פאניקה – אבחון וטיפול בהפרעת פאניקה (Panic disorder)

מחבר/ת:הנהלת מרכז רימון
התמחות: טיפול בחרדה

התקפי פאניקה והפרעת פאניקה

התקף פאניקה מאופיין בהרגשה פתאומית של פחד עוצמתי שמעורר תגובות גופניות קשות, כאשר למעשה אין כל סכנה ממשית או סיבה ברורה הנראית לעין. התקפי פאניקה יכולים להיות מעוררי אימה (בעברית הפרעת פאניקה נקראת הפרעת אימה). כאשר אתה חווה התקף פאניקה, אתה עלול לחשוב שאתה מאבד שליטה על עצמך או על גופך, חווה דם לב או אפילו שאתה עומד למות.
התקף פאניקה הוא התקף חרדה, אך בשונה מהתקף חרדה “רגיל”, התקף פאניקה יתרחש בפתאומיות, יהיה עוצמתי מאד ובעיקר מפחיד עד מאד.

לאנשים רבים יש התקף פאניקה אחד או שניים במהלך חייהם, ולאחר מכן הבעיה יכולה להעלם. עם זאת, אם היו לך התקפי פאניקה חוזרים ובלתי צפויים אתה מוצא את עצמך חווה בפחד מתמיד מפני התקף חוזר, יתכן שאתה סובל ממצב שנקרא הפרעת פאניקה (PANIC DISORDER).

למרות שהתקפי פאניקה עצמם אינם מסכני חיים, הם עלולים להיות מפחידים עד מאד ולהשפיע באופן דרמטי על חייך. עם זאת, חשוב לזכור כי הטיפול בהפרעת פאניקה יכול לסייע לך מאד ולעזור לך לחזור לשגרת חייך ולתפקוד מלא.

אבחון וטיפול בהתקפי פאניקה והפרעת פאניקה (Panic disorder) . מרכז רימון - מומחים בהתאמת פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בפריסה ארצית
אבחון וטיפול בהתקפי פאניקה והפרעת פאניקה (Panic disorder) . מרכז רימון – מומחים בהתאמת פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בפריסה ארצית

סימנים של התקף פאניקה והפרעת פאניקה

התקפי פאניקה מתחילים בדרך כלל בצורה פתאומית, ללא סימן מוקדם או סיבה ברורה. התקפי הפאניקה עלולים להתרחש בפתאומיות בכל רגע נתון – כאשר אתה נוהג, כאשר אתה נמצא בחנות, במהלך הליכה או פעילות שגרתית אחרת או אפילו באמצע פגישה עם חברים. ייתכן שמדי פעם תחווה התקפי פאניקה. עם זאת, התקפי פאניקה עלולים להתרחש גם בתדירויות גבוהות יותר.

להתקפי פאניקה יש מגוון מופעים קליניים, אך בדרך כלל התסמינים מגיעים לשיא תוך זמן קצר. לאחר שהתקף הפאניקה חלף, אתה עשוי להרגיש עייף ומותש.

התקפי פאניקה כוללים בדרך כלל כמה מהתסמינים הבאים:

תחושה של סכנה מתקרבת
פחד מאובדן שליטה או מוות
דפיקות לב מהירות ודופק חזק
אגלי זיעה
רעד בגוף
קשיי נשימה
צְמַרמוֹרֶת או סחרחורות
גלי חום או גלי קור
בחילות
כאבי בטן, חוסר נוחות באזור הבטן
כאבים באזור החזה
כְּאֵבי רֹאשׁ
תחושה כאילו אתה עומד להתעלף
חוסר תחושה או תחושה של עקצוץ ונימול בידיים או באזורים אחרים בגוף
תחושה שהמציאות אינה ריאלית או תחושה של ניתוק וזרות מהסביבה או מעצמך

אחד הדברים הגרועים ביותר בהתקפי פאניקה הוא הפחד הדומיננטי שתחווה עוד התקף דומה. אתה עלול לפחד מהתקפי פאניקה עד כדי כך שאתה תעשה כל מאמץ, על מנת להמנע ממצבים מסוימים בהם התקף הפאניקה עלול להתרחש שוב.

אִבחוּן הפרעת פאניקה

תחילה יש לשלול כל סיבה רפואית או גופנית להתקפי הפאניקה. פנה לרופא שלך, על מנת שיקבע תחילה האם יש לך התקפי פאניקה, הפרעת פאניקה או מצב רפואי אחר שגורם לבעיה, כגון בעיות לב או בעיות בבלוטת התריס. אלו בעיות בעלות תסמינים הדומים להפרעת פאניקה.

אילו בדיקות מומלץ לעשות לפני פניה לטיפול?

כדי לסייע באבחון הפרעת פאניקה, מומלץ לבצע את הבדיקות הבאות:

בדיקה גופנית מלאה
בדיקות דם לבדיקת תפקוד בלוטת התריס ומצבים אפשריים אחרים, שעלולים להיות הגורם להתקפי הפאניקה. כמו כן בדיקות לב, כגון אלקטרוקרדיוגרמה (א.ק.ג )

הערכה פסיכולוגית שתוכל להסביר את הסימפטומים, הפחדים או החששות שלך, מצבי לחץ, בעיות בזוגיות, מצבים אחרים שאתה עשוי להימנע מהם והיסטוריה משפחתית.
כחלק מההערכה הפסיכולוגית, ייתכן גם שתשאל לגבי שימוש באלכוהול או בחומרים אחרים.

קריטריונים לאבחון הפרעת פאניקה

לא כל מי שחווה התקפי פאניקה סובל מהפרעת פאניקה.
לאבחון הפרעת פאניקה, על פי המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5), שפורסם על ידי איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי, יש לבדוק את הפרמטרים הבאים:

התקפי חרדה תכופים ובלתי צפויים.

לפחות אחד מהתקפי הפאניקה שלך מתחיל בעקבות חודש או יותר של דאגה מתמשכת מפני התקף נוסף נוסף או פחד מתמשך מההשלכות של ההתקף, כמו אובדן שליטה, התקף לב או “השתגעות” או שינויים משמעותיים בהתנהגותך, כגון הימנעות ממצבים שלדעתך עלולים לעורר התקף חרדה.
התקפי הפאניקה שלך אינם נגרמים כתוצאה משימוש בסמים, אלכוהול או שימוש בחומרים אחרים, מצב רפואי או מצב בריאותי או נפשי אחר, כגון חרדה חברתית או הפרעה טורדנית-כפייתית OCD.
אם אתה סובל התקפי פאניקה שטרם התפתחו לכדי הפרעת פאניקה מאובחנת, תוכל להפיק תועלת רבה מטיפול פסיכולוגי. אם לא מטפלים בהתקפי פאניקה, הם עלולים להחמיר ולהתפתח להפרעת פאניקה או פוביה (פחד ספיציפי).

טיפול בפאניקה

טיפול יכול לסייע בהפחתת העוצמה והתדירות של התקפי הפאניקה שלך ולשפר את תפקודך בחיי היומיום.
אפשרויות הטיפול המרכזיות הן פסיכותרפיה (=טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי) ותרופות. אחד או שני הטיפולים במקביל, מומלצים, בהתאם להעדפתך, להיסטוריה שלך, לחומרת הפרעת הפאניקה שלך ובשאלה האם יש לך גישה לפסיכותרפיסטים או פסיכולוגים בעלי הכשרה ספיציפית בטיפול בהפרעות חרדה ובהפרעת פאניקה בפרט.

פסיכותרפיה

פסיכותרפיה, הנקראת גם טיפול בשיחה, נחשבת לטיפול יעיל ולהעדפה ראשונה לטיפול.
בהתקפי פאניקה ובהפרעת פאניקה. פסיכותרפיה יכולה לעזור לך להבין את התקפי הפאניקה והפרעת הפאניקה וללמוד כיצד להתמודד איתם.

סוגים שונים של פסיכותרפיה

סוג מסוים של פסיכותרפיה הנקרא טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי יכול לעזור לך ללמוד, מתוך התנסות וניסיונך האישי, שתסמיני הפאניקה אינם מסוכנים. המטפל שלך יעזור לך לשחזר בהדרגה את הסימפטומים של התקף חרדה בצורה בטוחה שחוזרת על עצמה, על מנת שתוכל להתרגל לתחושות וללמוד שלא להבהל מהן וליצור, אגב כך, טריגר להתקף פאניקה. ברגע שהתחושות הפיזיות בעקבות החרדה כבר אינן נחוות כמאיימות, התקפי הפאניקה והפרעת הפאניקה מתחילות להיפתר. טיפול מוצלח יכול גם לעזור לך להתגבר על פחדים ממצבים מהם נמנעת בגלל הפרעת הפאניקה.

על מנת לראות תוצאות הקשורות לטיפול הפסיכולוגי, צריך להיות סבלניים. טיפול פסיכולוגי בחרדה ובהפרעת פאניקה יכול לדרוש זמן ומאמץ. ייתכן שתתחיל לראות שתסמיני הפרעת הפאניקה מופחתים ונחלשים תוך מספר שבועות, ולעתים קרובות התסמינים יורדים באופן משמעותי או חולפים תוך מספר חודשים. תוכל לקבוע מדי פעם ביקורי “תחזוקה” עם הפסיכולוג שלך, בכדי להבטיח שהתקפי הפאניקה שלך יישארו תחת שליטה או כדי לטפל בהישנות (= חזרה של הסימפטומים).

תרופות – טיפול תרופתי

תרופות יכולות לעזור להפחית את הסימפטומים הקשורים להתקפי פאניקה כמו גם לדיכאון, במידה ופיתחת גם תסמינים של דיכאון בעקבות הפרעת הפאניקה. הוכח כי ישנם מספר סוגי תרופות יעילים בניהול סימפטומים של התקפי פאניקה:

מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI)

בדרך כלל טיפול בטוח עם סיכון נמוך לתופעות לוואי חמורות, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה ממשפחת ה – SSRI מומלצות בדרך כלל כעדיפות ראשונה של טיפול תרופתי לטיפול בהתקפי פאניקה. תרופות ממשפחת ה – SSRI שאושרו על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לטיפול בהפרעת פאניקה כוללות פלוקסטין (פרוזאק), פרוקסטין (פקסיל, פקסבה) וסטרלין (זולופט).

אבחון וטיפול בהתקפי פאניקה והפרעת פאניקה (Panic disorder) . מרכז רימון - מומחים בהתאמת פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בפריסה ארצית
אבחון וטיפול בהתקפי פאניקה והפרעת פאניקה (Panic disorder) . מרכז רימון – מומחים בהתאמת פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בפריסה ארצית


מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראדרנלין (SNRI)

תרופות אלו הן סוג אחר של תרופות נוגדות דיכאון וחרדה. ה- SNRI venlafaxine (Effexor XR) מאושר על ידי ה- FDA לטיפול בהפרעת פאניקה.

בנזודיאזפינים

אלו תרופות הרגעה הפועלות לדיכוי מערכת העצבים המרכזית. בנזודיאזפינים שאושרו על ידי ה- FDA לטיפול בהפרעת פאניקה כוללים אלפרזולם (קסנאקס) וקלונאזפם (קלונופין). בנזודיאזפינים משמשים בדרך כלל רק לטווח קצר מכיוון שהם יכולים ליצור התמכרות ולגרום לתלות נפשית או פיזית. תרופות אלו אינן מומלצות אם היו לך בעיות הקשורות לשימוש באלכוהול או בסמים. הם יכולות גם ליצור אינטראקציה עם תרופות אחרות ולגרום לתופעות לוואי מסוכנות.

אם אחת התרופות שהרופא רשם לך, אינה משפיעה עלייך בצורה טובה או גורמת לתופעות לוואי מפריעות, מומלץ לפנות שוב לרופא שלך, על מנת שיבדוק וימליץ על מעבר לתרופה אחרת או לשילוב של תרופות מסוימות שיכול להגביר את היעילות ולהפחית תופעות לוואי. חשוב לזכור כי טיפול תרופתי עשוי להשפיע רק לאחר מספר שבועות מתחילת נטילת התרופה בכדי להבחין בשיפור בסימפטומים.

לכל התרופות יש סיכוי לגרום לתופעות לוואי וחלקן אינן מומלצות במצבים מסוימים, כגון הריון. שוחח עם הרופא שלך על תופעות לוואי וסיכונים אפשריים.

הסבר רפואי בנוגע לסכנות בשימוש בתרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים (קסנקס, קלונקס, וריוואן וכו)

הסכנות בשימוש בתרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים (קסנקס, קלונקס, וריוואן וכו)

אורח חיים ותרופות ביתיות

בעוד התקפי פאניקה והפרעת פאניקה יכולים להשתפר בעקבות טיפול על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, הצעדים הבאים יכולים לסייע לך בניהול הסימפטומים:

היצמד לתכנית הטיפול שלך. ההתמודדות עם הפחדים שלך יכולה להיות קשה, אך טיפול יכול לעזור לך להרגיש שאתה לא “בן ערובה” של הפרעת הפאניקה בתוך הבית שלך.
הצטרף לקבוצת תמיכה. הצטרפות לקבוצה המיועדת לאנשים עם הפרעת פאניקה או הפרעות חרדה יכולה לחבר אותך עם אנשים אחרים המתמודדים עם בעיות דומות.
הימנע מקפאין, אלכוהול, עישון ותרופות שאינן בעלות התוויה רפואית ברורה. כל אלה יכולים לעורר או להחמיר התקפי חרדה.
תרגל טכניקות ניהול מתח והרפיה. לדוגמה, יוגה, מיינדפולנס, נשימה עמוקה והרפיית שרירים מתקדמת – מתיחת שריר אחד בכל פעם ולאחר מכן שחרור מלא של המתח עד שכל שריר בגוף נרגע – עשויים גם הם להועיל.
פעילות פיזית. לפעילות אירובית עשויה להיות השפעה מרגיעה על מצב הרוח שלך.
שינה מספקת. מומלץ כי תקפיד לישון מספיק בכדי שלא תרגיש מנומנם במהלך היום. עייפות עלולה להיות טריגר להתקף חרדה.

מהו מיינדפולנס וכיצד יכול לעזור? צפו בסרטון (אפשר להוסיף כתוביות)

מיינדפולנס ככלי בטיפול בפאניקה והפרעת פאניקה (Panic disorder) . מרכז רימון – מומחים בהתאמת פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בפריסה ארצית

רפואה אלטרנטיבית

יעילותם של כמה תוספי תזונה נבדקו ונחקרו כטיפול בהפרעת פאניקה. עם זאת, ישנו צורך במחקר נוסף בכדי להבין את הסיכונים והיתרונות של טיפולים אלו. מוצריים צמחיים ותוספי תזונה אינם מנוטרים על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) באותו אופן כמו תרופות קונבנציונאליות. לא תמיד אתה יכול להיות בטוח מה בדיוק אתה מקבל והאם זה בטוח לשימוש.

לפני שתנסה תרופות צמחיות או תוספי תזונה, שוחח עם הרופא שלך. חלק מהמוצרים הללו עלול להשפיע בצורה לא טובה על תרופות מרשם אחרות שאתה נוטל או לגרום לאינטראקציות מסוכנות.

פנו לטיפול פסיכולוגי

אם היו לך סימנים או סימפטומים של התקף פאניקה, קבע פגישה עם הרופא האישי שלך. לאחר הערכה ראשונית, הוא עשוי להפנות אותך לטיפול מקצועי אצל מומחה לבריאות הנפש.

מה אתה יכול לעשות לפני הפגישה?

ערוך רשימה של הסימפטומים שלך, כולל מתי הם התרחשו לראשונה ותדירות שחווית אותם.
רכז מידע אישי מרכזי ומשמעותי, כולל אירועים טראומטיים בעבר שלך וכל אירוע מרכזי או מלחיץ שהתרחש לפני התקף הפאניקה הראשון שלך.
רכז מידע רפואי, כולל בעיות גופניות או נפשיות אחרות שאתה סובל מהם.
רשום את כל התרופות, ויטמינים, מוצרים צמחיים ותוספי מזון אחרים כולל המינונים שלהם, שאתה נוטל באופן קבוע או מדי פעם.
שאלות שתרצה לשאול את הרופא שלך.
בקש מבני משפחה או חבר קרוב שיגיע איתך לפגישה, במידת האפשר, זה יכול לשמש בכדי להעניק לך תמיכה, במידה ואתה זקוק לה בכדי להגיע לרופא ולעזור לך לזכור מידע חשוב.

שאלות שמומלץ לשאול את הרופא האישי או המטפל שלך בפגישה הראשונה עימם בנושא התקפי הפאניקה שלך:
מה לדעתך גורם לתסמינים שלי?
האם ייתכן כי בעיה רפואית בסיסית גורמת לתסמינים שלי?
האם אני צריך בדיקות או אבחונים כלשהם?
האם עלי לפנות לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש?
האם יש משהו שאני יכול לעשות כעת כדי לסייע לעצמי בניהול התסמינים שלי?

שאלות שמומלץ לשאול אם אתה מופנה לאיש מקצוע מומחה בתחום בריאות הנפש:
האם יש לי התקפי פאניקה או הפרעת פאניקה?
על איזו גישה טיפולית אתה ממליץ?
אם אתה ממליץ על טיפול, באיזו תדירות אצטרך אותו ולכמה זמן?
האם טיפול קבוצתי יעזור במקרה שלי?
אם אתה ממליץ על תרופות, האם יש תופעות לוואי אפשריות?
למשך כמה זמן אצטרך לקחת תרופות?
איך תעקוב ותדע אם הטיפול שלי עובד?
מה אני יכול לעשות עכשיו כדי להפחית את הסיכון להתקפי פאניקה חוזרים?
האם יש צעדים לטיפול עצמי שיכולים לסייע בניהול מצבי?
האם יש חוברות או חומר מודפס אחר שאוכל לקבל בנושא?
על אילו אתרי אינטרנט אתם ממליצים?
אל תהסס לשאול שאלות נוספות.

למה לצפות מהמטפל שלך

הרופא הראשי שלך או איש מקצוע בתחום בריאות הנפש (פסיכולוג / פסיכותרפיסט / מטפלת רגשית) עשויים לשאול אותך את השאלות הבאות:

מהם התסמינים שלך, ומתי הם התרחשו לראשונה?
כל כמה זמן התקפי הפאניקה שלך מתרחשים, וכמה זמן הם נמשכים?
האם נראה שמשהו מסוים מעורר התקפה? ישנו טריגר מובחן?
באיזו תדירות אתה חווה פחד מפני התקף נוסף?
האם אתה נמנע ממקומות או מצבים שנראה לך כי הם עלולים לעורר התקף חרדה?
כיצד התסמינים שלך משפיעים על אורח חייך, כגון בית ספר, עבודה ויחסים בין אישיים?
האם חווית מתח גדול או אירוע טראומטי זמן קצר לפני התקף הבהלה הראשון שלך?
האם אי פעם חווית טראומה משמעותית, כגון התעללות פיזית או מינית או השתתפות בפעולה צבאית?
כיצד היית מתאר את ילדותך, כולל מערכת היחסים שלך עם הורייך?
האם אובחנו אצלך או אצל אחד מקרובי משפחתך בעיה נפשית או רגשיות או התפתחותיות כלשהן, כולל התקפי פאניקה או הפרעת פאניקה?
האם אובחנת כסובל מבעיות רפואיות כלשהן?
האם אתה משתמש בקפאין, אלכוהול או סמים? באיזו תדירות?
האם אתה מתאמן או עושה סוגים אחרים של פעילות גופנית סדירה?
הרופא הראשי שלך או איש מקצוע בתחום בריאות הנפש ישאלו שאלות נוספות על סמך התשובות שלך, הסימפטומים והצרכים שלך.
הכנה וצפייה לשאלות שתשאל יעזרו לך להפיק את המרב מהזמן שמוקדש לפגישה שלך.

טיפול בהפרעת פאניקה במרכז רימון

אנחנו מבינים את הקושי בבחירת מטפלת רגשית / פסיכולוג / פסיכותרפיסט וזו הסיבה שבגללה הקמנו מלכתחילה את מרכז רימון.
לנו במרכז רימון ישנה מטרה אחת ברורה – לעזור לכם למצוא את הפסיכותרפיסטים והפסיכולוגים המתאימים ביותר עבורכם ועבור הקרובים שלכם.

התמחינו בהתאמת פסיכולוגיות ופסיכותרפיסטים מאז שנת 2013.

אנו עובדים עם מגוון רחב של מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ, המומחים בטיפול במגוון קשיים וסוגי טיפול.
חשוב לנו שבצוות שלנו יהיו אך ורק מטפלים ומטפלות בעלות הכשרה אקדמית, ניסיון, התמחויות והמלצות רלוונטיות.

אנו עושים תהליך מיון קפדני בבחירת המטפלות עמן אנו עובדים ולכן יש לנו אחוזי הצלחה מאד גבוהים בהתאמת מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגיות לטיפול בהפרעת פאניקה.

לקריאה נוספת: מהי הפרעת פאניקה

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

גלו אסטרטגיות מוכחות להתמודדות עם לחץ ושיפור איכות החיים. קראו עכשיו טיפים מקצועיים שיעזרו לכם להרגיש טוב יותר מיד!
גלו אסטרטגיות מוכחות להתמודדות עם לחץ ושיפור איכות החיים. קראו עכשיו טיפים מקצועיים שיעזרו לכם לדעת איך להתמודד עם לחץ ולהרגיש טוב יותר מיד!
טיפול בחרדות CBT: גלו איך טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר בחרדות עם פסיכולוגית לחרדות. למדו על סי בי טי לחרדה והתחילו את הדרך לרגיעה נפשית.
טיפול בחרדות CBT – איך זה עובד בעצם? המאמר הבא יעסוק בטיפול בחרדות באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). נעמיק בנושא החרדות וההשפעות שלהן, נבין את...
פוביה מכלבים אצל ילדים? גלו מה הם הגורמים, הטיפול והכלבים המתאימים וכן טיפים להתמודדות עם הפחד מכלבים. איך לעזור לילד שמפחד מכלבים? קראו עוד!
התמודדות עם פחד מכלבים אצל ילדים: טיפים, גורמים ודרכי טיפול פוביה מכלבים יכולה להיות מאתגרת. במאמר זה נסקור את הדרכים השונות להתמודדות עם פחד מכלבים...
פחד מכלבים מה עושים - התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים
פחד מכלבים מה עושים – התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים הקדמה פחד מכלבים מה עושים? פחד מכלבים, או צינופוביה, הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר שעשוי...
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים   פחד מכלבים הוא נפוץ יותר ממה שרבים חושבים. אנשים רבים סובלים מפוביה מכלבים ברמות שונות, מה שמקשה...
ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה מאד. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול בארכנופוביה ומספק מדריך מקיף להתגברות על פחד זה.
הכל על פחד מעכבישים: ארכנופוביה ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה הפוגעת באנשים רבים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול לפוביה...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת