טיפול קבוצתי / קבוצות תמיכה

מחבר/ת:המרכז הטיפולי בעמק חפר
התמחות: סוגי טיפול

“טובים השניים מהאחד וקבוצות לפעמים טובות אף יותר!!!” – טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה, איך זה עובד ובמה זה יעיל יותר מטיפול פסיכולוגי פרטני?

ישנם סוגים רבים של טיפולים רגשיים יעילים לנשים, גברים ומשפחות. אחת מצורות הטיפול היעילות היא הטיפול הקבוצתי. בטיפול הקבוצתי נפגשים מספר אנשים ביחד בו-זמנית לקבוצת תמיכה, מה שמאפשר לחברי הקבוצה לשתף מחשבות, רגשות ואירועים מחייהם כחלק מקבוצת התמיכה.

סוגים שונים של קבוצות

ישנם כל מיני סוגים של קבוצות. קבוצות רכבת (שיש בהן כמה נקודות כניסה ויציאה לקבוצה על פי החלטת מנחה הקבוצה), קבוצות סגורות (כאלו שאי אפשר להיכנס אליהן לאחר שהחלו), קבוצות קצרות טווח, ארוכות טווח, עם מנחה אחד, עם שני מנחים בהנחייה משותפת, קבוצות פרונטליות וכאלו שמתקיימות דרך האינטרנט, אונליין, יש קבוצות התנהגותיות קוגנטיביות (קבוצות לטיפול CBT), קבוצות בינאישיות, קבוצות דינאמיות, קבוצות תמיכה ועוד.
מה שמשותף לכל הקבוצות זה המפגש האנושי עם אנשים אחרים שנמצאים באותו מצב והיכולת לראות את ההתמודדות שלהם עם בעיות דומות לאלו שהמשתתף היחיד מתמודד עמן.

יתרונות של טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה

בפסיכותרפיה קבוצתית (טיפול קבוצתי) יש יתרונות רבים השונים באיכותם מפסיכותרפיה פרטנית (טיפול רגשי פרטני /אישי).
אירווין יאלום בספרו “תיאוריה של פסיכותרפיה קבוצתית” מציג יתרונות שנאספו מדיווחים אישיים של אנשים אשר עברו השתתפו בטיפולים קבוצתיים או קבוצות תמיכה. לפי יאלום, לטיפול קבוצתי יתרונות רבים:

אופטימיות ותקווה

ישנן קבוצות בהן ישנה אפשרות למשתתפים משלבים שונים של הטיפול להשתתף בהן במקביל, באותו הזמן. בקבוצות כאלו, ניתן לפגוש אנשים שהיו במצב דומה למצב בו משתתפים חדשים נתונים כעת. עדות להצלחתם של אחרים בקבוצה או שיפור במצבם, יכול להשרות תקווה ואופטימיות באחרים, שרק מתחילים את הטיפול ולכאלה שלשיפור לוקח זמן להראות או להיות מורגש עבורם.

שיתוף אינפורמציה

אחד היתרונות המשמעותיים והחזקים של קבוצה היא החשיבה המשותפת של המשתתפים והיכולת להעביר אינפורמציה מאחד לשני. לפעמים אנשים מחזיקים במידע שיכול להיות רלוונטי לאחר ועצם השיתוף בו יכול לעזור לשאר חברי הקבוצה.

טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה - סוגים שונים של קבוצות, מרכז רימון
טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה – סוגים שונים של קבוצות, מרכז רימון

עזרה לאחרים

מחקרים רבים הראו כיצד הנתינה לאחר והעזרה בקבוצת תמיכה, מאפשרת לאנשים להרגיש טוב עם עצמם ומחזקת גם אותם. טיפול קבוצתי מסייע להעלאת המורל והעלאת הביטחון ואת סיכויי ההחלמה במצב שאליו נקלעו המשתתפים. 

התנהגויות מתקנות

קבוצה מאפשרת דינמיקה ותקשורת בין אנשים. טיפול קבוצתי מאפשר לכל אחד מהמשתתפים בקבוצה דפוסים שהם רכשו בעבר, לצפות בהם, לדבר עליהם ולעבד אותם יחד עם המשתתפים האחרים ואז להביא את השינוי גם לחייהם מחוץ לקבוצה.

חלופה להימנעות

כשאנשים נמצאים במצוקה הם נוטים בדרך כלל להסתגר ולהימנע מבקשת עזרה מאנשים אחרים. טיפול קבוצתי מתנגד לדפוס האוטומטי הזה ומעודד את האדם לצאת, לשתף ולהתמודד.

חיקוי

חברי הקבוצה המשתתפים בקבוצת תמיכה או בטיפול קבוצתי מכל סוג שהוא לחקות תגובות והתנהגויות של אחרים. בנוסף, הם יכולים לעבד רעיונות אשר קיבלו בקבוצה ולהשתמש בהם בחייהם שלהם ביומיום.

קבלת פידבק בזמן אמת

במהלך מפגש קבוצתי או קבוצת תמיכה, כל אחד מחברי הקבוצה יכול לקבל פידבק (משוב חוזר) על ההתנהגות שלו, התכנים שהוא מעלה / לא מעלה, על ידי המנחים ועל ידי כל אחד מחברי הקבוצה. המשוב הזה מהיר ומיידי ומספק נקודות מבט חדשות ואפשרויות בחירה לתגובה חדשה ואחרת בעולם מחוץ לקבוצה, עבור כל אחד מחבריה.

איך נראה טיפולי קבוצתי

בדרך כלל, מפגשי טיפול קבוצתי יכולים להמשך בין שעה לשלוש שעות, בהתאם לחוזה שהוסכם מראש עם מנחי הקבוצה או מנהליה. במפגשים משתתפים בין 3-12 משתתפים והם מתקיימים בדרך כלל, אחת לשבוע או פעמיים בשבוע.

המפגש הקבוצתי יתקיים, בדרך כלל, בחדר בו המושבים מסודרים במעגל, כך שהמשתתפים יוכלו לראות כל אחד מהמשתתפים האחרים בקבוצה.
בתקופת מגיפת הקורונה נחשפנו לאפשרות לקיים גם קבוצות טיפוליות אונליין, דרך אחת מאפליקציות שיחות הוידאו.

ניהול המפגשים תלוי במטרות הקבוצה ובסגנון מנחה הקבוצה. הנושאים יכולים להיות מובנים – כאשר מנחה הקבוצה מחליט אילו תכנים להעלות בהם. אפשר גם שהמפגשים יהיו חצי מובנים, כלומר שהמנחה יתחיל את המפגשים בהעלאת נושא כלשהו ודרכו כל משתתף בקבוצה יעלה את התכנים שיבחר. ישנן קבוצות בהן נושא המפגש פתוח לגמרי ומשתתפי הקבוצה יכולים להעלות כל תוכן שעולה בדעתם, מבלי שתהיה התערבות מונחית מראש בתכנים המובאים, על ידי מנחה הקבוצה.

נושאים שונים של טיפול קבוצתי

טיפול קבוצתי בחרדה

מחקרים רבים מראים כי טיפול קבוצתי באנשים עם חרדה נמצא יעיל ומביא לשיפור משמעותי בסימפטומים.

קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה

גם בנוגע לקבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה, ישנם מחקרים רבים המצביעים על האפקטיביות הרבה שיש לטיפול קבוצתי לסיוע ועזרה במקרים של דיכאון אחרי לידה.
בקבוצות, המשתתפים כאמור יכולים ללמוד אסטרטגיות וטכניקות איך להתמודד עם המחשבות ו/או הרגשות שלהם ולווסת אותם עם סיוע ותמיכה.

קבוצות חברתיות לשיפור כישורים חברתיים לילדים

טיפול קבוצתי מיומנויות חברתיות לילדים ובני נוער – קבוצת השווים היא הזדמנות מצוינת לבחון דפוסי התמודדות ואסטרטגיות התמודדות שונות, במיוחד עבור ילדים ובני נוער, שיכולים לקבל משוב מיידי ממנחי הקבוצה או מחברי הקבוצה.


עוד מאמרים בנושא

גלו את מגוון סוגי הטיפול הרגשי לילדים שיכולים לשפר את איכות חייהם. קראו עוד על הדרכים המומלצות לתמיכה רגשית בילדים ומתבגרים.
גלו מגוון סוגי טיפול רגשי לילדים שיכולים לשפר את איכות חייהם. קראו עוד על הדרכים המומלצות לתמיכה רגשית בילדים ומתבגרים.
טיפול רגשי למבוגרים - מסע אל תוך הנפש
גלו את הכוח שבטיפול רגשי למבוגרים: פתרונות מקצועיים ותמיכה נפשית שישפרו את איכות החיים שלכם. לפרטים נוספים, לחצו כאן!
קוגניטיבי – הבנה מעמיקה של תהליכים וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי   מבוא – קוגניטיבי פירוש המונח “קוגניטיבי” מתייחס לתהליכי מחשבה והבנה, הכוללים תפיסה, זיכרון, למידה, ופתרון בעיות....
טיפול CBT יעיל לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. גלו את עקרונות הטיפול הפסיכולוגי cbt ושיטותיו לטיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים. מה זה cbt? קראו עכשיו!
מדריך מקיף לטיפול CBT   טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (טיפול CBT) הוא כלי עוצמתי ויעיל להתמודדות עם מגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות. היכולת של CBT לסייע במגוון...
טיפול בהתמכרות לאוננות - התמכרות לאוננות: סימנים, תסמינים וטיפולים
התמכרות לאוננות: סימנים, תסמינים וטיפולים אוננות היא פעילות מינית טבעית ובריאה שמתבצעת על ידי אנשים רבים. עם זאת, עבור אנשים מסוימים, אוננות יכולה להפוך להתנהגות כפייתית שמפריעה לחיי היומיום ולמערכות היחסים שלהם. במאמר זה נחקור את הנושא של התמכרות לאוננות, כולל הסימנים, התסמינים והטיפולים הזמינים לאוננות כפייתית.
מרטין בוהוס והקשר שלו ל DBT
ד"ר מרטין בוהוס, פרופ' ד"ר מרטין בוהוס, דמות מפתח משמעותית בפסיכולוגיה ובריאות הנפש. נכון ל-8 ביוני 2021, בעל רקורד מרשים של 409 פרסומים, התורמים לגורם השפעה מצטבר של 1019.5. ציון ה-RG שלו עומד על 46, עם מדד h של 62, המעיד על השפעה משמעותית בתחומו. עבודתו משתרעת על פני 259 מאמרים מקוריים, 50 מאמרים רעיוניים וסקירות, 93 ספרים ופרקי ספרים, ושש מדיות דיגיטליות. bohus dbt דר' מרטין בוהוס והקשר שלו ל DBT בשנת 2020, פרופ' בוהוס היה שותף בכתיבת מחקר על הערכת החלמה בחולי הפרעת אישיות גבולית (BPD) שעברו בעבר טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT bohus). מחקר זה פורסם בכתב העת Journal of Personality Disorders. הוא גם תרם לסקר של המאפיינים הפסיכומטריים של הגרסה הגרמנית של צורות הביקורת/התקפה והביטחון העצמי (FSCRS), שפורסם ב- Psychological Assessment.

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת