תגובות תלויות דחק וסטרס: מ – ASR דרך acute stress disorder ASD ועד הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD)

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: טיפול בטראומה

תגובות תלויות דחק וסטרס: מ – ASR דרך acute stress disorder ASD ועד הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD)

הכירו את המורכבות של הפרעות תלויות דחק עם מדריך מקיף זה על הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ותגובות דחק חריפות ( – acute stress reaction  ASR , ASD – acute stress disorder). הכירו את הסימפטומים, האטיולוגיה והאפשרויות הטיפוליות העדכניות.

מ – ASR דרך acute stress disorder ASD ועד הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) לאחר משבר

מבוא

במבוך החיים הבלתי צפוי, מתעוררים רגעים שבוחנים את החוסן הרגשי שלנו. הפרעות דחק, במיוחד הפרעת דחק חריפה (ASD) הנקראת גם הפרעת דחק אקוטית וצורתה הכרונית יותר, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), יכולות להשאיר סימנים בל יימחקו בנפש שלנו. מדריך זה נועד לקלף את השכבות של מצבים אלה, ומציע מבט מעמיק על הסימפטומים שלהם, הסיבות הבסיסיות והדרכים הטיפוליות העדכניות ביותר.

מקור: APA על הפרעות דחק

תגובת מתח חריפה ASR: התמודדות עם ההלם הראשוני

היסודות של תגובת לחץ חריפה ASR

תגובת דחק חריפה (ASR), הידועה בכינויה Acute Stress Reaction, משמשת כתגובה מיידית של הנפש לאירועים טראומטיים או אסונות. התסמינים נעים ממצב קל של חוסר התמצאות למקרים חמורים של דיסוציאציה. המונח מתח אקוטי עצמו מרמז על האופי המיידי של התסמינים, שיכול להיות פיזיולוגי ופסיכולוגי כאחד.

מקור: NCBI בנושא הפרעת דחק חריפה

איתור הסימנים: זיהוי תסמינים

  • אִי הִתמַצְאוּת: הרגשת פעם כאילו גוררים אותך מהמציאות שלך, אפילו לרגע חולף? זה דיסאוריינטציה עבורך, לעתים קרובות המבשר הראשון של תגובת מתח חריפה.
  • קהות רגשית: דמיינו את זה – אתם בחתונה, אבל לא מרגישים את השמחה או בלוויה, אבל הצער לא נוגע בך. קהות רגשית פועלת כמגן פסיכולוגי, ומקהה את יכולתך להרגיש.
  • דיסוציאציה: תאר לעצמך שאתה צופה בעצמך מרחוק, כמעט כאילו אתה מרחף מעל גופך. זוהי דיסוציאציה, צורה חמורה של ניתוק רגשי שעלולה להעיד על מצוקה משמעותית.

מדוע התערבות מוקדמת היא משמעותית כל כך

בואו נבהיר: ככל שתקדימו לזהות ולטפל בתגובת דחק חריפה, כך ירד הסיכוי שתגיעו להפרעת דחק פוסט טראומטית כרונית. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ותרופות בדרך כלל תופסים את הקו הקדמי באפשרויות הטיפול. התערבות בזמן יכולה לשמש כמעיל הצלה פסיכולוגי, לעזור לך לנווט במים העכורים של מצוקה רגשית.

מקור: Mayo Clinic על תסמיני לחץ

כשהתגובה מתמשכת – הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder)

הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder), הנקראת גם הפרעת דחק חריפה, היא הפרעה רגשית-נפשית הנגרמת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי. (ASD) acute stress disorder (תסמונת דחק/הפרעת דחק אקוטית ) מאופיינת בתחושות חרדה, פחד, דיכאון ועצבנות חזקות, אשר יכולות להוביל לקשיים בתפקוד היומיומי. תגובת דחק חריפה, מופיעה אצל רוב האנשים שנחשפו לאירוע טראומטי ומסכן חיים במהלך 48 השעות הקרובות לאחר האירוע.
אצל חלק מהאנשים הסימפטומים ירגעו ויופחתו מעצמם באופן ספונטני ואצל חלקם ימשכו ואז הבעיה תוגדר כהפרעת דחק פוסט טראומטית.

תסמינים אופייניים בהפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder)

הפרעת דחק אקוטית מאופיינת בשלושה סוגים של תסמינים:

  • תסמינים של עוררות יתר: תחושות חרדה, פחד, דיכאון, עצבנות, דריכות, קשיי ריכוז, קושי להירדם או להישאר ישן.
  • תסמינים של הימנעות: מאמץ להימנע ממחשבות, זיכרונות, מקומות, אנשים או אירועים המזכירים את האירוע הטראומטי. לעיתים הניתוק הרגשי מוביל לתסמינים של דה-ריאליזציה או דה-פרסונליזציה: תחושה של חוסר מציאות או תחושה של להיות מנותקים מהגוף או מהסביבה.
  • תסמינים חודרניים: חלומות או סיוטים על האירוע הטראומטי, מחשבות חודרניות על האירוע או פלאשבקים (חוויה מחדש של האירוע).

אבחון הפרעת דחק חריפה

הפרעת דחק אקוטית, הנקראת גם acute stress disorder מאובחנת על סמך קריטריונים ספציפיים, המופיעים בספר האבחנות הפסיכיאטריות (DSM-5). על מנת לעמוד באבחנה, על האדם לחוות סימפטומים משלושת קבוצות הסימפטומים, במהלך עד חודש מהחשיפה לאירוע טראומטי.

גורמי סיכון

גורמי הסיכון להתפתחות הפרעת דחק אקוטית כוללים:

  • חומרת האירוע הטראומטי
  • מעורבות אישית רבה יותר באירוע הטראומטי
  • היסטוריה אישית של הפרעות נפשיות
  • גורמים אישיותיים, כגון חוסן נפשי נמוך

טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית

הטיפול בהפרעת דחק אקוטית כולל לרוב טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי. הטיפול התרופתי נועד להקל על התסמינים הפיזיולוגיים של ההפרעה, כגון חרדה, דיכאון ובעיות שינה. הטיפול הפסיכולוגי מתמקד בשיפור התפקוד היומיומי, בהתמודדות עם ההשפעות הרגשיות של הטראומה ובמניעת התפתחות של הפרעת דחק פוסט טראומטית.

הבדלים בין תגובת דחק אקוטית acute stress reaction ASR להפרעת דחק אקוטית acute stress disorder ASD

תגובת דחק אקוטית ASR היא תגובה רגשית נורמלית לחשיפה לאירוע טראומטי. התגובה כוללת בדרך כלל תחושות של חרדה, פחד, דיכאון ועצבנות. תגובת דחק אקוטית חולפת בדרך כלל תוך מספר ימים.

הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder ASD) היא הפרעה רגשית, אשר מאופיינת בתסמינים חמורים יותר ומתמשכים יותר מתגובת דחק אקוטית (acute stress reaction). הפרעת דחק אקוטית מאובחנת כאשר התסמינים נמשכים יותר מכמה ימים (בדרכ יותר מ 48 שעות).

הבדלים בין הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder) להפרעת דחק פוסט טראומטית

הפרעת דחק פוסט טראומטית היא הפרעה רגשית-נפשית מתמשכת, אשר מאופיינת בתסמינים דומים לאלה של הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder). עם זאת, הפרעת דחק פוסט טראומטית מתחילה לרוב כחודש לאחר האירוע הטראומטי. ישנם מצבים בהם לאחר אירוע טראומטי לא מופיע תגובה של ASR או ASD ובכל זאת לאחר מספר חודשים עד מספר שנים, מופיעים סימפטומים של הפרעת דחק פוסט טראומטית. מצב זה נקרא הפרעת דחק פוסט טראומטית מושהית (PTSD מושהה).

הבדלים מרכזיים בין הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder) להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) כוללים:

  • משך התסמינים: הפרעת דחק חריפה/אקוטית מתחילה בדרכ’ תוך 48 לאחר האירוע הטראומטי, בעוד שהפרעת דחק פוסט טראומטית מתחילה לפחות חודש לאחר האירוע הטראומטי.
  • עוצמתם של התסמינים: התסמינים של הפרעת דחק אקוטית בדרך כלל פחות חמורים מהתסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית.

 

בחלק הבא – הכירו את השינויים במעבר בין הפרעות תלויות דחק, מתגובות דחק חריפות להפרעת דחק פוסט טראומטית כרונית (PTSD). למדו את הסימפטומים המובהקים, דרכי הטיפול וכיצד לנהל את המצב המתמשך הזה ביעילות.

מעבר ממתח אקוטי למתח כרוני: PTSD נחשף

מבוא

כמו שכל פסיכולוג ותיק יגיד לכם, לחץ הוא לא תמיד האויב שלכם. למעשה, קצת מתח שומר אתכם מוכנים לסיטואציות שאתם מתמודדים עימן. עם זאת, כאשר הלחץ נמשך, הוא מפסיק להיות כלי הישרדותי ומתחיל להפוך לבעיה כרונית, שעלולה להוביל להתפתחות של הפרעות תלויות דחק כגון הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder) ומשם עלולה להחריף להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). אז איך מתרחש המעבר מתגובת דחק חריפה (ASR) ל-PTSD, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לנהל את השינוי המורכב הזה? החזיקו חזק כי אנחנו עומדים לצלול עמוק.

מקור: המכון הלאומי לבריאות הנפש בנושא PTSD

ניווט במשמרת: מאקוטית לכרונית – הפרעות תלויות דחק

 

הקישור והפער

בעוד שמתח חריף הוא התגובה הרגשית המיידית בדרכ’ לאסון או לאירוע טראומטי, PTSD זו בעיה מתמשכת יותר. זה כמו להשוות ספרינט למרתון; השניים קשורים אך דורשים סוגים שונים של סיבולת וטיפול. מעניין לציין שתגובות דחק חריפות יכולות לשמש קדימון ל-PTSD, אך לא תמיד. אתם עלולים לחוות תגובת דחק חריפה (ASR), מבלי לפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). לעומת זאת, PTSD יכול להתבטא גם אם הלחץ החריף הראשוני נראה כניתן לניהול בהתחלה ולא התפתחו סימפטומים חזקים מידי. הפרעת דחק פוסט טראומטית יכולה להתפרץ גם חודשים ואף שנים לאחר האירוע טראומטי בתגובה למשבר אחר או לאיררוע טראומטי נוסף, גם הוא נחווה כפחות חריף לעומת האירוע הקודם.

גורמים מפעילים

מה מצביע על הסקאלה מתגובת דחק חריפה (ASR) להפרעת דחק פוסט טראומטית? האם זה טבעו של האירוע הטראומטי, או אולי התגובה הרגשית לאסון? זה בדרך כלל קוקטייל של שניהם, יחד עם נטיות גנטיות וגורמים סביבתיים. למשל, חייל שחוזר מקרב עלול לחוות בתחילה תגובות מתח חריפות. עם זאת, אם התסמינים הללו נמשכים ומפריעים לחיי היומיום, ייתכן ש-PTSD דופק בדלת.

מקור: Mayo Clinic בנושא PTSD

התסמינים המגוונים של הפרעת דחק פוסט טראומטית

לשבור את הסטריאוטיפים

כשאתה שומע “PTSD” (הפרעת דחק פוסט טראומטית), מה עולה לך בראש? פלאשבקים וסיוטים, נכון? ובכן, זה רק קצה הקרחון. הפרעת דחק פוסט טראומטית היא כמו זיקית, המתבטאת במגוון רחב של תסמינים שחורגים מפלאשבקים.

התסמינים הפחות מוכרים

  • הימנעות: זה לא תמיד ברור כמו להתרחק משדה קרב. לפעמים זה הימנעות מהחדשות כי זה מעורר זיכרונות של אירוע טראומטי.
  • עוררות יתר: קפצת פעם לצלילי מכונית שחוזרת? זה קל בהשוואה לתסמיני עוררות יתר של PTSD, הכוללים עצבנות והתפרצויות כעס פתאומיות.

מקור: APA על תסמיני PTSD

 

בחלק הבא – שיטות טיפול מבוססות ראיות לניהול תגובת מתח חריפה ו-הפרעת דחק פוסט טראומטית. מטיפול בחשיפה ממושכת לטיפול תרופתי, הכירו את האפשרויות שלכם.

דרכי טיפול לניהול הפרעות דחק

מבוא

כשמדובר בטיפול בהפרעות תלויות דחק, סוג אחד של טיפול לא בהכרח מתאים לכולם. בדיוק כמו שלא תסתפק בהדבקת פלסטר בלבד על פצע פעור, אתה לא יכול לצפות שטיפול גנרי יעבוד במצבים מורכבים כמו תגובת דחק חריפה (acute stress reaction – ASR) ו-הפרעת דחק פוסט טראומטית. כמטפל ותיק ומנוסה, אני יכול להעיד על החשיבות של שיטות טיפול מותאמות אישית, מבוססות ראיות. חלק זה של המאמר נועד לשפוך אור על הטיפולים היעילים ביותר שיילוו אתכם בדרך להחלמה.

מקור: Verywell Mind on Stress Treatment

טיפול בחשיפה ממושכת: התעמתות עם השדים

אמנות החשיפה הבטוחה

טיפול בחשיפה ממושכת עוסק בעיקרו בהתמודדות עם הפחדים שלך. הרעיון הוא לחשוף את עצמך בצורה בטוחה ובהדרגה למחשבות, לרגשות ולמצבים שמפחידים אותך, בהדרכת מטפל מיומן. אבל אל דאגה, זה לא על לזרוק אותך לקצה העמוק; זה יותר כמו לטבול את אצבעות הרגליים במים ולהשתכשך לאט פנימה עד שתוכל לשחות.

איך זה עובד?

הטיפול מורכב מכ-8-15 מפגשים שבהם תבקר מחדש בזיכרונות הטראומטיים שלך בסביבה מבוקרת. זה אולי נשמע מנוגד לאינטואיציה, אבל התעמתות במקום הימנעות מהפחדים שלך יכולה לעזור לך להשתלט על תסמיני ה-PTSD שלך.

מקור: APA על טיפול בחשיפה ממושכת

EMDR ו-CBT: עיניים ומחשבות

טיפול EMDR

חוסר רגישות ועיבוד מחדש של תנועת עיניים (EMDR) כולל שימוש בתנועות עיניים מונחות לעיבוד זיכרונות טראומטיים. דמיינו את זה: אתם נזכרים באירוע טראומטי בזמן שאתם עוקבים אחרי אור או אצבע נעה מצד לצד. זה אולי נשמע כמו הוקוס פוקוס, אבל זה מגובה במחקר מהותי.

CBT: גישה מובנית

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא אבן יסוד נוספת בטיפול בהפרעות דחק. תחשוב על זה כעל חוסר קלות נפשי; תלמד לזהות דפוסי חשיבה מזיקים ולהחליף אותם בדפוסי חשיבה בריאים ורציונליים יותר.

מקור: חדשות רפואיות היום על EMDR ו-CBT

פסיכותרפיה פסיכודינמית ותרפיה תרופתית

חשיפת הלא מודע

פסיכותרפיה פסיכודינמית נכנסת לעומק – אנחנו מדברים על מריאנה טרנץ’ עמוק. מטרתו היא לחשוף דפוסים לא מודעים המשפיעים על ההתנהגות והרגשות שלך. זוהי מחויבות לטווח ארוך אך כזו שיכולה להציע תובנות מעמיקות.

תפקיד התרופות

טיפול תרופתי כרוך לעתים קרובות בשימוש בתרופות SSRI לניהול הפרעות תלויות מתח. טיפול תרופתי יכול להיות תוספת שימושית לטיפול אך אין לראות בה פתרון עצמאי.

מקור: Psychology Today על פסיכותרפיה פסיכודינמית

סיכום

הבנת מגוון אפשרויות הטיפול בהפרעות דחק, כולל תגובות דחק חריפות ו-PTSD, חיונית הן לספקי שירותי בריאות והן לאלו המבקשים עזרה. התערבות מוקדמת היא חיונית, ואפשרויות טיפול רבות זמינות. מדריך מקיף זה משמש משאב רב ערך לניווט בתנאים מורכבים אלו.

שאלות נפוצות (שאלות נפוצות)

מהו טיפול בחשיפה ממושכת?

טיפול בחשיפה ממושכת הוא סוג של טיפול קוגניטיבי התנהגותי שנועד לעזור לאנשים להתמודד ולהשיג שליטה על הזיכרונות הטראומטיים שלהם.

איך EMDR עובד?

טיפול ב-Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) כולל תנועות עיניים מונחות כדי לעזור לעבד ולמסגר מחדש זיכרונות טראומטיים.

האם CBT יעיל להפרעות דחק?

כן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל מאוד בטיפול בהפרעות דחק, כולל תגובות מתח חריפות ו-PTSD. זה עוזר לאנשים לזהות ולשנות דפוסי חשיבה מזיקים.

מהי פסיכותרפיה פסיכודינמית?

פסיכותרפיה פסיכודינמית שואפת להביא מחשבות ורגשות לא מודעים או קבורים עמוק למוח המודע כדי לעזור לאנשים להבין את מעשיהם ורגשותיהם.

האם משתמשים בתרופות לטיפול הפרעות תלויות דחק?

כן, תרופות כגון SSRI משמשות לעתים קרובות לצד פסיכותרפיה לטיפול בהפרעות תלויות דחק ומתח, למרות שהן אינן פתרון שיכול לעמוד לבד בזכות עצמו.

מדוע חשובה התערבות מוקדמת?

התערבות מוקדמת היא חיונית מכיוון שהיא יכולה למנוע מתגובת דחק חריפה (acute stress reaction ASR) להתפתח למצבים חמורים יותר כמו הפרעת דחק אקוטית (acute stress disorder) ובהמשך הפרעת דחק פוסט טראומטית. ככל שהטיפול יתחיל מוקדם יותר, כך התוצאות צפויות להיות טובות יותר.

האם המדריך הזה יכול לעזור לי?

בהחלט! מדריך מקיף זה נועד לשמש משאב אמין להבנה וניווט במורכבות של הפרעות תלויות דחק, כולל acute stress reaction – ASR, acute stress disorder והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).

בִּיבּלִיוֹגְרָפִיָה

 

טיפול בפוסט טראומה במרכז רימון

המפתח לטיפול פסיכולוגי יעיל, הוא מטפל מומחה והתאמה טובה בין המטפל, שיטת הטיפול והמטופל.
פוסט טראומה היא הפרעה קשה שעלולה לפגוע קשות בתפקוד היומיומי, בקשרים עם אנשים, בהרגשה ובמצב הרוח. חשוב מאד לקבל טיפול מתאים מאיש מקצוע מומחה בתחום.
במרכז רימון מגוון רחב של מטפלים מומחים בטראומה ובשיטות טיפול שונות בפוסטראומה.

בפניה למרכז רימון תוכלו להיות בטוחים שתגיעו למטפל מתאים, בעל ההכשרה והניסיון הרלוונטים.

אם אתם או אדם קרוב אליכם סובלים מפוסט טראומה או תסמינים דומים, פנו אלינו בהקדם ואנו נעשה את המירב על מנת שתגיעו למטפל מומחה באזור מגוריכם.

 

 

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

פצעים בלתי נראים: פוסט טראומה צבאית (פוסטראומה מהצבא)
חקור את הקרב השקט של פוסט טראומה צבאית. חשוף תובנות ואסטרטגיות ריפוי לחיילים משוחררים ב-2024
פוסט טראומה תסמינים - הסבר מלא על תסמיני פוסט טראומה PTSD מאמר זה מיועד לעזור למבוגרים ולילדים ומתבגרים המתמודדים עם חווית פוסט טראומה לאחר משבר ומחפשים מידע לגבי פוסט טראומה תסמינים, ומידע נוסף שיוכל לעזור להם להבין מה הם חווים וכיצד זה עשוי להשפיע על הרגשות, הקוגניציות וההתנהגויות שלהם בחיי היומיום, מה הם יכולים לעשות בכדי לטפל בתסמיני פוסטראומה טוב יותר. 
לאחר אירוע טראומטי, אדוות ההלם והמצוקה משתרעות הרבה מעבר למוקד האירוע, ומשפיעות על יחידים וקהילות ברמות עמוקות. הדרך לריפוי וחוסן רצופה בהבנה, תקשורת ועזרה ראשונה נפשית יעילה. מדריך זה נועד לשפוך אור על הצעדים והמשאבים המכריעים שיכולים לסייע לאנשים בניווט דרך התוצאות הרגשיות והפסיכולוגיות של חוויות טראומטיות.
מרכז רימון מומחים בטיפול בפוסט טראומה
בעולם עמוס באי ודאות, פיתוח חוסן נפשי מתגלה כשריון בלתי נראה, הגיבור שלא מהללים אותו בסיפורי ניצחון, זהו הגיבור שעוזר לשמור ולטפח תקווה בתוך ייאוש. זו הלחישה השקטה הזו שמאיצה בנו לנסות פעם נוספת, הדחיפה הרכה לעבר מקורות הכח בין המציאות הסוערת. פיתוח חוסן רגשי הוא החוט הדק שנטווה בסיפורי ניצחון כנגד כל הסיכויים, קושר את לבם של אלה שמעזים לרקוד בגשם, ממתינים לקשת בענן. מהרוח הבלתי נתפסת של תומס אדיסון ועד לנחישותם הבלתי נכנעת של מנהיגים מודרניים, החוסן היה הרוח מתחת לכנפיים. מודל החוסן לבניית חוסן נפשי במצבי משבר שפיתחנו במרכז רימון, מתבסס על הידע והמחקרים האחרונים בתחום. אנו מציעים סדנאות חוסן לילדים, מתבגרים ומבוגרים המותאמות לצרכים שלכם. לפרטים צרו איתנו קשר:
מה זה PTSD פוסט טראומה
חשיפת הרבדים של פוסט טראומה - PTSD מה זה בעצם? הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) המוכרת גם בשם פוסט טראומה, היא מצב פסיכולוגי עמוק שמופיע אצל אנשים בעקבות חשיפה לאירוע טראומטי או מאיים. בעיה זו אינה רק "צמרמורת" חולפת של פחד; זוהי תגובה בלתי נשלטת, המתגנבת אל בין הסדקים של הנפש ולפעמים, מסתערת על חייו של האדם כמו סערה. ההשפעות וההשלכות של פוסט טראומה, PTSD, מהדהדות ופוגעות בכל תחומי החיים, דרך התפקוד היומיומי של, מערכות היחסים, התפיסה העצמית ולעתים קרובות, השקפתו על העתיד. באמצעות מאמר זה, אנו שואפים להתעמק במורכבות של הפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD, ולשפוך אור על ביטוייה, גורמי הסיכון והדרכים הזמינות לטיפול ותמיכה.

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת