טיפול דיאדי הוא סוג של פסיכותרפיה התפתחותית ששמה דגש על מערכת היחסים שבין הורה לילד. גישה זו פותחה על בסיס כמה עקרונות בולטים.
עקרונות הטיפול הדיאדי
עקרון ראשון – הטיפול מתבצע באמצעות שיחות עם הילד שמערבות העלאה של רגשות ומחשבות על מנת לחקור ולהבין אספקטים שונים בחיי הילד- היבטים של בטחון וטראומה בהווה ובעבר. כל השיחות והאינטראקציות במהלך הטיפול נועדו לתת לילד תחושת בטחון במערכת היחסים עם הוריו והסביבה ולכן המטפל נוהג בגישה אמפתית ומקבלת תוך סקרנות והבעת עניין.
עקרון שני – טיפול דיאדי דורש עבודה משותפת של ההורה והילד עם המטפל על מנת שהילד יחווה מערכת יחסים בריאה מבחינה רגשית. בנוסף בני המשפחה מסגלים גם הם דפוסי התנהגות ותקשורת נכונים להם ולילד. התוצאה תהיה ירידה בתחושות הפחד, בושה או צורך בשליטה בין בני הבית שלומדים להיות פתוחים אחד עם השני. הילד לומד להגיב לחוויות ההווה והעבר בצורה גמישה ולא מקובעת.
למי טיפול דיאדי מתאים?
טיפול דיאדי נועד לילדים שחוו פגיעה או טראומה כלשהי במשפחה או בסביבה הקרובה (גן, משפחה מורחבת וכולי) בגיל הרך. חוויות אלה יכולות להיות טראומטיות והילד עלול לפתח קושי לחוש בטחון בתוך המשפחה או בסביבתו הקרובה.
במקרים רבים, גם אם ההורות בהווה היא מיטיבה, הילד יזכור את חוויות העבר ויחוש שנפגע או יחשוש שזה עלול לקרות בעתיד, זו טבעה של חוויה טראומטית. המשמעות היא שהילד חווה קושי בתוך המשפחה גם כאשר ההורות היא בריאה, הוא עלול לחשוש מההורים או להביע פחדים וקשיים אחרים ולפתח מנגנוני התמודדות לא יעילים עם רמות החרדה הגבוהות שהוא מרגיש. ההורים מצידם עלולים להתקשות להבין ולהתמודד עם התנהגות הילד ולהתחבר אליו מבחינה רגשית.
איך אדע אם טיפול דיאדי יכול להתאים לילד שלי?
הביטוי העיקרי של מצבים כאלה שתוארו בפסקה הקודמת, הוא קושי של הילד להקשר ולהרגיש בטחון וכן קושי לנהל מערכת יחסים אינטר-סובייקטיבית, כלומר הדדית, בינו לבין ההורים.
אלה באים לידי ביטוי בצורך של הילד לשליטה במערכת היחסים שמספקת תחושה מדומה של בטחון, אך התנהגות שכזו מרחיקה ממנו את החוויה שלה הוא זקוק על מנת להתגבר על הטראומה שחווה בעבר. קשיים אלה יכולים לפגוע בילד גם מחוץ למסגרת הביתית במערכות יחסים אחרות, למשל חברויות בבית הספר ופעילויות פנאי.
לבסוף מה שלרוב נראה זה ילד צעיר או ילדה, שמרגישים לא בטוחים בסביבתם או במשפחתם, או ילדים שמביעים ההתנהגות מתמרדת ועקשנית או התקפי זעם, קשיי ריכוז, קשיים חברתיים.
במידה וקשיים אלו מופיעים בגילאים הצעירים, עד גיל 7-8 לערך, מומלץ לפנות למטפל מומחה בטיפול רגשי בילדים ובטיפול דיאדי על מנת להתייעץ ולקבל החלטה בדבר הטיפול המתאים ביותר.
איך עובד טיפול דיאדי?
- כל התחלת טיפול תתחיל בשלב הערכה מקיפה שמטרתה להבין את הקושי ואת מקור הקושי, כדי להמליץ על דרכי הטיפול המתאימות ביותר. אם ההחלטה היא שצריך טיפול דיאדי, המשך העבודה עם ההורים.
- העבודה היא עם ההורים, חשוב לוודא שהם מודעים לתהליך הטיפול הדיאדי ומרגישים בנוח עם גישה זו.
- המטפל יכין את ההורים לתפקידם בתהליך הטיפול הדיאדי ובמקביל יבנה אמון בינו לבינם.
- המטפל יסייע להורים להבין את השפעת הטיפול הדיאדי על הילד בעצמם. במסגרת שלב זה ההורים בעצמם בוחנים את דפוסי ההקשרות (מהמילה קשר) שלהם ומבינים בצורה טובה יותר כיצד הילד מתקשר לכך. בנוסף התבוננות שכזו יכולה לסייע להורים להתייחס לילד ולמצב בצורה אמפתית ומכילה יותר גם אם הם מתקשים להתמודד.
- הכנה של ההורים לקראת פגישות טיפוליות עם הילד.
- כאשר המטפל יחשוב שההורים מוכנים הילד יצטרף לפגישות הטיפול הדיאדי עם הוריו.
- המטפל יתקשר בצורה שתאפשר לו הבנה מעמיקה של הילד. המטפל עוזר לילד לווסת את החוויה הרגשית, לעבד חוויות מהעבר והווה, לעיתים בעזרת פעילויות לא מילוליות כמו משחק או ציור.
- המטפל יעזור לילד לתקשר עם הוריו בעצמו או באמצעות תיווך. זה מסייע לילד להתמודד עם רגשותיו ולהבין מה הוא חווה וכמובן גם להורים, להבין את ילדם טוב יותר ולתת לו מענה רגשי טוב יותר.
- השיחה בחדר הטיפול, תתנהל בעקבות נושא או אמירה שהילד מעלה. המטפל יחקור את את הנושא מזוויות שונות ויוביל את הילד להבנה מעמיקה של התחושות והרגשות שלו.
- מטרת המפגשים היא חקירה של חוויות ועיבוד רגשות. המטרה היא לא השלטת משמעת או שינוי התנהגות, זה בדרך כלל יגיע כחלק מהתליך הטיפול אך זו אינה המטרה הראשית. בפגישות של ההורים בלבד עם המטפל יש מקום לדון כיצד ליישם גבולות ומשמעת בצורה נאותה.
- הטיפול יסתיים כאשר המטפל וההורים יחשבו שהילד מפתח דפוסי היקשרות בריאים ותחושת בטחון במשפחה ובסביבה הקרובה. בשלב זה בני המשפחה יודעים כיצד להיות פתוחים וזמינים רגשית עבור הילד ולא זקוקים יותר לתיווך המטפל.
- טיפול דיאדי יכול להיות תהליך ממושך, בהתאם לחוויות הילד וההורים. המטפל יכול להציע הפסקות או טיפול נוסף להורים בלבד אם הם חווים קשיים שדורשים תשומת לב מזווית שונה.
מה התוצאות של טיפול דיאדי?
התוצאות של טיפול דיאדי צפויות להיות היקשרות בריאה של הילד להורים, תחושת בטחון במשפחה ובסביבה הקרובה, פחות ניסיונות לשליטה של הילד במערכת היחסים ולהתנהגויות מרדניות, התמודדות קלה יותר בעתיד כאשר הילד חוזר לדפוסי התנהגות מהעבר, הילד יפתח מערכות יחסים בצורה קלה מבעבר וידע לווסת את רגשותיו, הילד ילמד התמודדות טובה יותר עם חרדה ונצפה לראות עולם רגשי בריא יותר.
טיפול דיאדי במרכז רימון
במרכז רימון תוכלו למצוא מטפלים מומחים בטיפול דיאדי, בטיפול רגשי בילדים ובהדרכת הורים.
חשוב מאד בעת פניה למטפל מומחה בטיפול דיאדי, לבדוק כי הנכם פונים למטפל בעל הכשרה אקדמית מתאימה, ניסיון רלוונטי בעבודה עם ילדים ומשפחות וכמובן המלצות.
תרגישו נחו לשאול את כל השאלות שחשובות לכם לדעת לפני הטיפול. והכי חשוב שתרגישו בנח עם המטפל שתבחרו.