מאת לינה מרים שלו, עו”סית קלינית, מתמחה בפסיכותרפיה עם נשים בגיל המעבר ובעלת ניסיון בטיפול בנושאים כגון: חשק מיני בגיל המעבר, בעיות זוגיות ואישיות בגיל המעבר ועוד
חשק מיני בגיל המעבר – מה הגורמים ואיך מתמודדים עם הבעיה?
אחד המאפיינים הבולטים והמפריעים ביותר של גיל המעבר הוא הירידה בחשק המיני ובתשוקה. במאמר זה יוסברו הסיבות לירידה בחשק המיני בקרב נשים וגברים, בעיקר סביב הגילאים 40-60 (תקופת המנופאוזה / גיל הבלות).
מאמר זה נכתב מתוך אינספור מפגשים ושיחות עם נשים בגילאי 40-60, בקליניקה, סדנאות ובמרחב האינטרנטי. מקווה שיהיה לך לתועלת.
מוזמנת להעביר לחברות ובנות משפחה.
הסיבות לירידה בחשק ובתשוקה – 10 חסמי תשוקה אחרי 40
אז מה הסיבות לירידה בחשק המיני דווקא בתקופה זו?
ברמה הגופנית, השינויים קשורים לשינויים ההורמונלים, מחסור בשינה, מחסור בוויטמינים ובברזל וכן בעיות השמנה או סוכר גבוה. בנוסף, נטילת תרופות פסיכאטריות עלולות גם הן לגרום לתופעות המשפיעות על ירידה בחשק המיני.
חשק מיני בגיל המעבר – חסמים גופניים:
שינויים הורמונליים (של האישה, הגבר או שניהם יחד)
אסטרוגן, שהוא ההורמון הנשי המרכזי שמופרש מהשחלות, אחראי בין היתר על החשק המיני הפונקציונלי, כלומר אותו חשק שמתעורר בעצמו בימים הפוריים של האישה כדי להגדיל את הסיכוי להפרייה. אותו הורמון פוחת בצורה דרסטית בגיל המעבר, יחד עם הורמון נוסף שאחראי על תשוקה – הטסטוסטרון שהוא אמנם הורמון גברי, אך נמצא בכמות קטנה יותר אצל נשים ואחראי על תשוקה וחשק מיני ותשוקה לחיים בכלל.
במקביל גם גברים עלולים לחוות ירידה בהורמון הטסטוסטרון, מה שיכול לפגוע בתשוקה גם בצד שלו.
מחסור בשינה
אחת הבעיות החמורות שנשים סובלות מהן אחרי גיל 40 זו פגיעה בשינה. הוא נגרם הן מהירידה ההורמונלית והן מגלי החום והזעות הלילה שחלק מהנשים חוות. הפגיעה באיכות השינה מוסיפה לתשישות, שגם ככה אופיינית לתקופה הזו, ובאופן עקיף פוגעת גם ברמת התשוקה ובחשק מיני בגיל המעבר.
מחסור בויטמינים וברזל
נשים רבות לא מודעות לכך שמחסור בויטמינים או במינרלים מסויימים עלול להשפיע ישירות על מצב הרוח שלהן, על תחושת החיוניות והחשק המיני. ויטמיני B, D וברזל הם דוגמא לחומרים שמחסורם בגוף משפיע על מצב הרוח וכפועל יוצא מזה – על התשוקה. הירידה החדה בויטמינים וברזל קשורה גם היא לירידה ההורמונלית ולא תמיד הקפדה על תזונה בלבד תפתור את הבעיה.
השמנה קיצונית ו/או סוכר גבוה
עלייה במשקל זה אחד הסימפטומים הרווחים בגיל המעבר. השומן נוטה להצטבר באזור הבטן. נשים רבות מדווחות על תחושה שהדמות הנשקפת במראה זאת מישהי אחרת. מיותר לציין שתחושת הזרות, הדימוי העצמי הנמוך והביקורת העצמית לא מסייעים לתשוקה ולחשק המיני.
סוכר גבוה אצל גברים יכול לגרום לפגיעה בזקפה.
אם נדמיין רגע תסריט שבו האישה סובלת מהשמנה ובן זוגה מסוכר גבוה, נקבל שילוב קטלני של אישה שחשה שאינה מושכת יותר וגבר מתוסכל שבתורו חושש מאוד שאינו “מספק את הסחורה” עבור בת זוגתו. האתגרים הללו כשאינם מתוקשרים עלולים לכרסם עד מאוד ביחסים הזוגיים וכמובן לגרום בהמשך לירידה בחשק המיני.
תרופות פסיכיאטריות
נשים רבות חשות סוג של דכדכת בגיל המעבר שגם היא בחלקה הורמונלית. לעתים קרובות הרופא ירשום להן תרופות פסיכיאטריות כמו ציפרלקס. לא תמיד האישה תהיה מודעת לכך שהתרופה בהיותה פותרת את בעיית הדכדוך, משפיעה ופוגעת בתשוקה המינית. מיותר לציין שהדכאון עצמו מפחית משמעותית את החשק המיני ואת התשוקה לחיים.
חסמים הפוגעים בחשק המיני הקשורים לתפקוד ולנפש
עבודה שוחקת ולא מספקת
זה נכון לכל גיל, אבל נכון פי כמה לתקופת אמצע החיים. כאשר החשק המיני, המונע מהורמונים, שכמותם יורדת בגוף, יש לנו צורך לענות על החוסר בדרכים שונות ולהשתמש בהורמונים ממקורות אחרים. אחד מהם הוא התשוקה לעשייה שלנו בעולם. נשים וגברים שעוסקים שנים רבות בעבודה לא מספקת, שנחווית כסיזיפית עלולים לחוש סלידה גדולה בתקופה הזו ותסכול רב יותר, מה שללא ספק ישפיע על החשק המיני בגיל המעבר ויתן אותותיו גם בחדר המיטות.
דימוי גוף נמוך ודימוי עצמי נמוך
בסעיף על עודף משקל התייחסתי לירידה בדימוי גוף בקרב נשים בתקופה הזו, הנובע הן מעלייה במשקל והן משינויים נוספים בגוף. נשים שבמהלך חייהן למדו להוקיר ולאהוב את עצמן ממקום עמוק יותר ופחות מונע מהמראה החיצוני, יעברו את השלב הזה בקלות רבה יותר ויעצימו איכויות אחרות בעצמן. לעומת זאת נשים שבטחונן העצמי נובע ברובו מהמראה החיצוני, נשים שהחשק המיני שלהן תלוי ישירות בכמה יפה או סקסית היא מרגישה, עלולות לחוש אתגרים גדולים וירידה דרמטית בתשוקה ובחשק המיני ותשוקה לחיים בכלל.
סיבות לירידה בחשק ברמת היחסים
שיעמום ושגרה ביחסים
אחרי שנים של גידול ילדים, משימות, מטלות, ניהול משק בית משותף, היכרות עם כל פיפס בבן הזוג אנחנו נוטות להשתעמם. זוגות רבים היו כל כך עסוקים במלחמת ההישרדות של החיים, שלא התפנו לתחזק ולהעשיר את הזוגיות שלהם ואז הם עלולים למצוא את עצמם במצב בו הילדים עזבו, פינו להם מרחב זוגי, אך הוא כבר לא מרגש אות. וברור לכולנו שקשים בזוגיות עלולים להוביל לירידה בחשק המיני, במיוחד בגיל המעבר.
מחסור באינטימיות ריגשית עם בן הזוג
אם במהלך החיים לא נבנו יחסים של אינטימיות רגשית בזוגיות, זה יבלוט ביתר שאת בתקופה הזו של אמצע החיים (גיל המעבר) וזוגות שלא ישכילו לשקם את האינטימיות ביניהם, יחוו ירידה חדה בחשק המיני כיון שדווקא בגיל זה החשק המיני, לפחות אצל נשים, קשור יותר לקרבה רגשית ופחות לשינויים הורמונליים.
כעס, עלבון וטינה לא פתורים
תסכולים ועלבונות שצברנו עם השנים בקשר הזוגי ולא טופלו ועובדו, יהוו גם הם מחסום משמעותי בתשוקה בין בני הזוג, כמו אבנים כבדות שאיתם כל אחד מבני הזוג נכנס אל המיטה המשותפת, מה שבההכרח יוביל לירידה ופגיעה בחשק המיני.
אחרי גיל 40 לעתים קורה ששניים או יותר מהגורמים הללו מתווספים אחד לשני.
לדוגמא – גם ירידה הורמונלית וגם שיעמום ושגרה ביחסים זוגיים
או – מחלה כרונית וגם כעסים שלא נפתרו מול בן הזוג
או חוסר באינטימיות רגשית, דימוי גוף נמוך וירידה הורמונלית.
זו הסיבה לתחושה הקשה כל כך, שנשים רבות שאני פוגשת מתארות – שזה פשוט “מת”.
זהו, אין יותר תשוקה בחיים שלה ואז או שהיא נכבית לגמרי והן חשות שמשהו בפנים דועך או שהתשוקה מוצאת לה נתיב אחר שבו קל לה יותר להתבטא, לדוגמא יצירה או קריירה.
אז מה עושים עם ירידה בחשק מיני בגיל המעבר?
אז איך עם כל כך הרבה מחסומים אפשר להזרים בחזרה את התשוקה שלנו לחיים, למיניות? הרי חשק מיני ותשוקה לחיים הם חלק כל כך משמעותי בחיינו.
ראשית, מומלץ לנסות למפות את המחסומים המפריעים וגורמים, במישרין או בעקיפין בחשק המיני, בעיקר בגיל המעבר, מתוך הנקודות שהועלו כאן ולהוסיף כמובן אם ישנם מחסומים נוספים, שפוגעים בחשק המיני.
בשלב הבא כדאי לבדוק מה מתוך כל המחסומים הללו, אפשר להסיר בקלות יחסית.
זה בהחלט יכול להיות הצעד הראשון!
אחד הדברים, לדוגמא, שקל וזמין לנו, זה להכניס אלמנט שובר שגרה לתוך החיים. לעשות משהו לבד או בזוג, שהוא אחר ושונה מכל מה שנעשה עד אותו רגע. ההרפתקה הזו, החוויה האישית או המשותפת יכולה ליצור תנועה חדשה בתוכנו ולגרום לעוד ועוד שינויים לקרות!
אם אנחנו מגלים שיש ביננו מצבור של רגשות שליליים ותסכולים, כדאי מאוד לפנות לטיפול זוגי וליצור תקשורת “וניקוי של הרעלים” הללו שנצברו ומשפיעים על הזוגיות. גם צעד כזה יכול בהחלט להעלות את רמת התשוקה ועל חשק מיני בגיל המעבר.
טיפול נכון בגוף – תמיכה של רפואה רפואה והעזרות ברפואה משלימה – רפלקסולוגיה/דיקור/צמחי מרפא וכן תמיכה הורמונלית ותזונתית, יכולים לאפשר לגוף לעבור את השינויים באופן מיטיב יותר, לחזור לאיזון, הן מבחינת העייפות והן מבחינת המשקל. אמנם צעדים אלו, ידרשו מאיתנו השקעה של זמן ואנרגיה, אך זו אולי ההשקעה הכי משתלמת שנוכל לעשות!
ולבסוף ההקשבה העדינה לבקשת הלב שלנו, בכל רגע נתון, יכולה בהחלט לעזור להחזיר את התשוקה ולשפר את הירידה בחשק המיני. אם הלב אומר לנו שנמאס לנו מפרויקט שלקחנו על עצמנו בעבודה או אולי מהעבודה עצמה, שאנחנו זקוקים לחופשה, לטיפול רגשי / פסיכותרפיה, לשיחה עם חברה, לחוג צילום בטבע שדחינו שנים – כדאי לא להדוף זאת מיד, אלא להקשיב, לתת מקום להרגשה, לצורך שעולה ולחפש אלטרנטיבות שיכולו לאפשר לנו, את מה שהלב מבקש. זה אחד המפתחות לזרימה של תשוקה וחשק בחיינו.
התהליכים הללו לעתים מצריכים תמיכה וליווי.
מוזמנים להתייעץ ללא התחייבות, לגבי המקרה הפרטי וההתלבטות שלך.