מהי לידה שקטה?
לידה שקטה ההיא אחת החוויות הטראומטיות ביותר עבור נשים במהלך תקופת הפוריות. זהו נושא מצער וטרגי ואין דרך מוצלחת לפתוח מאמר בנושא זה.
תוכן המאמר:
לידה שקטה נתונים סטטיסטים
מה זה לידה שקטה?
סיכונים נפשיים לאחר לידה שקטה
טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי לאחר לידה שקטה
לידה שקטה – חוויה מושתקת – המאמר המלא
לידה שקטה, עפ”י ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization, 2004) היא לידה של עובר ללא רוח חיים במשקל 500 גרם ויותר או בשבוע ה 22 להריון ומעלה.
הסיבות ללידה שקטה אינן מוסברות בשליש מהמקרים. בשני שליש המקרים האחרים, מות העובר עלול להגרם כתוצאה ממספר סיבות: בעיות בשליה או בחבל הטבור, לחץ דם גבוה, זיהומים, מומים מולדים או בחירות לקויות באורח החיים.
לידה שקטה – נתונים סטטיסטים
שכיחות לידות שקטות בעולם עומד על 2-6 מיליון תינוקות ברחבי העולם ובישראל נכון לשנת 2013 ,שכיחות המקרים של לידות שקטות מוערכת בשיעור של כ-1010 מקרים. בישראל, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לא נראית ירידה במספר הלידות השקטות גם בשנים קודמות. בארה”ב לידת מת מתרחשת באחד מכל 160 הריונות בשנה (כ 24,000 תינוקות בשנה בארצות הברית בלבד).
הדעה הרווחת היא כי לא ניתן למנוע לידות שקטות וזאת למרות מחקרים שמראים שבמרבית המקרים היה ניתן לנבא את הסתבכו הריון ואת הפגיעה בעובר.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
מה זה לידה שקטה?
לידה שקטה היא לידה של עובר ללא רוח חיים במשקל 500 גרם ויותר או בשבוע ה 22 להריון ומעלה. לידה שקטה נקראת כך מפני שהיא מאופיינת בשקט לאחר הלידה, בניגוד ללידת תינוק חי המואפיינת בבכי מיד עם הלידה.
בלידה שקטה העובר עלול למות שעות או שבועות לפני הלידה. לעיתים רחוקות העובר עלול למות במהלך הלידה.
למרות שהטיפולים הרפואיים טרם הלידה השתפרו באופן דרסטי בשנים האחרונות, לידות שקטות ממשיכות להתרחש ולעיתים קרובות, ללא הסבר.
מוות של עובר ברחם אימו יכול להתרחש באופן צפוי, כאשר הפסקת ההריון נעשית לבקשת האישה ובאישור ועדה להפסקת הריון. אישור להפסקת הריון בשלבים מוקדמים של ההריון, נעשה תמיד מסיבות רפואיות (בעיות גנטיות, מום או סכנה ליולדת).
הפסקת הריון לפני שבוע 24 יכולה להעשות בהליך רפואי מבלי לחוות לידה. הפסקת הריון בשלבים מאוחרים יותר, כוללת את הפסקת פעולת הלב של העובר וזירוז הלידה באמצעים תרופתיים או מכנים ובסופו של התהליך היולדת חווה “לידה שקטה”.
לידה שקטה בעקבות הפסקת הריון נעשית בידיעת בני הזוג והם מוכנים לאירווע זה (עד כמה שניתן להתכונן לאירוע כזה).
לידה שקטה בעקבות מוות פתאומי של ההעובר, מגיעה ללא כל הכנה.
ללידה שקטה ישנה השפעה רגשית על היולדת, על בן הזוג ועל בני המשפחה וגם על הצוותים הרפואיים.
סיכונים נפשיים לאחר לידה שקטה
ההשלכות הרגשיות והנפשיות של לידה שקטה על היולדת ועל סביבתה הן דרמטיות ולעיתים לא רחוקות מצריכות התערבות מקצועית כלשהי או לפחות. התערבויות מקצועיות, לכל הפחות, היו יכולות לעזור ולהקל על המצב ולוו במעט. עם זאת, ניכר כי זהו נושא שאינו מטופל היטב על ידי קובעי המדיניות ואנשי המקצוע.
וזאת למרות שלידת עובר מת, נחשבת לאחד האירועים והמלחיצים ביותר בחוויה האנושית.
הסיבות לכך הן מגוונות וכנראה לא כולן ידועות.
אחת הסיבות שמתארת מירב זילברשטיין במאמרה “לידה שקטה – חוויה מושתקת” (2017), הוא “קשר השתיקה” המושפע ומשפיע על המודעות הציבורית של הקהל הרחב, אנשי המקצוע ושל הפוליטקאים וקובעי המדיניות וכן על תהליך ההתמודדות המורכב של ההורים והמשפחה. זילברשטיין (2017), תולה את אחת הסיבות המרכזיות ל”קשר השתיקה” בכל הקשור ללידות שקטות, במודעות הנמוכה של הציבור ושל אנשי המקצוע לתהליך ההתמודדות הרגשי הקשה של הורים לאחר לידה שקטה.
מחקרים רבים מצאו קשר מובהק בין שכיחותן של הפרעות רגשיות אחרות כגון דיכאון אחרי לידה, הפרעות חרדה, הפרעה פוסט טראומטית (PTSD), OCD ותקופת אבל ממשוכת הרבה מעבר לתקופת האבל שמוגדרת “נורמלית”, לבין לידה שקטה.
רק לאחרונה (יחסית), באפריל 2016 נחקק בישראל חוק הלידות השקטות שתיקן נהלים בנוגע לחופשת הלידה והזכאות לדמי לידה, לאחר לידת עובר מת. כמו כן עודכנו נהלים לגבי התנהלות רפואית ונהלי הקבורה לאחר לידות שקטות.
חשוב להבין כי חוסר המודעות הציבורית לתופעה, תורם בין השאר לקושי של ההורים להתמודד עם הבשורה המרה מכל. חוסר ההבנה וההכרות עם הנושא, מוסיף להלם, לחרדה, לבלבול ולתחושת חוסר האונים, לאחר אירוע טראומטי כל כך. וזאת בנוסף לחוסר הודאות ולקושי העצום המלווים גם ככה את כל תהליכי הלידה השקטה.
הצוות הרפואי נוטה להתייחס בעיקר להיבטים גופניים ורפואיים של לידת עובר מת.
זאת למרות שלידה שקטה, כמעט תמיד תהיה לאחר שהיולדת נשאה בריחמה עובר מת לפחות כמה שעות, אם לא כמה ימים או שבועות. האם ניתן בכלל לתאר או להעלות על כל דימיון את הקושי שבנשיאת ילד מת בתוך גופך?
היולדת, נושאת ברחמה עובר, ללא רוח חיים, לאחר ש”שהתה” עימו ונקשרה אליו ודיברה איתו וייחסה לו תכונות אנושיות שונות (וכך גם בני משפחתה). הוא בן משפחה שהיה אמור להצטרף אליהם ממש תוך כמה שבועות ספורים ולעולם לא יצטרף עוד.
מצד שני הוא בן משפחה שאף אחד לא הכיר באמת, פנים אל פנים.
קשה לאחרים לתפוס כיצד בנאנדם יכול להתקשר למישהו ש”עוד אינו בן אדם של ממש”. אבל כל אמא יודעת, שעובר הופך להיות הילד שלה, הבן (או הבת) שלה, עוד הרבה לפני שהוא מגיח לאויר העולם.
החברה מסביב מתקשה לקבל, לעכל, לעבד ולהבין באמת את החוויה הנוראית הזו. בין אם בגלל שזה דבר בלתי נתפס או בין אם כי באמת אין הבנה של האחר מה המשמעות של לידת עובר מת. כך כו כך, ההורים והמשפחה לרוב נשארים בודדים מאד בהתמודדותם עם הטראומה. מכאן ועד משבר זוגי, הדרך קצרה מאד, כאשר אין התערבות מקצועית (למשל טיפול זוגי או טיפול משפחתי).
הקושי להתמודד עם חוויה כה קשה, עם הבלבול שהיא נושאת בתוכה והרגשות הקשים והמאיימים כל כך שהיא מביאה עמה, מתגבר מאד, כאשר הדרישה מהסביבה היא לשכוח ולעבור הלאה.
חשוב שלא תשארו לבד
עזרה מאיש מקצוע מומחה יכולה להקל עליכם את ההתמודדות
ולעזור לכם לחזור לישון, לאכול, לחזור לשגרה ולתפקוד,
תעשו את זה עבורכן ועבור המשפחות שלכן
התקשרו אלינו להתיעצות עם מומחה ללא התחייבות
טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי לאחר לידה שקטה
למה חשוב לשים לב כאשר בוחרים מטפלת רגשית / פסיכולוגית / פסיכותרפיסט?
הכשרה מקצועית – חשוב לוודא כי לפסיכולוג או לפסיכותרפיסט ישנה הכשרה אקדמית מוכרת במקצוע טיפולי, אותה רכש במוסד מוכר. הכשרה בפסיכותרפיה היא הכשרה מתקדמת בטיפול ואינה מחליפה תואר במקצוע טיפולי.
ניסיון מקצועי ותחומי התמחות – הניסיון המקצועי ותחומי ההתמחות מהותיים מאד. לכל פסיכותרפיסט ופסיכולוג ב ראשון לציון ישנו ניסיון ורקע בתחומים שונים וסוגים שונים של בעיות.
הכי חשוב בבחירת פסיכולוג – הקשר האישי. מעבר לכל המשתנים שציינו קודם, הנושא הקריטי ביותר והחשוב ביותר להצלחת הטיפול הוא הקשר האישי שלכם עם הפסיכולוג.
את החיבור והקשר האישי קשה לבחון מרחוק ולכן סביר שתצטרכו לבחור את הפסיכולוג המומלץ ביותר עבורכם אחרי שיחת טלפון ויתכן שתרצו גם להגיע למפגש ראשוני עם המטפל על מנת לבדוק כיצד אתם מרגישים במפגש הראשון ואיך הקשר שנוצר בינכם לפסיכותרפיסט.
עם זאת, טיפול פסיכותרפי הוא לא חתונה קתולית, אל תחששו להתחיל ואם לא מתאים לכם, לעבור לפסיכולוג אחר.
טיפול רגשי לאחר לידה שקטה במרכז רימון
אנחנו מבינים את הקושי בבחירת מטפלת רגשית / פסיכולוג וזו הסיבה שבגללה הקמנו מלכתחילה את מרכז רימון.
לנו במרכז רימון ישנה מטרה אחת ברורה – לעזור לכם למצוא את הפסיכותרפיסטים והפסיכולוגים המתאימים ביותר עבורכם והקרובים ביותר אליכם.
התמחינו בהתאמת פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים מאז שנת 2013.
אנו עובדים עם מגוון של מטפלים רגשיים, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ, המומחיות בטיפול במגוון קשיים וסוגי טיפול.
חשוב לנו שבצוות שלנו יהיו אך ורק מטפלים ומטפלות בעלות הכשרה אקדמית, ניסיון, התמחויות והמלצות רלוונטיות.
אנו עושים תהליך מיון קפדני בבחירת המטפלות עמן אנו עובדים ולכן יש לנו אחוזי הצלחה מאד גבוהים בהתאמת מטפלים רגשיים, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים למטופלים בראשון לציון.
צרו קשר עכשיו להתיעצות עם מומחה ללא כל התחייבות
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
המאמר המלא “לידה שקטה – חוויה מושתקת” מאת מירב זילברשטיין (2017)
זילברשטיין, במאמרה, מביאה הסברים מעניינים ומעמיקים, בנוגע לסיבות השונות ש”קשר השתיקה” נשמר. “קשר השתיקה” מתואר בספרות המקצועית, כאחת הסיבות לעובדה ששכיחותן של לידות שקטות, ברחבי העולם (וגם בישראל) אינה פוחתת. עובדה זו מעניינת במיוחד, לאור העובדה, שהתקדמות הטכנולוגיה והרפואה בהחלט היו יכולות להפחית תופעה נוראית זאת בצורה משמעותית. כמו כן, סוקרת זילברשטיין במאמרה את דרכי התמודדותם של הורים המתמודדים עם אחת החוויות האנושיות הטרגיות והטראומטיות ביותר, אל מול “קשר השתיקה” והתיחסות החברה, הממסד הרפואי וקובעי המדיניות לנושא.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
דיכאון אחרי לידה גברים
דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
התקפי חרדה בהריון / פאניקה
חרדות אחרי לידה
חרדות בהריון – אבחון וטיפול
חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
לידה שקטה
לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה