10 טיפים בהכנה לכיתה א

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: טיפים שימושיים להורים

האם ניתן לבדוק מוכנות לכיתה א או מעבר מסגרת ואיך נעזור לילדנו ונכין אותו לכיתה א או בכלל למעבר בית ספר.

נגמרה שנת הלימודים וילדיכם עולה לכיתה א’ או עובר למסגרת חדשה? כיצד תוכלו להכין אותו? האם ניתן לבדוק מוכנות לכיתה א’ או בכלל למעבר? מהם הדגשים בהכנה לכיתה א’ או הכנה למעבר לבית הספר או כל מסגרת חדשה?
מעבר בית ספר או בין מסגרות חינוכיות הוא עניין גדול וחשוב. בוודאי מנקודת מבטו של הילד. מהי הדרך הנכונה להתכונן לכיתה א’ או למסגרת חדשה? שינויים הם חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו, למעשה שינויים הם הדבר הכי יציב ועקבי בחיים. שינוי מסגרת או מעבר לכיתה א’ זהו האתגר העכשווי, אבל כל חייו יצטרך הילד להתמודד עם שינויים. האם ישנה דרך טובה להכין את הילד להתמודדות עם שינויים? זה נכון שלא ניתן להתכונן לכל שינוי או לצפות כל שינוי אבל בהחלט אפשרי ללמוד איך להגיב לשינויים. מיומנויות כאלו יוכלו לעזור לילדיכם להתמודד עם השינוי הקרב אך לא רק ולמעשה יוכלו לעזור לו להתמודד עם כל שינוי שיגיע בהמשך.


במה תלויה מוכנות לכיתה א’ או למסגרת חדשה?

מוכנות לכיתה א או למעשה לכל מסגרת חדשה תלויה בין השאר במחשבות שלנו ובאמונות שלנו. אמנם המחשבות שלנו לא יקבעו האם יהיה שינוי אך הן בהחלט יכולות לעזור לנו להסתגל אליו. לקראת כל שינוי, חשוב לנסות להבין מה הן המחשבות של ילדי (או שלי – ההורה) לקראת השינוי? האם הן חיוביות? שליליות? מעוררות לחץ או מפחיתות אותו? האם המחשבות שלי (או של ילדי) יעזרו לי להתמודד עם השינוי או יפריעו ויקשו עליו?
זיהוי המחשבות הן חלק חשוב מתהליך ההסתגלות וההכנה לשינוי ונדבר על כך עוד בהמשך.

הפכו את הפחד להתרגשות

עזור לילדך להבין את רגשותיו. פחד והתרגשות הם רגשות מאד דומים וקשורים אחד לשני. הם קשורים לאותם מנגנונים רגשיים, קוגנטיבים וגופניים. במידה ואתה מזהה חרדה או פחד לקראת השינוי הקרב, נסה לחשוב עליו כעל משהו מרגש ולא רק מפחיד וחשוב יותר, נסה לתווך זאת לילדך. עזור לילדך להתייחס ולחשוב על השינוי כעל אירוע מרגש שיכול להביא עמו התנסויות חדשות ומלהיבות, אתגרים, חברויות והכרויות מרגשות. יכול להיות שחלק מההכנה לקראת כיתה א’ או מעבר מסגרת תהיה לעזור לילדך להתייחס למעבר בהתרגשות ולנסות שלא להכניס רעיונות או מחשבות מפחידות לתהליך הזה שלא לצורך.

יצירת סיפור מרגיע יותר

לקראת שינוי גדול, כולנו יוצרים סיפור או סיפורים אפשריים לקראת המעבר. אנו מנסים לדמיין כיצד יהיה המעבר? מה יהיה לאחר השינוי הגדול וכו. עזור לילדך לזהות אילו סיפורים ותמונות הוא בונה לעצמו בראש והאם הם עוזרים לו או מכשילים אותו. נסו לחשוב יחד על סיפורים יותר מציאותיים ויותר הגיוניים שסביר להניח גם יוכלו להרגיע את החרדה שלו מפני השינוי. אפשר לחשוב כחלק מהתהליך הזה גם על תסריטים פחות נעימים ומחשבה משותפת כיצד ניתן להתמודד עימם. מחשבה כזו יכולה לעזור לילדך להבין כי למעשה גם אם לא הכל ילך חלק יש לו כמה דרכים כיצד להתמודד עם המכשול הצפוי או הבעיה שתצוץ.

תנו מקום לעצב ולמה שהלך לאיבוד

פעמים רבות אחד הקשיים הכי גדולים בהסתגלות למעבר או לשינוי קשור דווקא למקום או לדבר הישן שאיבדנו או עזבנו. עיבוד הרגשות סביב המעבר והאובדן חשובים בכדי שנוכל להמשיך הלאה. עשו מקום לעצב. אפשרו ואף עודדו את ילדיכם לדבר על מה שעזבו, על המסגרת הקודמת שהייתה, תנו להם הרגשה שזה לגיטימי והגיוני שירגישו מה שהם מרגישים. אמנם לא בהכרח יהיו עצובים, אבל גם לזה חשוב להתייחס. סהכ’ הם עזבו מקום מוכר, מורים שאהבו או לא אהבו אבל בטוח הכירו, מקומות שהיו מוכרים וחברים שאולי לא ימשיכו איתם. עזרו להם לבטא ולדבר על כך. עזרו להם להבין כי אם הם עצובים זה אומר אולי שהיה להם טוב ואם הם לאו דווקא עצובים אולי זה בגלל שלא היה מספיק טוב ועכשיו יש להם הזדמנויות חדשות לדברים טובים והתחלות חדשות.

הצצה אל עבר השינוי

פעמים רבות במסגרת הישנה עושים לקראת סוף השנה סיור לבית הספר או למסגרת החדשה. סיור כזה יכול להיות בעל ערך רב ויכול לעזור בהפחתה של החרדה והפחד לקראת השינוי והמעבר. במידה ובית הספר או המסגרת הקודמת לא עשו סיור מקדים כזה, נסו ליזום סיור כזה יחד עם ילדיכם, סיור שיאפר הצצה למסגרת החדשה, היכרות עם המרחב, עם השבילים, עם מקומות חשובים במסגרת. לעיתים הצצה כזו יכולה מאד לעזור.

חפשו חבר

אחד הדברים שהכי עוזרים לכולנו בהסתגלות לשינוי או מעבר זה לדבר עם מי שכבר עשה את זה. נסו לאתר חברים או קרובי משפחה שעשו את השינוי הזה לאחרונה. הפגישו בין ילדיכם לילד/ה שעשו את השינוי הזה, עיזרו ועודדו אותם לשאול שאלות. במידה ואינם מצליחים לשאול או לא יודעים מה לשאול, היו שותפים בשיחה ושאלו שאלות שיוכלו לעזור לילדיכם להבין ולקבל כמה שיותר מידע קונקרטי לגבי המעבר ולגבי המסגרת החדשה.

מצא “בני ברית”

נסו לגלות מבעוד מועד האם ישנם ילדים שיוכלו להיות “בני ברית” של ילדיכם. תמיד עוזר ומרגיע לדעת, לפחות בימים הראשנים, שישנם ילדים מוכרים, שאתה הולך לפגוש מישהו שאתה מכיר, מישהו שיהיה אתך בהפסקות או יעזור לך למצוא את השירותים בפעם הראשונה או את הכיתה שלך. אם אין כאלו, נסו לחשוב על כך (ולתווך כמובן לילדיכם) כעל הזדמנות להכיר ילדים חדשים במסגרת החדשה.

כולם באותה הסירה

לפעמים אנחנו שוכחים שלמעשה כל הילדים ואפילו המורים באותה הסירה ובאותו המצב בדיוק, עבור כולם זו החלה חדשה. גם אם לא הגיעו ממסגרת חדשה או עשו מעבר דרמטי מהגן לכיתה א’ או מבית ספר אחר, זוהי שנה חדשה, אולי מורה חדשה, אולי חברים חדשים. גם עבור המורים זוהי התחלה חדשה. סביר והגיוני להיות קצת מתוח וקצת עצבני לקראת המעבר, תזכרו שכולם קצת מתרגשים ומתוחים לקראת המעבר וההתחלה החדשה.

הביעו את רגשותיכם

ככל שהמעבר מתקרב, הרגשות של ילדיכם יהפכו יותר ויותר עוצמתיים. עזרו ועודדו אותם להביע אותם. עזרו להם לדבר על רגשותיהם וחשוב יותר, גם אם הם בוחרים שלא לשתף, עזרו להם להבין שזה לגיטימי להרגיש וכי אתם תשמחו לשמוע או להיות חלק מהשיח על כך. לפעמים ציור, אומנות, מוסיקה ואפילו תנועה או משחק יכולים להיות דרך מצוינת להביע את מה שהם מרגישים.

זהו משחק של בטחון עצמי

זכרו כי הרושם הראשוני מאד חשוב, בימים הראשנים היו קשובים לילדיכם ולמה חשוב להם באותו היום. עזרו להם להתכונן ליום הראשון, לאכול ארוחת בוקר מזינה, להתלבש כפי שנדרש בבית ספר בבגדים נוחים ומסודרים, ציפורניים גזורות, פנים שטופות, שיניים מצוחצחות. עזרו להם להראות טוב ולהגיע בזמן. ההופעה וההרגשה ביום הראשון חשובים מאד גם לרושם הראשוני אבל גם ובעיקר לתחושת הביטחון העצמי של הילד.

השינוי הוא חלק מהחיים

זכרו כי לא לומדים הכל בבית ספר, את רוב הדברים אנחנו לומדים מהחיים עצמם, מלעבור ולהתמודד עם האתגרים שעומדים בפנינו כל יום. כדאי לנסות להסתכל על המעבר כעל אתגר שנוכל להתמודד עמו במקום כעל חוויה מפחידה ומעוררת חרדה. חשוב ללמוד לקבל את השינויים שהחיים מזמנים, להתרגש לקראתם, לחשוב על העתיד בצורה חיובית ובעיקר להיות גמיש לקראת השינויים וההתמודדויות המתקרבות. חשוב שתהיו מודעים לרגשותיכם ולרגשות ילדיכם ואפשרו לעצמכם ולהם להביע אותם. אל תשכחו לבדוק לאחר כמה ימים כיצד אתם מרגישים והאם השינוי היה כפי שציפיתם – סביר להניח שתופתעו לטובה.


לסיכום

מוכנות לכיתה א’ או למעבר למסגרת בית ספרית חדשה, אינה מסתכמת לדבר אחד ולא בהכרח ניתן למדוד אותה בצורה אובייקטיבית. עם זאת ישנן דרכים שתוכלו לעזור לילדיכם על מנת שהשינוי והמעבר יהיו קלים יותר ומלמדים יותר.
אם בכל זאת אינכם בטוחים לגבי מידת המוכנות של ילדיכם לכיתה א או למסגרת החדשה כדאי שתתייעצו עם איש מקצוע. ישנן דרכים בהן ניתן לבדוק זאת ואף להכין את ילדיכם לכיתה א או למסגרת חדשה.

לדוגמא – אבחון מוכנות לכיתה א’ הינו אבחון הכולל מרכיבים קוגניטיביים ורגשיים ובודק את מידת המוכנות לכיתה א’.
אבחון פסיכודידקטי הוא כלי נוסף שיכול לעזור לכם להבין האם קיימים קשיים שעלולים להקשות על ילדיכם להסתגל למסגרת חדשה ואף מהם אותם קשיים וכיצד מומלץ לטפל בהם.
דרך נוספת בה ניתן להכין ילד לכיתה א’ או מעבר בין מסגרות הוא טיפול רגשי בילדים – טיפול שנעשה על ידי מומחה בתחום, בעל הכשרה מתאימה וניסיון, יוכל בהכרח לעזור במידה ואתם מרגישים כי ילדיכם אינו בשל לגמרי לקראת המעבר. טיפול רגשי לילדים ישולב לרוב בהדרכת הורים – מפגשים עם המטפל בהם תוכלו לקבל כלים לעזור לילדיכם לעבור את השינוי בצורה טובה יותר.
אצלנו במרכז רימון תוכלו לקבל מידע ולהתייעץ עם מומחים ללא התחייבות.
פנו אלינו עכשיו.
בהצלחה לכולם בעליה לכיתה א או במעבר הקרב.

המומחים של רימון ב

הדרכת הורים
טיפול פסיכולוגי אונליין, נס ציונה
עברית, אנגלית

עוד מאמרים בנושא

מרכז רימון - איך לשרוד קורונה עם הילדים בבית
כבר כמה שבועות שאנו חיים במציאות הזויה ומטורפת, מציאות שעולה על כל דימיון והפעם המשפט הזה אינו קלישאה כלל וכלל…. המציאות הנוכחית אינה ברורה, מפחידה...
אחרי שתקראו את זה תבינו למה ממש אבל ממש כדאי לכם להציג גבולות לילדים שלכם אז למה באמת ילדים צריכים גבולות? ולמה זה כל כך...
החגים מגיעים ואיתם הבילויים המשפחתיים והנסיעות למשפחה וטיולים. הורים רבים מספרים לנו על הקושי שלהם להתמודד עם הילדים בנסיעות ארוכות. “הם משגעים אותי… הם לא...
מרכז רימון מומחים בטיפול בטיפול בחרדת בחינות
מבחן חשוב מהווה אירוע מכונן בחיי ילדכם, ודאי כשמדובר בילדים בגיל צעיר במיוחד. ילדים נוטים “להלביש” על מבחן חשוב הרבה מאד משמעויות ולייחס למידת ההצלחה...
מדוע ילדים שואלים שאלות? ילדים הם סקרנים מטבעם. הם מחפשים מידע על העולם, על הסביבה בה הם חיים ועל אנשים סביבם. זוהי דרכם לאסוף מידע...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת