מחשבות טורדניות
המחשבות שלנו עלולות להיות מקור בלתי נדלה של סבל בחיינו. הנטייה לחזור ולנבור בזיכרונות מכאיבים, רגע לא נעים במהלך היום, קושי שיש לנו במערכת יחסים, שאיפה שלא מתממשת – זוהי נטייה טבעית, אך מכאיבה. העיסוק החוזר במחשבות, כמו פצע מטריד שחייבים לגרד בו עוד ועוד, עלול גם להוביל לקושי נפשי חריף יותר כמו הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעת חרדה ועוד.
ברגע שייפסק הגירוד בפצע המטריד, כך גם יפתחו אפשרויות אחרות – למשל, הוא יוכל להגליד ולהירפא. אפשרות נוספת שתיפתח – נוכל להעביר את המאמצים הכבירים שהשקענו ב”גירוד” אל עבר מחוזות שיהיו מיטיבים ומקדמים יותר עבורנו.
הפרדה קוגניטיבית – ליצור מרחק בינינו לבין המחשבות
הפרדה קוגניטיבת היא מונח מתוך הגל השלישי של הפסיכותרפיה (גישות מבוססות מיינדפולנס). היא אחת מששת המרכיבים המשפיעים על הגמישות הפסיכולוגית שלנו. בעזרת הפרדה קוגניטיבית ניתן לשים לב למחשבות, מבלי לפעול על פיהם או להגיב להם באפן אוטומטית על ידי המשך נבירה בהם.
יכולת זאת מפחיתה משמעותית את השפעה המחשבות עלינו ועל דפוסי ההתנהגות שלנו. יתירה מכן – היא מחזירה לידינו בחזרה את המושכות ומזכירה לנו אנחנו אלו שחושבים את המחשבות, ולא המחשבות חושבות אותנו.
טיפול במחשבות טורדניות כפייתיות
בטיפול במחשבות טורדניות אנו נעזרים בשלל כלים שעוזרים ליצור בינך לבין המחשבות שלך את המרחק הנדרש כדי לפעול בחופשיות למען מטרותיך:
1. הגברת מוקדים של יציבות, כח, בטחון, רוגע: איתור וחיזוק מוקדים אלו מאפשר להמשיך להיות בתנועה, גם כאשר מופיעות מחשבות מערערות.
2. חיזוק היכולת להניח למחשבה ולהתמקד ב”כאן ועכשיו”: למחשבות יש נטייה לקחת אותנו לרוב לעיסוק בעבר או בעתיד. אולם, יש רק מקום אחד שזמין עבורנו לחיות ולפעול בו – ההווה. יש מגוון דרכים לחזק יכולת זאת, אחת מהן היא האימון המנטלי של תרגול מיינדפולנס. מיינדפולנס הוא כלי מבוסס ונחקר, אך לא פחות חשוב: נגיש לשימוש יומיומי, כך שלאחר התנסות בו בטיפול תוכל להיתרם ממנו גם באפן עצמאי – בין המפגשים ולאחר תום הטיפול.
3. ללמוד לשהות ולהגיב מול מצבי לחץ וחרדה: מצבי לחץ וחרדה משפיעים רבות על הלך המחשבה. היכולת להמשיך לשהות מול מצבים אלו, כמו גם להיות במפגש עם הרגשות העולים בהם, מהווה גורם משמעותי בהתמודדות עימם. בטיפול אנו נעזרים בכלים מעולם הCBT, הפסיכודרמה ועוד, המאפשרים לא רק לשהות ולחוות את המצבים הללו, אל גם מרחיבים את “ארגז הכלים”, המאפשר להגיב באפן מיטיב ומקדם מולם.
לסיום, הנה סרטון קצר שממחיש כיצד ניתן ליצור מערכת יחסים חדשה ומיטיבה יותר עם המחשבות שלנו: