אוטיזם, או הפרעה על ספקטרום האוטיסטי (ASD), מתייחס למגוון רחב של מצבים המאופיינים באתגרים וקשיים בכישורים חברתיים, התנהגויות חוזרות ונשנות ובעיות שפה ותקשורת לא מילולית.
הגדרה – מה זה ASD
אוטיזם או הפרעה בספקטרום האוטיסטי (ASD), זהו מונח המתייחס למגוון רחב של מצבים המאופיינים באתגרים בכישורים ומיומנויות חברתיות, התנהגויות חוזרות ונשנות, קשיי שפה ותקשורת לא מילולית. על פי המרכז לבקרת מחלות בארה”ב, כיום בארה”ב כ -1 מכל 54 ילדים אובחן ב ASD.
אנו יודעים כי אין סוג אחד של שאין תסמונת אוטיסטית אחת, אלא תת -סוגים רבים, המושפעים מאד משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. מכיוון שהפרעה על הספקטרום האוטיסטי היא הפרעה על ספקטרום רחב, לכל אדם הסובל מ ASD יש חוזקות וקשיים שונים. הדרכים בהן אנשים עם ASD לומדים, חושבים ופותרים בעיות מגוונות מאד ויכולות לנוע על רצף בין קושי משמעותי לבין כישורים יוצאי דופן בתחומים מסויימים. חלק מהאנשים הסובלים מ- ASD עשויים להיות זקוקים תמיכה משמעותית בחיי היומיום שלהם, בעוד שאחרים עשויים להזדקק לתמיכה פחותה ובמקרים מסוימים לחיות באופן עצמאי לחלוטין.
מספר גורמים עשויים להשפיע על התפתחות ASD. לעתים קרובות אוטיזם מלווה ברגישויות חושיות ובעיות רפואיות כגון הפרעות במערכת העיכול, התקפיי זעם או הפרעות שינה, כמו גם אתגרים בתחום בריאות הנפש כגון חרדה, דיכאון ובעיות קשב.
גורמי סיכון להתפתחות אוטיזם ASD
ASD מזוהה עם שילוב של גנטיים ו גורמים סביבתיים .
גורמי סיכון במהלך ההריון כוללים זיהומים מסוימים, כגון אדמת , רעלים כולל חומצה ולפרואית , אלכוהול, קוקאין , חומרי הדברה , עופרת , וכן זיהום האוויר , הגבלה גדילת העובר וכן מחלות אוטואימוניות .
ישנן סיבות סביבתיות אחרות, אך הן שנויות במחלוקת ואין הסכמה לגביהן בקהילה המדעית; למשל, השערה לגבי חיסונים שעלולים לגורם לאוטיזם. הפרעה אוטיסית משפיהע על עיבוד המידע במוח ועל האופן שבו תאי העצב והסינפסות (חיבור בין תא עצב אחד למשנהו) מתחברים ומתארגנים, אך אן כיום לאנשי המקצוע תשובה ברורה כיצד זה מתרחש.
טיפול באנשים עם תסמונת אוטיסטית
לא הוכח כי ישנו טיפול המרפא הפרעה על הספקטרום האוטיסטי ASD. לעומת זאת, כן הוכח כי מספר התערבויות מפחיתות תסמינים ומשפרות את יכולתם של אנשים עם ASD לתפקד ולהיות חלק פעיל ועצמאי בקהילה. ניתן להשתמש בהתערבויות התנהגותיות, פסיכולוגיות, חינוכיות ו/או בניית מיומנויות כדי לסייע לאנשים עם הפרעה על הספקטרום האוטיסטי ללמוד כישורי חיים הדרושים לחיים עצמאיים, כמו גם מיומנויות חברתיות, מיומנויות תקשורת וכישורי שפה אחרים. הטיפול נועד גם לצמצם התנהגויות מאתגרות ולחזק את נקודות החוזקה של הילד או האדם. חלק מהמבוגרים עם ASD אינם מסוגלים לחיות באופן עצמאי.
עם השנים התפתחה “תרבות אוטיסטית”. מדובר באנשים על הספקטרום האוטיסטי ואנשי מקצוע מהתחום אשר מאמינים כי ASD זו אינה מחלה שיש להרפא ממנה. הם סבורים כי הדרך האמיתית להתמודד עם האתגר זה ללמוד איך לחיות איתה ולהתאים את הסביבה לאנשים וילדים עם אוטיזם (ASD) בצורה יעילה יותר.
טיפול פסיכולוגי / פסיכותרפיה כטיפול תומך באוטיזם: שיפור מיומנויות חברתיות ורווחה רגשית
הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD) היא מצב נוירו-התפתחותי המאופיין בקשיים באינטראקציה חברתית, אתגרי תקשורת והתנהגויות נוקשות החוזרות על עצמן. אמנם אין תרופה לאוטיזם, אבל התערבויות וטיפולים שונים יכולים לעזור לאנשים עם אוטיזם (ASD) לנהל חיים מספקים. גישה אחת כזו היא פסיכותרפיה, שיכולה לספק תמיכה משמעותית ורבת ערך ולסייע בשיפור מיומנויות חברתיות, שיפור הויסות הרגשי וטיפול במצבים נלווים לאוטיזם. מאמר זה בוחן את האפשרויות של פסיכותרפיה (טיפול רגשי / טיפול פסיכולוגי) כטיפול תומך לאנשים עם אוטיזם, במיוחד בהקשר של פיתוח מיומנויות חברתיות וקידום הרווחה הרגשית. בנוסף, מודגשת החשיבות של פנייה להדרכת הורים מקצועית כמשאב רב ערך בניווט בין אתגרים אלו.
פסיכותרפיה כטיפול תומך
פסיכותרפיה, המכונה גם טיפול בשיחות או טיפול רגשי, כוללת מערכת יחסים טיפולית בין איש מקצוע מיומן לילד או האדם עם האוטיזם. אמנם טיפול פסיכותרפי לא יכול לטפל ישירות בתסמיני הליבה של אוטיזם, אבל הוא בהחלט יכול לתת מענה לאתגרים נלווים, מצבים נלווים ולתרום לרווחה הרגשית של המטופל.
שיפור מיומנויות חברתיות
א. אימון מיומנויות חברתיות:
פסיכותרפיה יכולה להציע התערבויות חשובות שמטרתן לשפר מיומנויות חברתיות אצל אנשים עם אוטיזם. אימון והקניית מיומנויות חברתיות יכול לסייע לאנשים על הספקטרום האוטיסטי לפתח התנהגויות חברתיות מתאימות יותר לסביבה ולחברה, להבין רמזים לא מילוליים ולשפר מיומנויות תקשורת. ניתן להשתמש בטכניקות כמו דוגמא אישית, משחקי תפקידים והכנה לתסריטים חברתיים שונים ודרכי תגובה אפשריות, כדי לחזק אינטראקציות חברתיות חיוביות ולשפר את הכישורים החברתיים של הילד או האדם.
ב. טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT
טיפול CBT הוא למעשה גישה טיפולית ספיציפית המהווה חלק ממגוון הגישות הקימות בטיפול הפסיכולוגי. טיפול CBT נמצא בשימוש נרחב כיום למגוון קשיים והוא יכול להיות יעיל מאד גם עבור אנשים עם אוטיזם ASD. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, מתמקד בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים, שיפור ההבנה וקריאת המצבים החברתיים וכן הקניית אסטרטגיות התמודדות מגוונות. טיפול CBT יכול לעזור לאנשים לאתגר אמונות בעיתיות, המקשות על התנהלות במצבים שונים, לנהל חרדה ולתמרן טוב יותר במצבים חברתיים ובקלות רבה יותר.
שיפור הרווחה הרגשית
א. ויסות רגשי
אנשים עם ASD מתמודדים, לעתים קרובות, עם אתגרים בוויסות הרגשות שלהם. פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי) יכולה לעזור להם לפתח מנגנוני התמודדות עם רגשות, לזהות טריגרים רגשיים ולרכוש מיומנויות לויסות רגשי. מטפלים ופסיכולוגים, עשויים להשתמש בטכניקות כגון מיינדפולנס, תרגילי הרפיה והבניה קוגניטיבית מחודשת, בכדי לסייע לאנשים ולילדים על הספקטרום האוטיסטי, לנהל ולהביע את רגשותיהם בצורה יעילה יותר.
ב. מצבים נלווים לאוטיזם
אנשים רבים עם אוטיזם חווים מצבים נלווים כגון חרדה, דיכאון או הפרעת קשב וריכוז (ADHD). פסיכותרפיה יכולה לסייע במצבים אלו על ידי מתן מרחב בטוח ליחידים (מבוגרים, נוער וילדים) לחקור את רגשותיהם, ללמוד טכניקות לניהול מתח ולפתח אסטרטגיות להתמודדות עם אתגרים יומיומיים, שהם חווים.
התערבויות ממוקדות וגישות מותאמות אישית
פסיכותרפיה עבור אנשים על הספקטרום האוטיסטי צריכה להיות מותאמת לצרכיהם ולחוזקותיהם הייחודיים. בעוד שאנשים מסוימים עשויים להפיק תועלת מ-CBT, אחרים עשויים להגיב טוב יותר לגישות חלופיות כגון טיפול במשחק, טיפול באמנות או טיפול בדרמה. המומחיות של הפסיכולוג, יחד עם הערכה ומשוב מתמשכים, יכולה להנחות את בחירת ההתערבות הטיפולת המתאימה ביותר.
החשיבות של הדרכת הורים מקצועית
בנוסף לטיפול רגשי לילדים על ספקטרום האוטיזם, פנייה להדרכת הורים מקצועית היא חיונית. להורים תפקיד חיוני בתמיכה בהתפתחות וברווחתו של ילדם. הדרכה מקצועית יכולה לצייד את ההורים באסטרטגיות לתקשורת יעילה, כלים לניהול התנהגויות מורכבות ומיומנויות וכלים לטיפוח אינטראקציות חברתיות של ילדם. קבוצות תמיכה להורים יכולות גם לספק רשת חשובה לשיתוף חוויות, ידע ותמיכה רגשית.
לסיכום – טיפול פסיכולוגי / טיפול פסיכותרפי באנשים עם ASD ובני משפחותיהם
פסיכותרפיה מציעה אפשרות טיפול תומכת לאנשים עם אוטיזם, המתייחסת לפיתוח הכישורים החברתיים שלהם ולהשפעה חיובית על רווחתם הרגשית. באמצעות הקניית מיומנויות חברתיות, טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות (מטיפול CBT) והתערבויות המכוונות לוויסות רגשי, פסיכותרפיה מספקת כלים חשובים לנווט בין האתגרים הקשורים לאוטיזם ASD. יתרה מכך, פנייה להדרכת הורים מקצועית יכולה להעצים את ההורים ובכך להשתתף באופן פעיל במסע הטיפולי של ילדם. מכיוון שכל פרט עם אוטיזם הוא ייחודי, גישה אישית ורב-ממדית, הכוללת טיפול והדרכה הורית, יכולה לשפר משמעותית את הרווחה הכללית ואיכות החיים של אנשים עם אוטיזם.
שכיחות
על פי הערכות ומחקרים שנערכו בשנות ה 2000 נמצא כי הפרעות על הרצף האוטיסטי משפיעות על 24.8 מיליון בני אדם (בדיקה שנערכה בשנת 2015) . בתקופה זו הוערך מספר האנשים והילדים עם אוטיזם קלאסי ברחבי העולם בשכיחות של 1-2 אנשים / ילדים / מתבגרים לכל 1,000 איש וכ 6 אנשים לכל 1000 איש באוכלוסיה שאובחנו עם הפרעה כלשהי על הקשת האוטיסטית . ASD שכיח פי 4 עד 5 פעמים יותר אצל גברים מאשר בקרב נשים. מספר האנשים המאובחנים עלה באופן דרמטי מאז שנות השישים, מה שעשוי לנבוע בחלקו משינויים באבחון. השאלה האם השכיחות עלתה אינה ברורה נכון להיום. כמו כן קיימת השערה כי מידע לא מספק, גורם לאבחון בשכיחות נמוכה ממה שהוא קיים במציאות.
סימנים לאוטיזם / תסמינים
סימנים לאוטיזם מופיעים בדרך כלל עד גיל שנתיים או 3. ישנם כמה עיכובים התפתחותיים הקשורים ל ASD, היכולים להופיע אפילו מוקדם יותר. לעתים קרובות ניתן לאבחן ASD כבר בגיל 18 חודשים. מחקרים מראים שהתערבות מוקדמת מובילה לתוצאות חיוביות מאוחר יותר בהמשך חייהם של אנשים עם ASD.
- בשנת 2013 מיזג האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי ארבע אבחנות שונות בספקטרום האוטיסטי לאבחנה רחבה אחת של הפרעה על ספקטרום האוטיזם (ASD). אנשי המקצוע כללו הפרעה אוטיסטית, הפרעה מתפרקת בילדות, הפרעה התפתחותית מקיפה-שלא צוינה במקום אחר (PDD-NOS) ותסמונת אספרגר .
- להמשך קריאה על סימנים לאוטיזם / אוטיזם תסמינים, עברו למאמר בנושא.
אבחון ASD
על פי המדריך להפרעות מנטאליות 5 –DSM (מדריך האבחון האמריקאי להפרעות פסיכאטריות) , על מנת לאבחן הפרעה על הרצף האוטיסטי ASD, נדרשת עמידה לפחות בקריטריונים 1 ,2 ו-3
קריטריון 1 לאבחון – ליקויים משמעותיים ומתמשכים בתקשורת חברתית וביצירת אינטראקציות חברתיות הדדיות.
קריטריון 2 לאבחון – דפוסי התנהגות חוזרים ו/או תחומי עניין מצומצמים.
קריטריון 3 לאבחון – התסמינים של אוטיזם ASD, חייבים להופיע בגיל הרך.
קריטריון 4 לאבחון – קיימת כיום לקות קלינית משמעותית בתפקוד החברתי והלימודי.
קריטיריון 5 לאבחון – ללא לקות שכלית התפתחותית או איחור התפתחותי שיכול להסביר את ההפרעה.
לקריאה נוספת בנושא אבחון, הכנסו למאמר בנושא אבחון אוטיזם ASD ודרכי טיפול.
סוגים שונים של הפרעות על הספקטרום האוטיסטי
אוטיזם (ASD) היא אחת מחמש הפרעות ההתפתחות הנפוצות (PDD = הפרעה התפתחותית נרחבת), המתאפיינות בחריגות נרחבות של אינטראקציות חברתיות ותקשורת, עניין במגוון נושאים מוגבל מאוד והתנהגות החוזרת על עצמה.
מתוך חמש האבחנות השונות של PDD, תסמונת אספרגר היא הדומה ביותר להפרעה על הרצף האוטיסטי מבחינת תסמינים וסימנים; תסמונת רט ו הפרעה מתפרקת בילדות כוללים כמהה סימנים משותפים עם אוטיזם; PDD שלא צוין במקום אחר (PDD-NOS; נקרא גם אוטיזם לא טיפוסי ) מאובחן כאשר הקריטריונים אינם מתקיימים להפרעה ספציפית יותר. בניגוד לאוטיזם, לאנשים הסובלים מתסמונת אספרגר אין עיכוב משמעותי בהתפתחות השפה .
הטרמינולוגיה בתחום יכולה להיות מבלבלת, שכן אוטיזם, תסמונת אספרגר ו- PDD-NOS מכונים לעתים קרובות הפרעות בספקטרום האוטיסטי או לפעמים הפרעות אוטיסטיות. לעומת זאת אוטיזם עצמו מכונה לעתים קרובות הפרעה על הרצף האוטיסטי , אוטיזם בילדות או אוטיזם אינפנטילי . במאמר זה המונח “אוטיזם” מתייחס להפרעה האוטיסטית הקלאסית.
התייעצו עם איש מקצוע מומחה בתחום
התקשרו עכשיו להתייעצות ללא התחיבות
הערה לסיום בנוגע לאבחון ASD ואספרגר:
בשנת 2012 התפרסם ה DSM-5 (גרסתו ה 5 של מדריך האבחון הפסכיאטרי האמריקאי).
בגרסה זו נערכו שינויים משמעותיים באבחון אוטיזם, ASD, אספרגר, PDD וכולי.
להלן סיכום השינויים:
Autism Spectrum Disorder \ ASD
•זהו שם חדש שמאחד את 4 האבחנות השונות שהופיעו בגרסה הקודמת של ה-DSM-IV-TR תחת:
Pervasive Developmental Disorders )PDD) :
Autistic Disorder
Asperger’s Disorder
Childhood Disintegrative Disorder
Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified
•הפרעה על הספקטרום האוטיסטי ASD זהו שם חדש המשקף את הקונצנזוס המדעי שארבעת האבחנות הנפרדות הקודמות הן למעשה מצב אחד עם רמות שונות של חומרת הסימפטומים בשני תחומים עיקריים:
1. חסר בתקשורת ובאינטראקציה חברתית
2. חזרתיות מוגבלת בהתנהגויות, בתחומי עניין ובפעילויות restricted repetitive behaviors, interests, and activities
בהעדר מרכיב 2 הנ”ל של חזרתיות, האבחנה תהיה Social Communication Disorder SCD.
•המטרה של שינוי זה לפי הצהרת ה-APA: “כדי לסייע לאבחנה יותר מדויקת ועקבית של ילדים עם אוטיזם”.
ובכל זאת, סימפטומים של הפרעה על הרצף האוטיסטי – במיוחד אלו שהיו קשורים בעבר לאספרגר – עדיין מאובחנים באופן תדיר כהפרעת קשב וריכוז ( ADHD ), הפרעות במצב הרוח (דכאון, חרדה, התקפי כעס) , הפרעה אובססיבית כפייתית (OCD) ובעיות קשורות אחרות – המובילות לקושי לטפל בצורה מוצלחת בקשיים.