אנו חיים בעידן מטורף. בטח שמתם לב, כולם מדברים על אושר. יוצאים אלפי ספרים על אושר, אוניברסיטאות מציעות קורסים בנושא, מנסים למכור לנו סדנאות בנושא, מאמנים אישיים מציעים ליווי לאושר, גורואים ומומחים למינהם שמצהירים כי בידם נמצאת התשובה ועוד מיני רעיונות. כולם מצאו דרכים להשמיד את הדאגה, המתח והחרדה, הדיכאון ואפילו את השיעמום.
תחומי המחקר בפסיכולוגיה התמקדו במשך שנים ארוכות בכל מה שלא עושה אותנו מאושרים. כיום התגברה ההבנה כי כדאי לנסות להבין גם מה כן יכול לתרום לאושר שלנו. עם התפתחות תחום חקר המח והבנות חדשות בנושא והתפתחות תחום הכלכלה ההתנהגותית, הנושא תפס תנופה מחקרית רצינית.
אבל לא הכל כל כך טוב, על פי ממצאי מחקרים אחרים, נראה כי אנו בעצם די עצובים, מדוכאים ומתוחים. נראה שאנחנו מנסים לסלק רגשות לא נעימים מהרפרטואר שלנו ומנסים להמנע ולא להרגיש אותם. זה נראה שאנשים שמרגישים עצב מסיבות לגיטימיות ונורמטיביות שונות, מופנים, פעמים רבות או פונים בעצמם, לטיפול פסיכולוגי או פסיכאטרי ולנטילת תרופות נגד דיכאון, על מנת שלא לחוות את העצב בסיטואציות בהן זה בלתי נמנע להרגיש עצוב.
בזמן האחרון נראה שאנשים כל כך רודפים אחרי האושר, שכאשר הם מרגישים לא טוב הם פונים מיידית לפתרון מהיר וקל, בניסיון לפוגג את הרגש הלא נעים. אנשים עושים קניות, אוכלים אוכל עתיר שומן וסוכרים, בכדי לשכוח כמה שיותר מהר את מה שהם מרגישים. למעשה מחקרים מראים כי פינוקים מסוגים שונים, משפרים את מצב הרוח, אך לטווח זמן קצר ולמעשה מותירים אותנו חסרי כלים להתמודד עם תסכול ומצוקה וחסרי כישורי התמודדות באופן כללי.
אושר הוא לא שימחה תמידית, אושר הוא לא חיוך בלתי נגמר, הוא גם לא ביטול כל הרגשה לא נעימה.
אז מהו אושר?
היום המדענים, מתחומיי מחקר שונים מסכימים, כי אושר הוא חיים משמעותיים, ניצול המשאבים הקיימים בך, ניצול נכון של הזמן שלך. אושר הוא לחיות עם מחשבה ועם מטרה.
האושר גדול יותר כאשר אתה חלק מקהילה, כאשר אתה מצליח להתמודד עם אתגרים. להיות מאושר כרוך גם בלמידה וגדילה, שלעיתים קרובות כרוכות גם במצבי אי נחת, בתחושה לא נעימה. אושר דורש ממך לפעול על הסביבה ולא רק להגיב למה שקורה לך. שמחה זמנית, הנאה או תענוג אינם בהכרח מייצרים אושר.
בחלק השני של המאמר איך להיות מאושר- מהו האושר ומיהו מאושר (חלק 2), נספר לכם האם ניתן להשפיע על מידת האושר ומה משפיע עליו…