סביר להניח ששמעתם על טיפול קוגנטיבי התנהגותי, או בקיצור CBT, סוג של טיפול פסיכותרפויטי (טיפול רגשי) המתמקד בשינוי מחשבות והתנהגות לא רצויים. כיום ניתן לראות שבהרבה מאד מאמרים אקדמאיים, ניתן למצוא המלצות על טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT כמענה למגוון רחב מאד של בעיות. בעיות שינה? נסה CBT. דיכאון? CBT יכול לעזור. חרדה? דימוי עצמי נמוך? טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הוא הפתרון בשבילך.
אז מה זה CBT בעצם? האם הוא באמת מקל על מתחים פיסכולוגיים? ואיך בכלל?
אז מה זה CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי)?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT היא שיטת טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי המבוססת על ההנחה שמקורן של רבות מהבעיות בחיינו הוא במחשבות והתנהגויות מזיקות ולא מבוססות. לכן הפתרון על פי גישת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי יהיה שינוי מכוון של המחשבות וההתנהגויות הללו ושאיפה תמידית לעבר יעדים בריאים ויעילים יותר ובכך ניתן יהיה להקל על מתח וחרדה, על דיכאון, על בעיות שינה ועוד.
בפועל טיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT מורכב מזיהוי המחשבות וההתנהגות הבעייתיות והחלפה שלהן בתגובות בריאות ומסתגלות יותר.
לדוגמה, אדם הסובל מחרדה חברתית נמנע ממפגשים חברתיים ומעדיף את הבדידות בערב לבד בבית, מאשר את החשיפה למצבים שמלחיצים אותו. מטפל CBT יכול ללמד אותו שהתגובה לפחד מתעוררת באופן לא רציונלי, לא הגיוני, ללמד אותו איך לשנות את המחשבות, להרגיע את הגוף ולפתח כישורים שיאפשרו לו להשאר רגוע ולהתמודד עם הקושי שעולה גם במפגש חברתי או מסיבה. במפגש הטיפולי שלאחר מכן הם ינתחו יחד מה עבד ומה לא וישפרו את מנגנוני ההתמודדות עד לפתרון הבעיה.
באילו בעיות ניתן לטפל בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT משמש לטיפול במגוון רחב של בעיות החל מפוביות, חרדה, דיכאון, טראומה, בעיות דימוי עצמי, הפרעות קשב ועד לבעיות זוגיות כמו תקשורת לקויה או ציפיות לא ריאליות מבן הזוג. כל בעיה המערבת מחשבות והתנהגות, היא בעיה שטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT יכול לעזור בה.
האם טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT מתאים עבורי?
זו שאלה קשה. אם הבעיה אותה אתם רוצים לפתור, קשורה למחשבות והתנהגויות שלכם, אז כנראה שכן. אם הדאגה העיקרית היא משמעות בחיים או חיפוש זהות עצמית, יכול להיות ששיטות טיפול אחרות יתאימו יותר.
רוצים להתייעץ עם מומחה כדי להבין איזה טיפול מתאים לכם? לחצו על הכפתור
מה הופך את שיטת ה – CBT לכל כך פופולרית?
אחת הסיבות לכך ש-CBT מוכר כל כך ופופולרי ברחבי העולם היא ששיטה זו נחקרה המון. זו שיטת טיפול שקל יחסית לחקור אותה, מכיוון שהיא מתבססת על תהליך קצר, ישיר ומכוון מטרה. כלומר היא מכוונת ליצור שינויים ברורים, שניתן למדוד אותם, במחשבות ובהתנהגות, בפרק זמן קצר, יחסית. כל אלה הופכים את השיטה למכרה זהב עבור חוקרים.
מה עושים בפועל בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT?
טיפול קוגנטיבי התנהגותי הוא סוג של טיפול פסיכותרפי (=טיפול פסיכולוגי / טיפול רגשי), לכן נצפה לכך שהמפגשים הראשונים יהיו סביב נושאים הדומים לשאר שיטות הטיפול: המסגרת הטיפולית, אופן ההתנהלות מול המטפל, סיבת הטיפול והמטרות בפניה לטיפול, רקע אישי מהעבר וההווה של המטופל. כל זאת במטרה להגיע להערכה ברורה עד כמה שניתן לגבי מקור הבעיה ודרכי הטיפול המתאימות. לאחר מכן השיחות יהיו סביב הקשיים העיקריים וניסיון למצוא דרכי התמודדות ביחד.
אנו מעלים את הבעיות אותן נרצה לפתור או הסיטואציות שגורמות לנו למתח וביחד עם המטפל ניצור תכנית פעולה והתמודדות. המטרה בתכנית פעולה היא זיהוי המחשבות וההתנהגות הגורמות לקשיים, מציאת דרכים לשנות אותן ופיתוח אסטרטגיות אותן יהיה ניתן ליישם במהלך השבוע עד למפגש הבא. כאן נכנסים לתמונה ‘שיעורי הבית’.
שמעתי שיש שיעורי בית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, מה זה אומר?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT מתמקד במתן פתרון מהיר, יחסית ויעיל לבעיה ספציפית. טיפול CBT הוא יחסית קצר מכיוון שהוא ממוקד, אך גם מכיוון שנעשית עבודה טיפולית גם בזמנים שבין הגישות הטיפוליות. אלו הם שיעורי הבית – שימוש בטכניקות הנלמדות בצורה מובנית בזמנים שבין הפגישות ולא רק בטיפול עצמו.
שיעורי בית טיפוסיים יכולים לכלול תרגילי הרגעה, כתיבת יומן ותיעוד מחשבות, שימוש בדפי עבודה על מנת לפנות ולטפל בנושא ספציפי, קריאת ספר הקשור לנושא או חיפוש אחר סיטואציות בהן ניתן ליישם את הגישות החדשות. לדוגמה אותו אדם הסובל מחרדה חברתית מקודם – הוא למשל, ירצה לחפש הזדמנות למפגש חברתי על מנת לתרגל את שיטות ההרגעה שלמד ולנסות להתמודד עם הפחד, בהסכמה ובצורה מובנית ומתוכננת, כמובן 🙂
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הוא באמת קצר?
אחד היתרונות הגדולים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הוא ההתמקדות בתסמינים מוקדם ככל האפשר, לרוב תוך מספר שבועות או חודשים. ברוב המקרים קיימת יותר מבעיה אחת אותה רוצים לפתור ולכן משך הטיפול משתנה בהתאם לכמות וחומרת הבעיות, אולם עבודה ממוקדת היא אחד העקרונות בבסיס השיטה הזו.
זהו אחד ההבדלים העיקריים בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לשיטות טיפול אחרות – CBT מתמקד ב’איך’ ולא ב’למה’.
בנוסף, חשוב להבין דבר נוסף – משך הטיפול תלוי בהרבה מאד גורמים, למשל מידת המוטיבציה של המטופל, מידת שיתוף הפעולה, ברקע האישי שלו, בסוג הבעיה ועוד. לכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, נחשב טיפול קצר יחסית וממוקד, אך לא ניתן לצפות שעבור כולם הוא יהיה קצר באותה המידה וזה מאד תלוי במגוון רחב מאד של משתנים.
האם אפשר ליישם את הכלים שלומדים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT?
טכניקות וכלים טיפוליים כמו ניהול יומן מחשבות, מעקב אחרי הרגלי אכילה או שינה ועוד הן רק דוגמאות בודדות לשימוש בטכניקות המשמשות בטיפול CBT ומיושמות בחיי היומיום. טכניקות וכלים אלו נלמדים במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ולרוב אחרי תרגול מועט, ניתן להשתמש בהן כבר בחיי היומיום ולהעזר בהן בבעיות שונות שנתקלים בהן. ניתן למצוא טכניקות רבות כאלה בספרים ובאפליקציות, אך עדיין טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT מקצועי, שנעשה על ידי מומחה באופן מותאם אישית יביא לתוצאות טובות יותר ומהירות יותר בדרך כלל.
אז מה בעצם ההבדל בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לטיפול הפסיכולוגי הקלאסי?
חלק מהאנשים מצפים מטיפול להוות מקום לעיבוד חוויות תוך הכוונה קלה מהמטפל. עבורם המטרה היא כנראה לא התמודדות עם סימפטום או הרגל בעייתי ספציפי, אלא התפתחות אישית כללית וקשר ארוך טווח עם המטפל. כנראה שבכוונתם לבחון את זיכרונות העבר, החלומות וחוויות הילדות, לעבד חוויות טראומטיות מהעבר ובכך להגיע להבנה והקלה בתחושה ואולי אף הקלה בסימפטומים. בהשוואה לכך, טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הוא סגנון ישיר ופרקטי יותר. לרוב הטיפולים קצרים יותר, ממוקדים יותר ומתמקדים בכאן ועכשיו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, יעיל למי שמחפש פתרון מהיר יחסית, מבלי לבחון לעומק את הסיבות לבעיות, אלא להתמקד יותר בדרכי הפתרון. חשוב לציין שמטפלים רבים גמישים בגישתם וידעו להתאים עצמם לצרכי המטופל, כמו כן, מטפלים רבים משלבים כמה גישות ויודעים לתת מענה מותאם לאנשים שונים ולבעיות שונות לאורך הטיפול.
הביקורת העיקרית כלפי טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT היא שטיפול זה פונה לטיפול בסימפטומים ופחות פונה לשורש הבעיה.
לא ניתן לומר בצורה חד משמעית איזה טיפול מתאים לכל אחד ואחת. בסופו של דבר, על כל אחד למצוא את הדרך המתאימה עבורו, גם אם נדרשים מעט ניסוי וטעייה.
כאשר אתם רוצים לחפש מטפל קוגנטיבי התנהגותי CBT מומלץ שיתאים לצרכים שלכם, חשוב לבדוק מהי הכשרתו, מה הניסיון שלו וכמובן לעשות תיאום ציפיות לגבי מטרות הטיפול ואופן הטיפול. בנוסף ואולי הכי חשוב – אתם צריכים להרגיש נח ונינוחות בחברתו של המטפל. אל תלכו למטפלים שאתם מרגישים שאינם מתאימים עבורכם.