מהי למעשה הפרעת קשב וריכוז? מה זה ADHD ואיך מטפלים בו בצורה נכונה?
במאמר אסביר מהי הפרעת קשב וריכוז, מהם המאפיינים הבולטים שלה (היפראקטיביות, קשיי ויסות ועודף קשב) וכיצד מאפיינים אלו משפיעים על דרך הטיפול בהפרעת קשב וריכוז ADHD.
המאמר מבוסס על חלק קטן מהמידע שתוכלו למצוא בספרי : “ADHD – להבין ולהיות מובן” – קישור לרכישת הספר בהמשך המאמר
פניה לטיפול ב ADHD הפרעת קשב וריכוז
הורים רבים פונים לטיפול בבקשת עזרה ומדווחים על קשת רחבה של קשיים לא מוסברים שלא נראה שיש בינהם קשר ברור: התפרצויות זעם , כעס, חרדה, עיקשות, חוסר שקט, ריחוף וקשיי למידה, שעמום, הצקות לילדים אחרים או לאחים, התנהגויות אלימות ועוד… ההסבר הוא שבהחלט ישנו קשר בין כל ההתנהגויות והמאפיינים הללו. כולם קשורים להפרעת קשב וריכוז.
כאשר ילד מאובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז, אנחנו כהורים ומטפלים, צריכים להבין קודם כל את כל אחד מהמרכיבים של האבחנה.
ADHD מה זה?
הפרעת קשב וריכוז ADHD מתאפיינת בשלושה מרכיבים מרכזיים המרכיבים את הבעיה: היפראקטיביות, אימפולסיביות וקשב. על ההורים והמטפלים ללמוד את התופעה ולהבין אותה לעומק, בכדי שיוכלו בהמשך ללמד את הילד על עצמו ועל הבעיות עימן הוא מתמודד, כך, יוכל הילד בהמשך להתמודד בקלות רבה יותר עם הקשיים שמציבים בפניו החיים, גם בנערות ובבגרות. המבוגר האחראי ילמד כיצד לשוחח עם הילד על חווייתו, על מנת להגשים את עצמו, והכי חשוב, בכדי שירגיש בריא בנפשו.
מרכיב ההיפראקטיביות – כאשר הכול קורה בו זמנית
במאמר קצר זה אסביר על “קצה המזלג” את המרכיב הראשון – היפראקטיביות – הוא עומד בבסיס ההפרעה.
היפראקטיביות המסומנת על- ידי האות H במונח Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ובקיצור ADHD) ,מייצגת את פעילות היתר המאפיינת את התופעה. היפארקטיביות או “עודף המרץ”, בתרגום לעברית, היא התופעה שעל שמה קרויה האבחנה כולה. בעברית זכתה ההפרעה ADHD לשם “הפרעת קשב וריכוז” – במקור הלועזי הדגש הוא על ההיפראקטיביות, המהווה את הבסיס לתופעה כולה.
בעבר היה נהוג לחשוב שהיפראקטיביות באה לידי ביטוי בפעלתנות גופנית יתרה. כיום מבינים שפעלתנות היתר (היפראקטיביות), מתרחשת גם בראש, במחשבות. ניתן לתאר את עודף הקשב, מאפיין בולט של ADHD (הפרעת קשב וריכוז), כמחשבות אשר מתרוצצות בראש ללא הרף ויוצרות תחושה “שהכל רץ בראש” ומכאן השם לספר הראשון שלי, “רץ לי בראש”. עודף המרץ בגוף ובראש גורמים לקשיים בוויסות ואי שקט, קושי לשאת “מטען עודף” של דחפים לצד קושי בהשהיית תגובה.
זהו ההסבר למרכיב מרכזי נוסף שהוא חלק מהפרעת קשב וריכוז ADHD – האימפולסיביות. הנטייה לפעול לפני שהפעלתי מחשבה ושיקול דעת, מאפיין שמהווה מרכיב מרכזי בקשייו של הילד או המבוגר עם הפרעת הקשב והריכוז.
מתוך הבנת החוויה והתבוננות מדויקת בתופעה, אני בוחרת להשתמש בשם עודף קשב ומרץ כאשר אני משוחחת עם ילדים והוריהם .עודף קשב מתאר את התופעה במדויק ובאופן חיובי. יש לציין שאין מדובר בחוסר קשב, אלא דווקא עודף קשב – הילד או האדם עם הרעת הקשב, שם לב לכול דבר, לכן דעתו מוסחת והוא מתקשה לעקוב אחרי דברי אחרים ולהקשיב ולשמור על ריכוז ברציפות למשך פרקי זמן ארוכים.
הפרעת קשב וריכוז וקשיים בויסות
כאשר ילד או אדם מבוגר מווסתים מבחינה רגשית, התנהגותית וקוגניטיבית, הם יכולים לשלוט בדחפים ובקשב שלהם ולבחור לפעול באופן מודע.
היכולת לווסת את עצמנו מאפשרת לנו לעצור רגע לפני פעולה, לחשוב על אירוע מסוים לאחר שחלף, להשוות אותו לאירועים דומים, לנתח אותו וללמוד ממנו. אנחנו לומדים מניסיון העבר כיצד לכוון את עצמנו בהווה ואל עבר העתיד.
יכולתינו לווסת את עצמינו, מאפשרת לנו למשל, לדבר אל עצמנו כדי לשלוט ב התנהגויותינו. היא עוזרת לנו לפרק לגורמים מידע שאנחנו מקבלים ולהרכיב גורמים אלה למסרים ולתגובות – כלומר לבצע תהליכים של אנליזה וסינתזה. היא מסייעת לנו להפריד בין דמיון ומציאות, באמצעותה אנחנו יכולים להרחיב את הדמיון, להתמקד במשחק בחוג או במשימה כל שהיא. בזכות יכולת הוויסות אנחנו מצליחים להפריד בין רגשות לעובדות, בעת הערכת מצב או בטרם נפעל. אנחנו יכולים להבין את אירועי העבר כדי לצפות את העתיד. אין אנו נולדים עם יכולת וויסות, זוהי מטלה התפתחותית שמושגת במרוצת הזמן, במהלך שלבי התפתחותו של הילד.
קשיים לויסות הם למעשה מצבים בהם המוח נע מתת פעילות לפעילות יתר . כלפי חוץ התופעה ניכרת במצבים שונים בהם נראה שהילד מתנתק או רדום, לצד מצבים בהם הוא חסר שקט, תזזיתי ומפטפט ללא הרף. ניכרים גם מצבים שבהם הילד שקט לעומת מצבים שבהם הוא נסחף, מגזים, מקצין ונוטה לראות את הדברים בצורה קיצונית, בצבעי שחור או לבן כאשר הוא מתקשה למצוא שלבי ביניים ולתאר מצב באפור, בצורה אינטגרטיבית יותר. מלבד זאת, חוסר הוויסות העצמי מתבטא בקושי להפריד בין עובדות מהמציאות לבין הרגש. בבסיס כל הקשיים האלה עומדים קשיים בוויסות יחד עם תחושת זמן מוטעית.
טיפול בADHD הפרעת קשב וריכוז
המידע החשוב הזה אודות המרכיבים המרכזיים בהפרעת קשב וריכוז, צריך להכתיב לנו את הקו הטיפולי בהפרעת קשב וריכוז ADHD.
הורים רבים וטובים, מתבלבלים ומחפשים טיפול רגשי לילדים . אלו הורים שהקשר בין הסימפטומים המגוונים לבין הפרעת הקשב וההיפראקטיביות ADHD אינו ברור להם. כאשר הילד אובחן כבעל מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות ADHD עלינו להסביר לו שהקושי הוא בוויסות ובתחושת זמן המוטעית ולכן הטיפול הרגשי והשיח הרגשי חייב להתמקד בקשיים הנובעים מקשיים בוויסות. אנחנו צריכים להישען על הבנה מדעית ובשיחה שלנו עם ההורים ועם הילדים להתמקד בבלמים ובעצירה ולא לפרש לבקר או לשפוט את הילד ואת התנהגויותיו.
הגישה המרכזית מאחורי המודל הטיפולי והספר –ADHD -להבין ולהיות מובן היא שאדם צריך להבין את עצמו ולהיות מובן לסביבתו כדי להיות בריא בנפשו. מודל ההגשמה המתואר בהרחבה בספר נועד בדיוק למטרה זו. הוא מסביר נושא מורכב בשפה פשוטה ונותן כלים מדויקים ויעילים כיצד לשוחח עם הילד והאדם על חווייתו על מנת להגשים את עצמו.