רגשות – מה הם רגשות? אילו סוגי רגשות קיימים? למה יש רגשות חיוביים ולמה שליליים? מה הרגשות משרתים בחיינו?
אלעד דהן – m.s.w עובד סוציאלי קליני, מומחה ומדריך בטיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT בילדים, נוער ומבוגרים מנהל מרכז רימון.
יעל חפץ – BS.c במדעים מדוייקים עם התמחות כ-I.M.A לילדה עם הפרעת קשב וריכוז (ובעלת הפרעת קשב וריכוז בעצמה). יעל חקרה ולמדה רבות את תחום ההורות לילדי קשב, בעיקר מתוך ניסויים קליניים שערכה עליה בתה.
רגשות – מה הם רגשות?/ יעל חפץ
כשאנחנו פוגשים חבר או מכר, פעמים רבות נתחיל את השיחה בשאלה אגבית כמו ‘מה שלומך? או ‘איך אתה מרגיש?’ פעמים נדירות אנחנו מתעכבים על השאלה הזו ובאמת משיבים בכנות.
הרי גם אם עבר עלינו יום נוראי, לא נתחיל לשתף את קרובינו ברגע בו הם אומרים לנו ‘שלום’, בכל תלאותינו.
אבל אם נניח לזה רגע בצד וננסה להבין באמת מה הם רגשות, נגלה עולם שלם, שלא בהכרח הכרנו, שיכול לסייע לנו רבות כבני אדם, הורים, אחים והכי חשוב –עם עצמנו.
כשנולדנו, אף אחד לא חילק לנו ברחם שום סוג של הוראות הפעלה, למעשה לשום דבר. תינוק בן יומו, לא מכיר דבר פרט לעובדה שיש בו מידי פעם צורך מבהיל כמעט לאכול (רעב) ויכולת לחוש כאב, חום, קור או אי נוחות. ואת כל זה, הוא מתקשר בבכי – שלא תמיד מובן לסובביו.
איך זה גורם לו להרגיש? איך את/ה היית מרגיש אם פעם אחר פעם את/ה מנסה לומר דבר מה או להסביר צורך ופשוט לא מבינים אותך?
מתוסכל? כועס? עצוב?
ברור שכן!
בדיוק בנקודה הזו, מתחילה דרכו של האדם בעולם הרגשות.
מדהים אותי לגלות פעם אחר פעם, שלמרות זאת, למרות שאנחנו מתחילים את המסע שלנו בעולם הרגשות כמעט רגע אחרי שאנחנו יוצאים לאוויר העולם (ויש שיאמרו עוד קודם – אבל זה למאמר אחר…), אני עדיין נתקלת בהורים וילדים רבים, שמתקשים עד מאוד להתמודד עם עולם הרגשות שלהם עצמם ושל אהוביהם.
בעיני, רגשות אינם רק מונח אבסטרקטי ששייך לעולם הנפש בלבד.
על פי תפיסתי, כאם לילדה עם הפרעת קשב וריכוז (ואחת כזו בעצמי), רגשות הם בראש ובראשונה תחושה פיזית אמתית. ביטויים כמו ‘כואב לי הלב’ או ‘אני מרגישה שאני מתפוצצת’ או ‘יש לי פרפרים בבטן’ אינם סתם ביטויים. הם נובעים מתחושות פיזיות אמתיות שמלוות אותנו פעמים רבות, כשאנחנו חווים רגשות עזים, בין אם הם שליליים או חיוביים.
רגש הוא למעשה תגובה של אדם לגורם או אירוע מסוים, על פי רב, אירוע חיצוני.
חשוב להדגיש את עניין ההכללה, כי במצבים מסוימים, אותם ניתן לראות פעמים רבות אצל אנשים ובעיקר ילדים, עם הפרעות קשב וריכוז, רגש עז יכול לצוץ, גם כתגובה לאירוע פנימי לחלוטין, שנסתר מעיני כל.
אצל בתי, קרה לא פעם ולא פעמיים, שהיא הגיבה בצורה קיצונית לחלוטין, לאירוע שבעיני היה שולי (או אף במקרים ממש קיצוניים, לא התרחש דבר). בדיעבד הסתבר, שבראשה התקיים תרחיש שלם, נסתר מעיני כל והיא הגיבה לאותו התרחיש הנסתר ולא למציאות האובייקטיבית, שיכולתי אני לראות.
- רשימת רגשות באנגלית
- לוח רגשות באנגלית
- לוח רגשות בעברית
- לוח רגשות בערבית
- רשימת רגשות להדפסה
- רשימה של רגשות
- רשימת רגשות בעברית
- רשימת רגשות בעברית
רגשות בראי הפסיכוגלוגיה/ אלעד דהן
חוקרים רבים התעניינו בשאלה ‘מה הם רגשות?’. לאורך השנים נמצאו מספר הסברים למה הם רגשות וכיצד הם פועלים ומשפיעים עלינו. כיום, אין הסכמה מלאה לתשובה “מה הם רגשות”.
ההגדרה המקובלת היא: רגשות הם מצב המתאר חוויה אישית של אדם והם כוללים מספר מרכיבים נוספים שמתלווים אליהם: מחשבות, תחושות גופניות והתנהגות.
רגשות הם כנראה מרכיב מולד בבני האדם. הוכחה לכך היא כי אנשים שונים מתרבויות שונות מאד, מגיבים בצורה אופיינית דומה, לרגשות שונים. בנוסף, חוקרים גילו שגם בני שבטים מבודדים, מצליחים לזהות את הרגשות המובעים בבני אדם.
כיום ידוע כי המערכת הלימבית, היא המערכת במוחינו שאחראית על התגובות שלנו לגירויים רגשיים.
שאלתם את עצמכם פעם באמת מה הם רגשות ולמה יש לנו רגשות? הרי האבולוציה היתה אמורה להכחיד כל תופעה אנושית שאינה השרדותית.
אז מסתבר שלרגשות ישנם יתרונות אבולוציונים. התפיסה הרווחת היא כי באמת רגשות קיימים מכיוון שיש להם צורך השרדותי, קיומי. אם תרצו, רגשות הם סוג של מצפן. המטרה שלהם היא לעזור לנו “ולהציל” אותנו מסכנות.
נהוג להתייחס לרשימת 5 הרגשות הבסיסיים ביותר: שמחה, עצב, כעס, חרדה וגועל (כן, כן, בדיוק כמו בסרט “הקול בראש”).
בסרט מוצגת בצורה מעניינת וציורת, מערכת הרגשות, או הנפש, של נערה צעירה וכיצד הרגשות שלה פועלים, כיצד הם משפיעים עליה ומה הקשר בין רגשות וזכרון.
אז מה הפונקציה ההשרדותית של כל אחד מהרגשות האלה שציינתי? נסו לחשוב כיצד כל אחד מהרגשות הללו, עשוי לתרום להשרדות שלכם. חשוב לזכור מהי השרדות: “התקיימות למרות המכשולים” (מילון אוקספורד). מבחינה ביולוגית, השרדות היא היכולת שלנו כאורגינזם, להמשיך ולשרוד ולצלוח את תהליך הברירה הטבעית, לאורך שנים רבות של אבולוציה.
ובמילים פשוטות – השרדות היא היכולת שלנו להקים משפחה ולהוליד ילדים, על מנת להעביר אליהם ולדורות הבאים, את הגנים שלנו.
רשימת רגשות
עכשיו תנסו לחשוב איך כל אחד מהרגשות הבסיסיים שמנינו רלוונטים לתהליך זה. נתחיל מהברורים וההגיוניים יותר:גועל – מטרתו להרחיק אותנו ממחוללי מחלות, כלומר ממאכלים מקולקלים, מחלות, ריקבון וכל פוטנציאל פגיעה בנו ובבריאות שלנו.
פחד – מטרתו להגן עלינו מפני סכנות חיים. תגובת פחד מעוררת בגוף שלנו תגובה פיזיולוגית שמטרתה להכין אותנו להתמודד עם גורם מסוכן (בריחה או תקיפה).
כעס – נועד לסמן לנו כאשר מתקיים חוסר צדק או במילים אחרות, כאשר הגבולות הפיזים או הנפשיים שלנו נפרצים ומסמן לנו ואף מכין את הגוף שלנו להתמודד עם חוסר הצדק ולהגן על עצמינו.
ועכשיו לרשימת רגשות שמעט יותר מורכב להסביר:
שמחה ועצב
שמחה – מעוררת בנו תחושה נעימה, מוטיבציה לעשיה, רצון להתקרב אחד לשני, להיות פרודקטיבים. זוהי המטרה ההשרדותית של שמחה, לעורר בנו את כל התחושות הללו ולעזור לנו, בשורה התחתונה, להמשיך לשרוד ולהעביר את הגנים שלנו.
עצב – נסו לחשוב איזו תגובה גופנית עצב מעורר בכם?! בדרכ’ עצב גורם להתכנסות, התבודדות, חשיבה מעמיקה… איך זה יכול לתרום להשרדות שלכם? ובכן מסתבר שלעצב פונקציה חשובה לא פחות מלשאר הרגשות.
אנחנו עצובים כאשר אנחנו מאבדים משהו או מישהו. על מנת להתגבר על האובדן ולחזור לתפקוד, עלינו לעבד את האובדן ולהשלים עימו, בסופו של התהליך. מטרתו של העצב היא לאפשר לנו לבצע את העיבוד הזה, על מנת, בסופו של דבר…. ניחשתם… להמשיך לשרוד.