אתם לא מבינים אותי… טיפול רגשי – פסיכולוגי לילדים והדרכת הורים לאחר גירושין

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: ילדים ונוער

סיפור אמיתי על ילד אמיתי (בשם בדוי כמובן), שהבין היטב אבל לא הצליחו להבין אותו ועל איך טיפול רגשי לילדים יחד עם הדרכת הורים הצליח לעזור להוריו ולו להבין ולהרגיש אחרת.
הוריו של אסף פנו אלינו לטיפול רגשי לילדים עבור אסף, כשהם בחוסר אונים ועל סף קריסה. הם סיפרו שאסף ילד אלים, כלפיי אחיו הקטנים ולפעמים גם כלפיהם. הם היו נואשים ורצו עזרה. ביקשו עזרה להפסקת האלימות והטרור שהשליט בבית וכן הדרכת הורים עבורם. ההורים הבינו כי משהו לא כשורה והעריכו שאסף נמצא במצוקה, וצריך שיקבל טיפול רגשי בהקדם ועבורם רצו לקבל הדרכת הורים כדי לדעת איך להתמודד עימו ועם התנהגותו בדרך יעילה יותר.
כמו בכל טיפול רגשי לילדים, שמתחיל, נעשה תהליך הערכה במהלכו התקיימו פגישות הן עם ההורים והן עם אסף. מטרת התהליך היא להבין את מקורות הבעיה ואת הגורמים שמשפיעים עליה.

טיפול רגשי – פסיכולוגי לילדים

פגישה ראשונה עם אסף

אסף ילד צנום וביישן בן 10.5, בכניסתו לחדר הטיפול, חייך לפסיכולוג בביישנות וביקש רשות לשבת. לאורך כל הפגישה, התנהג בצורה מנומסת, מתחשבת ועדינה. עם זאת, די מהר החל להרגיש נח יותר וסיפר בכנות מפתיעה, על עצמו, על משפחתו ועל קשייו, תוך שהוא מפגין תובנה למצבו ומודעות עצמית. תובנה והבנה שלא היו מביישות גם אדם מבוגר. אסף סיפר על אוירה לא טובה שקיימת בבית, על דאגתו להוריו, על רקע הריבים בינהם, להם היה חשוף באופן יומיומי. ההתרחשויות בבית גרמו לו להרגיש מתח ולחץ שלא ידע להרגע מהם בעצמו והם אלו שהביאו אותו להרגיש שהוא “על הקצה”, עצבני ומתוח ולכן גם להגיב באלימות. אסף לא הרגיש נח עם התנהגותו ותגובותיו ורצה לשנותם.

לאחר כשתי פגישות עם אסף והוריו, ההורים חשפו גם הם מול הפסיכולוג, בהדרכת ההורים, את קשייהם ובאופן מפתיע ביותר, הודיעו על החלטתם להתגרש באופן מיידי. דבר שלא דיברו עליו קודם לכן בהדרכת ההורים או בפניה לטיפול.

ההורים היו זריזים מהצפוי ונפרדו, כולל מעברי הדירות, תוך שבוע מרגע שסיפרו על כך לפסיכולוג.
את הזמן הקצר בהדרכת ההורים שהסכימו לדחות את המהלך, הקדיש הפסיכולוג, לעיבוד החוויה ולהכנת הילדים. הפסיכולוג דיבר עם ההורים והסביר להם את משמעות התהליך עבור הילדים, את
הקשיים הכרוכים בכך עבורם ועוד.


המשך טיפול במשפחה

גם לאחר הפרידה, הטיפול הרגשי לאסף והדרכת ההורים המשיכו, הפסיכולוג עבד עם אסף על ויסות כעסיו ועל ביטוי הכעסים בצורה אדפטיבית ולא אלימה. אסף לא אמר ולו מילה אחת על הגירושין של הוריו.
בהדרכת ההורים, הם העלו שאלות וקשיים שהיו קשורים ברובם לסיטואציית החיים החדשה בה נמצאת המשפחה.

הדרכת הורים- ההורים מספרים על הבעיה

באחת מפגישות הדרכת ההורים לפני החגים, סיפרו ההורים לפסיכולוג על בעיה שמטרידה אותם מאד, הקשורה להליכה לבית הכנסת. המשפחה היא משפחה מסורתית שנהגה לבקר בבית הכנסת בערבי שבת באופן קבוע, כך היה לפני הגירושין וכך המשיכו לנהוג, כל אחד מההורים בנפרד.
ההורים סיפרו לפסיכולוג כי מצד אחד אסף לא ביטא קשיים מיוחדים או בכלל דיבר על הפרידה של הוריו. בנוסף תארו והתפעלו מכך שהתנהגותו האלימה פחתה באופן משמעותי.
מצד שני סיפרו ההורים על התנגדות, מאד נחרצת ואפילו אלימה ותוקפנית, של אסף ללכת לבית הכנסת עם אימו בעוד עם אביו הוא הולך בשמחה.

ההורים הרגישו במקביל לכעס רב על אסף גם חוסר אונים מול המצב ומול קשייו של אסף עם הגירושין. ההורים חשבו שאסף “עושה להם בכוונה”, רוצה להרגיזם או אולי להביע בהתנהגותו מחאה על הגירושין. ההורים כעסו על כך שהתנהגותו אלימה כל כך ומתנגדת. למרות שהרגישו כאב על כך לא הצליחו שלא לכעוס עליו ולבקרו.
במהלך הטיפול הרגשי עם אסף, ניסה הפסיכולוג לברר את מהות התנגדותו. אסף סיפר בפשטות ובתמימות ילדית, על החוויה שלו בבית הכנסת.

אסף מספר על הבעיה

הוא אוהב ללכת לשם, אוהב את האוירה ו”להרגיש את השבת נכנסת”. אבל, גילה לפסיכולוג בשקט, “תמיד נורא קשה לי לעקוב אחרי התפילות ואחרי העמודים מהם כולם קוראים”. לכן, המשיך לתאר בלחש, “כשאני עם אבא, נח לי, הוא תמיד מראה לי איפה אנחנו, גם אם אני מאבד את השורה, כל פעם מחדש” . לעומת זאת בשבתות, כאשר אסף הולך עם אימו, הוא נאלץ ללכת לבדו לעזרת הגברים בעוד אימו נשארת בעזרת הנשים. אסף סיפר שהוא מרגיש אבוד ונבוך מאד ולא יודע איך להתמודד עם המצב החדש הזה.
למעשה בסיפור זה, בין השורות, סיפר אסף גם על קשייו להסתגל לפרידת הוריו, למציאות החדשה לה עליו להתרגל, להרגלים ששונו. יחד עם כל זה, גם סיפר בצורה כל כך פשוטה וכנה, איך הוא שחווה את כל המצב הזה מאד מקרוב, מצליח להבין ולהסביר את עצמו בצורה מאד אמיתית וכנה והוריו פשוט לא מצליחים להבין.
לאחר פגישה זו עם אסף, דיבר הפסיכולוג עם ההורים בהדרכת ההורים על המצב החדש הזה ועזר להם לחשוב אחרת על אסף, להתחבר לרגשותיו ומחשבותיו, לנקודת המבט שלו ולא להשאר רק עם נקודת המבט ההורית.


טיפול רגשי לילדים והדרכת הורים- סיכום ומסקנות

סיפור המקרה הזה הוא סיפור אמיתי על טיפול פסיכותרפי לילד שהוריו התגרשו.
זהו סיפור אמיתי על משפחה שחווה מצוקה אמיתית.
זהו סיפור אמיתי על ילד שמבין כל כך טוב מה קורה סביבו אבל הסביבה לא מצליחה להבין מה קורה בתוכו.
זהו סיפור אמיתי על כיצד קשר מיוחד שנרקם בין פסיכולוג לילד במסגרת טיפול רגשי לילדים יכול לשפוך אור על התנהגויות ואינטראקציות שיכולות להראות כל כך קשות ומתסכלות, כאשר מסתכלים מבחוץ, כאשר לא שואלים את השאלות הנכונות ולא מצליחים לפתוח את הראש ואת הלב כדי לנסות להבין באמת מה קורה בליבו של ילד קטן.

מחפשים מידע נוסף בנושא טיפול פסיכותרפי? קראו את המדריך המקיף שלנו לעולם הפסיכותרפיה.

המומחים של רימון ב

טיפול רגשי לילדים / פסיכולוג ילדים

עוד מאמרים בנושא

דרכים להרגעה עצמית ללמוד הרפייה
הרפייה - הדרך שלך ללמוד דרכים להרגעה עצמית ולהתמודדות עם מתח מהי הרפייה? הרפייה מתייחסת למצב של חופש מלחץ, מתח או חרדה. זוהי התנתקות פיזית ונפשית כאחד המתרחשת כאשר הגוף והנפש משתחררים מהלחצים של חיי היומיום. ללמוד הרפייה - דרכים להרגעה עצמית? טכניקות הרפייה כמו נשימה עמוקה, מדיטציה, או אפילו פשוט לקחת כמה רגעים לשבת בשקט יכולות לעורר את "תגובת ההרפייה" של הגוף. תגובה זו מנוגדת לתגובת "הילחם או ברח" הנגרמת על ידי מתח ומרגיעה את מערכת העצבים. כתוצאה מכך, הרפיה מסייעת ב: הורדת דופק הפחתת לחץ דם האטת קצב הנשימה הפחתת מתח בשרירים שיפור בהירות מחשבתית על ידי שילוב של הרפייה בשגרה שלך, אתה מכין את הבמה לרווחה נפשית, רגשית ופיזית טובה יותר, מה שמקל על ניווט אתגרי החיים עם מחשבה צלולה ורוח רגועה.
התקפי זעם אצל ילדים בני 9 - כיצד להבין את התופעה
התקפי זעם אצל ילדים בני 9 ילדים בני 9 שחווים התקפי זעם, זהו מצב שיכול להיות עניין מורכב להתמודדות עבור ההורים. חשוב שהורים יבינו מהם התקפי זעם אצל ילדים בני 9, על מנת לדעת להתמודד עימם בצורה אפקטיבית יותר. התקפי זעם אצל ילדים בני 9 - כיצד להבין את התופעה
טנטרום והתקפי זעם אצל ילדים בני 8
טנטרום והתקפי זעם אצל ילדים בני 8 ילדים בני 8 יכולים להיות מכשול לא קטן כשזה מגיע להתקפי זעם. חשוב שהורים יבינו מהם התקפי זעם באופן כללי והתקפי זעם אצל ילדים בני 8 בפרט, על מנת להתמודד עימם טוב יותר. בגיל 8 ילדים מתחילים להיות עצמאיים יותר ומודעים לעצמם. התקפי זעם עשויים לנבוע מתסכול עקב מכשולים ומגבלות שלדעתם אינם הוגנים. הורים חייבים להכיר ברגשות אלה, תוך הצבת גבולות. כיצד להבין התקפי זעם אצל ילדים בני 8
טנטרום - מה הפירוש וכיצד להתמודד עם התקפי טנטרום
מרגישים שאתם מבינים מה זה טנטרום? מה הם התקפי זעם? הורים חייבים לדעת זאת! במאמר סקרנו מה זה התקפי זעם, למה הם קורים ואיך לעזור לילד בהתקף טנטרום. כל ילד הוא ייחודי, ולכן פתרונות גנרים, רגילים אינם מתאימים כאן, אבל הורים יכולים לנסות להציב גבולות, לשמור על שגרה קבועה ולהשתמש במיומנויות תקשורת יעילות. טיפול בהתקפי זעם? אין טיפול קל. טיפולים כמו התערבויות התנהגותיות ו-טיפול CBT נמצאו כיעילים לטיפול בהתקפיי טנטרום. גם התאמת סביבת הבית וקבלת הכוונה ממומחים יכולים לעזור. הטבע של כל ילד עם התקפי זעם שונה. חלקם זקוקים ליותר תמיכה מאחרים, חלקם צריכים זמן להרגע. כהורים, חיוני להמשיך ללמוד ולהתאים את הגישות לצרכים הרגשיים של ילדינו.
ניווט בצריכת חדשות ומעורבות פוליטית בזמני לחץ בתקופות של חוסר יציבות פוליטית ומדינית, צריכת מידע ומעורבות היא חיונית. עם זאת, חשיפה מתמדת לעדכוני חדשות, דיונים...
איך להתמודד עם המצב הפוליטי בארץ?   המצב הפוליטי במדינה סוער. עמדות קיצוניות מקבלות ביטוי מכיוונים שונים ולא תמיד צפויים. למאמר באנגלית –The Ripple Effects...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת