מחשבות טורדניות – הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) – שאלות נפוצות ותשובות

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: טיפול בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית OCD

מהי הפרעה טורדנית כפייתית

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית היא הפרעה שגורמת לשיבוש בתהליכי התגובה במוח, לגירויים חיצוניים והאדם שסובל מההפרעה ירגיש בחרדה או מצוקה תמידית. איך תוכלו לדעת אם יש לכם OCD? כמה הפרעה אובססיבית קומפולסיבית היא נפוצה? מה הסיבות להתפתחות אוסידי? מחשבות טורדניות נפוצות ועוד נענה על שאלות אלו ועוד שאלות נוספות בהמשך המאמר.

כיצד מאבחנים OCD?

בראש ובראשונה, נתחיל באמירה כי רק איש מקצוע יכול לאבחן הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD). איש המקצוע, יעשה זאת לאחר בדיקה מקיפה, במהלכה ינסה להבין האם קיימות מחשבות אובססיביות, האם קיימים דפוסי התנהגות כפייתיים והאם הדברים הללו נוכחים בחלק ניכר מחיי היומיום ומפריעים בתחומי חיים שונים. אבחנת הפרעה טורדנית כפייתית (אוסידי), תנתן רק אם כל התנאים הנ”ל מתקיימים, או לפחות רובם.

מחשבות טורדניות (כפייתיות) – מה זה?

מחשבות טורדניות הן מחשבות או תמונות או דחפים אובססיביים, חוזרים ולא רצויים, שאין ביכולתו של האדם הסובל מהן, לשלוט בהן ולהפסיקן.

מחשבות טורדניות הן לרוב, רעיונות מטרידים, אשר ברור שאינם הגיוניים או תקינים.
למחשבות האובססיביות מתלווים רגשות שליליים כמו פחד, גועל, ספקות ומתח רב.
מחשבות אובססיביות גוזלות זמן רב ופוגעות בפעילויות יומיומיות כמו עבודה, לימודים, מפגשים חברתיים ועוד.
בניגוד למחשבות אובססיביות שהן חלק מ OCD, דאגות למצב הבריאותי או לביטחון של האנשים הקרובים לנו מידי פעם בפעם הן דבר נורמלי לחלוטין.

כפייתיות – מהי התנהגות קומפולסיבית (כפייתית)?

כפייתיות היא התנהגות קומפולסיבית – התנהגות (או מחשבה) חוזרת, הננקטת במטרה לנסות ולהפחית את עוצמת המחשבות האובססיביות ובעיקר את המצוקה שמחשבות אלו גורמות.
גם כאשר האדם הסובל מהן מבין, שההתנהגות הכפייתית (קומפולסיבית), היא פתרון זמני בלבד למצוקה, אין בידיו דרך אחרת להתמודד ללא סיוע.
גם נסיונות להמנע ממצבים שמעוררים את המחשבות האובססיביות, יחשבו כהתנהגות קומפולסיבית (כפייתית).
הנסיונות להתמודד עם המחשבות האובססיביות, באמצעות התנהגות כפייתית או בריחה ממחשבות והתנהגויות אלו, גוזלים זמן רב ופוגעים בתפקוד היום יומי.
לא כל הרגל או טקס אישי יחשב כהתנהגות כפייתית, יש לבחון את ההתנהגות גם בהקשר שבה היא נעשית.

מחשבות טורדניות (אובססיביות) והתנהגויות כפייתיות (קומפולסיביות) הכי נפוצות?

  • פחד מזיהום ולכלוך בעקבות חיידקים, זיהומים סביבתיים, חומרים כימיים בבית, אבק ועוד.
  • פחד מפגיעה באחרים או גרימת נזק בעקבות חוסר זהירות.
  • מחשבות מיניות טורדניות הקשורות להומוסקסואליות, ילדים, גילוי עריות אלימות ועוד.
  • פחד מאיבוד שליטה שיוביל לפגיעה עצמית או באחרים.
  • פרפקציוניזם המתבטא בניסיון להגיע לדיוק או שלמות בסידור חפצים.
  • דאגה מתמדת משכחה או אי ידיעה לגבי נתונים ופרטי מידע.
  • פחד לאבד חפצים ואגרנות כפייתית (compulsive hoarding) של חפצים ואביזרים שונים.
  • מחשבות טורדניות בנוגע לדת, פחד להעליב את אלוהים או דאגה תמידית ממוות.
  • אמונות תפלות שונות לגבי מספרים, צבעים וכו.
  • פחד תמידי ומשתק ממחלה או פציעה.
מחשבות טורדניות / הפרעה טורדנית כפייתית - מהי הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ואיך מטפלים בה - שאלות נפוצות על OCD- מומחי מרכז רימון עונים
מחשבות טורדניות / הפרעה טורדנית כפייתית - מהי הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ואיך מטפלים בה - שאלות נפוצות על OCD- מומחי מרכז רימון עונים

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית – אילו התנהגות כפייתית אופיינית אצל אנשים עם או סי די?

ההתנהגויות האובססיביות בקרב אנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית מגוונות מאד. עם זאת ניתן לאפיין התנהגויות כפייתיות בולטות:
  • רחיצת ידיים, מקלחת, טיפוח או צחצוח שיניים בצורה כפייתית, כלומר חזרה על כך פעמים רבות באותה צורה טקסית.
  • ניקיון אובססיבי של הבית וניסיון למנוע זיהומים שונים.
  • בדיקה חוזרת של המצב הבריאותי או חלקים בגוף.
  • בדיקה חוזרת שלא נעשתה טעות או שנשכח משהו, שעלול לגרום לנזק.
  • חזרה על פעילויות או תנועות מסוימות מספר קבוע של פעמים.
  • איסוף חפצים כפייתי וסידורם בדרך מסוימת שמרגישה “נכונה”.
  • צורך בחיזוקים חיוביים מהסביבה.
  • שאילת שאלות חוזרת שמטרתה היא קבלת הרגעה ואישור.
  • התחמקות והמנעות ממצבים, שיכולים לעורר מחשבות טורדניות.

עוד שאלות נפוצות לגבי הפרעת OCD

עד כמה הפרעה טורדנית כפייתית OCD נפוצה?

לפי ההערכות כיום 1 מכל 100 מבוגרים מתמודד עם OCD, כמו גם 1 מכל 200 ילדים או בני נוער. או סי די קיים אצל אנשים מכל שכבות האוכלוסיה ללא קשר למוצא, רקע או מין.

מתי OCD עלול להתפרץ?

הפרעה אובססיבית כפייתית OCD, עלולה להופיע בכל גיל, אולם במרבית המקרים, ההתפרצות מתרחשת סביב גיל ההתבגרות המוקדם, בין גיל 10 לגיל 12 או בתחילת שנות הבגרות.

האם הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (או סי די) עוברת בתורשה?

מחקרים מראים שהפרעה טורדנית כפייתית חוזרת במקרים רבים בתוך המשפחה, מה שמצביע על כך שיש השפעה גנטית. כנראה שהגורם הגנטי אחראי רק באופן חלקי להתפתחות ההפרעה וייתכנו גם גורמים סביבתיים אחרים. חלק מהחוקרים סוברים שיש הבדל בחשיבות ההשפעה הגנטית בין OCD שמתפתח בילדות לבין זה שמתפתח בבגרות.

האם OCD היא הפרעה מוחית / נוירולוגית?

הסברה כיום היא ש-OCD היא הפרעה נוירולוגית אשר נגרמת כתוצאה מבעיות בתקשורת בין החלק הקדמי של המוח לבין המבנים הפנימיים. התקשורת הזו מתבצעת בעזרת חומר כימי שמשמש כ”שליח” ונקרא סרוטונין. הדמיות מוחיות הראו שיפור במחזור הסרוטונין לאחר טיפול תרופתי מתאים או טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT).

חשוב לציין שאין בדיקת מעבדה או הדמיה כלשהי בעזרתן ניתן לאבחן הפרעה אובססיבית כפייתית OCD. האבחנה מתבססת על הערכה של התסמינים אצל כל אדם באופן אישי.

מהו הטיפול המומלץ בהפרעה טורדנית כפייתית OCD?

הטיפול המומלץ באוסידי עפ”י מחקרים הוא שילוב של טיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT. עם זאת ישנם עוד טיפולים שעשויים לסייע ולהקל על הבעיה.

אחת הנקודות החשובות ביותר בטיפול ב OCD, היא כי הפניה תעשה אל איש מקצוע מומחה ובעל ניסיון בטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית. OCD נחשבת להפרעה מורכבת לאבחון וטיפול ולכן ישנה חשיבות מאד גדולה לכך שהאבחון יעשה על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, בעל הכשרה מוכרת, ניסיון והמלצות.

השתמשו במנוע החיפוש החכם שלנו למטפלים ופסיכולוגים מומלצים

לחיפוש מומחה בטיפול באוסידי.

פנו אלינו עכשיו, אתם לא צריכים להשאר לבד, ישנם פתרונות יעילים לטיפול ב OCD.

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

אובססיה לאדם היא מצב פסיכולוגי שבו אדם חווה עיסוק אינטנסיבי ומתמשך באדם אחר. עיסוק זה יכול לבוא לידי ביטוי במחשבות, רגשות והתנהגויות חודרניות המתרכזות סביב אותה דמות.
הפסיכולוגיה של אובססיה לאדם: הבנת העומקים וההשלכות אובססיה לאדם- על התופעה ודרכי התמודדות/ טיפול   אובססיה לאדם היא מצב פסיכולוגי שבו אדם חווה עיסוק אינטנסיבי...
הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית היא מצב בריאותי נפשי המאופיין במחשבות אובססיביות, טורדניות, חוזרות, לא רצויות (אובססיות) והתנהגויות חוזרות ונשנות או מעשים נפשיים (קומפולסיות)
  התנהגות קומפולסיבית: חקירה מקיפה של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית התנהגות קומפולסיבית היא התנהגות חוזרת ונשנית, טקסית או מנטלית, שנובעת מתחושת דחף בלתי נשלט. הדחף הוא...
אובססיביות היא מצב נפשי מורכב המאופיין במחשבות, דחפים או תמונות חוזרות ונשנות, שאינן רצוניות ולא פרודוקטיביות. הן יכולות להופיע במגוון אובססיביות היא מצב נפשי מורכב המאופיין במחשבות, דחפים או תמונות חוזרות ונשנות, שאינן רצוניות ולא פרודוקטיביות.
פתרון חידת האובססיביות: פרספקטיבה קלינית מאמר זה נועד לספק בחינה מעמיקה ומקצועית של תופעת ה”אובססיביות” מנקודת מבט קלינית, תוך בחינת סיווגה, הגורמים, הסימפטומים ואפשרויות הטיפול...
מחשבה אובססיבית (מחשבות טורדניות) היא תופעה פסיכולוגית מרתקת ומורכבת שיכולה להיות בעלת השפעה עמוקה על אנשים ומערכות היחסים שלהם.
מחשבה אובססיבית: הגבול הדק בין תשוקה לאובססיה במדריך מקיף זה, נתעמק בעולם הרב-גוני של המחשבה האובססיבית. נתחיל בהגדרה ובחקירה של הניואנסים של המחשבה האובססיבית, נכין...
לקומפולסיה טבע חמקמק - סימפטום והתנהגות המושרשים עמוק בחוויות טראומטיות מוקדמות.
  תולדות הקומפולסיה: לא רק דחפים שאי אפשר לעמוד בפניהם   המאמר שלפניכם מתמקד בטבע המורכב של קומפולסיה כסימפטום והתנהגות המושרשים עמוק בחוויות טראומה מוקדמות....
אובססיות הן מחשבות או התנהגויות חוזרות ונשנות שיכולות להוביל למצוקה נפשית רבה.
אובססיה: התרת המבוך הפסיכולוגי בסעיפים הבאים, נחקור כל היבט של אובססיה ביתר פירוט, ונשפוך אור על הגדרתה, ביטויים שונים והשפעות על קבוצות גיל שונות. בנוסף,...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת