אחרי שתקראו את זה תבינו למה ממש אבל ממש כדאי לכם להציג גבולות לילדים שלכם
אז למה באמת ילדים צריכים גבולות? ולמה זה כל כך קשה לנו ההורים להציב אותם ולעמוד בהם? ננסה לענות על השאלות האלה ונוספות במאמר הבא.
דבר ראשון שחשוב שנדע הוא שגבול מציבים קודם כל לעצמנו, ההורים!
למשל אם החלטנו כהורים שבאמצע הלילה הילדים לא יגיעו אלינו למיטה אז נציב ונחליט על הגבול הזה קודם בפנינו. ממש לא יעזור לנו אם נלך ונגיד את זה לילדנו מבלי שהצבנו את הגבול דבר ראשון לעצמנו והחלטנו לממש אותו ולעמוד מאחוריו. נוכל להגיד לילדים שלנו ‘היום אתם לא באים יותר למיטה שלנו’ אבל אם לא החלטנו גם לממש אותו ולהחזיר אותם למיטה בכל פעם שהם באים זה ממש לא יעזור לנו. כי זו בדיוק הדרך בה ילמדו להמשיך לבוא…
חשוב לציין כי ידוע לנו שהצבת גבולות זהו תהליך רגשי, מורכב ומתמשך שמפגיש את ההורה עם עצמו, ודורש עבודה עצמית משמעותית. ככל שהורה יותר שלם מבחינה פנימית עם הגבול אותו רוצה להעביר, כך יהיה לו קל יותר לממשו.
כדי שהורה יוכל לשים גבולות לילדיו, על אף הקושי, הוא צריך למצוא את נקודות החוזק שלו בהצבת הגבולות, לעודד ולחזק את עצמו ולדעת שהוא עושה את הדבר הנכון עבור הילד שלו ותכף נסביר למה זה באמת חשוב.
גבול הוא לא דבר שלילי
למרות שעבור הורים רבים המילה גבול נתפסת כגורם שלילי, הגבולות הם אמצעי חשוב שעוזר לנו לנהל את חיינו. כהורים אנו קובעים חוקים וכללים לילדינו, מבהירים מה מותר ומה אסור בבית ובחיים בכלל, אנו עושים זאת בדיבור, בשפת גוף ובמעשים.
הגבולות שאנו שמים משתנים בהתאם לגיל, מגיל ינקות- אז ישנו פיקוח הרבה יותר הדוק (גם בגלל בטיחות לילד), בגיל ביה”ס ובגיל ההתבגרות- אז השמת הגבולות נעשית מורכבת יותר.
הצבת גבולות חשובה עבור התפתחות ילדנו – מה הסיבה?
גבולות מסייעים להתארגנות העולם הפנימי – ילדים לא נולדים עם הידע מה אסור ומה מותר ואנו המבוגרים הם אלה שמלמדים אותם זאת, באמצעות גבולות ברורים ועקביים.
גבולות חשובים ללמידה חברתית- גבולות עוזרים לילד, ללמוד לראות את האחר ולהתחשב בו, להפנים כי העולם הוא רחב וקיימים בו אנשים נוספים ולא רק אני והרצונות שלי. אז מה אם אני רוצה לנגן בתופים בין 14:00-16:00 השכנים ישנים וזה עלול להפריע להם.
גבולות מעודדים פיתוח עצמאות ונפרדות- גבולות עוזרים לילד להבין כי אדם בזכות עצמו, כי אינו זהה לאחרים ואחרים שונים ממנו, יש לי רצון משלי ולאחר יש רצון משלו .
גבולות חשובים לפיתוח מיומנויות דחיית סיפוקים- לא כל מה שאני רוצה אני אקבל כאן ועכשיו. בעזרת גבולות תגדלו ילד שלא חושב שהכל מגיע לו .
סוגים של גבולות
ישנם מספר סוגים של גבולות לכן חשוב שתהיו מודעים לגבול שאתם שמים ולאופן בו אתם מציגים אותו.
אם זה לא עובד לכם שאלו את עצמכם: איזה סוג גבול שמתי כרגע? מוגזם, לא ברור או יעיל?
הדרך בה ילדכם יקשיבו ויפעלו על פי הגבול שהצבתם היא רק אם הגבול יהיה יעיל ויוצב בצורה נכונה. רוצים לדעת איך להציב נכון גבולות?
קראו את המאמר הבא שלנו.
7 כללים להצבת גבולות