טופס ויתור סודיות – חוק זכויות החולה
בישראל, הסודיות הרפואית של מטופלים מוגנת בחוקים ותקנות שונים המעניקים חשיבות מרכזית ועליונה לפרטיות וסודיות המידע הרפואי של מטופלים. החוק העיקרי המסדיר את הסודיות הרפואית בישראל הוא חוק זכויות החולה, שנחקק ב-1996 ותוקן ב-2016.
בהמשך העמוד תוכלו למצוא מספר טפסים להורדה ושימוש:
טפסי ויתור סודיות – קבלת ומסירת מידע (קטינים)
טפסי ויתור סודיות – קבלת ומסירת מידע (בגירים)
על פי חוק זכויות החולה, אנשי מקצוע רפואיים, לרבות רופאים, פסיכולוגים וספקי שירותי בריאות אחרים, מחויבים על פי חוק לשמור בצורה קפדנית על סודיות רפואית לגבי כל מידע רפואי / פסיכולוגי שמגיע לידיהם במהלך עבודתם הקלינית ובכלל. חוק זה קובע את זכותם של מטופלים כי המידע האישי והרפואי שלהם ישמר בסודיות. בנוסף, חוק זה קובע ומתווה את האחריות של ספקי שירותי הבריאות בשמירה על מידע זה.
הוראות המפתח של החוק הישראלי בנושא סודיות רפואית כוללות:
- הסכמה: ספקי שירותי בריאות, חייבים לקבל הסכמה מדעת של מטופלים לפני חשיפת מידע רפואי כלשהו לצד שלישי. משמעות הדבר היא שאנשי מקצוע מתחום הרפואה / פסיכולוגיה / טיפול, אינם יכולים לשתף כל מידע על המטופל, אפילו עם בני משפחתו, ללא הסכמתו המפורשת של המטופל, אלא אם חלים חריגים ספציפיים (למשל, מצבים הכרוכים בסכנה מיידית לחולה או לאחרים).
- גילוי מוגבל: אנשי מקצוע מתחום הרפואה / פסיכולוגיה / טיפול, נדרשים לחשוף רק את המידע המינימלי הדרוש למעורבים בטיפול ובטיפול במטופל. עיקרון זה מבטיח שמידע רפואי רגיש, משותף עם אחרים, רק על בסיס הצורך לדעת, תוך שמירה על פרטיות המטופל.
- אבטחת מידע: ספקי שירותי בריאות, מחויבים ליישם אמצעי אבטחה מתאימים כדי להגן על המידע הרפואי של המטופל מפני גישה לא מורשית, אובדן או שימוש לרעה. סעיף זה עשוי לכלול שימוש במערכות רשומה רפואית אלקטרוניות מאובטחת, שמירה על אמצעי הגנה פיזיים לרישומי נייר ויישום מדיניות ונהלים כדי להבטיח סודיות.
- אתיקה מקצועית: אנשי מקצוע מתחום הרפואה / פסיכולוגיה / טיפול, מחויבים לקודים אתיים מקצועיים המדגישים את חשיבות הסודיות הרפואית. קודים אלו מחייבים את ספקי שירותי הבריאות, לשמור על פרטיות וסודיות המטופל כחלק בלתי נפרד מחובותיהם המקצועיות.
- חריגים משפטיים: ישנם מצבים ספציפיים שבהם ניתן להפר את חובת הסודיות הרפואית, ללא הסכמת המטופל. חריגים אלו כוללים דיווח על מחלות זיהומיות מסוימות לרשויות בריאות הציבור, מקרים הכוללים חשד להתעללות בילדים או הזנחה, או מצבים שבהם בית המשפט יורה על חשיפת מידע רפואי.
חשוב לציין כי חוק זכויות החולה בישראל מעניק למטופלים גם זכות גישה לתיעוד הרפואי שלהם וזכותם אף לבקש תיקונים או תוספות במידת הצורך. סעיף זה מעודד את המטופלים להיות מעורבים באופן פעיל בניהול ובניטור המידע אודות הבריאות שלהם.
בסך הכל, החוק הישראלי בנושא סודיות רפואית נועד להגן על פרטיותם וזכויותיהם של המטופלים על ידי הבטחה כי אנשי מקצוע בתחום הבריאות מחוייבים בשמירה על סודיות המידע הרפואי. מסגרת משפטית זו מסייעת לטפח אמון בין מטופלים וספקי שירותי בריאות, ומאפשרת לאנשים לפנות לטיפול רפואי / פסיכולוגי ולשתף במידע רגיש אודותיהם, מתוך ביטחון בפרטיות ובאבטחה של נתוני הבריאות האישיים שלהם.
חשוב לדעת לגבי טופס ויתור סודיות
טופס ויתור סודיות רפואית – על פי תוכנו מאפשר לקבל או למסור מידע לאדם אחר, במידת הצורך. חשוב לשים לב כי טופס ויתור סודיות תקף לשנה בלבד מיום חתימת המטופל (או הוריו, במקרה ומדובר בקטין) וכן רק כאשר הטופס ממוען לאדם אחד בלבד (בניגוד לארגון). לדוגמא, לא ניתן להחתים הורי מטופל קטין על טופס ויתור על סודיות רפואית מול מערכת ההחינוך בה לומד, אלא אך ורק מול אדם ספיציפי ששמו נקוב בטופס.
טפסי ויתור סודיות (קטינים)
טופס ויתור קבלת מידע סודיות קטינים
טופס ויתור סודיות קטינים- מסירת מידע
טפסי ויתור סודיות (בגירים)
ויתור סודיות מבוגרים מסירת מידע
טופס ויתור סודיות קבלת מידע מבוגרים