דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?

מחבר/ת:בחיק האם - מרכז טיפול ותמיכה רגשית ליולדת לתינוק ולמשפחה
התמחות: הריון ולידה

דיכאון אחרי לידה למי פונים? מי יכול לטפל בדיכאון לאחר לידה?
“אני סובלת. מי רשאי לטפל בי?”

מחקרים מראים כי נשים שסובלות מתסמינים של דיכאון אחרי לידה לעיתים לא ימהרו לבקש עזרה מקצועית כדי לטפל בבעיות שלהן.  אמהות חוששות מהסטיגמה אשר קיימת לגבי  צריכת שירותים נפשיים בכלל ובמיוחד כאשר מעורב בטיפול תינוק אשר רק עתה נולד.
בחלק מהתרבויות, אין בכלל לנשים לגיטימציה להיעזר באנשי מקצוע אחרים בסיוע רגשי )בגלל קשיים בטיפול בתינוק או באם עצמה. פניה לטיפול עלולה להתפרש בטעות כעדות ליכולת הורית לקויה ולכן אמהות לא יפנו בכלל לקבל טיפול.
במידה ויש צורך להשתמש בטיפול תרופתי האמהות יחששו מהחמרה של הסמפטומים כתוצאה מנטילת הכדורים או מאיבוד שליטה תחת השפעת התרופות. לדעתן, תופעות הלוואי של הכדורים עלולות להקשות  יותר את מצבן ולאו דווקא לשפר אותו. בנוסף, נטילת תרופות מתקשרת באופן אוטומטי לתחלואה ואף אחת לא הייתה רוצה להיתפס כ”חולת נפש”.

כשהסימפטומים כבר ניכרים, ונשים סובלות מאוד מתופעות של “דיכאון לאחר לידה” הן יתחילו לחשוב על פניה לטיפול.

השאלה הכי קשה בשלב זה היא:
לאן לפנות?
מה הכי יכול לעזור לי?
מי יכול לעזור לי?

הרשת האינטרנטית מלאה בעצות ופתרונות שיש עבור לנשים כדי לסייע להן בהתמודדות עם הקשיים שלהם. חלק מהשירותים מציעים “טיפולים אלטרנטיביים” לרפואה הקונבנציונלית וחלקם “טיפולים משלימים” אשר באים ביחד עם הטיפול הרגשי / פסיכולוגי או הטיפול הרפואי. חשוב לבדוק לעומק לאיזה מהמטפלים יש רישיון לעסוק בעבודה טיפולית ואם ישנם אנשים אשר קוראים לעצמם “מטפלים” אבל הם עוסקים בשרלטנות ויכולים בהתערבויות שלהם (באמת )להזיק ולהחמיר את מצבם של האם, התינוק והמשפחה.

מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

    שלב האבחון של “דיכאון לאחר לידה”

    בשלב הראשון, כשכבר זיהית כי את סובלת מתסמינים אשר מזכירים “דיכאון לאחר לידה”, כדאי שתעני על שאלון לאבחון עצמי אשר ייתן לך כיוון מה עוצמת התחושות שלך והאם את נמצאת ב”דיכאון קליני” או שאת סובלת עדיין מתסמינים של “דכדוך”, “הפרעת הסתגלות” וכד’.
    ברשת ניתן למצוא במקומות רבים שאלון דיכאון אחרי לידה ה EPDS או “אדינבורו” שבו מוצגות 10 שאלות אשר תשובה עליהם תאשר לך האם את אכן סובלת מהאבחנה שחשבת עליה ואם לא.
    חשוב שתזכרי שסבל של כל אישה אינו דומה לסבלה של אישה אחרת ודיכאון של אחת נובע מסיבות שונות מהסיבות של דיכאון של אישה אחרת אבל במידה והסימפטומים שלכן דומים אחת לשניה אתן יכולות להיות מאובחנות באותה אבחנה של “דיכאון לאחר לידה”.

    שלב בדיקת האבחנה המבדלת

    בחלק מהמקרים אפשר שאת סובלת “מדיכאון לאחר לידה” שאינו קשור לגורמים רגשיים, חברתיים, סביבתיים. כדאי שבשלב הזה תפני לרופא המשפחה שלך ותבקשי הפנייה לבדיקות דם אשר יאבחנו מה המצב הגופני שלך לאחר הלידה ואם חזרת לתפקוד גופני כמו לפני לידת התינוק שלך.

    דיכאון אחרי לידה למי פונים - מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה? מומחי בחיק האם - מרכז רימון מסבירים
    דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה? מומחי בחיק האם – מרכז רימון מסבירים

    גורמים נוספים לאבחון של “דיכאון לאחר לידה”

    • תת פעילות של בלוטת התריס
    • חסר קיצוני של ויטמין D
    • חסר קיצוני של ברזל
    • חסר קיצוני של 12 B

    שימי לב שחסר בשעות שינה יכול אף הוא לגרום לתסמינים רבים של דיכאון.

    שלב העזרה העצמית

    לפני שאת נעזרת באחרים כדאי שתבדקי עד כמה מסוגלת בכוחות עצמך לצאת מהמצב הלא פשוט אליו נקלעת. כדאי שתשאלי את עצמך מספר שאלות:

    האם אני שותה מספיק מים במהלך היום? – שתיית מים מסייעת בהנעת הגוף והנפש ויכולה להניע את הגוף שלך לתפקוד במצבים בהם את מרגישה שאת לא מסוגלת בכלל לתפקד יותר לבד ו/או עם התינוק.

    האם אני אוכלת אוכל מזין ושומרת על תזונה נכונה? – תינוק בריא חייב אמא שדואגת לעצמה ומזינה גם את עצמה ולא רק אותו. הקפידי לאכול כשאת קמה ארוחת בוקר עשירה כדי שיהיו לך כוחות להמשיך את היום. כל מכונה, במיוחד גוף האדם, לא יוכל לתפקד ללא “דלק” והמזון הוא “הדלק” ההכרחי לשיפור המצב הגופני והנפשי כאחד. כדאי לשלב בתפריט היומי פירות וירקות, חלבונים ודגנים.

    האם אני מקיימת פעילות גופנית? – עד לא מזמן הגוף שלך היה עסוק בנשיאת תינוק בתוך הרחם. הרבה שרירים הופעלו שהיו חשובים במהלך ההריון. בלידה הופעלו שרירים אחרים שהזדקקת להם כדי להוציא את התינוק לאוויר העולם ועכשיו את נדרשת לפעולות שהגוף לא היה מוכן אליהם קודם כמו נשיאת התינוק על הידיים למשל.

    אם את מסוגלת, חשוב לקיים פעילות גופנית בכל יום. אפשר להתחיל בהליכה בשכונה ליד הבית ואולי גם להרחיק לאזורים שיש בהם נוף יפה אם יש בסביבה. מי שיוצאת להליכה בשעות הבוקר , יכולה לקחת אתה את התינוק בעגלה ולנצל זאת לזמן איכות משותף, אך יש מי שימליצו על ניתוק של האם מהתינוק לפרקי זמן קצובים, שבהם היולדת מאפשרת לעצמה להתאוורר, והתינוק מבלה זמן איכות עם האב או עם הסבים והסבתות ניתן גם להשתתף בחוגי ספורט המיועדים לנשים לאחר לידה.

    האם שיתפתי מישהו מהסובבים אותי במה שעובר עלי? – מחקרים מראים כי מעט מאוד אנשים מדווחות על קשיים רגשיים מהם הן סובלות וגם התשובות שהן נותנות בטיפול החלב כאשר הן נשאלות לגבי מצבן הנשי הן חלקיות ולא מדוייקות. נשים רבות נשארות לבד עם מה שהן מרגישות וכשאת סוחבת לבד משא כבד הוא כבד הרבה יותר מאשר אם את סוחב אותו עד מספר אנשים. חשוב שלא תישארי לבד עם הרגשות והתחושות שלך. דברי עם בן / בת הזוג, עם בני המשפחה או עם חברים קרובים. אפשר להיעזר בקבוצת תמיכה שניתן למצוא באינטרנט, שתוכל לעזור בתקופה הלא פשוטה הזו. שיחה עם אימהות טריות או עם אימהות מנוסות אחרות יכולה לעזור מאד להרגיש שאת לא לבד בתקופה הזאת ושיש עוד אחרות שנמצאות בדיוק כמוך “באותה סירה”.

    שלב הפנייה למטפל יועץ / מאבחן

    אם את מרגישה שאת זקוקה לעזרה מקצועית כדאי שתפני לאיש מקצוע שמכיר ומיומן בכל השירותים המוצעים בתחום בריאות הנפש. במהלך הפגישה האבחונית הראשונה (אינטייק), ילמד המאבחן את כל ההיסטוריה הנפשית והרפואית שלך, את מקורות התמיכה שלך, את הנטיות האישיות שלך לסגנונות טיפול מסויימים והאפשרויות הכלכליות שלך והוא יכוון אותך לאן ולמי כדאי לך לפנות באזור שקרוב למקום מגורייך.

    חשוב שהמטפל יהיה בעל רישיון טיפולי מוכר מאחד המוסדות המוכרים למתן עזרה נפשית ורפואית. אל תהססי לשאול את המטפל מה ההכשרה שלו ואם הוא מיומן לתת טיפול בתחום שאת מבקשת ממנו עזרה.

    מטפלות ופסיכותרפיסטיטיות מומחיות בטיפול בדיכאון אחרי לידה – בחיק האם

    ב”בחיק האם” – מרכז טיפול ותמיכה רגשית ביולדת בתינוק ובמשפחה בשיתוף מרכז רימון  ישנם מטפלים שונים מתחום בריאות הנפש כגון: פסיכולוגיות, עובדות סוציאליות קליניות, פסיכותרפיסטיות, מטפלות רגשיות באומנויות, אשר מחזיקות בתואר אקדמי מוכר בתחום הטיפול באישה לאחר לידה, בתינוקה ובמשפחה ככלל.

    תוכלי להיעזר במנוע החיפוש החכם שלנו למטפלים ופסיכולוגים מומלצים, על מנת לחפש מומחה מותאם עבורך.
    “בחיק האם” – מרכז רימון מחזיקים בתו איכות אשר מבטיח למטופלים כי המטפל או הפסיכולוג הינם בעלי הכשרה פורמאלית ממוסד אקדמי מוכר, בעלי ניסיון בתחומם ובעלי המלצות.
    בחיק האם- מרכז רימון, דואגים לספק הדרכה מקצועית ועקבית למטפלים שלהם ומעטפת מקצועית מלאה.

    בחיק האם- מרכז רימון מספקים מגוון טיפולים לאם לתינוק ולמשפחה:

    שלב הטיפול / הסיוע

    דיכאון אחרי לידה למי פונים?
    אם הגעת עד לכאן החלק הקשה של מציאת מטפל כבר מאחורייך.
    עכשיו נותר לך להבין, להרגיש, לחשוב, להתמסר, להעמיק, לקחת ובעיקר להשקיע בעצמך עד שיחזרו אלייך הכוחות כמו שהיו לך קודם או לצבור כוחות חדשים בדרך לבריאות נפשית.

    בהצלחה!!!
    צוות בחיק האם – מרכז רימון

    מה זה דיכאון לפני לידה?

    בסרטים ההוליוודיים יצירי התרבות המערבית, לא תראו נשים בדיכאון לפני לידה. סרטים אלה מלאים בתמונות של נשים ורודות לחיים, קורנות מאושר, שמלטפות באהבה את הבטן ההולכת וגדלה ומצפות בקוצר רוח לתינוק שייוולד. מי שלא מרגישה כמו בסרט, הורגלה לחשוב שהיא כנראה “פגומה” או ש”משהו לא בסדר אצלה” והיא בטח הולכת להיות אמא ממש גרועה כשייוולד התינוק/ת שלה. אלו עלולים להיות הסימנים הראשונים לדיכאון לפני לידה.

    מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
    השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

      מה הקשר בין דכאון לאחר לידה לבייבי בלוז? – חלק ראשון

      ה”בייבי בלוז” (Baby blues, maternity blues), קשור על פי רוב לשינויים הורמונאליים, אשר מתרחשים אצל היולדת ולשינוי בהרגליים ובסטאטוס המוכר והבטוח שהיה לאישה קודם ללידה. בנוסף, העייפות והחולשה של הגוף לאחר אירוע מורכב, שעבר בזמן הלידה, מוסיפים לחולשה הרגשית של היולדת. סימפטומים אלו נוטים לעבור מעצמם תוך כ 10 ימים. במידה ואינם חולפים מעצמם, מומלץ להתייעץ בהקדם עם איש מקצוע מומחה בדיכאון אחרי לידה ובטיפול בו.

      מהו הבייבי בלוז ומה ההבדל בינו לבין דיכאון אחרי לידה – חלק 2

      בסרטון ענת דניאלי תדבר על הבייביבלוז, מתי הוא מתחיל בדרכ’ ומתי צפוי להסתיים. מהם הסימנים לבייבי בלוז ולמה זה קורה. וכמובן תדבר על מצבים שאינם מוגדרים כבייבי בלוז ומצריכים טיפול מקצועי, כמו דכאון אחרי לידה.

      מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

      איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
      ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
      דיכאון אחרי לידה גברים
      דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
      דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
      דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
      דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
      השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
      התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
      התקפי חרדה בהריון / פאניקה
      חרדות אחרי לידה
      חרדות בהריון – אבחון וטיפול
      חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
      טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
      טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
      טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
      לידה שקטה
      לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
      למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
      מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
      פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
      קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
      הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
      דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה

      המומחים של רימון ב

      טיפול וליווי משפחות לפני ולאחר לידה

      עוד מאמרים בנושא

      דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה - מפת דרכים לזיהוי ואבחון עצמי דיכאון אחרי לידה
      סימנים לדיכאון אחרי לידה נשים וגברים הסובלים מדיכאון אחרי לידה, לעיתים קרובות מגלים תסמינים של דיכאון אחרי לידה, אך אינם מאובחנים ואינם מקבלים טיפול מתאים....
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה "PPD ארוך טווח"
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה “כל הזמן אמרתי: הילד יגדל וזה יעבור לי, אבל זה לא עובר”…  “חיכיתי מלא זמן...
      ההכנה נפשית ללידה - הכנה רגשית וקוגניטיבית של אמהות ואבות לפני לידה או לידה ראשונה
      הכנה נפשית ללידה הכנה רגשית / נפשית ללידה או להריון ראשון.אם יש לכם שני קווים חדשים על המקלון שבודק הריון, אז מגיע לכם “מזל טוב”....
      דיכאון לפני לידה - תסמינים, סיכונים, טיפול - מאת מומחיות בחיק האם
      בסרטים ההוליוודיים יצירי התרבות המערבית, לא תראו נשים בדיכאון לפני לידה. סרטים אלה מלאים בתמונות של נשים ורודות לחיים, קורנות מאושר, שמלטפות באהבה את הבטן...
      מסתבר שתינוקות מרגישים הרבה יותר ממה שדמיינו. מהן השפעות דיכאון אחרי לידה על התינוק - מומחיות בחיק האם מסבירות את ההשפעות הרגשיות וההתפתחותיות
      השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק – במשך שנים אנשים חשבו שתינוקות לא ממש מרגישים או קולטים מה קורה סביבם. “הם עדיין קטנים, מה הם...
      טיפול בדיכאון אחרי לידה אצל גברים - בחיק האם
      למרות שבשנים האחרונות המודעות בדבר “דיכאון אחרי לידה” עלתה, עדיין אנחנו עדים לדה-לגיטימציה חברתית, כלפי גברים להיות במגע עם הרגשות שלהם ולבטא תחושות קשות ביחס...

      צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

        כניסה למערכת