ההיבט הרגשי של לקות שמיעה, מה מעבר לבדיקת ברה והתאמת מכשירי שמיעה. רימון- מרכז מומחים לילד ולמשפחה. מומחים בטיפול פסיכולוגי בחרשים לקויי שמיעה וכבדי שמיעה
טיפול רגשי (פסיכותרפיה) בילדים ומבוגרים חרשים וכבדי שמיעה
מטפל שרוצה לטפל בילדים ומבוגרים ליקויי שמיעה*, חרשים וכבדי שמיעה ובני משפחותיהם, צריך להיות בעל ידע רב בנוגע להתפתחותם של ילדים לקויי שמיעה, חרשים וכבדי שמיעה, בנוגע לניסיון חייהם, לגישות השונות להתייחסות ללקות השמיעה, חרשות וכבדות שמיעה, למאפיינים תרבותיים וכן לגבי הקשיים הייחודיים שחווים בחייהם. בנושאים החשובים שיש לגלות עירנות לגביהם בטיפול בילד או מבוגר חרש או כבד שמיעה הם:
ירידה בשמיעה משפיע על ניסיון החיים, על התפתחותו (חברתית, רגשית, קוגניטיבית ולימודית) של הילד החרש או כבד השמיעה וכמובן שעל הסתגלותו ותפקודו באופן מורכב וייחודי. השפעת הירידה בשמיעה קשורה לליקויי השמיעה, חרשות או לכבדות השמיעה עצמה אך גם לסביבה אליה נולד הילד החרש או כבד השמיעה.
ילדים ומבוגרים לקויי שמיעה, חרשים וכבדי שמיעה ובני משפחותיהם נחשפים לרוב לגישה הרפואית כלפי לקות שמיעה, חרשות וכבדות שמיעה. הגישה הרפואית מתייחסת לליקוי שמיעה, חרשות או כבדות השמיעה כנכות שיש לתקנה, זאת לעומת הגישה החברתית שמתייחסת לקשייו של הילד ליקויי השמיעה, כבד השמיעה או החרש, כנובעים מקשייה של החברה להתאים עצמה לילד. מפגש עם אדם שומע, בעיקר אם הוא איש מקצוע, שתופס את הירידה בשמיעה כנכות שיש לתקנה, עלול להיות מורכב עבור הילד ועבור הוריו, לטעת בילד תפיסה עצמית שגויה לגבי עצמו ובהוריו שאיפות, שלעיתים אינן ריאליות, מילדם.
המושג “ליקויי שמיעה” הינו מושג מורכב, לחלק מהאנשים המושג לקויי שמיעה או לקות שמיעה נתפס כבעייתי מכיוון שמדגיש את הלקות, לעומתם, אנשים אחרים תופסים מושג זה כ”רך” יותר מאשר המושגים “חירש” או “כבד שמיעה”.
במחקרים נמצא כי, משפחות בהן נולד ילד עם ליקויי שמיעה, חרש או כבד שמיעה חוות את רגע הגילוי כמשבר ואף כאובדן שלעיתים קרובות ישנו קושי בעיבודו והשלמה עימו. לחווית אובדן זו, השלכות רבות על חיי המשפחה ועל הילד וכמובן שעל הקשר בין הילד למשפחתו.
אנשים חרשים, תופסים עצמם כבעלי זהות ושפה נפרדים ושונים מתרבות ושפת הרוב השומע. לרוב, אנשים חרשים, המזוהים עם תרבות החרשים, מרגישים גאווה בתרבות אליה שייכים ובשפה אותה הם דוברים, היא שפת הסימנים. מטפל שמעוניין לטפל באנשים חרשים, חייב להיות בעל שליטה מאד טובה בשפת הסימנים.
ילדים חרשים וכבדי שמיעה פגיעים יותר לבעיות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות ממספר סיבות, בינהן, בעיות בריאותיות נוספות מהן סובל הילד, הקשורות לסיבה שגרמה לפגיעה בשמיעה, בנוסף, לילדים ואנשים חרשים וכבדי שמיעה, נגישות נמוכה יותר למידע וכן כתוצאה מקשיים משפחתיים ואישיים הקשורים לעיתים לחרשות או לכבדות השמיעה.
מסיבות עיקריות אלה ומסיבות רבות נוספות, חשוב עד מאד שהמטפל בחרשים ובכבדי שמיעה, בין אם ילדים, מבוגרים או משפחות, יכיר ויבין לעומק את השפעת הירידה בשמיעה על חייו של הילד והוריו, את הסיכונים להם נתון הילד החרש או כבד השמיעה וידע להתייחס לנושאים אלה בטיפול ולזהותם.
עוד חשוב עד מאד, כי הטיפול בלקויי שמיעה, חרשים וכבדי שמיעה יאופיין ברגישות גבוהה, בעיקר על מנת להיות עירניים, שלא לשחזר חוויות קשות ולעיתים טראומטיות שחוו הילד, המבוגר או ההורים לילד כבד השמיעה או החרש במהלך חייהם.
- המושג “לקוי שמיעה” הינו מושג מורכב וטעון משמעויות. זהו מושג שגור בפי אנשי מקצוע שונים וכן בפי חלק מחברי אוכלוסיית כבדי השמיעה. חברי קהילת החרשים דוחים מושג זה, שכן אינם חווים עצמם כלקויים, אלא כפי שציינתי כבעלי תרבות ושפה אחרות. לעומתם, אנשים כבדי שמיעה חלוקים בנוגע למושג “לקוי שמיעה” או “לקויות שמיעה”. חלקם מרגישים עימו דווקא נח “וקל” יותר לעיכול ומעדיפים להקרא לקויי שמיעה ולא “חרשים” או “כבדי שמיעה”. במאמר זה נעשה שימוש בכמה מושגים שונים, אין הכוונה בשימוש בהם להעליב או לפגוע באיש.