התנהגות מרדנית אצל ילדים במידה סבירה היא דבר נורמלי ואף מעידה על התפתחות תקינה בגילאים מסוימים. אם כך, מתי ההתנהגות הזו נחשבת להפרעה? לבעיה שמצריכה טיפול פסיכולוגי לילדים?
אבחון רשמי של ODD (=הפרעת התנהגות מתנגדת) אצל ילדים תתבצע בדרך כלל בגיל בית הספר היסודי ועד תחילת גיל ההתבגרות.
חשוב לזכור, לא כל פעוט שהמילה החדשה האהובה עליו היא “לא” סובל מההפרעה הזו 🙂
למרות שטיפול בבעיות התנהגות ובהפרעת התנהגות מרדנית, דורש התערבות מקצועית על ידי מומחים, בעיות התנהגות שיגיעו לכדי הפרעת התנהגות מתנגדת, לא יתפתחו אצל מרבית הילדים.
היכרות עם הפרעת התנהגות מתנגדת ומתמרדת ועם דרכי ההתמודדות יכולים להועיל להורים רבים. הטכניקות שמשמשות לטיפול בהפרעה יכולות לעזור בהתמודדות גם עם התנהגות נורמטיבית וריבים שגרתיים בבית.
אבחון של בעיות התנהגות אצל ילדים
ילד הסובל מ ODD (הפרעת התנהגות מתמרדת) יציג דפוסים חוזרים של התנהגות בעייתית שיכולים לכלול:
עצבנות וכעס חריגים.
התקפי זעם, התפרצויות זעם, אובדן עשתונות והשתוללות בתדירות גבוהה.
נטייה לווכחנות עם דמויות סמכותיות כמו הורים ומורים.
סירוב לציית לחוקים.
ניסיון מכוון להכעיס אחרים.
נטיה להאשים אחרים בטעויות וקושי בלקיחת אחריות על מעשיו.
התנהגות נקמנית
ועוד.
כאמור כל הילדים מציגים התנהגויות כאלו מפעם לפעם, אך מה שמבדיל ODD הפרעת התנהגות מרדנית מהתנהגות נורמלית, הוא חומרת ההתנהגות והזמן שהיא נמשכת.
סימן היכר נוסף להפרעת התנהגות של ילדים הוא המחיר שמשלמת המשפחה. ריבים קבועים והשתוללויות גורמים להצטברות של לחץ ותסכול לאורך זמן שעלולים לפגוע בקשר שבין ההורה לילד, מה שרק יגביר את דפוסי ההתנהגות הבעיתית.
ילדים הסובלים מבעיות התנהגות שמגיעות עד כדי הפרעת התנהגות מרדנית, בדרך כלל יפגינו זאת יותר בבית ועם אנשים שהם מכירים היטב. הם לומדים כיצד השתוללות או צעקות עוזרים להם להשיג את מבוקשם כאשר הם יכולים לשלוט בסביבה במידת מה. בבית הספר למשל יש להם פחות שליטה על הסביבה והם פחות יכולים לצפות את תגובת המורים להתנהגות שלהם ולכן התנהגות כזו לרוב תופיע בתדירות נמוכה יותר בבית הספר או במסגרות אחרות. ישנם מצבים בהם בעיות ההתנהגות חמורות מאד ואז סביר לראות את אותן התנהגויות בתדירויות גבוהות גם במסגרות אחרות.
ילדים שאינם מרגישים בטחון בביתם ובקרב בני משפחתם, עשויים לבטא את בעיות ההתנהגות בצורה בולטת יותר מחוץ לבית.
גורמי סיכון להתפתחות הפרעת התנהגות אצל ילדים
ממחקרים עולה שיש קשר בין היפר-אקטיביות ובעיות קשב וריכוז ADHD לבין הפרעת התנהגות מרדנית ובעיות התנהגות. ילדים עם ADHD מתקשים להתרכז בפעילות אחת לאורך זמן ונוטים להיות יותר אימפולסיביים. התנהגות כזאת גוררת תגובות שליליות מצד ההורים והתנהלות לא נכונה בסיטואציות כאלה, יכולה להגביר את חומרת הבעיה.
גרום נוסף שתורם להתפתחות הפרעת התנהגות הוא קושי לשלוט ולווסת רגשות בכלל וכעס בפרט. ילדים שכפעוטות התקשו להרגיע את עצמם לבד נוטים לחוות קושי לשלוט ברגשותיהם בגיל מאוחר יותר.
גם התנהגות שמתחילה כנורמטיבית יכולה לאורך זמן להחמיר ולהפוך לבעיה הדורשת עזרה חיצונית, לכן חשוב לפנות לטיפול בשלב מוקדם ככל האפשר.
טיפול בהפרעת התנהגות מתמרדת (ODD) הפרעת התנהגות אצל ילדים
היחסים בין ההורים לילדים הם בעלי חשיבות עליונה בשמירה על אוירה בריאה ושמחה בבית בהווה, אך גם בבניית העתיד של הילדים. ילד הסובל מבעיות התנהגות יכול להתגבר עליהן, אך אם לא פונים לעזרה מתאימה, הילד עלול להתבגר ולחוות דחיה חברתית או קושי ביצירת מערכות יחסים בריאות. התמודדות עם קשיים היא מרכיב חשוב בדרך למימוש הפוטנציאל של כל ילד. מי שסובל מבעיות התנהגות יתקשה לעשות זאת, מה שעלול בהמשך למנוע ממנו להצליח ולעמוד ביעדים שונים בעתיד.
כאמור הקשר בין ההורים לילד הוא המפתח בטיפול בבעיות התנהגות של ילדים. רוב תכניות הטיפול מכוונות את ההורים למצוא את האיזון בין גבולות לאמפטיה או בין קשיחות לרוך. טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ילמד את ההורים אסטרטגיות שונות שמטרתן שיפור ההתנהגות של הילד. כאן יש חשיבות עליונה לעקביות- שימוש בטכניקות שונות וסותרות עלול לבלבל את הילד ולא ליצור שיפור כלל. יש צורך לתת לילד זמן ללמוד מחדש מהן ציפיות ההורים ממנו ומהן ההשלכות של מעשיו.
טיפול תרופתי להפרעת התנהגות מתנגדת – לא קיימת בשוק תרופה ספציפית לטיפול בבעיות התנהגות. במידה ויש צורך המטפל ימליץ על פניה לרופא או פסיכאטר ילדים על מנת להתאים טיפול תרופתי לפי צרכי הילד.
לא משנה לאיזו תכנית או מטפל פונים, יידרשו מכם ההורים המון סבלנות ותמיכה. השינוי לא קורה בין לילה ולוקח לילד זמן ללמוד שההתנהגות שבעבר הצליחה עבורו והוא הצליח באמצעותה להשיג את מבוקשו, כבר לא פועלת באותה צורה. אבל מרגע שהדינמיקה בבית מתחילה להשתפר כולם מרגישים טוב יותר.
טיפול בבעיות התנהגות במרכז רימון
אם החלטתם לפנות לאיש מקצוע לטיפול בבעיות ההתנהגות של ילדכם, חשוב מאד שתדעו לבחור את המטפל הנכון והמתאים ביותר. בעיות התנהגות מצריכות מטפלים מנוסים, בעלי הכשרה פורמלית וותק בעבודה עם ילדים ומשפחות וכמובן בהדרכת הורים.
חשוב שתבדקו עם המטפל מהי ההכשרה שקיבל, מהו הניסיון שלו בעבודה עם ילדים ומשפחות וכמה שנים עושה זאת.
לחצו כאן למעבר למנוע החיפוש החכם למטפלים ופסיכולוגים מומלצים בטיפול בבעיות התנהגות.
מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר כדי שנפנה אתכם למומחה בטיפול בבעיות התנהגות ובהפרעת התנהגות מתמרדת באזור מגוריכם.