טיפול במשחק הינו טכניקה המתמקדת בטיפול בילדים ומתבגרים באמצעות שימוש במשחקים שונים. טיפול במשחק משתייך לענף הטיפולי המכונה “טיפול בהבעה ויצירה”.
מהו טיפול במשחק?
טיפול במשחק הינו טכניקה שלרוב מיושמת בטיפול רגשי בילדים בגילאי 3-12. גם ילדים צעירים יותר ומבוגרים יותר, כמו גם משפחות וזוגות יכולות ליהנות מטיפול במשחק. טיפול במשחק מאפשר לילדים לבטא את חוויותיהם ורגשותיהם באמצעות משחק טבעי, כמעט ללא הכוונה. עצם תהליך המשחק הינו תהליך מרפא.
המשחק עבור ילדים הינו אמצעי טבעי, חשוב ואף מהותי בהתפתחותם דרכו הם לומדים להכיר את עצמם ואת סביבתם החברתית.
בקרב ילדים, המשחק מהווה דרך קלה וישירה לתקשורת וביטוי של תהליכים רגשיים ונפשיים. דרך משחק, ילדים מבטאים את עצמם, את רגשותיהם ומחשבותיהם, גם הכמוסים והנסתרים ביותר.
טיפול במשחק לרוב מתרחש בחדר מותאם לטיפול בילדים, המכיל משחקים מגוונים המתאימים לגילאים שונים ולרוב יסודר באופן בטוח, מתאים ונח לילדים לשהות בו. במהלך משחק חופשי המטפל יכול להתבונן בדרך המשחק של הילד, בבחירותיו, ובאופן המשחק הייחודי לו. דרך התבוננות זו, מטפל המומחה בטיפול במשחק יכול ללמוד רבות על עולמו הרגשי של הילד ובהמשך גם לעזור לו לעבד דרך המשחק נושאים רגשיים המעיקים עליו, משפיעים על תפקודו ופוגעים בו או בסביבתו.
טיפול במשחק הינו צורה של ייעוץ או פסיכותרפיה (טיפול רגשי) המיושמת בעיקר עם ילדים צעירים ומאפשר טיפול, שיפור או מניעה של בעיות רגשיות שונות.
טיפול במשחק יכול לשמש למטפל מומחה בתחום גם לאבחון והערכה של בעיות רגשיות.
ישנן טכניקות שונות לטיפול במשחק אשר משתמשות במשחק עם ילדים בדרכים שונות בכדי לעזור לילד לבטא ולפתור בעיות רגשיות והתנהגותיות שונות.
למי מתאים טיפול במשחק?
טיפול במשחק נמצא בשימוש בקרב מטפלים מקצועיים ומומחים בתחום מזה עשרות שנים. מחקרים מקצועיים שונים בתחום מצאו כי טיפול במשחק יכול להיות כלי יעיל ביותר להתמודדות ופתרון בעיות רגשיות והתנהגותיות מגוונות בקרב ילדים, ביניהם טיפול בטראומה, טיפול בחרדות ופחדים, טיפול בבעיות התנהגות, טיפול בכעסים והתפרצויות זעם, טיפול בהרטבה והתלכלכות, טיפול בהפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, טיפול בבעיות חברתיות ובעיות בביטחון העצמי, טיפול בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית, טיפול באוטיזם והפרעות שונות בספקטרום האוטיסטי ועוד.
מי יכול לעסוק בטיפול במשחק?
בטיפול במשחק יכול לעסוק אך ורק איש מקצוע שלמד את מקצוע טיפולי במוסד אקדמי מוכר. לימודי טיפול במשחק אינם לכשעצמם מקנים רישיון או אישור לעסוק בטיפול רגשי דרך משחק. לימודי המקצוע מצריכים רקע אקדמי ומקצועי קודמים.
הלימודים כוללים לימוד מעמיק של תיאוריות בפסיכולוגיה, התפתחות, יסודות בהבנת המשפחה והורות ועוד תחומים רבים.
טיפול במשחק נלמד רק במוסדות אקדמאים להשכלה גבוהה.
לימודי טיפול במשחק כוללים שעות ארוכות של התנסות (סטאז’) והדרכות מאנשי מקצוע בכירים בתחום.
מטפלים העוסקים בטיפול במשחק לרוב מחויבים לחוק או איגוד מקצועי המפקח על רמת ההכשרה שלהם ומקפיד על עמידת המטפל בחוקי האתיקה כלפי מטופליהם ועוד.
איש מקצוע שעוסק בטיפול במשחק צריך להיות בעל מקצוע טיפולי בסיסי כגון:
עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, טיפול בהבעה ויצירה, פסיכיאטריה.- אלו המקצועות המוכרים ונלמדים במוסדות אקדמאים מוכרים ומפוקחים על ידי החוקים והנהלים המקצועיים הרלוונטיים.
איש מקצוע מומחה, לרוב ידע לעשות שימוש בכלים וטכניקות מגוונות וידע למצוא את הדרך המתאימה לכל ילד או אדם לטיפול בו.
מדוע דווקא במרכז רימון?
טיפול משחק כולל מגוון רחב של כלים טיפוליים ונעשה על ידי מטפלים מומחים בטיפול בילדים ונוער. על מנת להתמקצע בתחום זה על המטפל להיות בעל תואר אקדמי ותעודה המעידה על תואר קודם בתחום הטיפול. עם זאת, שדה הטיפול הינו שדה פרוץ ולא מבוקר מספיק על ידי הגורמים הרלוונטיים. בחיפושים באינטרנט ואף ברשתות החברתיות השונות ניתן בקלות רבה (רבה מדי) להגיע למטפל שלא עבר את ההכשרה המתאימה או שאינו בעל תעודה המעידה על לימודים וניסיון קודמים בתחום.
אנו במרכז רימון עובדים אך ורק אנשי מקצוע מומחים, בעלי תעודות מוכרות ובעלי ניסיון מתאים, כל מטפל בתחום עיסוקו והתמחותו.
הצטרפות מטפל למאגר המטפלים במרכז מצריכה מהמטפל לעבור בחינה מעמיקה ורחבה של ניסיונו, הכשרותיו, תעודותיו ועוד. כל מטפל נדרש להציג המלצות מאנשי מקצוע בכירים בתחומו, המכירים את עבודתו המקצועית. אנשי המקצוע במרכז רימון הם בעלי ניסיון והמלצות מוכחות.
בנוסף, אנו במרכז מרכזים מגוון גדול של אנשי מקצוע ממקצועות שונים ונוכל לעזור ולהפנותכם למטפל המתאים לבעיה עימה אתם או ילדכם מתמודד. מטפלי המרכז מוכנים לייעץ לכם בכל נושא. בהשארת פרטים תועברו למומחים מתאימים באזור מגוריכם ותוכלו להתייעץ עימם.