תפיסה קורבנית אל מול חירות פנימית

מחבר/ת:שרונה בר-נס
התמחות: כתבות ומאמרים

מהי תפיסה קורבנית?

תפיסה קורבנית עשויה להתפתח אצל פרט או קבוצה בעקבות טראומה, מקרים של פגיעה, סבל ממושך או לחילופין באמצעות העברה בין דורית של הורים לילדיהם. אדם או קבוצה בעלי תפיסה קורבנית, מאמינים שהכוחות החיצוניים חזקים מכוחותיהם הפנימיים ועל כן אין בידיהם לעצב את מציאות חייהם או לשנותה.
הגישה הקורבנית מטילה את מלוא כובד האחריות למצבו של הפרט או של הקבוצה על אחרים או/ו על גורל אכזר. יתר על כן, לרוב, האחריות לתיקון המצב תוטל על אחרים, ובכך תצטמצם האפשרות להיחלץ מהסיטואציה. לרוב, תפיסה קורבנית של אירוע תתמקד בפרשנות שלילית ומוחלשת.

זהו שיח שמעורר פחד, צדקנות, כאב, תסכול, מירמור, כעס ונקמנות, וכמו כן פגיעה במוטיבציה וביכולת להגיע להישגים. עומס זה של רגשות שליליים מקשים על האדם או על הקבוצה בעלי הזהות הקורבנית להיחלץ ממצבם. זאת ועוד, במודע או שלא במודע, לתפיסה קורבנית יכולה להיות תועלת בעיני הפרט או הקבוצה, אף אם היא מנציחה את מצבם העגום – הזהות הקורבנית מושכת אליה אמפתיה וסלחנות, מעודדת פאסיביות והסרת אחריות, ומאפשרת לקבל תועלות רגשיות, כלכליות ופוליטיות.

חירות ועוצמה פנימית

אלטרנטיבה לשיח הקורבני היא תפיסה המבוססת על חירות פנימית, אשר מעודדת בחירה, לקיחת אחריות ונקיטת פעולות מעשיות, יעילות ומקדמות, שמטרתן היא להיחלץ מהמצב הנוכחי ולבנות עתיד טוב יותר.
הפרט או הקבוצה המזוהים עם “חירות פנימית” רואים בעצמם את העוצמה הנדרשת בכדי להתמודד עם אתגרי החיים, ומאמינים כי יש בכוחם להשפיע ולעצב את חייהם. הם בעלי מוטיבציה פנימית והכרה בכך שפעולות מעשיות שינקטו יביאו אותם להישגים בפועל. קשיים או כישלונות לא ירפו את ידם, הם ינסו שוב ושוב ויחפשו פתרונות ודרכים להתמודד עם האתגרים העומדים בפניהם. סיטואציות מורכבות אינן מרתיעות אותם אלא מעודדות אותם להתאמץ, להתגבר ולחפש משמעות חיובית למצב.
פרופ’ ויקטור פרנקל, תיעד בספרו “אדם מחפש משמעות” את חוויותיו כאסיר באושוויץ, ותיאר בו את גישתו הפסיכותרפיסטית למציאת משמעות החיים: “אפשר ליטול מן האדם את הכול חוץ מדבר אחד – את האחרונה שבחרויות אנוש – לבחור את עמדתו במערכת נסיבות מסוימות… תמיד היו הזדמנויות לבחירה. יום יום, שעה שעה, נקראת לחתוך הכרעות שקבעו אם תיכנע או לא תיכנע לכוחות שאיימו לשלול ממך את עצם ישותך, את חירותך הפנימית, שקבעו אם תהיה או לא תהיה כדור משחק בידי הנסיבות… אנחנו לא בחרנו את התנאים, אך כן בחרנו את יחסנו לתנאים…”.

תהליך טיפולי

יש לציין כי בני אדם אינם רק קורבניים או רק בעלי חירות פנימית. לרוב התודעה, הן האישית והן הקבוצתית, נעה בין שני הקטבים, כאשר תפיסה אחת היא יותר דומיננטית מהאחרת.
תהליך טיפולי יאפשר לזהות את הדפוס הקורבני, וכן את הפרשנות והאמירות הפנימיות המחזקות דפוס זה. בנוסף בתהליך משותף ננתח את “המחירים” עקב תפיסה זו בהיבט האישי, המשפחתי והמקצועי, כמו גם את ה”תועלות” הרגשיות אשר מנציחות את המצב. לימוד העקרונות המנחים לתפיסה של חירות פנימית יהוו מעין מצפן במסע זה. התהליך לא יהיה שלם מבלי לקבל כלים מעשיים להובלת השינוי הן ביומיום, בטווח הקצר, וכן בהסתכלות ארוכת טווח. הבנת המהות של בחירה חופשית, לקיחת אחריות ויציקת משמעות לפעולותינו מהוות את הבסיס ליצירת חירות פנימית ומתוך כך הגעה לרווחה נפשית והעצמה.

הבניית גישה של חירות פנימית, לקיחת אחריות ומתן משמעות, גם במציאות מורכבת וקשה, היא אפשרית ומקורה בבחירה; הן באופן שבו בוחרים לראות ולפרש את המצב והן בבחירה לנהוג בדרך מסוימת ולא בדרך אחרת. זהו תהליך נלמד, מסע שראוי לצאת אליו וללכת בו.

שרונה בר-נס – יעוץ במעברים ובאתגרי חיים, יעוץ זוגי, הדרכת הורים, יעוץ במעברי קריירה

המומחים של רימון ב

טיפול פסיכולוגי / טיפול רגשי (למבוגרים מעל 18)

עוד מאמרים בנושא

דרכים להרגעה עצמית ללמוד הרפייה
הרפייה - הדרך שלך ללמוד דרכים להרגעה עצמית ולהתמודדות עם מתח מהי הרפייה? הרפייה מתייחסת למצב של חופש מלחץ, מתח או חרדה. זוהי התנתקות פיזית ונפשית כאחד המתרחשת כאשר הגוף והנפש משתחררים מהלחצים של חיי היומיום. ללמוד הרפייה - דרכים להרגעה עצמית? טכניקות הרפייה כמו נשימה עמוקה, מדיטציה, או אפילו פשוט לקחת כמה רגעים לשבת בשקט יכולות לעורר את "תגובת ההרפייה" של הגוף. תגובה זו מנוגדת לתגובת "הילחם או ברח" הנגרמת על ידי מתח ומרגיעה את מערכת העצבים. כתוצאה מכך, הרפיה מסייעת ב: הורדת דופק הפחתת לחץ דם האטת קצב הנשימה הפחתת מתח בשרירים שיפור בהירות מחשבתית על ידי שילוב של הרפייה בשגרה שלך, אתה מכין את הבמה לרווחה נפשית, רגשית ופיזית טובה יותר, מה שמקל על ניווט אתגרי החיים עם מחשבה צלולה ורוח רגועה.
ניווט בצריכת חדשות ומעורבות פוליטית בזמני לחץ בתקופות של חוסר יציבות פוליטית ומדינית, צריכת מידע ומעורבות היא חיונית. עם זאת, חשיפה מתמדת לעדכוני חדשות, דיונים...
איך להתמודד עם המצב הפוליטי בארץ?   המצב הפוליטי במדינה סוער. עמדות קיצוניות מקבלות ביטוי מכיוונים שונים ולא תמיד צפויים. למאמר באנגלית –The Ripple Effects...
יעל חפץ, מחברת הספר הרגשות של איילת. בשיתוף פעולה מקצועי ייחודי עם מרכז רימון ועם מנהל המרכז, אלעד דהן, MSW, עו"ס קליני, פסיכותרפיסט, מומחה ומדריך בטיפול רגשי ובטיפול CBT בילדים, נוער ומבוגרים
סיפורה של יעל ומחקרה האישי בתחום הרגשות החל, שלא במפתיע, עם כניתסה לעולם ההורות. כמו כל הורים בעולם, גם יעל התמודדה עם קשיים ומצבים רגשיים...
מרכז רימון - מומחים ביעוץ ארגוני בפריסה ארצית - יועץ ארגוני מומלץ
מהו ייעוץ ארגוני? ארגון מתפתח וצומח הוא למעשה אנשים שגדלים ומתפתחים.כדי לגרום לארגון לצמוח ולגדול, במסגרת תהליך של ייעוץ ארגוני, חשוב להכיר את התיאוריות, המודלים...
ביעוץ אררגוני בפריסה ארציתמה זה יעוץ ארגוני ואיך עובד יעוץ ארגוני יעיל? מרכז רימון - מומחים
האם שמעת על פסיכותרפיה עם אנשים? אני מאמינה שכן. אבל מהלגבי פסיכותרפיה לארגונים? מניחה שלא שמעתם על כך. זהו למעשה ייעוץ ארגוני, סוג של טיפול...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת