ADHD מהם התסמינים השונים? אילו סוגים שונים של הפרעת ADHD קיימים? מהם הגורמים להפרעת קשב וריכוז וכיצד מאבחנים ומטפלים בה, בקרב ילדים ובקרב מבוגרים.
ADHD הגדרה – מה זה ADHD?
אז בעצם מה זה ADHD? ADHD זה הקיצור שלAttention deficit hyperactivity disorder, בתרגום חופשי, הפרעת קשב והיפראקטיביות, המכונה בישראל, הפרעת קשב וריכוז.
הפרעת קשב וריכוז היא אחת ההפרעות הנוירו -התפתחותיות הנפוצות בילדות. ADHD הפרעת קשב וריכוז מאובחנת לרוב בגילאי הילדות, במרבית המקרים בגילאי 5-7, כאשר הילד נאלץ להתמודד לראשונה עם דרישות מאתגרות כגון, משך הקשבה ארוך בשיעור, ישיבה ללא תזוזה, שמירה על טווח קשב ארוך. ילדים, מתבגרים ומבוגרים הסובלים מ ADHD עשויים להתקשות:
לשים לב לפרטים קטנים או יעשו טעויות ושגיאות הנובעות מחוסר תשומת לב, בעבודה, בבי”ס או בבית.
לשלוט בהתנהגויות אימפולסיביות (עשויים לפעול מבלי לחשוב מה תהיה התוצאה), או להיות פעילים יתר על המידה (היפראקטיביות).
ADHD תסמינים
זה נורמלי שילדים מתקשים להתמקד ולשמור על טווח קשב וריכוז תקינים וכן להתנהג בצורה לא מתאימה או מפריעה בשלב זה או אחר בילדותם. עם זאת, ילדים, מתבגרים ומבוגרים, עם מהפרעות קשב וריכוז עלולים מאד להפגע מהתסמינים של ADHD. התסמינים כרוניים (מתמשכים) ברובם, עלולים להיות חמורים ולגרום לקשיים בתפקוד בתחומים רבים כגון: בבית הספר, במסגרות לימוד אחרות, במסגרות חברתיות, בזוגיות, בבית או בעבודה.
ילד, מתבגרים ומבגורים עם ADHD עשויים:
לחלום הרבה בהקיץ
לשכוח או לאבד דברים הרבה
לזוז רבות בחוסר שקט ועצבנות
לדבר יותר מדי
לעשות טעויות לא זהירות
לקחת סיכונים מיותרים
להתקשות לעמוד בפיתויים ולדחות סיפוקים
להתקשות להתגמש ולהסתגל לשינויים ולסביבה דינמית
להתקשות להסתדר עם אחרים
זקוקים לעזרה?
התייעצו עם מומחה
סוגים שונים של הפרעת קשב וריכוז
ישנם שלושה סוגים שונים של הפרעת ADHD, בהתאם לסוג התסמינים הבולטים ביותר:
ADHD ADD – בעיקר חוסר קשב.
נקרא לעיתים גם ADD (Attention deficit hyperactivity disorder ללא ההיפר אקטיביות): לאדם או לילד קשה לארגן, לתכנן או לסיים משימות, לשים לב לפרטים או לעקוב אחר הוראות או שיחות. האדם או הילד מוסחים בקלות או שוכחים את פרטי השגרה היומיומית.
ADHD בעיקר היפראקטיביות
האדם או הילד נוטים מתלבט ולדבר הרבה. מתקשים לשבת בשקט במשך זמן רב (למשל, לארוחה או תוך כדי הכנת שיעורי בית או בעבודה במשימות רוטיניות ומתמשכות). ילדים צעירים יותר עשויים להיות בתנועה מתמדת, לרוץ, לקפוץ או לטפס ללא הרף. האדם או הילד עם הפרעת ADHD מרגישים חוסר שקט ולעיתים מתנהגים בצורה אימפולסיבית. אדם אימפולסיבי, עלול להפריע רבות לאחרים, להכנס לדבריהם של אנשים או ילדים אחרים במהלך שיחה או לדבר בזמנים שאינם מתאימים כמ במהלך שיעור או ישיבה בעבודה. לאדם עם הפרעת קשב וריכוז, קשה לחכות לתורו או להקשיב להוראות. אנשים, מתבגרים וילדים עם הפרעת קשב, בעל מרכיב אימפולסיבי בולט, עלולים לחוות יותר תאונות ופציעות לעומת אנשים אחרים.
ADHD מופע משולב
לאנשים וילדים עם הפרעת ADHD בעל מופע משולב, ישנם תסמינים משני הסוגים הנ”ל במידה שווה, פחות או יותר, גם תסמינים של הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות וגם של הפרעת קשב עם מרכיב קשבי בעיקר ADHD ADD.
מכיוון שהתסמינים יכולים להשתנות עם הזמן, גם ההתנהגויות והמאפיינים של הפרעת הקשב, עשויים להשתנות עם הזמן.
איך מבדילים בין ADHD ל ADD? הכנסו למאמר לגבי ההבדלים.
גורמים להפרעת קשב וריכוז
מדענים חוקרים את הגורמים וגורמי הסיכון בניסיון למצוא דרכים טובות יותר לנהל ולהפחית את השכיחות של הפרעת קשב וריכוז באוכולוסיה. הגורמים וגורמי הסיכון להפרעת קשב וריכוז אינם ידועים, אך מחקרים עדכניים מראים כי לגנטיקה תפקיד חשוב. מחקרים שנעשו לאחרונה על תאומים מחזקים את הקשר בין ADHD לגנטיקה.
בנוסף לגנטיקה, מדענים חוקרים סיבות וגורמי סיכון אפשריים אחרים, הכוללים:
פגיעת ראש
חשיפה לגורמי סיכון בסביבה (למשל עופרת) במהלך ההריון או בגיל צעיר
שימוש באלכוהול וטבק במהלך ההריון
לידה מוקדמת
משקל לידה נמוך
המחקר אינו תומך בדעות הרווחות, כי הפרעת קשב וריכוז נגרמת כתוצאה מאכילת יתר של סוכר, צפייה מרובה בטלוויזיה, בעיות הקשורות להורות או גורמים חברתיים וסביבתיים כגון עוני או כאוס משפחתי. כמובן, גורמים אלו, עלולים להחמיר את התסמינים של ADHD, במיוחד אצל אנשים מסוימים. אבל הראיות לא מספיק חזקות כדי להסיק שהן הגורמים העיקריים להפרעת קשב וריכוז.
אִבחוּן קשב וריכוז
אבחון ADHD אצל ילד כולל מספר שלבים. אין בדיקה אחת אובייקטיבית ומדוייקת לאבחון הפרעות קשב וריכוז. מורכבות נוספת היא כי לבעיות רבות אחרות, כמו חרדה, דיכאון, בעיות שינה וסוגים מסוימים של לקויות למידה יכולות להיות עם תסמינים דומים. שלב אחד בתהליך כולל בדיקה רפואית, כולל בדיקות שמיעה וראייה, כדי לשלול בעיות אחרות שעשויות לגרום לתסמינים דומים כמו ב- ADHD. אבחון הפרעת קשב וריכוז בדרך כלל כולל שאלון תסמינים לדירוג תסמיני הפרעות קשב וריכוז למילוי על ידי ההורים והצוות החינוכי וכן לקיחת היסטוריה של הילד מהורים, מורים, ולפעמים מהילד עצמו.
נוירולוג או פסיכאטר הם הרופאים המומחים היחידים שמורשים לאבחן הפרעת קשב וריכוז. עם זאת, ישנם אנשי מקצוע ורופאים שהתמקצעו בתחום ויכולים, לאחר האבחון להמשיך לוות את המשפחה או את האדם עם הפרעת הקשב בהתאמ טיפול תרופתי, במידה וישנו צורך בטיפול תרופתי.
אחת הדרכים בהם משתמשים לאבחון או לאישוש אבחנה של ADHD, היא מבחנים ממוחשבים, כגון אבחון ה מוקסו. ה מוקסו בודק 4 פרמטרים מרכזיים הקיימים בהפרעת קשב: היפראקטיביות, אימפולסיביות, תזמון וקשב. מבחן מוקסו כולל מגוון משימות רוטיניות, המתבצעות על מחשב, לעיתים עם הסחות שונות ולעיתים ללא. המבחן נעשה פעם ראשונה ללא טיפול תרופתי. במידה וישנן חריגות מהממוצע המתאים לגיל באחד מארבעת המשתנים שנבדקו, ישנה המלצה, על פי שיקול דעתו של המאבחן, לעבור את המוקסו פעם נוספת, הפעם בהשפעת תרופה להפרעת ADHD (בדרכ’ ריטלין).
טיפול ב ADHD
ברוב המקרים, עדיף לטפל ב- ADHD בשילוב של טיפול התנהגותי ותרופות. לילדים בגילאי הגן (4-5 שנים) הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, טיפול התנהגותי, במיוחד אימון להורים, מומלץ כקו הטיפול הראשון לפני התחלת טיפול תרופתי. ההדרך הטיפולית היעילה ביותר, תלויה בילד ובמשפחה. תוכניות טיפול טובות יכללו מעקב צמוד, פולואו אפ עם המשפחה או המטופל וביצוע שינויים והתאמת התוכנית, במידת הצורך, לאורך כל הדרך.
טיפול בסימפטומים: שמירה על בריאות
להיות בריא זו המלצה גורפת לכולם, אך חשובה במיוחד לילדים, מתבגרים ואנשים עם הפרעות קשב וריכוז. בנוסף לטיפול התנהגותי ותרופות, אורח חיים בריא יכול להקל על התמודדות עם תסמיני הפרעת קשב וריכוז. להלן מספר הרגלים בריאים שיכולים לעזור:
פיתוח הרגלי תזונה בריאים
פיתוח הרגלי תזונה בריאים כגון אכילת פירות, ירקות ודגנים מלאים ובחירת מקורות חלבון רזים.
השתתפות בפעילות גופנית יומית בהתאמה לגיל.
הגבלת כמות המסך היומית מטלוויזיות, מחשבים, טלפונים ומוצרים אלקטרונים אחרים
הקפדה על מספר שעות השינה המומלצת בכל לילה בהתאם לגיל.
פניה לעזרה!
אם יש לך או לרופא שלך ספקות לגבי קיום ADHD הפרעת קשב וריכוז, אתה יכול לפנות לאיש מקצוע, לקחת את הילד שלך למומחה כגון פסיכולוג או פסיכולוג ילדים, פסיכיאטר או פסיכאטר ילדים או רופא ילדים התפתחותי או רופא משפחה שהתמחה ב ADHD, או שאתה יכול לפנות לתחנה להתפתחות הילד הקרובה למקום מגורייך או לרופא הילדים או לרופא משפחה מומחה בהפרעות קשב וריכוז, להתייעצות ראשונית.
הפרעות קשב וריכוז במבוגרים
התסמינים של ADHD אצל מבוגרים, יכולים להימשך עד לבגרות.
ישנם מבוגרים רבים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז אך מעולם לא אובחנו.
התסמינים של ADHD בקרב מבוגרים, יכולים לגרום לקושי בעבודה, בבית או במערכות יחסים. הסימפטומים עשויים להיראות שונים בגילאים מבוגרים יותר, לדוגמה, היפראקטיביות עשויה להיראות כחוסר שקט פנימי או חיצוני. הסימפטומים יכולים להיות חמורים יותר כאשר הדרישות להתנהגות והתנהלות בוגרת, עולות.