הדרכת הורים היא כלי יעיל מאד לטיפול במגוון בעיות של ילדים ומתבגרים ויכולה להוות פתרון למגוון קשיים נפוצים שילדים והורים מתמודדים איתם על בסיס יומיומי. הדרכה הורית, מיועדת לעזור כאמור לא רק להורים אלא גם ואולי בעיקר לילדים ובאמצעותה ניתן להקנות לילדים ולמתבגרים מיומנויות וכלים להתמודדות אפקטיבית יותר. עבור ההורים, הדרכת הורים יכולה להיות דרך יעילה לעזור לילדם בהתמודדות טובה יותר עם קשייהם.
במאמר נדבר על הנחיית הורים ונסביר מהי הדרכת הורים, למי זה מתאים ולמי זה יכול לעזור ובאילו בעיות הדרכת הורים יעילה במיוחד, נפרט מהם השלבים שהדרכת הורים עשויה לכלול, מיהו מומחה בהדרכת הורים, אילו התמחויות ואילו הכשרות וניסיון כדאי שיהיו למדריכת הורים מקצועית וכמובן המלצות על מומחים מקצועיים מומלצים בהדרכת הורים בכל הארץ.
עזרה והכוונה באיתור מומחים בהדרכת הורים.
קריאה מהנה
מהי הדרכת הורים ולמי היא יכולה לעזור?
הורות היא אחד התפקידים המורכבים ביותר. זהו אמנם התפקיד המתגמל ביותר, אך עם זאת התפקיד הקשה והמתסכל ביותר.
הורים רבים מסתובבים עם תחושת אשמה קשה על מה שעשו נכון או לא נכון וכיצד טעו בחינוך ילדיהם.
אתם בטח מכירים את השאלות והמחשבות שמתרוצצות כמעט לכל ההורים בראש:
אנחנו לא מתפקדים כמו שצריך כהורים…
מה עשיתי לא נכון?
לא ככה דימיינתי את ההורות שלי לילדיי…
הילד שלי נראה לא מאושר, האם זה באשמתי? האם יש לי מה לעשות עם זה?
אין לי כלים להתמודד עם הסיטואציות האלה… הלוואי ומישהו היה אומר לי מה נכון…
החוויות הללו מתגברות ומוצאות ביטוי בעיקר כאשר לילד או לילדה מתחילות בעיות המשפיעות על התפקוד בתחומים שונים.
מכיוון שלהיות הורים לילדים אינו “מקצוע” שניתן ללמוד בשום מקום, אין מקום להאשמות עצמיות או הדדיות, בנושא, אלא לעבודה משותפת.
הורים לילדים צריכים לשאוף להבין טוב יותר את ילדם ואת בעיותיו וללמוד לתת מענה הורי נכון ותואם יותר.
החדשות המעודדות בסיפור הן שחלק ניכר מהעניין הן מיומנויות נרכשות, אשר ניתן לרכוש וללמוד במסגרת הדרכה מקצועית. הדרכה זו יכולה להיות במסגרת הדרכה פרטנית או במסגרת של קבוצה או סדנא.
מיומנויות אלה, הן מיומנויות שגם ההורים וגם הילדים יכולים ללמוד, לתרגל וליישם בחייהם ובכך להביא לשיפור בקשר בין ההורים לילדם ולשיפור ניכר בתפקודו של הילד.
לאור זאת מובנת העובדה כי ייעוץ להורים או הנחיית הורים הינו חלק חשוב ובלתי נפרד מכל טיפול רגשי בילדים לעיתים אף החלק המרכזי.
עם זאת חשוב לציין כי ההדרכה ההורית יכולה בהחלט לעמוד גם כטיפול בפני עצמו, טיפול שיעילותו הוכחה למגוון מאד רחב של בעיות רגשיות והתנהגותיות של ילדים ומתבגרים.
למי הדרכה הורית יכולה לעזור?
הדרכת הורים נמצאה במגוון רחב מאד של מחקרים, ככלי יעיל ביותר לטיפול במגוון בעיות של ילדים:
לטיפול בהפרעת קשב וריכוז
בעיות התנהגות
טיפול בחרדות אצל ילדים
טיפול באו סי די
טיפול בפוסט טראומה
טיפול בדיכאון
הפרעות בספקטרום האוטיסטי
טיפול בחרדה חברתית
ועוד
פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומחים בהדרכת הורים
בפריסה ארצית
שלבים שונים של הדרכת הורים
הדרכת הורים מקצועית יכולה להתבצע במספר דרכים, ואין דרך נכונה שמתאימה לכולם. על ההורים לבחור את הדרך המתאימה ביותר עבורם ועבור ילדיהם.
עם זאת ישנם מספר שלבים לכל הדרכה שיש לעבור וליישם על מנת שתהיה אפקטיבית:
הדרכה פסיכולוגית וקבלת מידע
ייעוץ להורים, שמטרתו ליצור שפה משותפת ולספק ידע הכרחי בנוגע לקשיים של ילדם. שלב זה בהדרכה יכלול הסברים לגבי הסימנים של הקושי והשלכות נפוצות, הסבר לגבי הטיפול ומרכיביו ולגבי הסיבות לשימוש בכלים השונים. בנוסף, שלב זה כולל הסבר בנוגע לתפקיד ההורים בהתמודדות הילד עם הקושי.
שילוב ההורים בתהליך הטיפול
שלב זה נועד על מנת ליישם עם הילד כלים שנלמדו בטיפול. הדגש הוא על לימוד המיומנויות שהילד למד, על ידי ההורים, חלק מהתפקידים שילמד ההורה יכללו עיצוב התנהגות, יצירת שינויים מחשבתיים ועוד.
הגדרת הקושי
באמצעות הנחיית ההורים קשייו של הילד יוגדרו ויובנו בהקשר הרחב שלהם, כך ניתן יהיה לעקוב אחרי התקדמות והצלחת הטיפול.
זיהוי מחשבות הוריות
לעיתים קרובות להורים יש מחשבות, אמונות ודעות שעלולות להקשות על מהלך הטיפול (אמונות לגבי תפקוד נורמאלי של ילדים, ציפיות לא מציאותיות מילדם או מההורות שלהם, מחשבות לגבי התנהגותו של הילד, תחושות חוסר אונים ועוד). מחשבות אלה יכולות להשפיע מאד על תפיסת ההורים את עצמם ותפקידם כהורים. זיהוי ושינוי מחשבות, עמדות ואמונות אלה יכולות לכשעצמן להביא לשינוי בקשר בין ההורים לילדם.
שיפור מיומנויות תקשורת הוריות
לעיתים להורים וילדים דפוסי תקשורת לא יעילים עם ילדם או עם חברי משפחה אחרים. דוגמאות לתקשורת הורית לא יעילה הן: מתן הוראות לילדים בצורה לא יעילה, קושי בהקשבה או בהכלה, קשיים בהצבת גבולות ועוד. באמצעות הדרכת הורים ניתן לאתר דפוסים אלא ולשנותם.
להדרכה הורית תפקיד חשוב בעזרה להורים להבין טוב יותר את ילדם, את מחשבותיו ורגשותיו וכמובן את צרכיו הרגשיים והקוגניטיביים ואת תפקידם כהורים.
אל תתנו לעצמכם לשקוע בתחושת אשמה וכעס עצמיים מיותרים- עשו את הצעד והביאו לשינוי- צרו קשר עכשיו!
הדרכת הורים יכולה לעזור לכם, תוך זמן קצר!
מי הוא מומחה בהדרכת הורים
הדרכת הורים הוא מקצוע שניתן ללמוד היום במגוון מאד רחב של מוסדות וארגונים.
חשוב להבין שהדרכה הורית היא מקצוע מאד מורכב, שמצריך ידע מקיף ביותר אודות ילדים והתפתחות ילדים, פסיכולוגיה, חינוך ועוד.
במרבית המוסדות שמכשירים מדריכי הורים, תנאי הסף לקבלה הם מינימלים. לעיתים קרובות, אנשי המקצוע שעוסקים בהדרכה הורית לא קיבלו הכשרה מספקת ואינם בהכרח אנשי מקצוע בעלי תואר טיפולי.
על מנת לקבל הנחיית הורים מקצועית יש לפנות למומחה אשר סיים תואר אקדמי בתחום הטיפול, בעל ניסיון והכשרה בטיפול בילדים והוריהם, נמצא בפיקוח של הרשויות והארגונים המאגדים תחומים אלה.
בעלי מקצוע שרשאים לעסוק בטיפול הם עובדים סוציאלים, פסיכולוגים, מטפלים בהבעה ויצירה, פסיכאטרים, קרימנולוגים קלינים וכל מקצוע אחר שהמדינה הכירה במקצוע טיפולי.
מדריכי הורים מומלצים – מרכז רימון
אנחנו מבינים את הקושי בבחירת מדריכת הורים / הדרכת הורים וזו הסיבה שבגללה הקמנו מלכתחילה את מרכז רימון.
לנו במרכז רימון ישנה מטרה אחת ברורה – לעזור לכם למצוא את המטפלות ויועצות ההורים המומלצות והמתאימות ביותר עבורכם והקרובות ביותר לביתכם.
התמחינו בהתאמת מומחים בהדרכת הורים מאז שנת 2013.
אנו עובדים עם מגוון של פסיכותרפיסטים/ות, מטפלות משפחתיות ופסיכולוגים/ות מומלצים ומולצות, בכל הארץ, המומחיות בטיפול במגוון קשיים וסוגי טיפול.
חשוב לנו שבצוות שלנו יהיו אך ורק מומחים בהדרכת הורים בעליי הכשרה אקדמית מוכרת, ניסיון, התמחויות והמלצות רלוונטיות.
אנו עושים תהליך מיון קפדני בבחירת המטפלות עמן אנו עובדים ולכן יש לנו אחוזי הצלחה מאד גבוהים בהתאמת מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטיות ופסיכולוגיות למטופלים שמחפשים הנחיית הורים מקצועית.