בעיות חברתיות אצל ילדים – מהן וכיצד ניתן להתמודד איתן?

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: התמחויות

“לילד שלי אין חברים” – בעיות חברתיות אצל ילדים – ממה זה נובע ומה אפשר לעשות כדי לשנות את המצב?

בעיות חברתיות הן מהבעיות הנפוצות בילדות ובהתבגרות. לבעיות חברתיות השלכות הן בטווח הקצר, והן בטווח הארוך אשר עלולות להתבטא גם בגילאי הבגרות. במאמר קראו על המאפיינים ודרכי הטיפול המרכזיות
כמו אנשים בוגרים, גם ילדים ומתבגרים זקוקים לקשרים חברתיים. זה אכן לא מפתיע שקשרים חברתיים אלו מהווים צורך פסיכולוגי ורגשי וחשובים מאד להתפתחות החברתית, רגשית וקוגניטיבית של ילדים.

ילדים מבלים את רוב זמנם במצבים חברתיים שונים ולכן עליהם לדעת להתמודד עם קשיים ואתגרים חברתיים שונים. היכולת לעשות זאת נובעת מתהליך למידה שמתרחש אצל ילדים לאורך הילדות. כך במשך הזמן, ודרך תקשורת עם הסביבה, מסגלים ילדים מיומנויות חברתיות או בשם אחר- כישורים חברתיים. ילדים שמתקשים לסגל וללמוד מיומנויות חברתיות סובלים מקשיים חברתיים ועלולים להיות נתונים להצקות, תחושות קשות של כשלון חברתי, דימוי עצמי נמוך ואף לסבול מדחייה ונידוי חברתי.

קשיים חברתיים בקרב ילדים ומתבגרים

בעיות חברתיות הן מהבעיות הנפוצות, הקשות והמפחידות ביותר בגילאי הילדות והבגרות (להורים ולילדים ולמתבגרים עצמם).
בניגוד למחשבה של הורים רבים (אשר מקווים שאולי בעיות חברתיות “יעלמו מעצמן”), ככל שבעיות חברתיות אלה אינן מטופלות הן הולכות ומחמירות ועלולות להוביל למקרים קיצוניים של דחיה חברתית, חרם חברתי או פגיעה קשה בדימוי העצמי.
לכן עולה השאלה-
כיצד ניתן להגן על ילדים מסיכון לקשיים חברתיים?
אחת התשובות לשאלה זו היא:
להקנות להם מיומנויות חברתיות


איך מלמדים ילדים מיומנויות וכישורים חברתיים?

הקניית מיומנויות חברתיות לילדים ולמתבגרים באמצעות טיפול רגשי – פסיכולוגי יכולה לעזור ולהביא לשיפור ניכר כאשר ילד או נער סובלים מבעיות חברתיות. טיפול בקשיים חברתיים יכול לחזק את הדימוי העצמי, ללמד מיומנויות וכישורים חברתיים ואף למנוע דחיה וחרם חברתי.
הורים רבים שואלים את עצמם האם וכיצד יוכלו לזהות האם לילדם בעיות חברתיות ואם כן, באיזו עוצמה והאם ניתן לטפל בזה.

מלאו שאלון הורים למילוי עצמי לאיתור בעיות חברתיות אצל ילדים (אם ילדכם בן פחות מ 12) או שאלון לאיתור בעיות חברתיות אצל מתבגרים וקבלו מאיתנו מענה של איש מקצוע שיוכל לעזור לכם להבין האם ומה חומרת הקשיים החברתיים מהם סובל ילדכם וכן כיצד ניתן לטפל בהם.

מהן מיומנויות וכישורים חברתיים?

מיומנויות חברתיות וכישורים חברתיים הם מערך מורכב של רגשות, מחשבות והתנהגויות. ובמילים פשוטות, הם אותם הכלים שמאפשרים לנו להתנהג באופן חברתי הולם בעולם: למלא אחר הציפיות החברתית המקובלות, להסתגל למציאות שסביבנו ולדרישות שהיא מעלה, לקיים קשרים עם בני גילנו ועם דמויות סמכות, לקבל החלטות, להביע רגשות בחברה ועוד ועוד.

רגע, אני לא בטוח שלגמרי הבנתי. אפשר דוגמאות?

לקיים שיחה עם אחר

להבין מה נאמר לי, לפרש את הרמזים הלא מילוליים, לענות באופן המתאים ולהיות ברור ומובן לחבר שמשוחח איתי.

לשתף פעולה בקבוצה

להבין עד כמה להיות מעורב ומתי לאפשר לאחר להיות מעורב, להציע עזרה לחבר ולקבל עזרה כאשר אני זקוק לה, להתחלק במטלות ובמשימות, לחכות לתורי בסבלנות ולהתפשר במידה- לא יותר מידי ולא פחות.

להביע את הרגשות שלי בצורה מתאימה לסביבה

ראשית להבין מה אני מרגיש, כיצד להביע את הרגש החיובי או השלילי כך שמישהו אחר שאינו מרגיש כמוני יבין אותי, אילו רגשות לא לגיטימי להביע במצבים מסויימים, כיצד לבטא רגש בצורה אדפטיבית ולא תוקפנית.

להיות פעיל ויוזם בקבוצה

ליזום, להביע את דעתי ועמדתי בחברת אחרים, להיות אסרטיבי.
לקבל את החוקים והכללים ולהשמע לדרישותיהם: להשמע לחוקי הקבוצה והמשחק ולהתאים עצמי אליהם. וגם- למשמעת ולדרישות של דמויות סמכות או של החברה הרחבה.
להבין ולהכיל הפסד: למעשה, זוהי היכולת לדעת לשאת תסכול, לווסת בין הצרכים שלי לצרכים של האחר.

לדעת איך מישהו אחר מרגיש כרגע

אפילו אם הוא מרגיש משהו שונה ממני.

לדעת להיות עם האחר

לדעת לשתף ולחלוק (גם רגשות וגם חפצים). בנוסף, לדעת להקשיב ולקבל מן האחר.
ועוד…

ומה תורם למיומנויות וכישורים חברתיים?

היכולת לזהות את רגשותיי ולבטא אותן באופן מובן.
היכולת לזהות את הרגשות של האחר.
היכולת להתבוננות באופן אובייקטיבי על המציאות ולהבין אותה.
היכולת להפעיל גמישות כשאני חושב על המציאות החברתית.
היכולת להתמודד עם מצבים, אף אם נראים קשים או מאיימים (ולא להמנע מהם).


היכן “לומדים” את הכישורים והמיומנויות החברתיות?

כל ילד במהלך חייו המוקדמים רוכש מיומנויות וכישורים חברתיים. קשה להאמין, אבל כבר בקשר הראשוני של תינוק עם אימו נרכשות מיומנויות חברתיות, כמו החיוך הראשון בתגובה לאם, שנקרא “חיוך חברתי”. לאורך הזמן, מתפתחות המיומנויות החברתיות – החל בקשר הראשוני בין הילד ובין הוריו ובהמשך במהלך משחקים חברתיים בגן ובבי”ס, בחצר ובאמצעות הקשרים עם האחים וקרובי משפחה בבית המשפחה.

היום אנו יודעים שישנו קשר ישיר בין הערך והדימוי העצמי לבין כישורים ומיומנויות חברתיים. ככל שילד או נער מרגיש טוב לגבי עצמו, מרגיש כי הוא אהוב ובעל יכולות, כך הוא ירגיש כי הוא יכול להתקרב לבני גילו, ליצור קשרים משמעותיים ולשכלל את הכישורים והמיומנויות החברתיות.
טיפול רגשי-פסיכולוגי יכול לעזור. טיפול רגשי-פסיכולוגי הוא קשר מיוחד בין הילד לבין איש טיפול. בעזרתו ניתן לעזור לילד לחדד מיומנויות חברתיות אשר רכש, וכן ללמוד ולרכוש מיומנויות חדשות שטרם סיגל לעצמו. בנוסף, מכיוון שאנו כבר יודעים כי הדימוי העצמי והביטחון העצמי חשובים לכישורים החברתיים, טיפול רגשי–פסיכולוגי מסייע בהעצמה של הילד ואחת ממטרותיו היא לחזק את הביטחון של הילד בעצמו וביכולותיו.

אפשרות יעילה נוספת לטיפול בבעיות חברתיות היא טיפול קבוצתי למיומנויות וכישורים חברתיים, חשוב לפנות לקבוצות שמועברות ע”י איש מקצוע מומחה בתחום ובעל ניסיון.

התמודדות עם בעיות חברתיות- איך אזהה את הסימנים ואיך אפשר לטפל?

ישנם ילדים שמתמודדים עם הקשיים החברתיים על ידי הכחשה של קיומם והתעלמות מהם. על כן חשוב שאתם- ההורים, תגנו על ילדיכם ותעזרו לו לפתור את הקשיים עימם הוא מתמודד. משפטים אופייניים הם: “אני לא רוצה חברים”, “יותר כיף לי מול המחשב” ועוד.

מה צריך להדאיג אותי כהורה?
אם רואים שהילד נמנע באופן ממושך מפעילות חברתית וכיתתית.
אם הוא סובל מריבים ו”התנגשויות” עם ילדים אחרים באופן שמשפיע על התפקוד שלו.
אם הוא מעדיף את חברת ההורים בגילאים בהם מרבית הילדים מעדיפים את חברת בני הגיל.
אם הוא אינו מוכן להתמודד לבדו עם סיטואציות חברתיות (מסרב ללכת לטיול, למסיבת כיתה, לגן שעשועים ללא ליווי ההורים).
אם יש לו בעיות של התנהגות בביה”ס
רב עם ילדים אחרים, מתקיף אותם או מותקף על ידיהם. או בניגוד לכך, אם “נעלם”, מסתגר, נראה עצוב ולא מאפשר תקשרות עם הסביבה.

כהורים חשוב מאד להיות עירניים לקשיים חברתיים שחווה הילד, שכן ככל שילד או נער נמנעים מהתמודדות ומבקשת עזרה, כך נוצר פער גדול יותר ויותר בינם ובין בני גילם וכך גם הכישורים החברתיים המותאים לגיל המסויים אינם נלמדים והפער הולך ומעמיק.
אחד הקשיים הגדולים להורים נעוץ בכך, שעליהם לראות ולהבין שילדם סובל מבעיות חברתיות, אך אין באפשרותם לעשות יותר מדי כדי לעזור לו משום הילד או הנער הוא זה שאמור בסופו של דבר להתמודד עם המצבים החברתיים ולצלוח אותם.

על כן ישנם מצבים בהם מומלץ לפנות להערכה מקצועית ובמידת הצורך לטיפול רגשי-פסיכולוגי.
לעיתים קשה לדעת מתי המצב מצריך התערבות איש מקצוע ומתי ניתן להמתין ולקוות שהמצב יפתר מעצמו- לשם כך הכנו שאלון לאומדן קשיים חברתיים לילדים ומתבגרים בגילאים שונים.

מתי יש צורך לפנות לסיוע מקצועי?

כאשר ישנם קשיים חברתיים מתמשכים ואנו כהורים מתקשים לסייע לילדינו, עומדת בפנינו האפשרות לפנות להתייעצות ולהדרכה. לעיתים הדרכת הורים עשויה לסייע לכם לעזור לילדיכם. במקרים מורכבים יותר יש לשקול התערבות טיפולית.
בכל מקרה נכון להעריך את המצב הרגשי והחברתי של הילד על מנת להתאים לו את דרך הטיפול המתאימה ביותר.

טיפול רגשי בקשיים חברתיים:

הטיפול בקשיים חברתיים יכלול מענה למקורות הבעיה, אך לא פחות חשוב מכך- לעזור בהשגת הקלה במובן ההתנהגותי.
כל טיפול מקצועי יתחיל מהערכה מעמיקה ומורחבת של קשייו החברתיים של הילד או המתבגר על מנת לקבל תמונה מקיפה של הקשיים החברתיים.
בהמשך תבנה תוכנית טיפול שתכלול מענה, על פי קשייו הספציפים של הילד או המתבגר.
מרכיבים עיקריים בטיפול בבעיות וקשיים חברתיים:
תרגול בזיהוי רגשות שלי ושל אחרים
זיהוי מחשבות נוקשות ולא מסתגלות
שיום ותמלול רגשות ומחשבות
חיזוק הערך והדימוי העצמי
הקניית מיומנויות חברתיות
אימון בכישורים חברתיים

מרכז רימון מציע טיפול פסיכולוגי מקצועי בבעיות חברתיות:

במרכז רימון מענה רחב ומקיף שמטרתו לספק את מרב השירותים הפסיכולוגים והרגשיים הייחודיים לילדים ומתבגרים. אנו במרכז רימון רואים חשיבות רבה במתן מענה פסיכולוגי מתאים. אנו עושים מאמצים להפניית הילד לטיפול אצל מטפל מומחה ובעל ניסיון בתחום הספציפי בו זקוק הילד לעזרה.
צוות הפסיכולוגים והמטפלים במרכז רימון הינו צוות מקצועי, מנוסה ובעל הכרות נרחבת עם דרכי הטיפול היעילות והמומלצות כיום.

עוד מאמרים בנושא

טיפול בחרדות CBT: גלו איך טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר בחרדות עם פסיכולוגית לחרדות. למדו על סי בי טי לחרדה והתחילו את הדרך לרגיעה נפשית.
טיפול בחרדות CBT – איך זה עובד בעצם? המאמר הבא יעסוק בטיפול בחרדות באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). נעמיק בנושא החרדות וההשפעות שלהן, נבין את...
פוביה מכלבים אצל ילדים? גלו מה הם הגורמים, הטיפול והכלבים המתאימים וכן טיפים להתמודדות עם הפחד מכלבים. איך לעזור לילד שמפחד מכלבים? קראו עוד!
התמודדות עם פחד מכלבים אצל ילדים: טיפים, גורמים ודרכי טיפול פוביה מכלבים יכולה להיות מאתגרת. במאמר זה נסקור את הדרכים השונות להתמודדות עם פחד מכלבים...
פחד מכלבים מה עושים - התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים
פחד מכלבים מה עושים – התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים הקדמה פחד מכלבים מה עושים? פחד מכלבים, או צינופוביה, הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר שעשוי...
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים   פחד מכלבים הוא נפוץ יותר ממה שרבים חושבים. אנשים רבים סובלים מפוביה מכלבים ברמות שונות, מה שמקשה...
ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה מאד. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול בארכנופוביה ומספק מדריך מקיף להתגברות על פחד זה.
הכל על פחד מעכבישים: ארכנופוביה ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה הפוגעת באנשים רבים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול לפוביה...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת