סיפורה של יעל ומחקרה האישי בתחום הרגשות החל, שלא במפתיע, עם כניתסה לעולם ההורות. כמו כל הורים בעולם, גם יעל התמודדה עם קשיים ומצבים רגשיים מורכבים שלה כאמא ושל ילדיה וכמו כולנו, לעיתים, לא בהכרח בהצלחה גדולה.
היום אנשי המקצוע מכנים זאת בשפה המקצועית “ויסות רגשי”. זהו תחום שלם שנחקר מהיבטים רבים ומגונים (היבטים פיזיולוגים של רגשות, היבטים בין אישיים, היבטים פסיכולוגים ועוד ועוד). השאלה המרכזית היא, מה הם רגשות, למה אנחנו צריכים רגשות ואיך הם משפיעים עלינו וכיצד רגשות משפיעים על האינטראקציה שלנו עם הסביבה.
יעל חפץ, מתוך האתר “הרגשות של איילת”
“מִכָּל הַתַּפְקִידִים הַמִּקְצוֹעִיִּים שֶׁמִּלֵּאתִי בְּחַיַּי, תַּפְקִידֵי כְּאִמָּא הוּא לְלֹא סָפֵק הֶחָשׁוּב וְהַמַּשְׁמָעוּתִי בְּיוֹתֵר שֶׁנָּפְלָה בִּזְכוּתִי הָאֶפְשָׁרוּת לְמַלֵּא”
יעל חפץ, מחברת הספר “הרגשות של אילת” לא התחילה את דרכה כסופרת או סופרת ילדים. הייתה זו המציאות שהפכה אותה לכזו.
יעל, אמא לילדה עם הפרעת קשב וריכוז ADHD (וילדת קשב בעצמה), אשת שיווק דיגיטלי במקצועה, מצאה את עצמה מנותקת ממשפחה, חברים או תמיכה פדגוגית, במדינה מרוחקת וזרה, נאלצת להתמודד עם התפרצויות בכי וזעם של בכורתה, יום אחר יום – כמה פעמים ביום.
במסעה למצוא מזור לבתה ולה, היא ניסתה עשרות אם לא מאות שיטות, בהן ניסתה לדבר אל לב הילדה הגועשת, בתקווה להשיב את השלווה. רוב רובם של ניסיונותיה עלו בתוהו, עד שהגיע אחר צהרים גורלי אחד, בו יעל גילתה את נוסחת הקסם.
תכף נסביר מה בעצם קרה שם, אך לפני מעט רקע.
יעל, מעידה על עצמה, שתמיד אמרו שהיא ילדה עם דימיון מאד מפותח. כנראה זה היה הבסיס ההכרחי להתפתחות דימיונה של יעל, יצירת אותם יצורי רגשות מיוחדים ולבסוף, המצאת “נוסחת הקסם” המיוחדת של יעל שכבר היום, עובדת עבור הרבה מאד ילדים והורים.
יעל חפץ, מתוך האתר “הרגשות של איילת” -> “קצת עלי”
“כְּשֶׁהָיִיתִי יַלְדָּה, תָּמִיד אָמְרוּ לִי שֶׁיֵּשׁ לִי דִּמְיוֹן מְאוֹד מְפֻתָּח. מֵעוֹלָם לֹא מַמָּשׁ הֵבַנְתִּי עַל מָה הַמְּבֻגָּרִים הָאֵלּוּ מְדַבְּרִים, עֲבוּרִי, זוֹ פָּשׁוּט הָיְתָה הַדֶּרֶךְ בָּהּ רָאִיתִי אֶת הָעוֹלָם
לְשִׂמְחָתִי הַרְבֵּה, גַּם בְּבַגְרוּתִי הַדִּמְיוֹן הַמְּפֻתָּח שֶׁלִּי עֲדַיִן לֹא עָזַב אוֹתִי וְהוּא זֶה שֶׁמְּאַפְשֵׁר לִי לְדַמְיֵן יְצוּרִים עִם עֵינַיִם מַצְחִיקוֹת וְשֶׁעָרוֹת מַעֲלוֹת עָשָׁן, שֶׁעוֹזְרִים מְאוֹד לַיְּלָדִים שֶׁלִּי”
כך מתחיל הסיפור
“היינו בנסיעה משפחתית שגרתית לחלוטין ואז, דבר מה הפעיל את כל הסירנות והנה, הילדה, שוב, צועקת, בוכה וממש משתוללת בכיסא הבטיחות.
הסתובבתי אליה (בעלי נהג), הבטתי בה ואני חושבת שלראשונה בחיי, הצלחתי לראות אותה. לראות אותה באמת. את הקושי, את התסכול, את הכאב הגדול והכעס הענק שלה. הבנתי שאני רואה אותה ואת כל הרגשות שלה בבירור – אבל היא – לא!
באותו יום גורלי, בניסיון הרגעה 456,765,783 פניתי אליה ופשוט התחלתי לתאר לה את כל הרגשות שלה כיצורים קטנים, שבאו לבקר אותה.
לכל אחד מהיצורים נתתי את השם של הרגש אותו הוא מייצג (כעס, תסכול, עצב וכו’) וגם מיקמתי כל אחד מהם במקום בו ניתן לחוש אותו בגוף (את כעס מרגישים בלב, את תסכול בראש וכך הלאה).
כבמטה קסם, ניסיון הרגעה 456,765,783 צלח. הוא אכן היה חדשני ושונה מכל הניסיונות הקודמים והנה – זה קרה! היא נרגעה, מחתה דמעה והמשיכה הלאה.
בעלי התבונן בכל האירוע מהצד ואמר: “אולי תכתבי על זה ספר?”
אולי…באמת אולי.”
משם הדרך לכתיבת הספר הראשון ‘הרגשות של איילת’ הייתה יחסית קצרה.
הרגשות של איילת
מדובר בספר ילדים המסופר בגובה עיניהם. בין השורות, מסתתרת לה טכניקה בת שלושה שלבים, אשר מקנה להורים ולילדים כלים פשוטים וזמינים לוויסות רגשי.
דרך הלימוד מועברת באמצעות סיפור מצחיק ושנון, הכתוב בחריזה שיוצרת קריאה קולחת ומהנה.
הספר נכתב הרבה לפני שבתה של יעל אובחנה עם הפרעת קשב וריכוז והרבה הרבה לפני שהיא ידעה מהו וויסות רגשי.
מדובר למעשה בשיטה שפיתחה בעצמה, בכדי להתמודד עם התפרצויות הזעם והבכי של בתה.
אחרי כתיבת הספר, יעל השקיעה זמן רב בקריאה של אינספור מאמרים על ויסות רגשי ודרכם היא למדה, שלמעשה היא השתמשה בשיטות המקובלות היום וכוללות מיומנויות כגון: שיום רגשות (מתן שם לעצם אבסטרקטי) ודמיון מודרך.
את הספר קראו אנשי חינוך, פסיכולוגים ואנשי מקצוע מתחום החינוך המיוחד. את חוות הדעת שלהם על הספר, תוכלו למצוא כאן.
ניתן לקבל טעימה קטנה מהספר באמצעות הקישור הזה: הרגשות של איילת.
לרכישת הספר הרגשות של איילת
פרוייקט מיוחד עם מרכז רימון
יעל, יצרה קשר עם אלעד דהן, מנהל מרכז רימון, על מנת שיעזור לה להפיץ את הספר ואת הבשורה שהוא מביא עימו.
אלעד, כמומחה בטיפול רגשי וטיפול CBT בילדים ונוער, שמע על הספר, הכיר את יעל בכמה שיחות טלפון והתלהב מאד לקרוא אותו. הוא ראה בו הזמנות מצוינת לפתח כלי ייחודי שיכול להיות יעיל מאד ויכול לעזור להרבה מאד לילדים והורים מתוסכלים.
יעל ואלעד המשיכו לדבר והחליט ליצור שיתוף פעולה ייחודי.
תחילתו של שיתוף הפעולה הוא בכתיבת סדרת כתבות בנושא רגשות – מה הם רגשות (קישור למאמר הראשון בסדרה).
המשכנו (ועוסקים ברגעים אלו ממש) בפיתוח כלים טיפוליים ייחודיים המגובים גם בניסיון קליני וגם במחקר.
ובעתיד? היד עוד נטויה….