טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בילדים

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: סוגי טיפול

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT בילדים

כמו אצל מבוגרים נמצא כי גם אצל ילדים דפוסי חשיבה והתנהגות עומדים בבסיס בעיות רגשיות ואף מנבאים התפתחות הפרעות בעתיד. טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT נמצא יעיל מאד גם בקרב ילדים, לטיפול בחרדה, טיפול בדיכאון, טיפול בבעיות התנהגות, טיפול בהפרעת קשב וריכוז ועוד.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT בילדים היה בשימוש עוד משנות ה 20, בעיקר טיפולים התנהגותיים. משנות ה 60 כבר היו טיפולים אינטגרטיבים לילדים המשלבים את המרכיב הקוגנטיבי וההתנהגותי.
בניגוד למה שנהוג היה לחשוב בעקבות התיאוריה הקוגנטיבית של פיאזה, נמצא כי ילדים חושבים את מחשבותיהם מגיל מאד צעיר ולכן יכולים להפיק מטיפול קוגנטיבי התנהגותי.

מאפיינים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בילדים

מאפיינים של טיפול CBT לילדים והשוני מטיפול במבוגרים

ילדים לרוב אינם מגיעים מיוזמתם לטיפול ולכך השפעה על אחד המרכיבים המרכזיים בטיפול CBT הוא שיתוף הפעולה עם המטופל.
אי לכך הברית הטיפולית וקביעת המטרות יבוססו בצורה שונה, תוך התחשבות במטרות השונות של הגורמים השונים (בי”ס, הורים וכו).
מרכיב חשוב יהיה עבודה עם הילד על המוטיבציה שלו לטיפול בכדי להגיע להסכמה על המטרות ועל דרכי הטיפול.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT בילדים יכלול עבודה מערכתית עם גורמים שונים בסביבת הילד, מתוך הנחה שדפוסי החשיבה של הילד לרוב נלמדו והושפעו מדפוסי הסביבה.
העבודה עם ההורים (הדרכת הורים) כגורם שינוי וגורם מקדם בטיפול חשובה מאד.
הטיפול בילדים אינו דומה לטיפול במבוגרים ולא ניתן להתאים כלי טיפול של מבוגרים לטיפול בילד אלא להשתמש בכלים ייעודיים תוך שימת דגש והתאמה לשלב ההתפתחותי של הילד. (לדוגמא: בגילאים צעירים- התערבות התנהגותית, שימוש במשחקים ויצירה, טכניקות קוגנטיביות מצומצמות יותר וכו’).
ילדים לרוב הם אקטיבים ולומדים מפעילות, לכן חשוב להתאים את הכלים להגביר הנאה והפנמת הכלים.
ההתערבות צריכה להיות מותאמת לרמה הקוגנטיבית וליכולות החברתיות.
חשוב להעריך את רמתו ההתפתחותית (רמה שפתית, כישורים חברתיים, עצמאות, יכולת להבין סיבה ותוצאה, יכולת לתפוס פרספקטיבה, היכולת להסקת מסקנות).
חשוב להתאים את המטלות הטיפוליות ליכולות הילד.

מחקרים על יעילות טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לילדים

מחקרים על טיפול בחרדה:
בטיפול בחרדה בילדים נמצא כי רוב הילדים לא סבלו מחרדה בסוף הטיפול, השפעת הטיפול נמשכת לאורך שנים ויעילותו משתווה לזו של טיפול תרופתי בחרדה. (Hirshfeld-Becker et al, 2010; Kendall et al, 2004; Walkup et al, 2008)
בדיכאון למשל, נמצא כי השילוב של טיפול תרופתי וקוגניטיבי התנהגותי הינו יעיל יותר מאחד מהם בלבד (Kratochvil et al, 2006).

עם זאת, טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT אינו הטיפול היעיל ביותר לכל הפרעה ולא עובד עבור כל אחד באותה מידה וכן ישנם טיפולים נוספים שיעילותם הוכחה בראיות מדעיות – בכל מקרה יש לבחון מה הטיפול המומלץ והיעיל ביותר ומה ידוע על מידת הצלחת הטיפול בטיפול בבעיה הספציפית.

מרכז רימון מומחים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT בילדים
מרכז רימון מומחים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT בילדים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים במרכז רימון

אז הבנו שעל מנת שהטיפול יהיה טוב ויעיל, צריך לפנות למומחה מתאים. מי מתאים? איך יודעים למצוא מטפל טוב ומומלץ?
בשביל זה אנחנו כאן.
הפסיכולוגים שעובדים עם מרכז רימון כולם בעלי תואר שני טיפולי ממוסד אקדמאי מוכר, לכולם ניסיון בתחומם והמלצות מאנשי מקצוע בכירים.
פניה למרכז רימון מבטיחה לכם שהגעתם למטפל הנכון והמתאים ביותר, באזור מגוריכם.
פנו אלינו עכשיו ונשמח לעזור לכם למצוא את הפסיכולוג המומלץ ביותר עבור ילדיכם.
כי כשמדובר בילד שלכם, אתם לא רוצים להמר.

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לילדים ונוער

עוד מאמרים בנושא

קוגניטיבי – הבנה מעמיקה של תהליכים וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי   מבוא – קוגניטיבי פירוש המונח “קוגניטיבי” מתייחס לתהליכי מחשבה והבנה, הכוללים תפיסה, זיכרון, למידה, ופתרון בעיות....
טיפול CBT יעיל לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. גלו את עקרונות הטיפול הפסיכולוגי cbt ושיטותיו לטיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים. מה זה cbt? קראו עכשיו!
מדריך מקיף לטיפול CBT   טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (טיפול CBT) הוא כלי עוצמתי ויעיל להתמודדות עם מגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות. היכולת של CBT לסייע במגוון...
טיפול בהתמכרות לאוננות - התמכרות לאוננות: סימנים, תסמינים וטיפולים
התמכרות לאוננות: סימנים, תסמינים וטיפולים אוננות היא פעילות מינית טבעית ובריאה שמתבצעת על ידי אנשים רבים. עם זאת, עבור אנשים מסוימים, אוננות יכולה להפוך להתנהגות כפייתית שמפריעה לחיי היומיום ולמערכות היחסים שלהם. במאמר זה נחקור את הנושא של התמכרות לאוננות, כולל הסימנים, התסמינים והטיפולים הזמינים לאוננות כפייתית.
מרטין בוהוס והקשר שלו ל DBT
ד"ר מרטין בוהוס, פרופ' ד"ר מרטין בוהוס, דמות מפתח משמעותית בפסיכולוגיה ובריאות הנפש. נכון ל-8 ביוני 2021, בעל רקורד מרשים של 409 פרסומים, התורמים לגורם השפעה מצטבר של 1019.5. ציון ה-RG שלו עומד על 46, עם מדד h של 62, המעיד על השפעה משמעותית בתחומו. עבודתו משתרעת על פני 259 מאמרים מקוריים, 50 מאמרים רעיוניים וסקירות, 93 ספרים ופרקי ספרים, ושש מדיות דיגיטליות. bohus dbt דר' מרטין בוהוס והקשר שלו ל DBT בשנת 2020, פרופ' בוהוס היה שותף בכתיבת מחקר על הערכת החלמה בחולי הפרעת אישיות גבולית (BPD) שעברו בעבר טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT bohus). מחקר זה פורסם בכתב העת Journal of Personality Disorders. הוא גם תרם לסקר של המאפיינים הפסיכומטריים של הגרסה הגרמנית של צורות הביקורת/התקפה והביטחון העצמי (FSCRS), שפורסם ב- Psychological Assessment.
טיפול דיאלקטי התנהגותי לילדים ובני נוער: ההשפעות המשמעותיות של DBT ילדים ו DBT מתבגרים
ההשפעות המשמעותיות של DBT ילדים ו DBT מתבגרים נקודות עיקריות: העצמת הצעירים שלנו  – ההשפעות המשמעותיות של DBT ילדים ו DBT מתבגרים : DBT הוכח...
המסע של מרשה לינהאן (Dr. Marsha Linehan) מייסדת טיפול ה-DBT
המסע של דר’ מרשה לינהאן מייסדת טיפול ה-DBT התעמקות במורשת שלמרשה לינהאן: פורצת דרך בתחום הפסיכולוגיה והחדשנות של טיפול התנהגותי דיאלקטי צאו איתנו לחקירה מעמיקה...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת