לפני שאתם מתחילים אבחון הפרעות קשב וריכוז, בכדי לבנות תוכנית טיפול מתאימה ל ADHD, אתם חייבים לקרוא את זה.
רבים מאיתנו נתקלים בקשיים של ילדים בבית ובבית הספר או קשיים שלנו עצמינו, כמבוגרים, להתמודד עם משימות רוטיניות כמו טיפול בניירת, עמידה בלוחות זמנים בעבודה או בלימודים. פעמים רבות הורים, חברים, קולגות או אנשי חינוך יקשרו קשיים אלה להפרעת קשב וריכוז, כי אכן זוהי אחת ההפרעות הנפוצות והמוכרות יותר. עם זאת, צריך לשים לב ולהיות עירניים משום שישנן מגוון בעיות אחרות שעלולות להגיע “בתחפושת” ולגרום לתסמינים דומים לאלו של ADHD, למרות שמדובר בבעיה אחרת לחלוטין.
אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים או ילדים, אינו מדע מדוייק. אין כיום בדיקה רפואית דרך אובייקטיבית אחרת שיכולה להעיד בצורה ודאית על קיום הפרעת קשב.
עם זאת ישנם כלים אבחוניים, בעלי תוקף סטטיסטי, שנבדקו ונמצאו מהימנים ומדוייקים כגון: מבחן מוקסו, אבחון נוירולוגי, אבחון פסיכודידקטי, אבחון פסיכאטרי.
ישנה חשיבות גדולה שאיש מקצוע בעל ניסיון והכשרה באבחון ADHD הוא זה שיבדוק אתכם או את ילדכם ושהאבחנה תינתן לאחר בדיקה מעמיקה, גם מכיוןן שדרך הטיפול תקבע על פי בדיקות אלו וגם מכיוון שישנם בעיות רבות אחרות שאבחון לא נכון שלהן, עלול להביא לטיפול לא נכון ואף להרעה במצב.
הפרעת קשב וריכוז – כיצד מתבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז ADHD:
אבחון ADHD, קשב וריכוז הוא משימה די מורכבת למעשה.
לא ניתן לבדוק בצורה אובייקטיבית קיומה של הפרעת קשב, מאחר וזהו מצב שהמקור שלו הוא שינוי בתפקוד המוחי. כיום לא קיימת שיטת בדיקה אובייקטיבית ומדוייקת לאבחון ADHD. להלן השיטות הנפוצות לאבחון קשב וריכוז.
בדיקת קשב וריכוז
אבחון נוירולוגי או אבחון פסיכאטרי
אבחון נוירולוגי או אבחון פסיכאטרי – נוירלוגים ופסיכאטרים הם רופאים בעלי התמחות ייחודית בנוירלוגיה (מערכת העצבים) או פסיכאטריה (רפואת הנפש) והם בעלי המקצוע היחידים שרשאים לאבחן הפרעת קשב וריכוז ולרשום טיפול תרופתי.
נוירולוגים ופסיכאטרים נשענים באבחנתם על ספר ההנחיות המקובלות של הקהילה המקצועית הנשענות על ספר האבחון הפסכיאטרי האמריקאי או האירופאי (ה DSM אמריקאי או ה ICD האירופאי). אלו פרוטוקולים אבחוניים שמתארים מהם הקריטריונים לאבחון הפרעת קשב וריכוז במבוגרים או ילדים.
בנוסף רופאים אלו עוברים שנים רבות של הכשרה וצוברים ניסיון רב באבחון וטיפול, על מנת לדעת להבחין בקליניקה במצבים שנובעים כתוצאה מהפרעת קשב וכן לעשות אבחנה מבדלת, על מנת לקבוע מהם המצבים שאינם נובעים כתוצאה מהפרעת קשב, אלא דווקא כתוצאה מגורמים נפשיים אחרים.
פעמים רבות גם נוירולוגים ופסיכאטרים אינם קובעים אבחנה רק על בסיסי ממצאים קליניים ותיאור מקרה ושולחים לבדיקות נוספות כמו אבחון מוקסו או אבחון פסיכודידקטי, על מנת להשלים את התמונה.
מבחן קשב וריכוז
מוקסו
אבחון מוקס – מוקסו הוא מבחן ממוחשב הבודק למעה מגוון משתנים חשובים שעשויים להעיד על קיומה של הפרעת קשב וריכוז. המשתנים המרכזיים הם 4: קשב, אימפולסיביות, זמן תגובה והיפראקטיביות. משתנים אלו נבדקים באמצעות מבחן ממוחשב, בו נבדקים כל המשתנים הללו בהתאם לתגובת הנבדק לגירויים שונים הנובעים מהמחשב. המבחן בודק את התפקוד הקשבי גם במשימות רוטיניות מתמשכות וגם תוך כדי הפעלת הסחות דעת ויזואליות (ראיה) או אודיוטוריות (צליל).
הממצאים הנאספים מושווים למאגר נתונים סטטיסטי רחב מאד, על מנת לבדוק את הסטייה מהנורמה.
על פי שיקול דעתו של הבוחן, יתכן שהנבדק יבצע שוב את אבחון המוקסו, הפעם תחת השפעת ריטלין, על מנת לבדוק את השיפור בתפקוד.
אבחון פסיכודידקטי / פסיכוחינוכי
אבחון פסיכודידקטי, נועד על מנת לאתר קשיים לימודיים ספיציפיים או כוללים וכן לאתר מקורות רגשיים אחרים שעשויים להשפיע על התפקוד הלימודי, על מנת לעשות אבחנה מבדלת (לאשש אבחנה אחת ולהפריך אבחנה אחרת) בין קשיים לימודיים אורגניים כמו הפרעת קשב ולקויות למידהה לבין הקשיים הרגשיים.
למידע נוסף אודות ההבדלים בין אבחון פסיכודידקטי ואבחונים נוספים, קראו את המאמר המלא.?
אבחון קשב וריכוז במבוגרים
אבחון קשב וריכוז במבוגרים – למרות שאין בדיקה רפואית, פיזית או גנטית אחת להפרעות קשב וריכוז, ניתן לקבל הערכה אבחנתית מרופא מוסמך שיאסוף מידע ממגוון מקורות על מנת לאשש את אבחנתו. מקורות אלה כוללים רשימות סימפטומים לבדיקת קשב וריכוז, סולם דירוג התנהגות סטנדרטי, היסטוריה מפורטת של תפקוד בעבר ובהווה וכן מידע המתקבל מבני משפחה או מאנשים משמעותיים המכירים את האדם היטב. חלק מהמאבחנים יערכו גם מבחנים הבודקים יכולת קוגניטיבית והישגים לימודיים, על מנת לשלול לקות למידה אפשרית. אבחון קשב וריכוז לא יכול להתבסס על ביקור קצר בקליניקה של הרופא. ADHD תצפיות קצרות במשרד או פשוט על ידי שיחה עם האדם. לא תמיד האדם יכול להציג את הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז במהלך הביקור בקליניקה, והמאבחן צריך לקחת היסטוריה מעמיקה של חיי האדם. אבחון של הפרעת קשב וריכוז חייב לכלול התייחסות לנוכחות אפשרית של מצבים המתרחשים במקביל, כגון חרדה, דכאון, OCD וכולי.
ההנחיות הקליניות לאבחון קשב וריכוז ניתנות על ידי האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי במדריך האבחון אבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות, מהדורה חמישית (DSM-5). הנחיות אלו מבוססות על מחקר וניסיון רבים נמצאות בשימוש נרחב במחקר ובפרקטיקה הקלינית. במהלך הערכה, המטפל ינסה לקבוע עד כמה סימפטומים אלה חלים כיום על המבוגר ואם הם היו קיימים בילדות. בעת האבחון, למבוגרים צריכה להיות לפחות חמישה מהתסמינים הקיימים. התסמינים הללו יכולים להשתנות עם הזמן, כך שמבוגרים עשויים להתאים למצגות שונות במהלך תקופת ילדותם, נערותם ואחכ’ בבגרותם.
אבחון הפרעות קשב וריכוז על פי ה DSM (פרוטוקול אבחון סטטיסטי)
ה- DSM-5 מפרט שלוש מצגות של ADHD-בעיקר חוסר קשב, היפראקטיבי-אימפולסיבי ומשולב. הסימפטומים לכל אחד מסוכמים ומובאים להלן.
חוסר קשב
הקריטריונים: לפחות חמישה תסמינים מאלו שמופיעים למטה. התסמינים הופיעו למשך 6 חודשים לפחות, בצורה שמפריעה לתפקוד ולא תואמת את השלב ההתפתחותי.
התסמינים לחוסר קשב הם:
- לעיתים קרובות מתקשה לשים לב לפרטים או מבצע שגיאות טיפשיות (במקום העבודה או בפעילויות אחרות).
- לעיתים קרובות מתקשה בהחזקת קשב לאורך זמן.
- לעיתים קרובות נראה שלא מקשיב למה שאומרים לו.
- לעיתים קרובות מתקשה לעקוב אחרי הוראות, נוטה “להימרח” במטלות.
- לעיתים קרובות מתקשה בסדר ובארגון.
- לעיתים קרובות נמנע או מסרב לבצע מטלות הדורשות ריכוז ומחשבה מתמשכים.
- לעיתים קרובות נוטה לאבד חפצים הדרושים לפעולות ולמשימות שונות (ארנקים, טלפונים סלולריים, מפתחות, משקפיים ועוד).
- לעיתים קרובות דעתו מוסחת בקלות.
- לעיתים קרובות נוטה לשכחנות בפעילויות יומיומיות.
היפראקטיביות־אימפולסיביות
הקריטריונים: לפחות חמישה תסמינים מבין אלו שמופיעים למטה לאבחון קשב וריכוז. התסמינים הופיעו למשך 6 חודשים לפחות, בצורה שמפריע לתפקוד ולא תאומת את השלב ההתפתחותי (בקרב רוב המבוגרים המרכיב ההיפראקטיבי נוטה להיחלש, ומשום כך ההפרעה “פחות בולטת לעין”).
התסמינים להיפראקטיביות־אימפולסיביות הם:
- לעיתים קרובות יושב בחוסר מנוחה, מרבה להזיז את ידיו ואת רגליו.
- לעיתים קרובות קם מהכסא במקום העבודה או במצבים שבהם מצופה ממנו להישאר יושב.
- לעיתים קרובות מתרוצץ או מטפס בסיטואציות לא מתאימות (אצל מתבגרים או מבוגרים הדבר עשוי להתבטא רק בתחושת חוסר מנוחה).
- לעיתים קרובות לא מסוגל לשחק או להשתתף בפעילויות בצורה שקטה (מייצר רעש רב בסביבה).
- לעיתים קרובות חסר מנוחה, מתנהג כאילו הוא “מונע על־ידי מנוע”.
- לעיתים קרובות מדבר בלי הפסקה.
- לעיתים קרובות מתפרץ ועונה לשאלות לפני שסיימו לשאול אותן.
- לעיתים קרובות מתקשה לחכות לתורו.
- לעיתים קרובות קוטע אנשים או מציק להם (למשל, מתפרץ לתוך שיחות).
משולב
הקריטריונים לאבחון קשב וריכוז במופע משולב הם כאשר האדם מתאים לקריטריונים של שני המופעים האחרים.
כמו כן, צריכים להתקיים התנאים הבאים:
- חלק מהתסמינים של חוסר קשב או של היפראקטיביות ואימפולסיביות הופיעו לפני גיל 12.
- חלק מהתסמינים מופיעים בשתי מסגרות לפחות (כמו בית, עבודה, עם חברים או עם קרובים).
- קיימת עדות ברורה כי התסמינים מפריעים עם, או פוגעים באיכות של, התפקוד בחברה או בעבודה.
- התסמינים לא ניתנים להסבר טוב יותר על־ידי הפרעה נפשית אחרת (למשל הפרעה במצב הרוח, הפרעת חרדה, הפרעת אישיות).
האם יש טעם לאבחון קשב וריכוז בגיל מבוגר?
בוודאי שכן. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה מאד כוללנית שמשפיעה על תחומים רבים. טיפול נכון, לאחר אבחון מקצועי, יכול להביא לשינויים משמעותיים בתפקוד בכל אחד מהתחומים. בנוסף, לעיתים רק ההבנה שמגיעה בעקבות האבחון יכולה לעזור להבין את עצמך טוב יותר ולדעת להתמודד טוב יותר עם התנהגויות ומאפיינים שבעבר היית בעיקר מתוסכל מהם.
אבחון ADHD קשב וריכוז ילדים – חשוב לדעת!
ADHD מה זה בעצם אצל ילדים?
הפרעת קשב וריכוז למעשה יכולה להופיע באחת משלוש צורות אופייניות:
הפרעה של חוסר ריכוז וקשב
הפרעה של היפר-אקטיביות (פעלתנות יתר)
הפרעה של חוסר ריכוז וקשב משולבת עם היפר-אקטיביות
הסוג השלישי, כאמור, הפרעה משולבת של קשב ריכוז והיפראקטיביות, הינו הנפוץ ביותר.
הפרעת קשב וריכוז נפוצה וכמעט כל אחד מאיתנו מכיר ילד הסובל ממנה.
ידוע כי 4-12% מן הילדים סובלים מסוג מסויים של הפרעת קשב וריכוז. כשחושבים על כך, המשמעות היא שבממוצע, בכיתה של 40 תלמידים, כ-4 תלמידים יסבלו מהפרעת קשב וריכוז (עם או בלי היפר-אקטיביות). כעת, לאחר שהבנו מה שכיחותה של התופעה, נרצה להבין כיצד היא נראית. כשלב ראשון שיאפשר לנו לעשות את ההבחנה בין הפרעת קשב וריכוז ובין דיכאון אצל הילד.
על אבחון קשב וריכוז ילדים, בהמשך המאמר ומידע מורחב במאמר שבקישור.
מהם המאפיינים מרכזיים של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים?
היפר-אקטיביות-
פעלתנות יתר שמתבטאת בתזזיתיות מתמדת. קושי לשבת בשקט, חוסר מנוחה. ילדים אלו מתקשים מאוד לשבת ברוגע, בפרט בסביבה שהינה רגועה. פעמים רבות נראה אותם זזים, ומתפתלים בכסא בחוסר סבלנות.
התנהגות פזיזה ואימפולסיבית-
למעשה אימפולסיביות. כך למשל נטייה לפעול עם מעט ואף ללא מחשבה קודמת על השלכות הפעולה; קושי בהמתנה לתורם (לדבר, לשחק) ונטייה להפר חוקים חברתיים; נטייה להתפרץ לדברי אחרים תוך כדי דיבור יתר.
קשיים בקשב-
קשיים אלו מתבטאים במגוון דרכים. למשל, נטייה להיות מוסחים בקלות, גם מגירויים בסביבה אליהם אנשים אחרים לא שמים לב כלל; בנוסף, נטייה לאיבוד ריכוז בקלות ולאחר זמן קצר,- דוגמה לכך היא יכולת לעבוד ללא שגיאות לזמן מוגבל שלאחריו העבודה מתאפיינית בפזיזות, אי ירידה לפרטים ושגיאות; מעבר מתמיד בין מטלות עם קושי להתמקד בביצוע מטלה אחת. אם אתם הורים לילד כזה, אתם ודאי אתם מכירים את הנטייה הזו גם במעבר מתמיד בין משחקים. למשל, קשיים בארגון וסדר; כמו כן, קושי במילוי אחר הוראות והקשבה לאורך זמן.
מובן, שריבוי התסמינים הללו לא פעם מוביל לירידה בתפקוד הלימודי ולירידה בהישגים .
אבחון קשב וריכוז ילדים ומבוגרים במרכז רימון
כמו שמאמר זה מדגיש, הפרעת קשב וריכוז היא בעיה מורכבת לאבחון ולטיפול. חשוב שאבחון קשב וריכוז ADHD יעשה על ידי אנשי מקצוע מומחים, בעלי הכשרה אקדמית מוכרת, ניסיון והתמחות רלוונטים והמלצות.
אנחנו במרכז רימון שמנו לעצמינו למטרה, לעזור לכם למצוא את אנשי המקצוע, הפסיכותרפיסטים והפסיכולוגים המתאימים ביותר והמקצועיים ביותר. חשוב לנו שתקבלו שירות איכותי ולכן אנו עובדים רק עם מומחים שנבדקו ועברו תהליך מיון קפדני.
צרו איתנו קשר עכשיו להתיעצות עם מומחה.