מדוע ילדים שואלים שאלות? ילדים הם סקרנים מטבעם. הם מחפשים מידע על העולם, על הסביבה בה הם חיים ועל אנשים סביבם. זוהי דרכם לאסוף מידע על הסביבה הפיזית והאנושית בה הם חיים.
הבעיה היא שלפעמים השאלות התמימות שלהם, הן אתגר עבורינו ההורים.
הורים רבים פונים אלנו בשאלות בנוגע לשאלות של ילדיהם: “איך מסבירים לילד על מוות?”, “איך לספר לילד על הריון?” ועוד שאלות רבות, שהם, ההורים מתקשים לספק להם תשובות.
דרכם של ילדים לקבל את המידע היא לשאול שאלות וכאשר אין להם את התשובות הם לרוב מנסים להשלים את המידע החסר מדימיונם.
על שני נושאים אלה ידבר המאמר וינסה לתת הדרכת הורים : איך לענות לשאלות של ילדים, ומה ההשלכות של אי מתן תשובה או מתן תשובה שקרית.
מה הקשר בין התשובה שלי לילד לבטחון העצמי שלו?
כפי שציינתי ילדים שואלים שאלות והרבה. זה מצביע על סקרנות בריאה. זיכרו, הילד לא מכיר את העולם ובעולם ישנם גירויים אינסופיים. הוא רוצה להכיר אותם, לדעת האם הם בטוחים עבורו, להכיר את סביבתו וכך גם לרכוש בה בטחון. ילד שמרגיש כי הוא מבין מה קורה סביבו מרגיש כי הוא יודע איך להתמודד וכך הוא בטוח יותר בעצמו ובעולם.
ומה עושים כאשר השאלה מביכה?
שאלות יכולות להיות קשות ומביכות עבור ההורים, כמו איך להסביר לילד על הריון או איך מספרים לילד על מוות. לעיתים השאלות הן ספונטניות מתוך חשיפה לגירוי ניטרלי (שמע בטלויזיה או שמע מחבר) ולעיתים השאלות מגיעות כתוצאה מחשיפה לתוכן בתוך המשפחה (מות של קרוב משפחה או לידת ילד). נושאים אלה כמו מוות והריון הם נושאים טעונים עבורנו כמבוגרים, אך זיכרו הילד אינו מבין נושאים אלו לעומק, הוא אינו יודע כי זהו נושא מביך ומטרתו אינה להביך אותנו. הילד שואל מתוך סקרנות בריאה ומתוך רצון להבין ולהכיר את סביבתו. עבורו נושאים אלה אינם טעונים משמעויות כפי שהם עבורנו המבוגרים.
תגובות נפוצות של הורים והמחירים שלהן
ישנם הורים שנקלעים למבוכה רבה כל כך, עד שהם פשוט לא מסוגלים לענות ומשנים נושא, או כאלו שתגובתם המיידית היא לשנות את המציאות וישנם כאלה שאף יאסרו על הילד לדבר על הנושא.
ילדים מאד רגישים להוריהם וגם אם ההורה אינו עונה באחת מהצורות הללו ורק מרגיש מבוכה, ישנם ילדים שיקלטו זאת ויעזבו את הנושא, מתוך צורך שלא להכביד על ההורה.
רוצים לדעת מה ההשלכות של שקרים על ילדים? קראו את המאמר הזה
זיכרו שהמידע חשוב לילדים ולכן הם שואלים. לילדים יש דימיון מפותח ולכן הם ינסו לענות על השאלה בעצמם תוך השלמת פרטים מתוך דימיונם על מנת לנסות “ליצור” תשובה או סיפור שתראה להם סבירה. הסכנה בזה היא שהדימיון לרב הרבה יותר גרוע מהמציאות, התשובות שילדים עונים לעצמם או הסיפורים שהם מספרים לעצמם עלולים לנטוע בהם תפיסת עולם מעוותת ובמקרים קשים יותר אף לגרום לילד לרגשות כמו פחד וחרדה.
תשובות שאינן האמת גם הן בעייתיות מכיוון שהן מלמדות את הילד חוקי עולם לא נכונים. הילד עשוי לדבר על המידע החדש שקיבל מהוריו ולשתף במידע במצבים שונים, ילדים או מבוגרים אחרים ואז לקבל מהם תשובה אחרת. מצב זה עלול לגרום למבוכה רבה עבור הילד וגרוע מזה הוא יכול להבין כי הוריו שיקרו לו ואף לאבד את האמון בתשובתיהם, גם בעתיד.
באותה דרך גם איסור לדבר על נושא מסויים הוא בעייתי כי אז הילד עלול לפתח רעיונות שגויים לגבי נושאים מסויימים, כמו “אסור לדבר על מוות”, אלו רעיונות בעייתים שכן הם עלולים למנוע ממנו להבין את המציאות כמו שהיא וגרוע מזה, לגרום לו לפתח רתיעה מרעיונות מסוימים ואף חשש.
הבנתי, תמיד עדיף לספר את האמת. אבל איך עושים זאת?
האמת חשובה על מנת שהילד ידע שהוא יכול לסמוך עליכם.
מכיוון ששיחה כנה על האמת יכולה לחזק את הקשר בינכם.
האמת חשובה גם על מנת שילדכם יקבל מידע נכון על העולם והחברה בה הוא חיי וכן על מנת שתוכלו להיות איתו ולעזור לו לעבד נושאים אלו, בעיקר אם מדובר בנושאים טעונים כגון- שאלות על מוות או על הריון במשפחה.
תמיד מומלץ להגיד את האמת.
לא חייב לענות במקום ובאופן מיידי, אך לא להתחמק לגמרי.
אפשר להבטיח תשובה בהמשך, אך חשוב לעמוד בהבטחה.
בנוסף- ילדים לרוב שואלים עד כמה שהם מרגישים שהם יכולים להכיל.
חשוב לענות על שאלותיהם כל עוד הם שואלים.
אל תחששו, כאשר הילד ירגיש כי נושא מסויים מורכב מדי עבורו הוא כנראה כבר לא ישאל.
חשוב לתת את המידע הרלוונטי, ללא פרטים מיותרים מצד אחד אך גם לא לסלף או להעלים פרטים חשובים.
חשוב מאד להתאים את התשובה ותוכנה לגילו של הילד.
ניתן להשתמש בדימויים, שירים או סיפורים בנושא שהוא שואל עליו, בכדי לעזור לו להבין.
לסיכום
זיכרו- חשוב לתת תשובות לילד, גם אם הנושא טעון רגשית ומביך. ילדים לומדים כך על העולם וזו הזדמנות נהדרת עבורכם לחזק את הקשר שלכם איתם ואת אמונם בכם. ילד שלא מקבל תשובה עלול לחפש אותה במקומות אחרים או להמציא תשובות מהדימיון. לרוב תשובות אלה שהוא מספק לעצמו הן הרבה יותר חמורות ובעייתיות. ילד שמקבל מידע נכון ומתאים מההורה שלו, לומד בצורה נכונה יותר על העולם, לומד להכיר את העולם ולבטוח בו ובכך מחזק את הבטחון העצמי שלו.