות יכולים גם לתרום לעוצמה רגשית מוגברת ואימפולסיביות.

ש 2: כיצד אוכל להבדיל בין כעס רגיל לכעס בעייתי אצל ילדי/ילדתי?

ת 2: חשוב להבין שכעס הוא רגש רגיל ונורמלי וניתן לצפות להתפרצויות כעס מדי פעם אצל ילדים ומתבגרים. עם זאת, אם הכעס הופך לזעם (קיצוני יותר) והופך להיות תכוף, אינטנסיבי ומפריע לתפקוד יומיומי, מערכות יחסים או מהווה סיכון לעצמך או לאחרים, הוא עשוי להיחשב כבעייתי. רצוי לפנות לעזרה מקצועית אם אתם מודאגים מעוצמת הכעס של ילדכם/ילדתכם.

ש 3: מהן האסטרטגיות היעילות ביותר שיוכלו לעזור לילדים ומתבגרים לנהל את כעסם?

ת 3: ישנן מספר אסטרטגיות שיכולות לעזור לילדים ומתבגרים לנהל את זעמם. אלה כוללות לימוד טכניקות הרפיה כמו נשימה עמוקה או תרגילי מיינדפולנס, עידוד לתקשורת פתוחה על רגשותיהם, לעזור להם לזהות טריגרים לזעם ולפתח מנגנוני התמודדות, קידום פעילויות גופניות כמוצא בריא לכעס ומתן סביבה תומכת ומבינה.

ש 4: האם עלי להעניש את ילדי/ילדתי ​​על התפרצויות הזעם שלהם?

ת4: עונש עשוי לא להיות הגישה היעילה ביותר כאשר מתמודדים עם התפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים. במקום זאת, מועיל יותר להתמקד בללמד אותם דרכים מתאימות לבטא ולנהל את כעסם. עונש יכול לעתים קרובות להסלים את המצב ולהפריע להתפתחות מיומנויות התמודדות בריאות. חשוב לטפל בסיבות הבסיסיות של הכעס ולספק הדרכה ותמיכה.

ש 5: מתי עלי לפנות לעזרה מקצועית לנושאי הזעם של ילד/ילדתי?

ת 5: אם התפרצויות הכעס של ילדכם הן תכופות, אינטנסיביות, מתמשכות או אם הן גורמות למצוקה או ליקוי משמעותי בחיי היומיום שלהם, רצוי לפנות לעזרה מקצועית. איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, כמו פסיכולוג או מטפלת רגשית לילדים, יכולה להעריך את המצב, לספק אבחנה במידת הצורך ולפתח תוכנית טיפול מותאמת לטיפול בסוגיות הבסיסיות התורמות להתפרצויות הזעם.

ש 6: האם התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער יכולות יכולים להיות סימן לבעיה רגשית אחרת?

ת 6: כן, התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער יכולות לפעמים להיות כתוצאה מבעיות רגשיות או התפתחותיות אחרות. הסיבות הנפוצות להתפרצויות זעם אצל ילדים ונוער הן בין השאר הפרעת קשב וריכוז, אוטיזם וחרדה. במצבים כאלו חשוב לפנות לאייש מקצוע מומחה בבריאות הנפש של ילדים ונוער על מנת לספק התיחסות מקיפה ומקצועית לבעיה ולקבוע תוכנית טפול שתענה לכל הצרכים הרגשיים של הלד או המתבגר.

המומחים של רימון ב

פתח תקווה
עברית
צפון תל אביב, רמת השרון
עברית
טיפול פסיכולוגי אונליין, נס ציונה
עברית, אנגלית
ירושלים, מבשרת ציון
עברית

עוד מאמרים בנושא

הפרעת התנהגות מתפוצצת לסירוגין, מאופיינת באפיזודות פתאומיות של כעס ללא סיבה מוצדקת הנראית לעין והתנהגות תוקפנית
הפרעת התפרצות לסירוגין   הפרעת התפרצות לסירוגין, המכונה גם הפרעת התנהגות מתפוצצת או הפרעת התפרצות לסירוגין  (באנגלית: IED/IE) מהווה אתגר אדיר עבור אנשי בריאות הנפש....
שליטה בלהבה: אסטרטגיות לניהול כעסים - 2024
אסטרטגיות לניהול כעסים אסטרטגיות לניהול כעס – כעס הוא כוח רב עוצמה, לעתים קרובות משול ללהבה לוהטת שיכולה להאיר שבילים או לחרוך כל מה בדרכה....
שליטה בכעסים - המדריך המלא
מחקרים מראים כי כמעט 10% מכל בני האדם (ילדים / בני נוער ומבוגרים) מגלים קשיים בשליטה בכעסים ובניהול כעסים. קשיים בשליטה על כעסים עלולים להשפיע...
התקפי זעם אצל ילדים בני 4, בני 3, בני 2 ובני 5 מה ההבדלים וכיצד הורים יכולים להתמודד התקפי זעם אצל פעוטות יכולים לבלבל את ההורים. אבל, חשוב להבין את ההתפרצויות הללו.ילדים בני שנתיים, 3, 4 ו-5 לכולם יש סגנונות זעם שונים. הכרת הפרטים של כל שלב עוזרת להורים להגיב ולטפל בהם כראוי.
התקפי זעם אצל ילדים בני 4, בני 3, בני 2 ובני 5 מה ההבדלים וכיצד הורים יכולים להתמודד התקפי זעם אצל פעוטות יכולים לבלבל את ההורים. אבל, חשוב להבין את ההתפרצויות הללו.ילדים בני שנתיים, 3, 4 ו-5 לכולם יש סגנונות זעם שונים. הכרת הפרטים של כל שלב עוזרת להורים להגיב ולטפל בהם כראוי.
התקפי זעם אצל ילדים בני 6 והתפרצויות זעם אצל ילדים בני 7 מה ההבדלים ומה הגורמים
התקפי זעם בילדים מגיעים בצורות ובגדלים שונים. כשמדובר בילדים בני 6 ו-7, הבנת הסיבות להתפרצויות כאלה היא המפתח. בואו נבדוק את ההבדלים בין שתי קבוצות הגיל. התקפי זעם הם חלק נפוץ בהתבגרות. ילדים בני 6 עוברים מהילדות לשנות הלימודים המוקדמות שלהם. לפיכך, הם עלולים לחוות רגשות מוגברים כשהם מתמודדים עם דינמיקה חברתית חדשה וציפיות גבוהות יותר. התקפי זעם בילדים בני 6 נובעים בדרך כלל מתחושות של מוצף או חוסר שליטה. ילדים בני 7, לעומת זאת, עלולים לחוות התקפי זעם עקב לחץ חברתי ועצמאותם החדשה. כאשר הם מפתחים דעות משלהם, הם עשויים להגיב בהתנהגויות זעם כאשר הם מתמודדים עם אי הסכמות או עוולות נתפסות.
סדנאות שליטה בכעסים וסדנאות לניהול כעסים - השיגו שליטה בכעס
כלים לשליטה בכעסים כעס הוא רגש טבעי שכל אחד חווה בשלב מסוים בחייו. זו יכולה להיות תגובה בריאה למצבים מסוימים, כגון כאשר אנו מרגישים מאוימים...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת